Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt

09. 01. 2001
4
0
1608
Autor
kosa

Včera jsme si z bratrancem uvařili čaj z meduňky, hodili se s jeho pomocí do klidu a šli si poklábosit do čajovny. U vedlejšího stolku seděly nějaké tři mladistvé intelektuálky a zřejmě zrovna rozebíraly nějaké filosoficky zcela zásadní thema. V jejich tlachání jsem ovšem najednou zachytil větu: "Smrt přichází na Svět v podobě mladého muže." Na takové větě by nebylo zase až tak nic divného, mladistvé intelektuálky v čajovnách po celém světě dnes a denně formulují statisíce takových výroků. Zaujalo mě, že se všechny tři začaly této větě zběsile smát. "Hm," řekl jsem si "možná mi bratranec do toho čaje stejně jako sobě nasypal i trochu sušeného břečťanu." Ovšem bez ohledu na to, zda byla ta věta a reakce na ni halucinací, či nikoliv, napsal jsem jí inspirovanou báseň. Přišlo mi totiž té Smrti líto, že se jí kdejaké husy posmívají.

Smrt Smrt přichází na Svět v podobě mladého muže; pohled očí přitahuje zvláště jeho kůže lesknoucí se potem. Zdá se, že ho oslňuje, kovově se blyštíc, když studený vítr duje, víříc mu vstříc listí, které on chytá a zas zahazuje. Smrt přichází na Svět v podobě mladého muže, aby hledal v listí, kde ukrývá se duše, co mu vítr vzal.
Perdita
16. 05. 2002
Dát tip
Zkouším si představit, jak by asi onen mladý muž Smrt vypadal. Ale dobrý. Líbilo se. P.S.: Do čajky chodím relativně často, ale k básni mě to zatím neinspirovalo (může za to haš ve vodní dýmce?)

Cowboy
04. 09. 2001
Dát tip
Si dobrý, kosa.

blázen
18. 04. 2001
Dát tip
No, já nevím,co bych napsal. Furt přemýšlím, co jim na tom připadalo tak směšného :-).

Albireo
15. 02. 2001
Dát tip
Prolog je extra dobrý, ale báseň také není rozhodně špatná. Tip

J
14. 02. 2001
Dát tip
tip za prolog

Javert
15. 01. 2001
Dát tip
Prolog lepší vlastního díla. :-) Kdyby byl mladý muž zaměněn třeba za těhotnou ženu nebo za krabici od banánů, změnilo by se něco?

Carodej
09. 01. 2001
Dát tip
Nevím, jestli mám dát tip za ten prolog nebo za tu báseň. Bon. *!

fishkin
09. 01. 2001
Dát tip
mas uzasne jmeno, k te basni. ptiiip ptiip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru