Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vodník vod Rokytky

Výběr: Elyn
20. 03. 2005
18
6
2859
Autor
wedle_vazy

Jsem manuálně nezručný. Sice chodící slovník naučný, ale levej jako šavle. Můj počítač začal přehlušovat sousedovu cirkulárku a uzrál pro kompletní generálku. Po netu nakoupit díly a hybaj do Davle, za jedním šikulou z ČVUT. Studentům se každá koruna hodí a tak mě snad nevy… kopne. Na konci prázdnin, venku vedro třeskuté, počasí jak stvořené k pivní kůře tekuté u stánku na plovárně a ne se trmácet přes celé město, které je rozplizlé překynuté těsto. Nebýt to nezbytně nutné. Pche…, rozhodně nepřípustné! Dal jsem mu o Palackého navíc, než žádal a ještě ušetřil Masaryka. Takhle má vypadat tržní ekonomika. Šikula přidal speciální pytel z maskáčové látky, s přezkami a popruhem. Výrobek geniální a ideální, hlavně pro dopravu metrem. Neunikly mi pohledy, na mě – a pak i na vak. ~Co čumíte, myslíte že jedu z koledy?~ Přestárlý studentík, co nemá na taxík? Spořivý člověk, kterému je líto tří stovek?

Jasně, ale hlavně lakomé jelito

…a platí to.

Metro Palmovka, pak ranway pro tramwaj a… Bulovka. Tam nehospitalizován, pouze ubytován. Tatrováckosmíchovský tramvaják, byl vážně libovka. Někde asi proběhla rychlovka. Probuzené pudy závodníka a teď rychlost Železníka, ale i ten by byl rychlejší a jízda spanilejší. Tutová časovka podle jízdního řádu.

Škoda proudu Fittipaldi.

Po chodníku se rozjelo postarší batole na kole. Záhy nás, bez větší námahy předjelo a vyplázlo na Emersona jazyk. ~Co to maj ty smradi za zvyk? Vyplazovat jazyk.~ Emerson rozlícen, přitáhl otěže a přijal výzvu soutěže. Neustála to korpulentní dáma - nákupy obtěžkána. Souprava vpřed a ona expresně zpět - tam, kde je odpočívadlo a tramvajová kočárkárna…

… a já!

~Mám vytvořit tělesnou oporu nebo zmizet v prostoru a nechat ji, rozplácnout se o sklo jak masařku?~ Nestačím uskočit a na má žebra, ztěžka dopadají; obří upocená mléčná vědra. Mé tělo křičí: ~Netlač mě k té tyči!~

“Neublížil jste si?“ špitla mi do tváře.

Cítím pach levné vyčpělé rtěnky, gruzínský parfém, meruňkový kompot a …pot. ~To je jak ze snáře. Já si měl ublížit? Mé tělo bylo zdrávo, než sho zlomila, ty krávo!~

“To je v pořádku.“ vyslovuji bez nářku ohleduplnou přetvářku.

 Ratolest na kole za námi, mizí v prachu kolejí a železný Železník vyklusává se staženou trolejí. Ten idiot s placatým palcem, obšťastněn výhrou nad malým chlapcem - sundal nohu z plynu.

Ouha!? Paní couvá!

Vítězí gentleman, ženami omámen. Dobrosrdečník. Natahuji paži a snažím se zabránit katastrofě. Špatně, všechno špatně! Ruka natažená, zachytila látku a paní je rázem obnažená. Bůh suď, pěkná hruď! Vyvinutá. Prsty mám silné a vilné. Rozmáchla rukama jak semafor a na podlahu dopadá pět kilo brambor. Dvě - slovy dvě - sbírám, s provinilým výrazem. …a zbytek erteplí, aby nedráždily u dveří se shromáždily.

Tři vteřiny – tři situační modřiny;

-        já imbecil

-        ty vole, co teď

-        Pane Bože vysaď mě z tý tramvaje!!!!!!!

„Ježišmarjá... promiňte……….. já chtěl….., abyste neupadla………a nějak jsem zavadil. Omlouvám se… Mrzí mě to.“

Na moment seknu smrtonosným pohledem za tramvajovodem:

„Ten tramvaják jede jak dement…!“ ~Na nikoho to neházej blbečku, sám jseš na tečku!~ klube se ze mě. Její tragikomický úsměv, naštěstí neznačí hněv. Uff. Přijímám potupu, sbírám zbytek nákupu - vak s compem taky. Před vyděšenými zraky, vystupujeme společně s valícími se bramborami. Všímám si záchvěvu nepatrného úsměvu.

Křeč sice zdaleka nemizí, ale řešení se nabízí:

„Nechci být dotěrný, ale mám nápad…“ ~Hmm… Mlčí!~

 „ Je tedy poněkud důvěrný, ale věřte, že… nechci nějak…eee, abyste rozuměla…“ ~Co koktáš ty kreténe?!~

„…zkrátka a dobře, bydlím tu opodál a kdo by se nenadál… mám doma jehlu a niť… Takže bychom mohli… ehm…eee... sviť měsíčku, sviť?“

~Mlčí…

…a hele?

Směje se!!!~

 

…pozvedla díl odtržené látky letních šatů a bez dalších cirátů udělal vpravo v bok a rázný krok…

 

…omlouval jsem se tři hodiny!

…tři příjemné hodiny.

 


6 názorů

wedle_vazy
25. 10. 2009
Dát tip
vida... ;)

Marcela.K.
25. 10. 2009
Dát tip
aha- odtud větérek s vůněmi vane :-))jsem tu byla, pane :-)

wedle_vazy
22. 10. 2007
Dát tip
wono to hrozně utíká...:)

Marcela.K.
22. 10. 2007
Dát tip
:-)))))))) to je fakt skvělý, se mi to četlo samo a to drámo - kámo :-) dík za koment, alespoň jsem si tě našla...tři hodiny, jó? a dvanáct jó? :-))))

Jeňýk
16. 06. 2007
Dát tip
hezký a moc máš tip od J.V.

sidonia
03. 02. 2006
Dát tip
tohle se mi teda moc nezdalo ale barva pisma vytecna

je to fajn...třeba někdy ještě nakouknem...my bydlíme trochu poblíž Rokytky taky, i když o dost dál proti proudu... T

písmena, barva, styl písma..... ono když je to větší, to aspoň nemusím moc luštit, ne že bych byla slepá, to ne, ale přece jenom už nejsu žádná náctka, že .-)))

wedle_vazy
30. 01. 2006
Dát tip
ko_keti jako barva? ...a mám ji zas já.

kristova noho .-))) tedy, musím říct, na to, že povídky nečtu, fakt ne, tak tady toto... klobouk dolů, sem se nenudila, font velmi příjemný.... čb

wedle_vazy
27. 05. 2005
Dát tip
Ď

Marty73
03. 05. 2005
Dát tip
líbilo, tip

wedle_vazy
28. 03. 2005
Dát tip
...všem s avi ď Hanulinda: Já taky ne!! SN: ...už jen z toho, žes utrousil tolik kritických znaků ...jsem wedle_vazy Kytiii: ...zavazuješ? nedělej!

StvN
21. 03. 2005
Dát tip
Možná je to dobrý, já nevim, nebaví mě to číst. Upřímně, jistě osobitej styl, i když ne ojedinělej, ale dle mého názoru strašnej. Rýmovačka....rytmus poskakuje jako špatnej motor.

Kytiii
21. 03. 2005
Dát tip
je to fakt zajímavý... * a ukáže se, co dokážeš dál

Sup3_14_4
21. 03. 2005
Dát tip
TIP

Marnotrat
20. 03. 2005
Dát tip
týýýýý sííí néééééskůůůůůtéééčnéééj!!! :-))))))) t****

Zajímavé :o) A zajímavě napsané Asi ti dám tip :o)

f_moll
20. 03. 2005
Dát tip
:)))) *

Hanulinda
20. 03. 2005
Dát tip
Fakt supr jako povídka, ale nedokážu si představit celou takhle napsanou knížku. Ale dávám tip, i když přesně nevím, co to znamená:o)

fungus2
20. 03. 2005
Dát tip
Bezva.**

Griff
20. 03. 2005
Dát tip
...mám Tě v oblíbených, už od první věci. Vracím se i zpětně, protože... báječný. :~))) t***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru