Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka - I, II

Výběr: Milly, G_B_Show
17. 07. 2005
9
2
2140
Autor
Vitex

Je to vznovuoživená vůbec první věc, co jsem začal psát (a nedokončil) Možná je to už spíš novela, ale myslím, že je to psané celkem záživně... Najde se odvážlivec ?

- I -

 

Je naprosto nádherný červencový den, sedím na lavičce na náměstí, hned vedle kostela sv. Heleny. Lidi chodí sem a tam s blaženými úsměvy, důchodci krmí holuby, děcka sedí na okraji kašny a strkají ruce do proudu vody. Asi před hodinou se se mnou Viktorie rozešla. Cítil jsem se ale sám už mnohem dřív, než se to konečně odhodlala skončit. Ale vůbec mi to nevadí, nevím proč – asi mi to ještě nedochází.

 

Na podobný den si pamatuju, byl stejně slunečný a klidný, všichni byli jako po orgasmu. Po náměstí tehdy chodil nějaký muž, oslovoval kolemjdoucí a každému nabízel, že ho spasí, stačí jenom, aby ten člověk opravdu chtěl. Ale nikdo o jeho spásu nestál. I ke mně přišel a svou nabídku pronesl skoro až zoufale. Chvíli jsme na sebe beze slova hleděli, nevěděl jsem, co mu na to mám říct. Nakonec jsem se omluvil, že na mě čeká přítelkyně, ale že se určitě nechám spasit někdy jindy. Nechápavě se na mě podíval a pak beze slova odešel. Toho muže jsem pak viděl ještě jednou. Už nikoho nezastavoval, jen seděl u trafiky, opřený o stojan na kola. Nemluvil, ale připadalo mi, že každý na náměstí ví, kdo to je a co nabízí. Ale všichni kolem něho jen prošli a nevšímali si ho. Nějaký pán v obleku o něj dokonce zakopl.

 

Přemýšlím, co dnes budu dělat. Teď, když jsem bez Viktorie, si teprve znovu uvědomuju, jak málo mám přátel. No, já vlastně mám jenom dva – a přáteli bych je ani nenazýval. Vojtěch je číšník v jedné docela hnusné putyce na okraji města a Milada je… Milada vlastně nic není, nebo aspoň nevím, že by něco dělala. S Vojtěchem mě pojí samota a alkohol, s Miladou mě pojí samota a sex. Teda aspoň předpokládám, že mi bude ochotně dávat, jako to dělávala vždycky, když jsem nikoho neměl. Je pravda, že jsem poslední dobou, co jsem byl s Viktorií, moje a Miladino „kamarádství“ docela zanedbával.

 

Ale možná bych vám měl povědět spíš něco o Viktorii. Nevím kdy jsme se poznali – ve školce asi ne, spíš až v první třídě. Byla to vždycky moje nejlepší kámoška, nikdy jsme spolu nic neměli - jenom takové ty úlety, když už jsme začínali chlastat a hulit a vlastně nám bylo docela jedno, koho v tu chvíli ocucáváme. Vím dobře, že jsem do ní v té době ještě nebyl zamilovaný, protože mi nikdy nevadilo, jak mi vypráví o svém týpkovi – co spolu všechno dělají a tak. Já jsem jí taky vyprávěl svoje první milostné zážitky, ale tehdy jsem byl ještě panic, takže jsem si většinou dost vymýšlel. Možná právě proto, že neměla pravý obrázek o mých zkušenostech, ale spíš proto, že jsem byl opravdu její nejlepší kámoš, jsem byl vybrán právě já za vykonavatele pomsty. Ten její týpek totiž přehnul nějakou slečnu někde v parku a Viktorie se o tom dozvěděla. Milovala ho a snažila se mu odpustit, ale nemohla to pořád nějak vstřebat – potřebovala se dostat na jeho úroveň, potřebovala satisfakci. Byl jsem tehdy opravdu ještě panic a tak se mi do toho moc nechtělo, ale nakonec mě přemluvila. Bylo to strašně divné – smutné a krásné, morbidní a přitom nevinné. Nechali jsme si trička – nemělo to mít s láskou přece nic společného. Cítil jsem se trapně a Viktorie u toho celou dobu plakala – tou celou dobou myslím asi dvě minuty, pak už jsem to opravdu nemohl udržet. Pak jsme vedle sebe ještě chvíli leželi, pořád plakala – chtěl jsem ji nějak utěšit nebo tak něco, ale nebyl jsem přece její týpek – to zní asi blbě, ale tenkrát jsem se prostě oblekl, hodil šprcku do hajzlu a šel jsem domů – ani nevím, jestli jsme se rozloučili. Viktorie se s ním potom stejně rozešla - asi tak během měsíce a půl. Já jsem si našel nějakou buchetku, jmenovala se Jitka – měla pěkný kozy, ale strašně mě nudila. Já jsem mluvil o Exupérim a ona o Beverly Hills, já o svobodě a ona o problémech modelingu. Po čase jsem se čím dál víc než s ní stýkal s Viktorií. Jednou jsme se spolu vyspali a já jsem se pak s Jitkou rozešel - nesla to docela dobře. Ale mezi mnou a Viktorií pořád nebila žádná láska, jen přátelství (teď mě napadá - jestli tomu vůbec někdy bylo jinak ?) Zase si někoho našla, já jsem se tehdy seznámil s Miladou a začal k ní chodit na „nepravidelné návštěvy“. Až mnohem později, když jsme už měli oba po vysoké, jsme se dali s Viktorií dohromady – to bylo asi tak před dvěma lety.

 

Přestalo mě to tu už nějak bavit, ty veselé ksichty mi lezou na nervy. A už taky nemám žádný cigára. Jdu domů a asi půjdu spát, abych byl čilý – chodím teď čím dál častěji v noci na procházky, nějak mě přestal bavit den.

 

Ale já jsem vám o Viktorii vlastně pořád ještě nic neřekl… Je to taková menší brunetka, má hnědé oči, středně velké prsa a nejlepší prdelku, co jsem zatím měl tu čest, zakusit – a že jich nebylo zrovna málo. Má ráda Bulgakova, Ernsta a Pink Floydy a taky cigáro a vychlazeného lahváče po milování – nejlépe Plzeň dvanáctku. Nemá ráda Boženu Němcovou, Picassa a Michaela Jacksona. Vždycky jsem jí na narozeniny nebo na vánoce koupil reprodukci od Picassa nebo nějaké album od božského Michaela – Babičku jsem jí koupil dvakrát. Ona mi na oplátku kupovala LP desky mích oblíbených skupin s 60. let, protože nemám kde si je přehrát.

 

Je odemčeno - asi jsem zapomněl zamknout, to se mi stává často. Mám tu neskutečný bordel – Viktorie mi vždycky tak jednou za měsíc uklízela, ale pak už odmítala do mého pokoje vkročit a stýkali jsme se už jen u ní. Od té doby se tu neuklízelo, ale jestli plánuju, že sem pozvu Miladu na „kafe“, budu muset trochu uklidit.

 

 

- II -

 

Ležím nahý na posteli, poslouchám nebeskou hudbu Paula Simona a Arta Garfunkela a kouřím. Byla tady Milada. Samozřejmě, že jsem neuklízel - nejprve se zhrozila a pak mě ujistila, že jak vypadá můj pokoj, tak jistě vypadá i moje duše. Pak se uklidnila a trochu uklidila – já jsem zatím uvařil to kafe a vysvlékl jsem se - no a potom jsme si udělali pěkný večer. Ale stejně jsem při tom pořád myslel na Viktorii. Vlastně jsem si představoval, že se miluji s ní – jsou si s Miladou docela podobné, co se týče postavy, možná trochu i v obličeji. Ale v posteli jsou docela jiné – asi hlavně proto, že s Miladou se u toho vůbec nelíbáme.

 

Líbí se mi, jak se před tím vždycky modlí – dnes jenom zašla na chvilku do kuchyně, myslím, že si ani neklekla, ale když jsme u ní, je to skoro takový malý obřad. Vždycky se umyje, vyčistí si zuby, donutí mě taky se umýt - mezi tím si klekne pod starý masivní dřevěný krucifix, co jí visí u postele a v té svojí bílé noční košilce, ve které vypadá jako anděl, se potichu modlí. Když se vracím z koupelny, ještě většinou není hotová se svými rozmluvami s Bohem – lehnu si na postel a pozoruju ji. Pak se pokřižuje, někdy si i utře slzy a jde za mnou do postele. Je to taková rozpolcená osobnost, připomíná mi mojí matku – trpěla schizofrenií. Jedna Miladina osobnost mi cituje úryvky z Bible a kárá mě za různé prohřešky, které mi v zápětí odpouští, protože odpouštět je božské. Druhá Milada se mnou souloží kdykoliv potřebuju a shání mi různé těžko sehnatelné věci, například různé lehké drogy. Snad mi sežene i ten revolver.

 

Poslední dobou mě totiž zmáhá divný pocit – jako bych se cítil příliš odpovědný sám za sebe, jako bych na to nechtěl být sám. Vždycky mě někdo ovlivňoval – matka, otec, učitelé na škole, později ženy, Viktorie. Ale teď jsem najednou odpovědný za svůj život úplně sám. Jako bych potřeboval nějaký pravidelný zásah do života. Jenže být ovlivňován něčím tak malým a absurdním, jako je člověk by mě teď asi spíš sralo než uklidňovalo – napadl mě prvek náhody. Náhoda je sice taky v podstatě absurdní, ale jakýmsi způsobem důstojnější. Chci si sehnat revolver a jeden náboj a občas si zatočit – jako v ruské ruletě. Vím, že to můj život v podstatě nijak neovlivní – leda v tom, že to buď přežiju nebo nepřežiju - ale ta myšlenka mě naplňuje jakýmsi klidem – je to něco jako výmluva za to, že žiju. Můžu říct : „Je to jen náhoda, že tady jsem, tak mě všichni dejte pokoj a nic po mě nechtějte…“ Ale stejně k tomu asi ani nebudu mít odvahu.

 

Je už docela dost pozdě, půjdu na procházku. Stejně ale nakonec zase skončím u Netopýra – je to taková malá zapadlá hospoda za nádražím a je tam otevřeno někdy až do čtyř. Ale hlavně tam sedává jeden takový starý dědek – když jsem tam byl poprvé, přisedl si ke mně a hned začal vyprávět nějakou historku o velbloudovi, který uměl vařit a otrávil se, když si jednou udělal ryzoto. Nevím už jak to bylo přesně, ale hlavně to byla neskutečná blbost. Chtěl jsem mu říct, že se mi moc nelíbila, ale on vyprávěl pořád dál – o nějaké ženské, co létala nad narcisovými poli, pak o chlapovi, který stěhoval do svého domu klavír a ten dům mezitím spadl, tak z klavíru vytahal struny a bydlel v něm – jsou to úplně debilní příběhy, ale ten děda se strašně dobře poslouchá - má takový příjemný chraptivý hlas. Doufám, že nebude u Netopýra zavřeno.

 


2 názory

Milly
01. 11. 2007
Dát tip
Přijde mi to hodně ze života- hodně věcí mi asociuje..... Mám při čtení pocit, že je něco doopravdy- ožívaj mně vlastní vzpomínky.. -t- -V-

Exupérym a láska pořád nebYla Jinak jsem ráda, že si tu konečně můžu počíst něco delšího, co se mi i celkem líbí, jdu na další díly ;-)

Myron
23. 06. 2006
Dát tip
Text se čte moc dobře. Je příjemný jak atmosférou tak formou. Někde na pozadí je příběh. Je tam. Člověk se neztrácí. Rozplyne se v náladě a když se probere příběh zase navede. Mám pivo, kafe, cigára, mekintoš: jsem vybaven číst dál. M.

Plopez
16. 06. 2006
Dát tip
docela dobrý, tím myslím, že se mi to celkem líbí, trochu v tom cejtim Hakla, ale nejsem zas tak sečtělej :) :))) Upozornění, že se to rozjede v VI. dílu

Vitex
08. 06. 2006
Dát tip
vůbec ne...

park
21. 05. 2006
Dát tip
Je to hodně popisné, ale to je zřejmě úmysl. Víc mi vadí ty pravopisné chyby, opravdu dost ruší..viz - nebila láska, ryzoto atd..

kapybary
28. 04. 2006
Dát tip
Líbí, a to nerada čtu dlouhé povídky, natož na pokračování, ale hned jdu na další! S tipem počkám až jaké to bude jako celek:) jo - a hezké hrubky!:) (já sice nemám co řikat, ale stejně něco je nepřehlédnutelné...:)

brasi
16. 04. 2006
Dát tip
Tak nevím,číst od třetí kapitoly do konce a pak se vrátit sem,bylo možná hloupé,ale nemůžu si pomoct,zážitek to rozhodně neukrátilo...tenhle způsob vyprávění má taky něco do sebe,ale všechny okolnosti a souvislosti se mi víc líbily naznačené,rozchod a vůbec celý vztah s Valerií v 1. a 2. jako by byl psaný nezávisle na zbytku povídky...tohle je taky dobrý,ale tak nějak samo o sobě nebo něco na způsob klíče..:)stejně paráda

sirka
27. 11. 2005
Dát tip
Vitex: to mne se nepovede. Kdyz me nenadchne dil prvni, nemuzu cist dal. Kdysi davno jsem tady cetla jednu autorku, toyenka se jmenovala. Mela prozu na pokracovani a to jsem doslova hltala. (doufam ze ses ted neurazil, to bych nerada)

Vitex
27. 11. 2005
Dát tip
neboj... neurazil : )

sirka
26. 11. 2005
Dát tip
Ale mezi mnou a Viktorií pořád nebila žádná láska, jen přátelství (teď mě napadá - jestli tomu vůbec někdy bylo jinak ?) Ale hlavně tam sedává jeden takový starý dědek – když jsem tam byl poprvé, přisedl si ke mně a hned začal vyprávět nějakou historku o velbloudovi, který uměl vařit a otrávil se, když si jednou udělal ryzoto. kdyz pominu tyhle chyby, tak mi na tom vadí to, že to neplyne. Mas docela zajimavy styl, ale tohle neni ono, myslim ten pribeh.

Vitex
26. 11. 2005
Dát tip
tato Povídka se pořádně rozjede asi až někde v díle VII - to je její velký problém - čtenář to musí vydržet

Vitex
21. 11. 2005
Dát tip
avi

JeanJoche
10. 09. 2005
Dát tip
Tak...konečně nastal onen oekávaný stav mé duše, kdy jsem připraven přečíst si celou Tvou prázdninovou tvorbu;) Nuže do toho!

JeanJoche
10. 09. 2005
Dát tip
Tak...konečně nastal onen oekávaný stav mé duše, kdy jsem připraven přečíst si celou Tvou prázdninovou tvorbu;) Nuže do toho!

JeanJoche
10. 09. 2005
Dát tip
Hmmm...tématem mi to připomína "cestu do Polska":) Jsem zvědav, jak to bude pokračovat...

Vitex
15. 08. 2005
Dát tip
ten styl by měl být něco jako vyprávění samotného hrdiny... nebo dokonce tak trochu deníkový záznam - je to stroze popisné a lehce neobratné záměrně...

StvN
15. 08. 2005
Dát tip
OK.

Vitex
14. 08. 2005
Dát tip
O lehkost mi opravdu nešlo... Měl to být docela ponurý příběh a asi opravdu tak trochu novela. A problémem díla taky je (co se týče běžného písmáckého čtenáře), že se čtenář do děje naplno dostane až tak v šesté části... ale myslím, že to opravdu stojí za to přečíst celé. Je to něco jiného, než pečivo - ale mě osobně se tohle líbí víc...

StvN
14. 08. 2005
Dát tip
Já měl na mysli stylistiku. Příběh může být fajn, ale popisný styl, jaký jsi zvolil mi není příjemný. Z mého pohledu je to krok zpět.

Vitex
13. 08. 2005
Dát tip
komplet... můžete si to přečíst celé

StvN
13. 08. 2005
Dát tip
Drhne mi. Zběžně jsem to prolít, protože napsaný to určitě neni tak dobře jako pečivo a necítím se při čtení dobře. Jako bych narazil na odstrašující konstrukci. Nevim kdys to psal a jestli je to otázka času nebo mám pravdu a tohle nejde z tebe. Vypadá to, že se snažíš napsat příběh, novelu. Necítím tu lehkost.

G_B_Show
11. 08. 2005
Dát tip
nebila a mích, to jsou gramatický chyby, který bych vynechal:-) ale jako čtení se mi to zdá fajn, jsem zvědavý, co přijde se Kytkou souhlasim, Sartra tam taky cítim, ale to já vždycky, když se u nějakýho civilisty vyskytne zbraň... / dodatek: viz MeTB :-) / nemám teď čas, dočtu později a tím později nemyslím jako většina ostatních za měsíc, rok nebo nikdy..:-)

G_B_Show
11. 08. 2005
Dát tip
nebila a mích, to jsou gramatický chyby, který bych vynechal:-) ale jako čtení se mi to zdá fajn, jsem zvědavý, co přijde se Kytkou souhlasim, Sartra tam taky cítim, ale to já vždycky, když se u nějakýho civilisty vyskytne zbraň... / dodatek: viz MeTB :-) / nemám teď čas, dočtu později a tím později nemyslím jako většina ostatních za měsíc, rok nebo nikdy..:-)

Vitex
10. 08. 2005
Dát tip
je to komplet...

celer
20. 07. 2005
Dát tip
...Zatracené filME... ....sviňa...kožené...(ne to sem plíst nebudu, je to jiné sódek).. ....Nu, každopádně to natiskni a já uvidím, jak se do hardiště dostanu, ja..? Na filmy ____::::Hluboký nezájem, spíš pracovat, mám toho kOTLE. ::A rozjíždím, nějaké pokusné s architekturkou a skvrnama, a tak vůbec, prostě.. ((((asi se mnou škube nějaké cit, bo co)))) TAk se snad potkáme, potkane, zatim PAMPAL!!

celer
19. 07. 2005
Dát tip
SAKRA VITEXU, TY ZAhnojený úprdku na odletu, lesní výkale tlející pod skálou, čertovou, ty jedna špino v kýblu se točící, zvracející kolotoči z dětsků usměvavých, sobí hnuscu, poetický prokleto, fragmentovaný zmrzačenče, škřetí oblude, prasčí špinavče... SAKRA mně STOJÍ každá minuta na tomhle zpropadeném internetu nelidské sumy těžko vydělatelných lovů... TAK JAK mám číst ty tvoje litánie( i když bych tak neskutečně rád)?!! Jak si to ty chytráku vůbec představuješ??:::!!!!! Jestli příští týden nepřijedeš, a nedovezeš všechny své nové povídky vytisklé na papíře, a obalené kolem kanystru s vínem, tak si pro tebe osobně přijedu a zmrzačím ti ten tvůj chmelem odraný úšklebek, ö běda ti, ty splode drachelovy teorie..blabla------ú)-)§.-.---------------- (jsem střízliv, a možná proto mi tolik šibe) vše, co je nad touto větou skutečně na vážno platí... ;)

Vitex
19. 07. 2005
Dát tip
ale já budu celý příští týden pravděpodobně na filmovce, takže vše, co je nad touto větou skutečně na vážno NEplatí - a né že by mi to nebylo líto - ach, jak rád bych navštívil Slavonice a na náměstí tam recitoval neobratné úryvky své obrácené prózy... ale nepůjde to...

Hezky... V některých místech zřetelný vliv Sartera, což? Četlo se mi to moc dobře, jdu se mrknout na další díly Moc dlouhé? No a, když je co číst tak to neva :o) Dobře *

Vitex
17. 07. 2005
Dát tip
dík... aspoň někdo se odváží číst prózu na pokračování... moc moc dík

Vitex
17. 07. 2005
Dát tip
avi (a nelekněte se, prosím)

Čte se to opravdu dobře, je to fajn :o) Tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru