Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zimní romance

19. 05. 2005
8
0
3693
Autor
evalota47

Ty děti.

 

 

Hvězdy se  rozprskly po tmavnoucí obloze a bledý mládenec Měsíc je počítal a sháněl do houfu jako nezbedné ovečky,které se rozběhly po louce a ne a ne se vrátit do stáda.

 

Mrazivý vzduch kouzlil bílé obláčky lidem u úst a nutil je tak zdvihat límce a skrývat tváře do měkkoučkých šál.

 

Malé dvouleté děvčátko skotačilo kolem Mámy,zaducané do

 

 

běloučkého kožíšku,vlásky barvy čokolády nezbedně vykukovaly z

vlněné čepičky

 

 

 

a lemovaly tak kulatý obličejík s věčně udivenými tmavými kukadly.

 

Vracely se z procházky a Máma se už těšila jak postaví konvici na rozpálená

 

kamna a do památečního hrnečku po babičce nalije voňavý bylinkový čaj .Pro radost i pro zahřátí.

 

Maličká obdivovala jiskřivý bilý sníh a výskala radostí když jí pod botkami vydával lehké křup,křup,křup.

 

Zlobivý smíšek s rarášky poskakujícími v hnědých očkách.Už se blížily k brance a Máma se ohlédla aby dcerku pobídla k rychlejší chůzi.

 

Naskytl se jí obrázek malé Zimní víly,která s rozpaženýma ručkama a hlavou zvrácenou do hvězdnaté oblohy roztočila pravý vílí taneček.

 

Náhle se zastavila  a vztáhla ruce k obloze jako by chtěla všechny ty hvězdy povolat k sobě.Chvíli tak stála a vzývala je očima a pak zcela nečekaně vykřikla

 

své zaklínadlo", Kujva to je vjezd,to je kjása"

 

Máma zůstala stát jako opařená v půli kroku k Maličké.Pak jí něco zabublalo v krku a jako rolničky se rozezněl její smích a rozběhl se po obloze jako malý

 

bílý obláček až se ztratil v hlubinách vesmíru mezi stříbrnými mincemi hvězd.

 

Maličká přiběhla k Mámě s udiveným úsměvem a stydlivě skryla svá tmavá očka mezi záhyby dlouhého zimníku.

 

Sladká to nevinnost.

 

psal se rok 1960


MeTB
30. 06. 2005
Dát tip
Mne to pripadalo, jako by to melo byt cteno malemu diteti coby pohadka pred spanim - az na 1960; jeste ze to skoncilo, to potom by snad deti na dobrou noc ani radeji poslouchat nemely. Tom

evalota47
30. 06. 2005
Dát tip
To není pohádka,ale skutečnost,v té době/1960/mi byly právě dva roky a to slovo jsem kdesi zaslechla-tak proč ho nepoužít pro něco co se mi zdálo důležité-vždyť dospělí to slovo taky říkaj-takže asi tak-vzpomínky/některé sprostředkované/na dětství-a bude houšť,právě pracuji na roku1968.

evalota47
08. 06. 2005
Dát tip
Jak říkala Zbora-má to skrytý význam,ale chce to více souvislostí-tudíž,není to poslední zastavení-budou další.

StvN
08. 06. 2005
Dát tip
Jasně.

StvN
07. 06. 2005
Dát tip
Fakt docela sladce nevinné. Proč mi to připomíná něco, z čeho je mi smutno?

evalota47
06. 06. 2005
Dát tip
drze posílám avi-tak to zkuste-jsem otevřena kritice-díky-bude to rychlé počtení

vesuvanka
06. 06. 2005
Dát tip
:-))) Moc hezké a milé počtení.... TIP nejednou jsem se dostala do podobné situace, vzpomínám si, jak dcerka řekla ve vlaku podobné slovo a já jsem ji napomenula, že se to neříká, ale smích jsem nedovedla dobře utajit, a ona na to " Mami, ty se tomu směješ" :-)))

andromeda
06. 06. 2005
Dát tip
krásný, miloučký příběh, dávám taky TIP a děkuju za avízo...

Všem vám avi, protože je to moc krásné, ač v té dobje ani moji rodiče netuchyli, že by se mohl jim dvou narodit kilárk jelíb Petře - tobje ať jsi gdokolif - aby ses smál evalota - TIP na druhou, hm nejde, tak doufám, že lidu přibyde - pa

evalota47
06. 06. 2005
Dát tip
moc děkuji,to mi vyprávěla moje máma a je to můj vlastní výrok-ovšem to kolem jsem si už jen představila.Tenkrát byly opravdu nádherné bílé zimy a jako děti jsme je milovali.

evalota47
06. 06. 2005
Dát tip
moc dík-sladké časy dětství-už se bohužel nevrátí.

ale vrátí - zase budeš prožívat rozbitá kolena, rozbitá vokna, špinavý bahno, prochladnutí ve sněhu - kdy? 1. Když zavřeš oči v parku, kde jsou děti. 2. S tvými dětmi

vesuvanka
06. 06. 2005
Dát tip
díky za obě avi :-)))

evalota47
06. 06. 2005
Dát tip
se svými dětmi prožívám už krásných 28 ,27,13 a nejmladší je 6-a pak ještě vnučka 3.Když já jsem nevděčník nevděčná a chtěla bych jich pořád víc-jsou jako droga..

evalota47
06. 06. 2005
Dát tip
vesuvanka-já se pořád učím jak se co tady musí zmáčknout a tak,takže jsem to poslala dvakrát,-a jinak mám v zásobě plno podobných zážitků-ono mít 4děti už obnáší hodně legrace i starostí,ale kdybycho se ani nezasmáli tak to už by s námi bylo moc špatné,zatím ahojky-třeba se stěch pokusů někdy vyloupne i něco většího.

vesuvanka
06. 06. 2005
Dát tip
díky - to určitě něco napiš, mám ráda dětské legrační příhody... budu se těšit, měj se krásně :-)))

Alojs
06. 06. 2005
Dát tip
Předně by mě zajímalo, jestli má ta zajímavá úprava nějaký smysl? chybí tam mezery za čárkou, je to i zvláštně odentrované.... nevím, možná mi něco uniklo. tvé dílo je založeno na kontrastu. krásný, něžný popis kontra sprostá perla umocněná rokem, do něhož situaci stavíš. A pak by mě ještě zajímalo to zařazení. Bude to mít pokračování? celkově */***

Jinovata
06. 06. 2005
Dát tip
Díky za avi, ale na hlubší kritiku nemám srce. Do tohohle rýpat... ledaže bys hodně chtěla. Jinak alojz vystihl pěkně pozitiva téhle věci. Je to milé.

Nicollette
06. 06. 2005
Dát tip
počkam si na pokračování, začátek je hezký

Zbora
06. 06. 2005
Dát tip
Křehká, něžná...jen nevím, proč mám takřka ve všem tendenci najít skryté významy :o) t.

pozorovatel
06. 06. 2005
Dát tip
to neni próza pro mě

evalota47
06. 06. 2005
Dát tip
Alojs-ta úprava je neúmyslná-jaksi pořád nemůžu přijít na to jak ty řádky uspořádat/kam kliknout/aby šly normálně za sebou-ostuda já vím,ale zapracuju na tom. Nicollette-pokračování bude jen co uspořádám náš momentální chaos v rodině tak se do toho pustím. Zbora-má to skrytý význam-káplas na to-a je to hlavně ve mně pozorovatel-ale přečetls a za to dík. Ještě Alojs-ráda bych z toho udělala něco jako sbírku-střípky ze života-bude toho trohcu víc. vesuvanka-něco jako novodobý Kája Mařík-líbilo by se to? Jinovata-moc dík a klidně můžeš zajít i hloubějc Všem vám děkuji,že jste si našli čas pro mne,a mé nesmělé pokusy.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru