Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nevěřte vodníkům

19. 04. 2005
19
0
5487
Autor
StvN

Jde mi především o peníze.

Na břehu lesního jezírka stojí vrba. Kolem krku má pověšenou cedulku s nápisem: Psychiatrie.

?Lidi na mě civěli, kluci se báli, do bazénu jsem nesměla. Šla jsem na kožní a mam pokoj. Ksichtík hladkej a krásnej jako obálka kosmopolitanu.?
?Šššš,? zašuměla vrba, ?podléhášššš.?
?Chtěla jsem uhranout chlapce, ale řekl mi, že mam malý prsa. Už už jsem klepala na plastice, ale naštěstí mi kámoš doporučil černý pivo a ono zabralo. Bohužel nejen na prsa, ale už jsem si koupila takový moc fajn kšandy, který slibujou shodit pět kilo za měsíc, když je budu nosit dvě minuty denně při čištění zubů.?
?Hůůůů,? ozvalo se, ?máš svou povahůůůů.?
?A to je mý největší prokletí. Nevěřim si. Jako čarodějka jsem silná a nebezpečná, ale co je mi to platný, když se bojim říct svůj názor, aby se mi nesmáli. Teď si představ, že kouzlíš. Sešleš kapavku na JZD Strančice a myslíš, jak jsi dobrá, ale dneska už tě za to nikdo neupálí.?
?Áááá, jsi velkáááá.?
?Když jdu nakoupit, desetkrát si přepočítám drobný a stejně čekám u pokladny než se ujistim, že jsem se nespletla. Bojim se i říct kolik je hodin, aby mi někdo nevynadal, že jsem mu poradila špatně.?
?Ssss,? vrba na to, ?ssser na to!?
Mladá zamindrákovaná čarodějka zarazila bolestný projev. Po hladině se rozjela kola a objevil se zelený baret.
?Sorry, to sem byl já,? řekl vodník.
?Ty hajzle.?
?Ale no tak.? Vodník se vyvalil na hladině. ?Jsi krásná a chytrá čarodějka. Nač si naříkat??
?Po tom ti nic není.? Prosebně se podívala na vrbu, ale ta nic neřekla.
?Pomůžu ti,? řekl mlsně vodník.?
?Vypadni, chci být sama.?
?Žádná neodolá,? vodník nadzvedl kabátek a čarodějka vypískla. ?Já vim,? řekl, ?to ti kapři.? Usmál se. ?Žužlaj.?
?Prasáku.?
?Věř mi. Sex je lék nade všechny.?
?Jak můžeš bejt takovej uchyl. Kdo ví, co by se narodilo.?
?Bartoška,? řekl klidně vodník a plivnul daleko na hladinu. ?Holka, se mnou ti bude božsky.?
?Bartoška je hezkej chlap,? zamyslela se čarodějka.
Vodník cucal rákos a dělal, že měří vzdálenost Slunce od Země.
?Ach jo,? povzdechla si dívka. Dívala se na svůj odraz v jezírku. Vzala do ruky pramen vlasů. ?Tak jemné,? řekla smutně, ?a nikdo mě nechce.?
?Jenom vodník,? zašeptala vrba.
?Tak hladké,? pohladila se po tváři, ?a nikdo mě nechce.?
?Jenom vodník.?
?Tak rovné,? natáhla prsty, ?a nikdo mě nechce.?
?Jenom vodník.?
?Tak čisté,? ukázala nehty, ?a nikdo mě nechce.?
?Jenom vodník.?
?Tak nadržená a....?
?Já tě chci,? řekl vodník a chytil ji za ruku.
Podívala se mu do očí a usmála se. ?Kdyby aspoň Čenský.?
?Brnkačka,? ušklíbl se a stáhl ji pod hladinu, kde jí po minutě došel dech.
?Píííí,? šeptala vrba do ticha.

Barman
12. 01. 2006
Dát tip
ježíši marjá, to mě fakt vzalo u srdíčka

StvN
12. 01. 2006
Dát tip
Ale ne. Ty vtipe.

StvN
22. 07. 2005
Dát tip
Vůbec mi to nevadí, naopak, jsem jedině rád, že netleje tady. Díky.

kramny
11. 07. 2005
Dát tip
Ahoj. Udělal jsem takový malý, bezvýznamný web, kde jsou v prvé řadě moje, stejně bezvýznamné literární počiny, ale do sekce „vybrané básně“ jsem si dovolil zařadit i tuto povídku. Je samozřejmě uvedena s Tvým nickem. Pokud nechceš, aby byla Tvá povídka na tomto serveru uveřejněna, napiš, okamžitě jí z příslušné sekce odstraním. Pokud máš nějaký tip na kvalitní báseň nebo zejména povídku, napiš mi nick autora a název díla, popř. link. Pokud jsem Ti uveřejněním Tvého díla způsobil nějaké nepříjemnosti, tak se omlouvám, okamžitě Tvé dílo z webu odstraním. Abych vlastně nezapomněl web, kde se to nachází, tak je to www.povidky.ic.cz, můžeš klidně poslat vzkaz do návštěvní knihy, nebo přispět do diskuzního fóra. Tak zatim a povídkám a literatůůůůře ZDAR :o) O.ch.

StvN
05. 06. 2005
Dát tip
Bílá pouť je jiná kategorie. Díky.

Micro
04. 06. 2005
Dát tip
Hm, tak nejdřív jsem si přečetl dílo, pak všechny kritiky... Dílo: Mně se to líbilo, po stránce slohový to bylo dobrý, ano, nejsou v tom žádný složitý metafory ani květnatý jazyk, ale čte se to svižně, člověk se nezasekává a celkově se tento styl k podobné povídce zkrátka hodí. Takže bez námitek. Co se týče obsahu, rovněž se mi to líbilo. Někdo tu tvrdil, že je to jeden kýč za druhým, mně to tak rozhodně nepřišlo. Navíc a co kdyby? Vždyť je to jedno, jako celek to rozhodně jako kýč nevypadá. Naopak, mně to přišlo docela originální. Zprvu jsem si říkal, že to tak trošku připomíná absurdní povídku, ale ono to tak absurdní není. Vlastně jsi krásně vystihl typického průměrného člověka, který se honí ve stádu a se stádem se snaží spokojeně vyžít. Tzn. - přizpůsobuje se, jak nejlépe dovede atp. a stejně mu to může být prd platné. To mi z toho vyplynulo. Za mně osobně tip. * (Bílá pouť se mi ale líbla víc)

Vitex
02. 06. 2005
Dát tip
to je ale blbost - tip

Soned
26. 05. 2005
Dát tip
neverim uz nicemu v praze nepotkate nicemu

Emms_
07. 05. 2005
Dát tip
skvělý ! :)

StvN
07. 05. 2005
Dát tip
Ale ne. Co ty seš zač?

Emms_
07. 05. 2005
Dát tip
Vlastně "nikdo", když se to tak vezme :) psát neumím, ani kritizovat neumím .... :-) :-) Ale tohle je dobrý , to se pozná .. :) JO, sice některý detaily nepochopený, ale celkově moc dobrý.

StvN
07. 05. 2005
Dát tip
Haha. Takže kdo?

Emms_
07. 05. 2005
Dát tip
Emms_ ---- nevím co myslíš...

K dílu: Já osobně jsem se u toho pobavila, možná proto, že použité vtípky neznám, tudíž mi to jako klišé nepřišlo. Ono kdyby se každé dílo mělo rozpitvat, nezbyde z něj nic. Já ho vnímala jako celek a ztráta času to pro mě nebyla. Ovšem s ostatním souhlasím s Havrankou, konečně se někdo ozval proti někomu, jehož kritiky vpravdě nejsou, jak se zde říká, konstruknivní, jen odradí. Kritika u jedné začínající autorky mě taky dostala, náhodou tatáž, kterou zde již několikrát H. citovala. Sám jsi StvNe kdesi prohlásil, že když jsi tu začínal, Tvoje díla nestála za nic. To nemůžu posoudit, protože je průběžně mažeš. To je Tvoje věc, do toho nemám co kecat. Ale určitě jsi nenarazil na nikoho, kdo by Tě způsobem Tobě vlastním od psaní odrazoval. Je dobře, že se tu konečně někdo ozval. Tohle sice JE literární server, ovšem když autor brání jiného autora, myslím, že je to k věci. O žádné napadání autora přece nejde. Jen když dojdou argumenty, dochází k osobním útokům skrytým za "obranu ducha Písmáka". Řeči jako "Tohle je literární server blá blá, tohle já tu nemíním řešit blá blá, jseš mimo mísu atak dále. A co se týče Havrančiny kritiky ohledně díla, možná to špatně chápu, ale myslím, že jen Stývna parodovala - jenže ona to aspoň dovedla ve vší slušnosti zdůvodnit. Jestli má pravdu či ne, nemíním řešit. Tohle je totiž AMATÉRSKÝ literární server a budu-li umět psát, abych u StvNa obstála, nepůjdu sem, ale do vydavatelství. Myslím že debata zde rozvinutá konstruktivní byla. Ne pro autory, ale pro kritiky.

StvN
24. 04. 2005
Dát tip
Plopez - snažil jsem se o lidštější podání, znáš to, přenášení lidskcýh vlastností na pohádkové bytosti, modernizování problému Jinak co s váma holky? Tim, že budete plakat u mých nohou ničeho nedosáhnete.

StvN
22. 04. 2005
Dát tip
Plopez - ono to má smysl. Zkus se na to podívat bez předsudků, na havranku kašli, prostě jako na problémy mladé zamindrákované čarodějky. Kytiii - dík. Já tam klišé nevidim, ale budiž.

Plopez
22. 04. 2005
Dát tip
Bez předsudků to nejde, nelíbí se mi plebejskej vodník. Nic pro milovníka Urbanova vznešeného Hastrmana ...

Havranka5..

kramny
21. 04. 2005
Dát tip
tohle dílečko je fajn

Hehe, nenávist... Proč se všichni chováte jak úplný dementi?

katugiro
21. 04. 2005
Dát tip
:) co k tomu napsat *

Plopez
21. 04. 2005
Dát tip
Já to tak úplně nechápu.

StvN
21. 04. 2005
Dát tip
Co bys na tom chtěl chápat?

Plopez
21. 04. 2005
Dát tip
Aha. Hledal sem v tom nejdřív nic. Pak alegorii. Sem si říkal vodník = lyryk. Nějaká soutěž. Ale tam je zas jen poezie, ne. A byl sem zas mimo. Pak se do toho eště přidala Havranka s archetypama a měl sem v tom dokonalej guláš. No tak to je dobře, že mi nic neušlo. :)

Kytiii
21. 04. 2005
Dát tip
aaa - nemám sílu číst více než polovinu kritik pod tímto plivancem... Dita se do tebe pustila s vervou, za niž ji obdivuju - já sama jsem byla několikrát požádána, jestli budu dále psát takto, tak ať raději nepíšu vůbec - viď Štěpáne... Ale to je můj boj, takže si myslím, že zrovna teď šlape poněkud vedle... Mě se tohle otřepaný klišoidní dílko - dle Dity - vcelku líbilo... a ty archetypy taky (nevím, co znamená to slovo - ale je hezký)... tipa ale diskuzi opouštím

Terpsichore
20. 04. 2005
Dát tip
Pobavila mě a mladá zamindrákovaná čarodějka je jak vyšitá (tak trochu Magráta, ale zas né úplně).. t!

Havranka5
20. 04. 2005
Dát tip
že ty Tragicusi víš, co jsem chtěla a nechtěla, co chápu a co nikoliv. Zřejmě jsi další neomylný jasnovidec. Také jsi jistě pozorně četl ty mé kritiky zde, a ptal jsi se určitě proč píšu to co píšu zde i jinde a přemýšlel nad tím... Po stránce slohové souhlas? A obsahové? Co s úchylákem, kterého přistihneš u pěti nicků mladých holek, jak je vyfuckovává od psaní rádoby objektivní kritikou zkušeného a znalce a spisovatele? Viz citace výše. Uvědomuješ si vůbec, kolik škody napáchají a kolik potenciálních talentů hned v zárodku zničí takoví jedinci? Právě z takových jako je stvn se rodí v lepším případě členové všech těch posudkových a zkouškových komisí co z rozkoší tyranů svévolně a konečně rozhodují o bytí a nebytí adeptů vybíjejíce si své komplexy pod štítem rádoby objektivity. V horším případě se fotografie jejich obětí skví v kriminalistických sbornících. A kde a jak jejich tak společensky nebezpečná úchylka vznikla? Nu, tomu již tak trošku napovídá ta druhá půlka tohoto stvn-ova dílka. Každý totiž píšeme životopisně, i když se to snažíme skrýt. Promítáme se do toho co píšeme. Jak do tahů rukopisu se promítají povahové rysy a sklony pisatele, tak se charakterové vlastnosti a sklony i touhy zrcadlí v obsahu, slohu i námětu a způsobu zpracování. Samozřejmě že v jednotlivostech ne ve všem a vždy. Víš rozdíl mezi stvn a mnou je v tom, že já nikdy nenapíšu kritiku typu: stvn:...Podléháš zdejšímu stylu, ale na rozdíl od některých zde tak píšících autorů, jsi neprožila, o čem píšeš, tudíž tenhle styl jakési bezprostřední výpovědi selhává na autentičnosti. Příběh je samoúčelný. Nikam nespěje, nic neříká, kde jsou myšlenky, na které jsi byla tak pyšná? ........ aniž bych si zjistila předem, zda-li opravdu autorka prožila či neprožila příhody popisované v jejím díle. (v tomto případě dle infa kámošky ještě prožívá...) Ovšem stvn, který o sobě hrdě prohlašuje, že on jistě ví, že píše fakt dobře a všichni ostatní jsou de facto s ním nesrovnatelní usmolení břídilové, se nenamáhá pátrat po pravdě, natožpak jí brát na vědomí. On všechno přeci ví, aniž by něco zjišťoval. Je to pravda, protože to řekl on. To je stvnova typická "nevyvratitelná" argumentace, která vytočí každého rozumného tvora.

maia
20. 04. 2005
Dát tip
Prijemne moderna balada. Mozno by to chcelo aj cosi ako nepriamu rec, alebo inu omacku, aby ten dialog nebol taky suchy. *

Havranka5
20. 04. 2005
Dát tip
19.04.2005 StvN Co to meleš? Koho jsem zadupal? Hvr5: Znovu opakuji, tvé likvidační cílené výpady proti nováčkům, z nichž poslední i když ho tu máš už dvakrát, znovu přetiskuji: 17.04.2005 StvN Kravina. Lituju, že jsem ztrácel čas a ty toho lituj taky a najdi si jinej koníček než psaní.

StvN
20. 04. 2005
Dát tip
Lituju, ale na tohle reagovat nebudu. Sklouzla jsi ve slepé napadání mé osoby, což hraničí s pravidly tohoto serveru.

Havranka5
20. 04. 2005
Dát tip
bílá krvinka napadla vira Nic víc, nic míň. s pravidly serveru dlouhodobě hraničí tvé chování. Kdyby jsi cíleně a účelově nenapadal všechny ty nováčky a nejen je (viz tvůj výpis kritik), nezajímal by jsi mě. Ale neboj do "démona který se směje" a při tom v osobní zášti blokuje masově nicky svých oponentů a maže jejich díla máš ještě daleko. slepé napadání výpisy z Tvých kritik co často píšeš jiným lidem (viz již několikrát výše.) hmmm tragický pokus o vtip. Snažíš se mi a všem okolo předkládat to, co nedělám a nejsem.

Tragicus
20. 04. 2005
Dát tip
Havranka5: Nejsem jasnovidec, ale jsi tak jednoducha, ze ani nemusim byt. Cetl jsem tve kritiky a bylo jasne proc to delas. Se zaminkou "ochrany slabsich" se proste mstis. Nesouhlasim po strance slohove, natoz obsahove, protoze jsi hodnotila neco, co tady neni. Potencionalni autor se neda odehnat od psani. Z vlastni zkusenosti. Naopak ho to povzbudi k lepsi praci. A co se tyce kritiky. Sam jsem podobnou napsal a tedy vim proc byla napsana, zvlast, kdyz jsem si tu povidku precetl. Nemela v sobe nic. - Prosta myslenky, sloh priserny. Asi bych napsal kritiku podobneho razu nebo zadnou. Clovek nema chut u neceho takoveho neco napsat. Co by se na to tak dalo rici je: "Smaz to." Z toho, co jsi napsala o clenech posudkovych komisi akorat jde videt, ze z nich mas komplexy ty. Co se tyce te kritiky u dila Vespy, musim souhlasit s StvN, ze ona to neproziva. To s infem od kamosky je dost lacine... O mne si StvN urcite nemysli, ze jsem pridil, ze ne, StvN? :] Holt, je tezke se smirit s tim, ze nekdo pise lepe, nez ty. A StvN - a to neni zadna uboha lichotka a nemam proc se mu vlichocovat (nereknu, kdyby mne jen chvalil...) - tady pise asi nejlepe. Ale jde videt, ze jsi porad mimo misu. Zkus si procist vsechny kritiky tady od StvN a treba ti po par dnech dojde, proc toto bylo napsano.

Havranka5
20. 04. 2005
Dát tip
hm a četl jsi Tragicusi rovněž moje kritiky u Kytiii iných diskuzí a klubu, u Ondrechově Příběhy obyč. písmáků, u cherubínky Zmizelí a pod? Které jsem psala dávno předtím, než na mě stvn narazil? Snažíš se mě napasovat do svých představ. To už zkoušel polyklon sobí hnusec. a i stvn. stvn nabral někdy jako můj alternick co jsem porodila právě na protest proti tipovačkám a zdejšímu smskařskému vkusu za jediné půldne na dílo-prvotinu napsané pod neznámým nickem 52 tipů a po týdnu se jeho dílko dostalo dospod tabulky nejtipovanějších? Aniž by si to otip sám alternicky a kamaradšoftem? Pokud tedy je tipovanost mírou jakosti díla že... což naprosto zde neplatí. to jen k tomu, jaká jsem upocená patlalka břídilka, aby jsi se vyhnul svým posmíváním osudu sobího hnusce... Pokud tě to zajímá, mě je literární dráha zcela ukradená a sem na Písmáka chodím abych tak řekla ze studijních důvodů. Jak ty můžeš vědět, co ona prožívá? Vidíš jí do mozku? I skrze to co píše? Také jí jmenovat na sklo nebylo zrovna moudré a etické že... znovu opakuji, jste mi ukradený, ale prosím nelikvidujte ve své nadutosti a namyšlenosti nad svou dokonalostí ty, kdož vám nic neudělali. I oni chtějí žít a zkoušet. Je to tak těžký když už nechci pomoct, tak se zdržet podobných naprosto nekonstruktivních vyhazovacích výlevů a kliknout na tlačítko zpět? Když to dokáže třeba cherubínka, proč ne vy? Nebo přeposlat tu žádost někomu, kdo se obětuje a opravdu pomůže? Když tak piš další zprávou. Já se sem už nechci vracet.

Havranka5
20. 04. 2005
Dát tip
avi tragic

StvN: s tou osůbkou patžící spíš do Bohnic než na Písmáka nemá, ale opravdu nemá cenu se bavit. O její úrovni svědčí například i to, že si někoho bere furt do huby a (zbaběle) ani nepošle avízo. A co se týká těch tipů u jejího pornografickýho škváru pod nickem losí_vagiška, určtě je tam nasmažilo jejich 50 alternicků - schválně se podívej, kolik lidí toho tipa skutečně dalo. Asi by potřebovala chlapa, ale s jejím stylem komunikace, nevím, nevím, koho havránek uloví ;-)

StvN
20. 04. 2005
Dát tip
Jsem podobného názoru a buď bez obav. Já jsem s touto diskusí skončil.

Havranka5
20. 04. 2005
Dát tip
Tak pošli adminovi něco jako select user_name from tabulka where username is Losí_vagiška and dílo is balkonovité krvesmilstvo and tip = 1 nebo tak něco a pak to vylep na sklo pod dílko a pošli avi, ráda bych si taky početla jediný můj alternick je Losí. Já nepotřebuji střídat kabáty a navzájem se tipovat (?) jako ty supe, noe1 sobí hnusče a x dalších polyklonů. krom toho, proč sobohnusče napadáš Fairiellu? četla jsem sice zatím jen konec pod tím nepatřičným sebedotýkáním (voloďa je nejspíš další z tvých polyklonů že) , ale stačilo to.. proč bych posílala avízo, když za avíza se tu nesmyslně posílá veřejně v kritikách do **** ? je vidět, že netušíš co je to pornografie. (samoúčelné nebo nepřirozené a vulgární zobrazování sexu a sex. úchylek) a to ta prostoduchá ejakulační nadrženina rozhodně nebyla, anžto byla psaná za určitým přesným účelem. Já nemusím nikoho lovit.

StvN
20. 04. 2005
Dát tip
Tak dost. Tohle už se netýká díla. Jdi si vylejvat zlost jinam.

Krá, krá ... nějak ti dochází dech i fantazie. Že na tebe pošlu supa!!! On si s tebou ptáčku zpěváčku poradí. Štěpáne promiň. Už toho nechám :-)

tyjo ;)

Makča
19. 04. 2005
Dát tip
nó, už je to takový víc rozpohybovaný, ještě bych to vodvázala víc a až se jednou propojí svěží styl s myšlenkou učitele národů, třeba z toho vyleze něco dokonalýho:-)

guy
19. 04. 2005
Dát tip
docela hukot :-)*

Lasy
19. 04. 2005
Dát tip
ještě, že ti jde především o peníze ;o) pobavila . . . Lasy

Evička
19. 04. 2005
Dát tip
:-)) ze života !! avi :-)) roztomilost... po minutě došel dech ...tak asi *

Marty73
19. 04. 2005
Dát tip
fajn, tip

Havranka5
19. 04. 2005
Dát tip
Hmmm, neber to jako odvetu, za tvoje kritiky pode mnou, ale tohle tvoje dílko, tedy spíše soubor jakýchsi útržkovitých dialogů, nemůže vnucovat žádnou myšlenku, protože to pravděpodobně žádnou nemá, alespoň já žádnou nenašla (kromě šukačky dvou pacientů psychiatrie, no třeba tam ještě nějaká hlubší je a já jsem blbá kráva.... Takže jsi "In" hned 2x.. Ale neé, má to nadhled ... jen netuším nad čím, o vnucování myšlenek jsem už psala, a celé dílko je o desítky let kupředu, jako jsou USA před Evropou, hlavně v té oblasti slohu a kultury a umění i mezilidských vztahů vůbec že... :-/ Jo, když už jsme dnes u té u politiky a agitek - proč zrovna seslat kapavku na JZD? a nikoliv kupř. na představenstvo tunelující banku ? :-) Já vím, je to rovněž In a patří to k bontonu současných "slušných" lidí, plivat a šikanovat na určitý okruh věcí a lidí. Jo, a pokud si myslíš, že je to přeci jen odveta, tak jo, za Markétu, které jsi napsal pod její první povídku : 17.04.2005 StvN Kravina. Lituju, že jsem ztrácel čas a ty toho lituj taky a najdi si jinej koníček než psaní. ...i kdyby byla ta Její povídka sebehorší, tak stejně výše citované může začínající autorce napsat jen hulvát a zlý člověk, jakým se jevíš ty.

Havranka5
19. 04. 2005
Dát tip
P.S. ale asi jsem blbá já a smskařský kamaradšoft ti na tohle jak je znám, hodí hádám tak třicet tipů a dva výběry, a možná dřív, než se logoutuješ...

Makča
19. 04. 2005
Dát tip
havranka a její avi: tohle je přesný případ, jak se konstruktivní debata NEVEDE. mě zajímá literatura, tady o ní není nic, lituji, ale budu se s tebou muset rozejít ve zlém, zezačátku se mi líbila tvoje emotivnost a zápal, ale když není argumentů, to pak nezachrání nic - ani ženskej zápal.

StvN
19. 04. 2005
Dát tip
Havranka5 - tohle je z tvé strany hloupej krok. Nejen proto, že se slepě mstíš, ale proto, že kecáš do něčeho, o čem nic nevíš, tim narážim na kapybary. A jak říká Makča, jde nám o literaturu, nikoli o osobní nářeky.

Havranka5
19. 04. 2005
Dát tip
Není argumentů? Právě pro tohle jsem bojovala: aby u nováčků zmizely hlášky typu: 17.04.2005 StvN Kravina. Lituju, že jsem ztrácel čas a ty toho lituj taky a najdi si jinej koníček než psaní. a zvláště od těch, co píšou hůře než ti, které posílají pryč od psaní. (tím myslím stvn versus kapybary) předtím, než mě odsoudíš, tak se podívej na moje dnešní a včerejší kritiky Jehanne a kapybary. Domnívám se, že se chovám slušně, ovšem: Jak se do lesa volá, tak z lesa bagr!

Havranka5
19. 04. 2005
Dát tip
Takže chceš vážnou kritiku: prolog: naprosto nevztahující se k obsahu díla a tedy visící jako reklama na prezervativy v knížce o pěstování dřevin. (nebo že by vyšší básnický smysl?) Vrba má krk. ... další z básnických "vyšších smyslů?" Spojení vrby a psychiatrie - tisíckrát omleté fádní klišé. Vodník stahující oběti do hlubin (zde nejspíš ústavních a pohlavních) rovněž klišé. (celkem jsem jich tam napočítala 27) Co odstavec, to tisíckrát omleté jak vy říkáte klišé. Nevadilo by, ono již toho nelze napsat mnoho nového, tedy vyjma počítačových manuálů, ale ty píšeš jednoduchými standardními unylými větami s nádechem prostoduchosti a nevypsanosti, jako sesbíranými z prvotin všech těch malých hvězdiček, které tak rád zhasínáš výlevy svého velmi sobeckého ega. Jednotvárný únavný sloh plus vulgární lidový styl s ejčkováním. Slovní spojení typu "Vodník se vyvalil na hladině" ...asi opsáno z: ..vyvalily se vlny zdola.., působí neobratně a dost kompilátorsky, navíc nesmyslně i v parafrázi. Pak ta nabídka k sexu u zamindrákované zklamané holky a i to jak to děvče skončí napadne i průměrného čtenáře už u prvního či druhého odstavce, nejpozději prostřed povídky. Dvojí smysl skrze ženskou touhu a přísloví tonoucí se stébla chytá jí za falešný příslib léčivého sexu stáhne do hlubin a zahubí, (přivede na psychiatrii?) je jak vystřižené z červené knihovny, kdyby jsi přidal pár oplzlostí, šla by druhá půlka povídky zveřejnit v méně náročném pornočasáku. Je totiž slohem i obsahem asi tak na úrovni tamních čtenářů. druhá polovina povídky lze shrnout do věty každá holka je kurva, stačí si o to říct ve správnou chvíli, a ta právě nastala... ostatní jsou tisíckrát se denně opakující prostinké balící plky z diskoték pro mentálně zaostalé puboše. Sice je to jen pár vět, ale svým grafomanstvím to vydá za deset stránek líčení leteckého souboje od jiných autorů. Ty žužlající kapry máš nejspíše z toho otřepaného vtipu že ano. Jistě, je to psáno tak, aby čtenář měl silnou možnost projekce sebe sama. To povětšinou zabere, na smskaře zvláště. Starý trik. Projekce uprostřed klišé. A navíc ti to dává manévrovací prostor odkomunikováním typu: to ty nemůžeš pochopit... Převaha přímé řeči vedené v trhavém vláknu připomíná spíše výpis logu z pokecu, než vyváženou povídku. Psychiatrie je tu dost důvěrně známá a proto populární, zvláště u dívek. Lišácká volba tématu pro tipovačku. Chvilkový sex taky. Moralizování vrby "Pííí(ča to byla) sice potvrzuje názor typu každá je děvka... jak jsem uvedla výše, ale zároveň dělá z toho lehčí slabikářovou příhodu. Kategorie Písmáci dětem... sloh fádní a unylý. Formát roztřepaný a neučesaný. Obtížně se proto čte. Neděláš odstavce. Co odrážka na začátku? Učivo třetí třídy ZŠ. Závěrem: Na potvrzení toho všeho, co jsi mi v dopise psal o svých nezpochybnitelných špičkových literárních schopnostech, a naší objektivní ubohosti, je tohle dílko zcela nedostatečné. Naopak dostatečné pro potvrzení negace Tvých výroků. Ale nezoufej: Máš literární nadání jako havel a sobecké namyšlené ego jako klaus.

Makča
19. 04. 2005
Dát tip
ad avi havranka: jó lidi, do tohohle mě netahejte, to je váš boj - pořád ještě víc váš než literární, ale už je to lepší, nějaký info už v tom je, ale to mohl být jeden odstavec, ne žlutej cár papíru:-) * ok, ještě si tě pohlídám, blbá nejseš i když děsná! * StvN: bůh s tebou, chlapče:-)

StvN
19. 04. 2005
Dát tip
Milá Havranko5, zeptej se tady makči, jak se přistupuje ke kritice díla a pak machruj. Zvolila jsi špatný rastr, přes který se díváš, proto ti nevychází dobrý výsledek. Hledáš metafory tam, kde žádné nejdou. Z postav děláš archetypy, přitom to tak myšleno není. Dílo je povrchní, je pro zábavu, ale odráží skutečnou situaci. Prolog souvisí s Lyrykem vypsanou soutěží na volný vstup na písmák open (tímto avi), takže jsi taky mimo.

Havranka5
19. 04. 2005
Dát tip
Rastr jsi nastavil sám svými požadavky na díla, svými výpady zvláště namířenými proti nováčkům a svou klausovskou namyšleností. Měřítko a metodu rovněž. Takže si nestěžuj. Pokud by Lyryk jako zprávce něco měl, tak tedy zamezit tvé zvrhlé a společensky nebezpečné zálibě v masové likvidaci literárních nováčků. podotýkám, že cenzuru nesnáším, zvláště názorovou a vyřizování si osobních účtů teprve ne. Mě nejde o sebe, ale o ty všechny semínka, co jsi kdy z rozkoší vraždícího psychopata zadupal do Písmácké rašeliny dříve, než mohly vzklíčit.

No...nic pro mravence...pár zajímavých míst by se našlo, ale celkově jsme se ani moc nebavili...rozhodně lepší závěr by to chtělo

StvN
19. 04. 2005
Dát tip
Co to meleš? Koho jsem zadupal?

Tragicus
19. 04. 2005
Dát tip
Je to dobre. Zvlaste, kdyz mi dosly souvislosti. ;] Vzhledem k ucelu povidky snad nejde ani nic vytknout... :] Havranka5: Nechci tady vypadat na obrance, ale jsi tak trochu mimo misu. Ale pobavilas, postovni-holubkarko.

StvN
19. 04. 2005
Dát tip
No jo. Souvislosti. To je dycky těžký. Jak potom nekřivdit někomu, kdo se snaží o kritiku a je mimo? Díky ti.

Tragicus
19. 04. 2005
Dát tip
Nemas zac. Tot otazka. Bud to vysvetlit predem - udelat kompromis mezi podanim "po lopate" a tim, ze to takto napr. pochopi jen ten, kdo jiz cetl tu pozvanku na open - dat za prolog na to odkaz a z tve kritiky pod tim uz to cloveku dojde. Nebo to onomu cloveku rici az potom, co se ukaze, ze je mimo. Pak hrozi nebezpeci, ze to jiz nebude chtit pochopit. V pripade Havranka5 je to jedno - ta to nechtela pochopit, uz kdyz si precetla tve jmeno u teto povidky. Ale rozebiram to tady, jako bys to nepolozil jen jako recnickou otazku. :}

StvN
19. 04. 2005
Dát tip
Asi to bude tim jménem.

ssalpy
19. 04. 2005
Dát tip
Zábavné, dobře čitelné, StvNovo. Tohle mi chybělo..... Díky *

StvN
19. 04. 2005
Dát tip
Já díky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru