Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A asi budu bojovat.

Výběr: ondrech
08. 04. 2005
22
2
6247
Autor
Kytiii

...příběhy jsou pravdivé... stokrát a pořád dokola...

A ASI BUDU BOJOVAT.

 

Sedím otráveně na parapetu s blokem, co je z poloviny popsaný hustým drobným písmem, co se ostře sklání doprava k řádku, jakoby s ním chtělo splynout, a zírám do prvních teplých jarních paprsků. Naše učebna je ve třetím patře panelového domu, kde si naše škola tento rok pronajala celé patro. Pro tři ročníky to ale evidentně ještě není dost, protože jinak bych seděla v lavici a nemusela si hrbit záda na parapetu. Inženýrka (kdoví čeho) Machová nám právě vysvětluje obsah další látky. Ústavní výchova. Do stručných podbodů si rychle shrnuji důvody k ústavní výchově, jak je vykládá zákon. Kdysi se mi to zdálo zajímavé, dnes je to stále víc nudnou rutinou. V myšlenkách jsem daleko odsud. Plánuju blížící se víkend, poslední, který strávím doma. Od příštího týdne nám začíná čtrnáctidenní praxe. Poslední hodinu nám třídní konečně prozradí, kam nás rozhodí. Loni jsem byla v kojeňáku, tak jsem zvědavá, co chytnu letos. Kojeňák by nebyl špatnej, ale pochybuju, že by mě tam poslali znovu, když tak lpí na různorodosti našich zkušeností.

 

„Tereza?“

„Ano, paní profesorko?“ zvedám hlavu od papíru se zadáním své absolventské práce. Čtyřicet stran textu. Zjištění a vlastní názor s návrhem na nápravu.

„Nadiktuj mi tvé téma a umístění.“

„Téma je ústavní výchova a její srovnání s úplnou rodinou. A na čtrnáct dní se stěhuju do Pyšel.“ Hrůzně mi před očima blikají tučně zvýrazněné číslice: Datum nástupu – sobota 2.4.2005. „Paní profesorko, jak to, že nastupuju už v sobotu?“

„Protože s nimi odjíždíš na školu v přírodě do Krkonoš.“

„Děti z děcáku jezdí na školy v přírodě?“ reaguju nechápavě a podrážděně.

 

Cesta autobusem byla absolutní horor. Tolik decibelů nevyprodukují ani fanoušci HC Sparta při jejím finálovém souboji se Slávií. Do údolí přijel k autobusu pick-up a naložil dětem jejich oprýskané kufry a sportovní tašky s odpáranými uchy od vietnamců. Skupinka pěti cikáneček zrovna vstupujících do puberty se na mě co půl minuty otráveně ušklíbala a něčemu zjevně zábavnému se dost hlasitě řechtala. Evidentně jen proto, aby si jich všimli dva jejich starší spolužáci, co dost nafoukaně čuměli do potoka a kouřili jednu cigaretu za druhou. Holky je nezajímali, což se nedá říct o mně. Po chvíli se jeden z nich zvednul a zamířil si to rovnou ke mně.

„Slečno, nedáte si cigaretu?“ prohodil dosti galantně. Štíhlými prsty si zajel do vlasů a odhrnul si pramen, co mu spadl do čela.

„Díky,“ pípla jsem nesměle a ačkoli moc nekouřím a ve dne už vůbec, byla jsem tak vyosená, že jsem mu byla dokonce i vděčná. Přisedla jsem si k nim na trávu u potoka. Oba byli zjevně potěšeni a hned se snažili navázat konverzaci. Holky si mě nenávistně přeměřovaly a v tu chvíli mi bylo jasné, že jsem to u nich prohrála.

„Kolik ti je?“ zajímalo toho, co mi nabídl cigaretu.

„Jednadvacet a vám?“

„Mě je devatenáct a Pavlovi sedmnáct.“

„A to jsi ještě v děcáku?“ nestačila jsem se divit.

„Hm, a ještě chvíli budu. Nechaj nás tam, dokud nedoděláme školu a já jsem se akorát dostal na maturitní nástavbu, takže ještě dva roky veget.“ Umím počítat, takže je mi jasný, že kdyby dělal klasickej učňák, bylo by mu teď maximálně osmnáct, tak jsem se ho hned zeptala.

„Dělal jsem po základce dva roky skladníka, ale byl jsem na to moc chytrej, tak mě přesvědčili, ať si dodělám výučák, protože na skladníkovi není. No a číšničina mě docela baví a jde mi to, tak zkusím i tu maturu,“ uzavřel a bylo na něm vidět, že je sám se sebou spokojený. Je na tom líp než já. Pavel se usmíval a koukal do vody.

„A ty?“

„Kuchař. Jednou si s Martinem otevřeme hospodu. On to tam povede a já budu vařit. Holky,“ kývl směrem ke spolužačkám, „nám tam budou dělat servírky a budem těžce za vodou.“

Sotva jsme dokouřili, začala jedna z vychovatelek svolávat všechny dohromady a rozdala nám lístky na lanovku. Hotel je na kopci a autobus by tam nevyjel.

 

Pod nohama se mi míjela krásně zelená tráva. V zimě je schovaná hluboko pod sněhem a čeká až roztaje sníh. Tam, kde v zimě je bílá uježděná pláň, se vyrojily ploty a plůtky. Tam, kde bývala trať pro vlek, teče potok. A všechno je tak jiné. Začalo se mi tu líbit.

 

Večer se mi všechny děti představily. Ty mladší s nadšením a rozpaky, starší se zájmem a ty skoro dospělé s unuděným výrazem a líným jazykem. Zvlášť znechucené výrazy, na kterých si dávaly záležet, mi předvedla má oblíbená skupina puberťaček. Skoro bych jim za jejich výkon dala Oskara.

Po večerce jsem se s hlasitým povzdechnutím svalila na postel. Dostala jsem pokoj sama pro sebe, což byla pro mě ta nejlepší zpráva dne. Byl dvoulůžkový, s vlastním záchodem a koupelnou a nechyběla mu ani televize. Z jedné strany měl velké francouzké okno, které vedlo na uzavřenou prosklenou terasu s posezením. Okny jsem viděla až dolů do půl kilometru vzdáleného údolí. Naproti se tyčily další impozantní vrcholy a hřebeny. Někde mezi nimi napravo ode mě jsem tušila i Sněžku. Konečně jsem měla čas si vybalit. V rychlosti jsem naházela věci do skříně. Zapojila jsem notebook do sítě, připojila bedničky a pustila si cédéčko. Okamžitě mě napadlo, že ho budu muset přes den schovávat. Co kdyby, že jo?

Otevřela jsem si nový dokument ve Wordu a znovu studovala, co musí má absolventská práce obsahovat. Byla jsem rozhodnuta začít ještě ten večer. Nadepsala jsem si osnovu a první část. Chvíli jsem zírala na blikající kurzor a dvakrát smazala totéž slovo: ÚSTAVNÍ. Něco bylo špatně. Neměla jsem o čem psát. Padla jsem nazad na deku a s rozpaženými pažemi sledovala šmouhu po rozmázlém komárovi na stropě.

„Musím se o těch dětech něco dozvědět,“ zašeptala jsem si pro sebe, „a jejich jména mi stačit nebudou.“

 

Vyzbrojena blokem a tužkou jsem zamířila do prvního dívčího pokoje. Za dveřmi se ozýval hlasitý smích a něčí pláč. Osmělila jsem se vstoupit bez klepání. Snad na to mám právo. Rázný pohyb dveří dívky utišil. Zvědavě si mě prohlížely a čekaly, co po nich budu chtít.

„Ahoj holky!“ pozdravila jsem.

„Čau,“ odpověděla nedůvěřivě nejstarší z nich.

„Nechcete chvíli pokecat? Nebo už chcete jít spát?“ Rozesmály se a v tu chvíli se uvolnily. Posadila jsem se k nim na postel a ony se rozesadily kolem. Nejdřív jsme probraly, jak se jim tady líbí a pak jsem pomalu začala hovor stáčet na to, co mě zajímalo nejvíc. Jejich osudy.

 

IRINA

„No, já jsem Irina. Je mi čtrnáct a chodím do devítky.“ Začala moc hezká štíhlá holčina s krátkými hnědými vlasy. Malá prsa se jí zlehka rýsovala pod tričkem na spaní a bylo vidět, že jednou to bude pěkně vyvinutá ženská.

„Irina? To není český jméno, viď?“

„Ne, přijela jsem s mámou z Ukrajiny, když mi bylo deset. Počkej, ukážu ti její fotku.“ Vytáhla z nočního stolku malou knížečku, asi deníček. Na první stránce měla nalepenou fotku z automatu. Do záběru se nevešly celé, ale obličeje tam měly obě. Maminka byla Irině dost podobná a bylo jasné, po kom je Irina tak moc krásná.

„A proč teď nejsi s mamkou?“ divila jsem se, protože mi na fotce nepřišla jako sociální případ, narkomanka, nebo něco podobného.

„Odebrali mě nedávno, protože se o mě máma špatně starala. Ale to není pravda, jenom moc pracovala.“ To mi vrtalo hlavou. Neslyšela jsem, že by někomu odebrali dítě jen proto, že by hodně pracoval.

„A co dělá mamka?“

„Máma je kurva.“ Pokrčila dívenka ramena nad zcela banální odpovědí. Musela jsem si dávat velký pozor, aby mi nespadla čelist. Raději jsem se otočila na další obyvatelku pokoje.

 

SAŠA

Drobná vysportovaná dívka s živýma očima a pihatým nosíkem se pyšnila vlasy barvy zlátnoucí trávy. Sahaly jí na ramena a ona si pořád hrála s jedním a tím samým pramenem, jež si opakovaně natáčela na prostředník pravé ruky. Seděla shrbeně a druhou ruku měla položenou kolem břicha a podpírala si jí loket první.

„Tak Sašo!“ upozornila spolubydlící Irina. Důležitě ji ještě plácla do ramene. Saša se napřímila, nadechla a s výdechem se zase schoulila do toho svého paragrafu.

„No, já jsem v děcáku teprve měsíc. A strašně mi chybí moje Sametka.“

„Sametka je tvůj křeček?“ ptám se hloupě.

„Můj kůň!“ rozhořčeně se mi dívá do očí. Poprvé. Pozastavuju se nad faktem, že měla holčina vlastního koně. Ale třeba nebyl její, ale jen chodila někam do hřebčína pomáhat.

„A kdo ti toho koně dal?“

„Táta k desátým narozeninám.“ Aha, tak táta. Zajímalo by mě, jak se dítě, co má tátu, který jí může kupovat koně, mohlo dostat sem. Nevím, jak se mám správně zeptat, ale Irina mi pomohla.

„Fotr s ní chrápal, ale ona se to bála říct, až doktor na to přišel.“

„Proboha, jak?“ ujelo mi.

„Saše tekla krev z pipiny a všimla si toho učitelka!“ Dál mluvila za svou kamarádku Irina. Měla jsem strach zjišťovat cokoli dalšího.

 

RÍŠA A ADÉLKA

„Holky, už je strašně pozdě, a já jsem děsně utahaná, tak už půjdem spát, co?“ Krčily rameny, ale bylo vidět, že toho taky mají dost. Vyšla jsem z pokoje a kliku stiskla třesoucí se rukou. Na chodbě jsem zahlédla jednu z vychovatelek. Mladou Janu, která stejně jako já, studovala vyšší sociálně-právní školu. Kývla mi na pozdrav.

„Nechceš si dát kafe?“ Tentokrát jsem kývla já. Lehce se jí pozvedly koutky a chytla mě v lokti.

Dole na baru seděli jen barman s kuchařem. Hlasitě nás pozdravili a hned se zajímali, co si dáme. Byli vcelku milí.

„Jsi byla v pokoji u Iriny, viď?“

„Hm.“

„No, vzala sis na začátek dost těžký sousto. Zrovna v tom pokoji se to sešlo. Mluvila jsi s Danou?“

„Tak daleko jsem se nedostala,“ popravdě jsem odpověděla, „jen s Irinou a Sašou. No a za Sašu to vlastně taky tlumočila Irina.“

„Ta holka je případ, co?“ zasmála se Jana.

„To máš pravdu.“

„Dana je LMDčko. Lehká mozková dysfunkce. Normálně to nepoznáš. Dokonce čte nejlíp ze třídy a ani matematika jí nedělá velké problémy, ale stačí, když jí dáš vyplnit jednoduchý test, jako nedávno. Měli doplňovat věty. Třeba: Na obloze svítí… za a hvězdy, za b pohovka. No, hádej, co Dana zaškrtla.“

„Ne?“

„Ale jo. Prostě je úplně blbá. Otce má neznámého a matka si našla novýho přítele, co Danu mlátil za špatný známky. Když ve škole viděli, že má Dana pořád podlitiny, tak to nahlásili na sociálku a hned ji šoupli k nám.“

„A jak ses sem dostala ty?“

„Vždycky jsem chtěla pomáhat těm, co neměli takový štěstí, aby se narodili do normální rodiny, a tak děcák byl docela na místě.“ Pořád se na mě usmívala. Říkala jsem si, že ta jednou bude dobrou mámou. „A co chceš dělat ty?“

„No, vlastně ještě nevím. Měla by ze mě bejt sociální pracovnice, ale vlastně netuším, jestli je to práce pro mě. Chtěla jsem dělat v kojeňáku, loni jsem tam byla na praxi, ale když já bych si je všechny zamilovala a nechtěla bych, aby mi je někdo vzal, takže to asi taky dělat nemůžu.“ Smutně jsem sledovala pohyb lžičky, kterou jsem usilovně míchala kapučíno.

„Jo, málem bych zapomněla. Musím tě upozornit na dva velice vážné případy.“

„A jéje,“ vyjekla jsem žertovně. Tentokrát to však nebylo na místě. Jana rázně zakroutila hlavou, až jsem studem zrudla.

„Tak za prvé Ríša. Je mu už osm a měl by chodit do druhé třídy, ale je velice zanedbaný a vyžaduje pozornost. Našli ho s jeho třemi sourozenci ve stodole, kde byli všichni za nohy připoutáni ke sloupu na dlouhém řetězu. Spali v seně, a na záchod chodili do kouta. V životě se nemyli a neměli ani dostatečné oblečení. Jídlo jim matka házela tak jednou za dva dny a někdy ani to ne. Neuměli skoro mluvit a ječeli pokaždé, když jsme je chtěli vykoupat. Víš co to je, vidět vodu poprvé v šesti letech?“ Zakroutila jsem nevěřícně hlavou. „Ještě dneska pláčou, když jim máme umýt hlavu. A nejhůř je na tom Ríša, byl z nich nejmladší. Tak moc stojí o pozornost dospělých, že pro to udělá cokoli. A jeho nejoblíbenější a nejúčinnější metodou je to, že se podělá.“

„Cože?“

„Prostě si nasere do kalhot. Snažíme se ho pravidelně posílat na záchod. Často tam s ním hodinu jsme a koukáme na něj, jak sedí na míse a nic. Jen mu natáhneš kalhoty a pošleš mezi děti, už je u tebe zpátky a s bezelstným úsměvem hlásí: Ee! Takže ho musíme vysvléknout, vysprchovat, obléct mu čisté prádlo a snažit se mu domluvit, že to je špatné, že musí chodit na záchod. Neúspěšně. Ostatní děti ho nenávidí, bijí ho a nikdo s ním nechce být na pokoji. A já se ani nedivím.“

„To já taky ne. A co s ním budete dělat? Proč mu nekoupíte plenky?“

„Taky jsme zkoušeli. Ale on si je pokaždý vytáhne a jako naschvál to tam hned pustí. Nejhorší to bylo na lyžáku na nový rok. Si neumíš představit, jaká to byla ostuda, když to pustil do oteplováků a my to museli na chatě dolovat i z přeskáčů.“

„Ježíši!“

„Ale neboj, o toho se starat nebudeš. Ale možná dostaneš na starosti Adélku.“

„Ta se taky to…?“

„Ne, nic takového. Určitě sis jí všimla, je to ta se sádrou na ruce.“

„Jo jo, ta co vypadá, jakoby ji srazilo auto. Je dost pomlácená.“

„No, přinejmenším náklaďák. Její vlastní otec ji tak mlátil, že když sousedka zavolala policii, tak Adélku našli v bezvědomí s prasklou lebkou, zlámanými všemi končetinami a místo obličeje měla fialový flek!“

„A co se stalo s tím otcem?“

„Myslím, že ho z vazby propustili, protože Adélčina matka, jeho manželka proti němu odmítla vypovídat a celou dobu zarytě tvrdila, že Adélku srazilo auto. Přitom sousedka vypověděla, že se z jejich bytu ozýval denně pláč a křik, včetně toho, že mockrát slyšela i jak brečí právě Adélčina máma.“

„A jak je na tom Adélka?“

„Je u nás už dva měsíce. Fakt se divím, že je, jaká je. Hrozně hezky zpívá a maluje a jako jedna z mála vypadá, že je šťastná. Hlavně je ještě dost malá. Takže má reálnou šanci, že si ji ještě někdo vezme.“

 

Do noci jsem tloukla do klávesnice jako o život, nezapomenout ani jediný detail, co jsem se dozvěděla. Usínala jsem nad ránem, úplně vyčerpaná. A s uloženými deseti stránkami textu. Jednou čtvrtinou mé absolventské práce. Zdály se mi hrůzné sny. Probudila jsem se několikrát úplně zpocená. Naposledy kolem šesté, když pomalu nad vrcholky okolních kopců se objevil první náznak dne. Lehla jsem si, že snad ještě usnu a zaspala jsem snídani.

 

V následujících dnech jsem poznala každé z pětadvaceti dětí. Jeho příběh i jeho sny. Některé byly dojímavé, některé až téměř hororové. Z pětice puberťaček se vyklubaly vcelku příjemné a přemýšlivé dívky, které se zanedlouho staly mým neodmyslitelným stínem. Všude mě doprovázely, pořád mě sledovaly a neustále se na něco vyptávaly. Dělala jsem jim starší sestru a těšilo mě, že mě berou jako svůj vzor. Jedna se mi přiznala, že už dokonce byla na potratu, ale že kdyby to nebylo dítě jejího strýce, že by si ho nechala. Řekla to asi takovým tónem, jakoby oznamovala, že k večeři bude kuře na paprice. Kluci se záhy zamilovali do mého počítače a každý den před večerkou stála před pokojem fronta s přísnou hierarchií. Docela jsem si zvykla je respektovat a přestala jsem se jich bát. Jana mi vysvětlila, že na školu v přírodě nejsou brány problémové děti, že si pobyt na horách musí zasloužit, takže se nemusím ničeho bát. Nebála jsem se a brala je s sebou do hor na túry. Nejdřív po dvou, později i deset dětí najednou. Hrozně moc jsem si je všechny oblíbila. A když vynechám Ríšu, který měl vychovatelku jen sám pro sebe, tak jsem si se všemi vytvořila velice úzký vztah.

 

Domů jsem odjížděla s hotovou prací. A s myšlenkou, že ne vždy je úplná rodina to, co dítě potřebuje. Taky bez iluzí, že svět je dobrý. O lásce, co hory přenáší nemluvě. S o to větší touhou napravit všechny chyby a pomoci všem, kteří to potřebují…

 

„Terezo, vy tady upřednostňujete ústavní výchovu před rodinnou? To nemyslíte vážně, že?“ přísný pohled zpod brýlí byl jasný. Říkal: Nežertuji!

„Stojím si za vším, co jsem napsala.“

„Ale pak nemůžete počítat s dobrou známkou.“

„Nepsala jsem to pro známku! Psala jsem to proto, že je to pravda!“

„Terezo, nechcete to raději ještě přepracovat?“

„Paní profesorko, nemůžu.“


2 názory

Kytiii
24. 09. 2014
Dát tip

Díky, Vigan... chystám se... ale mezi prací, manželem, prvňákem a čtyřleťákem mi už moc času nezbývá :D

Dokonce už mám v hlavě i téma... jedu pozítří na dovolenou... snad si přivezu i pár řádků a ne rýmu :D


tip

Lasy
22. 06. 2005
Dát tip
Pracoval jsem v dětském domově 1,5 roku jako civilní služba. Zažil jsem hodně drsných dní a taky jsem sy vyposlechl hodně drsných příběhů. Víš co mně ale fascinovalo nejvíc? Ta nepochopitelná láska dětí k totálně zkurveným rodičům . . . Lasy*

Kytiii
22. 06. 2005
Dát tip
ono je toho nepochopitelnýho mnohem víc... třeba proč si holky nechávaj od partnerů dobrovolně nadávat, nedej bože bít... proč jim neukážou vztyčený prostředníček a neodkráčí středem, dokud to ještě jde... víš, ty děti - nemají moc na výběr... ale ty týrané ženy většinou ano... a stejně s těma násilnickejma debilama zůstavaj... to mi hlava nebere

ondrech
01. 06. 2005
Dát tip
PAnebože, kytiii to je něco tak božskýho! dlouho jsem nečetl tak zajímavej příběh... TIP a výběr!!! to stojí za to. vážně!!! Já nemám slov, ten tvuj styl a všecko...***TIP +V

Kytiii
01. 06. 2005
Dát tip
Chlapi, fakt dík... potěšíte, vždycky :o)

Pisces
21. 05. 2005
Dát tip
Bohužel smutný příběh kvůli tomu založení na pravdě...ale tak to dnes chodí. Nemůžu porovnat, co je lepší, jestli výchova v rodině nebo ústavu, protože s tím nemám zkušenosti. Ale myslím si, že povídka mohla být klidně o píď delší a mohla jsi popsat třeba nějakou příhodu nebo klidně příběh dalšího dítěte. T*

Alojs
21. 05. 2005
Dát tip
Hodně smutná věc. Avšak věc zatraceně dobře napsaná! Asi by mi dlouho trvalo, než bych tady ze sebe vycucal něco, co už tady nenapsali ostatní. Je to tady samá pozitivní kritika a mě nezbývá nic jiného než s němi souhlasit. Napsal to sice život (bohužel), ale takhle dobře jako ty tady píšeš opravdu jen hrstka lidí. Velkej tip!

jenaL
05. 05. 2005
Dát tip
Je to moc ctivy a hodne pocitu, ktery vsichni vidime, ale nedokazem je uchopit nebo prozit jen tak pro radost,protoze chcem a nebo treba jen mluvit o nich, coz je zaprvy skoda a zadruhy vlastne ani ne, protoze se aspon clovek pohledem na absurditu beznyho chovani lidi od plic zasmeje...a deti jsou opravdu kolikrat prave ti, od kterych by se meli dospeli ucit prozivat spontanni radost, a to treba jen proto, ze zeme je kulata a obloha je modra a my zrovna mozna pri probuzeni slapli do kraviho lejna...preji prekrasny den z portugalskyho pobrezi...jL *t

Kytiii
05. 05. 2005
Dát tip
No teda... ja taky preju krasny den z prazske kancelare :o) doufam, ze se zase brzy ozves... pa pa

MeTB
01. 05. 2005
Dát tip
Tak tohle je zajímavý text - a zase (jak je mým dobrým zvykem) stojím před dilematem... mám tě raději pochválit za to, že se to pěkně četlo a je to dojemné, nebo pokrčit rameny a říct, že jde o ani trochu objevné omílání mnohokrát omletého, navíc tradičně podané stylem "původně otrávená hrdinka postupně proniká do dětských srdíček a ony do ní..." Snad kvůli tomu nevšednímu názoru na konci se o trochu víc přikláním k 1). Jinak: je to dost popisné, nepokládá to (bohužel) žádné otázky - na druhou stranu to ukazuje prstem na důležité a negativní věci (na třetí stranu ovšem na úplně stejné věci ukazuje hromada dalších (a velice, velice podobných) prstů kolem). Je to dobře napsané a čte se to bez problémů, dokonce jsem se na konci přistihl, že je mi líto tak rychlého utnutí...čímž narážím na fakt, že ses rozmáchla hezky a sympaticky zeširoka, ale to máchnutí tak nějak neskončilo elegantně... - jak někde nahoře pravil a2a2a, je to spíš reportáž (ale já nemluvím o celku, nýbrž jen o konci textu). No, ale je takový krásný jarní den, svítí sluníčko a tak... Navíc jsem se zrovna vrátil z kola a mám chuť být hodný a milý, takže - tip. Co by ne. Tom

Kytiii
01. 05. 2005
Dát tip
Tome, už jsem byla pokárána i kamarádkami, které mi vynadaly, že už byl konec... ale přeci jen, jsem ji psala pro Písmáka, kde by delší textík objevilo mnohem méně lidí - i takhle jsou čtyři stránky tady příliš... Děkuju moc za názor, kterého si velice cením - opravdu. Hezký zbytek neděle i následující týden.

Havranka5
20. 04. 2005
Dát tip
Vidím, že jsi se rozhodla bojovat, a sotva jsi stanula na bitevním poli, střetla jsi se touto povídkou s Tvojí druhou, rovněž dnes znovu zveřejněnou. A tak vlastně bojuješ uvnitř sebe sama proti sobě, aniž by jsi si to snad uvědomovala. Ač nejsem škodolibá, těší mě, že jsi došla ke stejnému názoru na ústavní a rodinnou výchovu, ke kterému došly ty "rudé zrůdy" proti kterým neslyšíc, nevidíc povrchně (tedy spíše s hloubkou letákové agitky stažené ze serveru totalita.cz) útočíš v tom druhém dílku. Není nad to, když se člověk střetává se sebou sám v sobě :-) Výsledky z takových střetů jsou velmi cenné pro další vývoj a formování. Po stránce stylu a slohu mi to připadlo sice trošku školácky učesané, jako kdyby to byla Tvoje maturitní slohová práce psaná na jistotu rukou vzorné žačky a za účelem hladkého průběhu zkoušky. Ale i takový školní, avšak zručný a vypsaný sloh si zaslouží Tip :-) Je totiž Tvůj a není špatný, naopak, mezi těmi stohy zdejších drsňácky drsných psychozpovědí co tu píšou zástupy kořistí sivých havranů v bílých pláštích, mrchožroutů nemocných a klopýtajících lidských duší, je světlou vyjímkou. Snad tu katugirem kritizovanou unylost způsobuje přílišná (až školácká) pečlivost rozvržení, stavby vět a odvíjení děje i trošku kostnatěji visící lidské příběhy, jakoby rozsypaná kartotéka vložená dodatečně do povídky. Volila bych spíše jednotlivé příběhy si nechat vyprávět na těch tůrách, kde ti děcka řeknou více a o samotě mnohdy zcela jiného, než říkají v kolektivu. Ale to bych byla já, nikoliv ty. Je z podivem, že stvn, který z rozkoší vraždícího psychopata jsa vyzbrojen egoistickou neomylností a argumentačním potenciálem prezidenta klause cíleně masově likviduje v kritikách nejen začínající autorky, najednou něco zdrženlivě pochválí. Podezřelé. Za tu sbírku smutných dětských osudů, za udržení vlákna skrz delší povídku.. Škoda, že nehledáš kořeny těch příčin oněch osudů T*

Havranka5
20. 04. 2005
Dát tip
T*

Kytiii
20. 04. 2005
Dát tip
budu hledat, bojovat a nakonec... nakonec spasím svět... takže se bojte :o)

Havranka5
20. 04. 2005
Dát tip
To už jsem párkrát někde slyšela.. :-) A kdy napíšeš knihu Můj Boj ? :-))

... až tu nezůstane stát, na kameni kámen :-))))

katugiro
13. 04. 2005
Dát tip
Po prvním souvětí mám půl energie na povídku pryč: dvojnásobné ", co" doplněné rozvitým přívlastkem u paprsků mě trochu zarazilo. Ale uvidíme, co bude dál :) (řehtat se bez ch, holky je nezajímaly, mně je devatenáct) Nu, přečetl jsem ji sice celou, ale odcházím spíš zklamaný. Příběh sám o sobě je unylý, chápu že těžiště je v něčem jiném, ale když pominu jednotlivé dětské osudy, zůstane takový pionýrský manifest. Víc piš a víc škrtej :)

Kytiii
13. 04. 2005
Dát tip
Díky, chybky opraveny... ...a opravdu tam jde hlavně o ty jednotlivé dětské příběhy... v tomhle tématu - nevím, jak líp, aby to nevyznělo klišoidně, ufňukaně, nebo heroicky...

guy
12. 04. 2005
Dát tip
Je to moc dobře napsaný ... sem tam jsem se taky motal a občas ještě motám kolem podobnejch věcí, tak o to víc oceňuju, jak se ti to povedlo autenticky podat ... ***

Brosqička
11. 04. 2005
Dát tip
Mám ráda tyhle typy povídek, které jsou psány ze života z opravdových životních příběhů a odhalují pravdu. Bohužel, byla jsem také v dětském domově a takové příběhy jsou tam na denním pořádku. Ty děti můžou být třeba šťastný, že už nejsou v těch hrozných podmínkách co byly, ale doopravdy šťastný myslím být už nemůžou, protože na takový věci jako je znásilňování nebo bití se zapomenout nedá. Ty studuješ sociální práci?

StvN
11. 04. 2005
Dát tip
Dobre napsany. Docela jsi potesila. Libi se mi nadhled.

Kytiii
11. 04. 2005
Dát tip
Hrozně moc díky Štěpáne... já doufala, že se Ti jednou bude líbit něco, co jsem stvořila :o) Nezapomenu na Tvou kritiku: Nač hlubší kritiku k tam povrchnímu dílu :o) Tak jsem to chtěla napravit... :o)

Kytiii
11. 04. 2005
Dát tip
Brosqvi... já studuju ekonomii... s dětmi pracuju na táborech, školách v přírodě a lyžařských výcvicích - jsem instruktorka (lyžařská), vychovatelka a zdravotnice českého červeného kříže - proč troškařit, ne? :o) Mám kamarádku, která studuje Evangelickou akademii, která je právě zaměřená na práci budoucích sociálních pracovnic - takže chodí pomáhat do nemocnic, ústavů pro děti a mládež atp, - pak dáváme hlavy dohromady a vyprávíme si, co jsme která zažila... a někdy mě to tak dostane, že o tom musím napsat... Ještě jednou díky Brosqvi

StvN
11. 04. 2005
Dát tip
Myslim, že se ti to povedlo.

Kytiii
10. 04. 2005
Dát tip
Děkuji probe i Jirkovi... opravdu se mě tohle téma dost dotýká... jsem ráda, že jste se tu zastavili... díky

Yossarian
10. 04. 2005
Dát tip
"Rozesmály se a v tu chvíli se uvolnily. " -tahle maličkost mi tam nějak nesedí, to by asi tak snadno nešlo ale jinak povídka par excellance, skoro to vypadá jako náběh na celou knížku, vypustit ten konec a pokračovat v příběhu těch dětí, pár z nich vypíchnout jako hlavní postavy, zamotat víc detailů a nejenom pobyt na horách a pak už jen shánět vydavatele.. *

Kytiii
09. 04. 2005
Dát tip
Michale, děkuju za názor i tip a tedy hlavně za čas, co jsi strávil čtením :o) Ono je to hodně individuální... a člověk všechny nemůže házet do jednoho pytle... Pro některé děti je dětský domov vysvobození... pro některé

Kytiii
09. 04. 2005
Dát tip
Díky, to potěší a moc... nejen rebelstvím je člověk živ, že? ale je to příjemné zpestření všedních starostí...

Kytiii
09. 04. 2005
Dát tip
chroustíku... já doufala, že to bude voda na Tvůj mlýn... ...ale nejsem vůl :o) ...ta Dana je fakt hustá... Ve skutečnosti se jmenuje Veronika a hezčí a roztomilejší holčičku jsi neviděl :o)

Kytiii
09. 04. 2005
Dát tip
no - ona je ve skutečnosti ve druhé třídě :o) tak si myslím, že na to, aby něco dělala schválně je ještě příliš malá :o)

Kytiii
09. 04. 2005
Dát tip
všimla sis, že každý zná někoho, kdo je méně šťastný? Buďme rádi za to, co máme... a snažme se nebýt slepí... a taky se chovat jinak...

probe
09. 04. 2005
Dát tip
Jseš dobrá!!! Určitě ne každá rodina je lepší než ústavní výchova. A vidím, že ty podmínky tam se už také dost změnily. Tak si stůj za svým. Obdivuji Tě. a t.

a2a2a
09. 04. 2005
Dát tip
Kytičko, je to spíše reportáž než povídka, ale to je jedno. Se zájmem jsem si ji přečetl a potvrzuji, že jsi nelhala. Vím, o čem píšeš, vím to z vlastní praxe. Vím o tom hodně a proto mne to zaujalo. Dávám ti tip za tvůj osobní vztah k této problematice, je zde zřetelný, ale líbí se mi, že jsi nic nepřikrášlovala, to znamená, že jsi nic netlačila do nějakého smutku, ačkoliv své pocity jsi najevo dala, ale tak nějak spontánně a přirozeně. Jinak ústavní výchova je nejméně u dvou třetin těchto dětí kontraproduktivní, dvě třetiny dětí z dětských domovů končí v kriminále nebo mají potíže se zákonem. Ale to je jiná diskuse. Zkušené vychovatelky říkají - lepší špatná máma než dobrý dětský domov, neplatí to vždy, ale o něčem to svědčí. Děkuju ti.

Vaud
08. 04. 2005
Dát tip
Nejdřív jsem se zarazil, jak je to dlouhý, ale teď nelituju, že jsem se do toho pustil. Je to vážně skvělý. TIP Mám v příbuzenstvu 3 děti z dětských domovů. Nejmenší se jmenuje Míša a byl asi 2,5 roku v dětském domově a skoro nemluvil. Poté v rodině udělal obrovský pokrok. Stejně si nemůžu pomoct, ale moje "tety" se k nim chovají někdy jako k něčemu co si koupily. Já jsem stážoval v domově důchodců a to je taky na povídku...,ale na hodně smutnou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru