Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smajlík v závorce a Ježek v kleci

12. 01. 2005
1
0
12338
Autor
JiKo

Ježek v kleci? né - Smajlíci v závorce

Jistě se vám už stalo, že jste doprostřed vážného textu vložili vysvětlující závorku na jejímž konci si situace žádala použít smajlíka.

Jenže co s pravou uzavírající závorkou? Smajlík úsměvu totiž končí právě znakem ")". Slouží tato závorka současně jako uzavření závorek jako v příkladu 2. či nikolivěk jako v příkladu 1. a tedy: Psát či nepsát? Co vy na to?

 

ps: raději nerozebírám situaci kdy smajlík je několikanásobný :-)))

 

  1. vážný text (vtip :-)) pokračování
  2. vážný text (vtip:-) pokračování

Nečetla jsem, jak radí ti nade mnou, ale já udělám mezi závorkou a smajlem óóóóóbříííí mezeru (abyste věděli) :o)

SAKRA!!!??? Kam mi zmizela mezera?????? Uááááá......

JiKo
15. 04. 2005
Dát tip
ale tady šlo o situaci kdy je smajl uvnitř závorky

Aha, sory, četla jsem to rychle, ale to by snad mělo fungovat stejně... ( ............. :o) ba ne....tak jsem teď zjistila, že to obvykle neuzavírám..


Kačírek
16. 01. 2005
Dát tip
no, já poslední dobou píšu smajlíka až za závorku.

Dero
15. 01. 2005
Dát tip
MeTB: To není vůbec dobré řešení! Pakliže to přeženeš, tak začínajícímu smajl-čtenáři odrovnáš krční páteř. :o)

dismorphia
15. 01. 2005
Dát tip
šmankote jiko :) ty jsi tak zapálený do všech otázek :))

dismorphia
15. 01. 2005
Dát tip
každopádně správně je třetí možnost a to tato: převážně vážný text (vtip :-) ) pokračování převážně vážného textu (ta mezera mezi závorkami je to důležité! jo a smajlíka bez nosu ještě

Jeheheman
15. 01. 2005
Dát tip
používám č. 2, ale v případě použití vtipu těžšího kalibru (nebo za účelem alespoň vsugerování těžkotonážnosti právě utrouseného zazávorkovaného vtipu:o))))))) používám varintu č. 1

Jeheheman
15. 01. 2005
Dát tip
ale tentokrát to zřejmě nepomohlo:o))

katy
14. 01. 2005
Dát tip
je to vážný problém, proto většinou řeším dané místo multismajlíkem, aby si rejpalové nemohli ztěžovat - není sice jasné, co je ještě smajlík a co už závorka (a jestli tam vůbec je), ale nedá se nic namítnout, dycky můžeš odkývat, že si to právě tak myslel ale v rámci šetření a ohleduplnosti k těm, co mají pomalejší linku je hospodárnější používat druhou variantu

MeTB
14. 01. 2005
Dát tip
A což tak psát smilíky položené na druhou stranu? Elegantní řešení - pište na začátku závorky smilíka ležícího proti směru hodinových ručiček a na konci závorky naopak. (-: & :-) Est post aves.

Andulka
13. 01. 2005
Dát tip
teda, tvoje starosti na mou hlavu...:-)))) :-) je usmev :-)))))) je hi hi hi hi alespon tak to ja beru a zatim sem nemela problem s tim, ze by mi nekdo nerozumnel...:-) a tyhlety :-) delam skoro vzdycky, protoze se skoro vzdycky usmivam...:-)

sk8ergirl
13. 01. 2005
Dát tip
používám to první :-))

papouch
13. 01. 2005
Dát tip
·^· <: my ptáci máme místo smajlů zobáky :> ·v·

Shellinka
13. 01. 2005
Dát tip
Ani jedna z navržených variant není dobře - první je multismajlík, druhý je zas bez závorky, prostě a jednoduše s mezerou - jak jinak? (Ale záleží samozřejmě na vkusu :-)) ) ;o))

Shellinka mě předběhla. Činím to také tak...

JiKo
13. 01. 2005
Dát tip
A4: mysli, eště na něco přideš:))

gioco
13. 01. 2005
Dát tip
/taky existujou rovný závorky/ :-)

drfaust
13. 01. 2005
Dát tip
1.

Někdy lidé řeší nepodstatné věci. Je-li to pro tebe opravdu nezbytné vyřešit tento neřešitelný problém, abys mohl klidně spát.... Já jsem pro ( :-)

cubka
12. 01. 2005
Dát tip
pouzivam variantu :-)) - ten, kdo nevnima koncovou zavorku si to vylozi jako dvojnasobny smajl, ten kdo zavorku vnima, tak jako jednoduchy. Je to praktictejsi varianta - kdybych pouzil na konci pouze :-), mohl by si to ten, kdo vnima koncove zavorky, vylozit jako mou ignoraci koncove zavorky :)

Blue_mode
12. 01. 2005
Dát tip
řeším podle vtipnost vloženého vtípku :o)..zasluhuje-li násobné závorky, bez ostychu jednu z nich využiju i k uzavření..pro změnu závorky. pokud šetřím znaky, případně jde o dost suchý obyčejný vtípek, nedělá mi problém varianta (závorka :o).......a propos, co varianta: (zavorka (o:)

Dero
12. 01. 2005
Dát tip
Častěji první možnost, ale taky si zaexperimentuji. A pamatuj, složená závorka řeší všechny problémy. :o)

a pamatuj ... to je ako v seriali zo sedemdesiatych rokov ;)

Dero
12. 01. 2005
Dát tip
Minime, tohle "a pamatuj" je extra vyňato z osvětových filmů pro pubescenty z let osmdesátých. :o)

...nebo lze nahradit jednu ze ) jiným znakem: (hahaha :-D) /hahaha :-)/

Noe1
12. 01. 2005
Dát tip
Dělám těch smajlíků víc ( :-))))))) ) a oddělím mezerou ;-)

jako noe, prostě mezera

chaImin
12. 01. 2005
Dát tip
typograficky podobná situace jako s tečkou na konci zkratky a zároveň věty ("Byli tam chytráci, chytrolíni, chytříci atd."), kde nikdo samozřejmě nebude dělat dvě tečky. Jsem jasně pro to, že dvě závorky za sebou vypadají hnusně (tedy varianta druhá 8^) btw: Problém nastává při psaní automaticky formátovaného textu, kde zpravidla dojde k nahrazení za obrázek a tam ta závorka být má. Řešením je pak psaní dvojité, pokud víte o nahrazování, nebo používat nestandardní sekvenci znaků pro emotikon jako třeba můj špičatý nosík. rozhodně by to stálo za rozpoutání diskuse někde na www.typo.cz nebo obdobné, bohužel žádné fórum, msg board nebo něco takového jsem nenašel..

Ach jo...zase je to na mě...jako správný matematik bych smajlíka uzavřela do hranaté závorky... vážný text [ vtip :-) ]

katugiro
12. 01. 2005
Dát tip
3. vážný text (vtip) pokračování

Silvita
12. 01. 2005
Dát tip
ani jsem nevěděla že to jsi ty _Jiko_, to bych asi reagovala jinak:-D... ale překvapils!! velice!! tip jak Praha!!

JiKo
12. 01. 2005
Dát tip
Silvita cože? nerozumím, ptám se vážně

j_i_r_i_k
12. 01. 2005
Dát tip
Jo jo, Noe1 to za mě vystih (můj styl :) )...

Silvita
12. 01. 2005
Dát tip
:-)) zdálo se mi to na tebe moc přemýšlivý:-))) ,,,nic ve zlém, Jirko:)

71_Art_72
12. 01. 2005
Dát tip
paralelní slabikář jasně říká : "každý začátek má mít svůj konec; ten nechť vznikne vyjmutím začátku do vyšší dimenze, jeho otočením o 180 stupňů dle vertikální osy a jeho navrácením zpět již jako konce" tedy, každá levá závorka nechť je ukončena závorkou pravou (vzhledem k tomu, že závorky jsou symetrické i podle horizontální osy není zde vyjmutí do vyšší dimenze nutné, postačí prostá vnitroparalelní rotace kolem středu), smajlík v tom nehraje pochopitelně roli, ani pokud je to smajlík několikanásobný. nanoslík s vámi. (oddělení mezerou pochopitelně není nutné)

JiKo
12. 01. 2005
Dát tip
Silvi: jo ták, sem za debila co? .. no jo, je mi to jasný.... ale blbej nejsem víš?:)

Silvita
12. 01. 2005
Dát tip
ale vůbec, jen že mi to k tvému stylu moc nešlo!! navíc nejsi debil, protože to bys nemohl psát tak dobrý věci!!!

pozorovatel
12. 01. 2005
Dát tip
vážný text (vtip (-:) pokračování

Feanor
12. 01. 2005
Dát tip
Podle mého je zakončení jednou závorkou mnohem elegantnější než zbytečná multiplikace závorek, neboť tímto druhým použitím dostává závorka další, mnohem hlubší smysl a stává se tak nejen součástí "projevené emoce" ale nevlastnější součástí textu jako takového, aby dovršila citový obtisk, jenž jsme do textu zanesli. Tímto způsobem tedy nakonec splývá obsah a forma a tyto dva protipóly se sjednocují do jednotného abstraktního principu, jenž byl vtělen a tudíž završen, neboť je dokonalý jak po stránce obsahové, tak po stránce formální, ježto jsou učiněny jednotou skrze smajlík. Tím se text stává trojjediným a ukončuje věčný, neplodný souboj černobílé duality (čímž završuje veškerý historický literární vývoj;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru