Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hostina ku oslavě smrti

20. 06. 2005
6
0
3296
Autor
Eva_S

Oni dosyta jedí. Oni dosyta pijí. Ale on hned vchází dovnitř, hned vychází ven, ani se neposadí, ani nepolkne. Zlomeno nitro jeho, zalito žlučí.... (Epos o Gilgamešovi)

 

     

      Toho dne jsem pochopil, že bylo pochybením to, zač mne tito oslavovali. Krom toho jsem nikdy netoužil mít tu moc jediným pohybem dlaně utišovat davy. Ale teď jsem hleděl do slepých tváří, vyrytých do kostí, vtištěných do masa s až neuvěřitelnou Boží prozřetelností. Jediné oko neprozradilo, rty se nezkřivily muškátovým vínem, natož pak urážkou Člověka, kterou ještě včera rozhazovali do všech stran.

      Dubové stoly....konopné ubrusy....pečená telata, prasata i husy, které snad ještě před dvěma dny tiskly ty ženy na holou, sladkou kůži, sukně vykasané, svíraly mezi stehny, škubajíce brka z pernic.  ( bílé konopné ubrusy pečená telata a krev! Boží krev se vám přelévá do chřtánů snad jako symbol toho že zapomínáte opovrhovat sami sebou! )

      Mezi kamennými stěnami domu bývalého svého porobitele si mažete marcipán do tváří, mezi zuby těsnáte chléb z jeho pecí, pod jazyk máslo - "Co na tom, že zkažené? Hlavně, že už není jeho!" - ( netušíte že se vám dívám do úst! )

      Ne, není mrtev. Nedokázal jsem zabít toho, kterého jste tak nenáviděli. Vnutil jsem mu pod zadnici vlastního koně, jen aby se již nikdy nevracel. Jen se pokouším věřit, že ten rozbředlý stín, který se mi tu a tam zjevuje za okny, nepatří jemu.... To bych ho nejspíš za rozbřesku našel viset za pohybu bez života na té staré hrušni s popraskanou kůží za stodolou.

      A ten muž, který usedl tak skromně támhle v koutě? Proč je jeho tvář poseta dlouhými nehlubokými ranami, ruce oteklé? Snažili se mi namluvit, že zatímco jsem v lese " jistě nemilosrdně trestal tyrana za jeho hříchy", utekla jeho žena a dcery do širých lesů.

      Ale já vás viděl! Plížil jsem se jako zvěd, bořil vlastní iluze, hledal v trávě velká slova o spravedlnosti a míru, která jste museli všichni poztrácet kdesi mezi hořícími stájemi a tou znásilněnou pod jasanem, která měla tolik ostré nehty.... ( tu druhou jsem našel v černavé kaluži krve pod skalou )

      Mastné šťávy vám ztékají po bradách, bosé nohy dupou šarlatovými koberci, hlasy volají do beztvarých stropů - "Díky za smrt tyranovu!" - ( hledáte hledáte svá srdce na dně číší ale mýlíte se tahle to ještě není! )

      Poznal jsem vás....Poznal jsem sám sebe. Copak mám být lepší než vy jen proto, že jsem pátravě zíral na vaše neřesti, roztroušené mezi kvetoucími větvemi jabloní v plamenech a sám nepřidal rurku k "dílu" ? Byl bych vás odsoudil, kdyby jste mne našli; zůstal jsem ukryt. Byli byste mne snad také umlátili hnijícími cepy, ubodali vidlemi, zkřížili hnáty nad mým hrobem? ( ne to já jsem vynikl krutostí přihlížením )

 

 

      Však vína je dost....Pijme tedy! ( ten třetí soudek zleva to tam jsen potají nalil deset sklenic blínového odvaru.... )


Martyk
10. 02. 2006
Dát tip
Ja jsem to taky pochopil tak, ze tam nemusi byt zadna casova souvislost mezi prologem a zbytkem. Motto je motto, to pomaha pochopit, ale nesmi podplacet. Pridavam se k predchozi kritice (pohled spolecnosti vs. vnitrni pohled cloveka) A vubec se mi zda, ze je lepsi nezpracovavat za kazdou cenu zazitky ze "skutecneho zivota", nebo kdyz tak je vzit jenom za jadro. Ackoliv kazdy asi nejakym zpusobem VZDYCKY pise o sobe, ale to by bylo na delsi... Jde mi jen o to radeji nestrkat prsty do svych vlastnich cerstvych ran, i kdyby to melo byt za cenu staroveku. Vysledek stoji za to, clovek nema tak svazane ruce, jako kdyz pise o tom, co se mu prihodilo vcera. Libi se mi jak pracujes s jazykem, celkovy sloh i slova jako pernice, bliny... a obraty jako "mezi zuby těsnáte chléb z jeho pecí, pod jazyk máslo" Je to takove pateticke, ale poctiva remeslna prace se drevem, to se vyplati. Navic treba ty husy: Kus masa a ty z toho dokazez udelat pribeh, malebny na pohled, sexy (mezi stehny), zaroven poradny drastak, tri v jednom.

Eva_S
10. 02. 2006
Dát tip
děkuju....sem ráda dyš má někdo takovej komplexnější názor a všim si něčeho víc než že se mu to "jenom" líbí nebo nelíbí.... potěšeno....:)) (byla to slohovka, ten prolog byl téma vod učitele....:)

Cheta
08. 12. 2005
Dát tip
Vzkutku zajímavé dílo. Musím uznat, že myšlenka vystihuje dobu, do které bylo dílo uloženo. ... :)

Pearlian
04. 12. 2005
Dát tip
Je to úplně jiné než jsem si u tebe navykla. Tak jiné a stejné zároveň. T.. Jsem na vás hrdá slečno, i když na to nemám právo :-)

Eva_S
04. 12. 2005
Dát tip
Máš na mne právo....neboj....:) Jen by mne zajmalo esli je to pochopitelný....

Pearlian
04. 12. 2005
Dát tip
Pochopitelný prečo? nějak mi ubývaj mozkový závity :-)

Eva_S
04. 12. 2005
Dát tip
Neee....nepřemejšlej....jen jako esli to nejni moc zašifrovaný....

Eva_S
04. 12. 2005
Dát tip
Neee....nepřemejšlej....jen jako esli to nejni moc zašifrovaný....

Pearlian
04. 12. 2005
Dát tip
Je to tak troch satira

Eva_S
04. 12. 2005
Dát tip
Aha....to bych neřekla....a co tu vlastně zas dělááááš???:))))

Pearlian
04. 12. 2005
Dát tip
:-) jukni se mi na miniaturu... jo a jen tak mimochodem, to ty jsi tu furt:-) A nevymlouvej se :-)))

Eva_S
04. 12. 2005
Dát tip
neřikam ani slovo....:))

Eva_S
27. 06. 2005
Dát tip
OK....asi sem nepochopila, japa to myslíš a asi ani nepochopííím....

Eva_S
27. 06. 2005
Dát tip

StvN
27. 06. 2005
Dát tip
Protože jsi z jiného času.

Eva_S
24. 06. 2005
Dát tip
I nejsem vztahovačná, to jen jako že o tom vim a neberu to jako špatnost....časová souvztažnost mezi prologem a vlastním "dílem" není bazpodmínečně nutná....:) Dík

StvN
24. 06. 2005
Dát tip
Nešlo ani tak o prolog, jako o styl, jakým jest dílo napsáno. Pohybují se mezi námi lidé, kteří se cítí jako z jiného času, ok? Například já. Ale to nic.

Eva_S
23. 06. 2005
Dát tip
Neměla sem v úmyslu se ztrefovat....neměla sem v úmyslu vůbec nic totiž....

StvN
23. 06. 2005
Dát tip
Ani napsat ten text. (já to nemyslel jako výtku, nebuď tak vztahovačná)

Lasy
21. 06. 2005
Dát tip
dobře napsáno Lasy

Eva_S
21. 06. 2005
Dát tip
Hoj, holt to nemá to srceryvné podání....:)

StvN
21. 06. 2005
Dát tip
Taky ses asi sekla o pár století.

Nicollette
20. 06. 2005
Dát tip
pravdu díš z tvých úst to znělo krásněji ale i tak *

Marty73
20. 06. 2005
Dát tip
jé, to je nějaký nový Monty Python?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru