Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

COPPENHAGEN CALL-GIRL

Výběr:
11. 08. 2005
13
6
6930
Autor
Vitex

Vždycky jsem chtěl být Kurtem Cobainem, mít chronické bolesti žaludku a nezastřelit se.

 

 

COPPENHAGEN CALL-GIRL

 

(je noc)

Strčila jsem do foťáku baterky z walkmana, aby se přetočil film – doufám, že nebude osvícený úplně celý. Vždycky jsem chtěla být zdravotní sestřičkou a pomáhat těm nejbeznadějnějším pacientům, nejlépe s leprou. Ale třeba i jenom s rakovinou - ale to by museli být ještě aspoň mrzáci nebo strašně staří a nechutní. Po nocích jsem si představovala (protože jsem vždycky dlouho nemohla zaspat, když už jsem na to začala myslet), jak ty staré nemocné umírající dědky přebaluju a jejich už studená moč mi teče po rukou – nebo jak sbírám holou rukou na talířek kousky uhnitého masa a druhou, tou čistou rukou nakaženého pohladím a on se usměje – a s úsměvem na tváři plné puchýřů a hnisu a s myšlenkou na mě umře.

 

Lehla jsem si na záda a vyhrnula si tričko až ke krku. Ležela jsem dokud se film nepřetočil – vlastně jsem usnula. Vzbudila mě ta malá svině - švihla mě zlatým řemínkem od hodinek. Pak se smála tím svým pisklavým smíchem. Je to démon. Vzala jsem ze stolu vázičku a řekla jí, ať jde blíž. Pořád mě to ještě štípalo, jak mě švihla – a bolely mě prsa ještě od večera.

 

Namaluju si sluníčko – i hvězdičku – i citrón – všecko, co je žlutý… i list, ten je taky žlutý

Co je zelený ? – list.

Vázička se rozbila a Verunce tekla z hlavy krev. Důvěřovala mi naposledy – no a co. Ve vázičce bývaly květiny – tulipány, fialky, gerbery, pivoňky, růžičky, zlatý déšť. Dávala jsem jí napít vody z vázičky – nejradši měla od fialek.

 

Já mám ráda narcisy.

 

Zítra půjdu o něco dřív a nechám vyvolat tem film. Verunka přinesla mastičku a roztírá mi ji na prsa, na ty modřiny – netahá mě za bradavky, už mi nedůvěřuje.

 

Zeptala jsem se jí, kde je maminka a ona mi dala facku a utekla – ale tou její malou dětskou ručičkou to vůbec nebolí. Ležela jsem a četla jsem si Starý zákon, co máme napsaný na stropě a ještě chvíli jsem si sama roztírala mastičku po těle, ale jen tam, kam jsem bez namáhání dosáhla – jsem unavená. Jezdila s červeným autíčkem po žlutém koberci, až pak s ním narazila do černé zdi. Nebudeme už nikdy malovat.

 

Když mi bylo pět, nikdo si se mnou nechtěl hrát a já jsem nevěděla proč – doteď to nevím. Plakávala jsem pod stromem v sousedově zahradě. Maminka říká, že jsem si já nechtěla hrát s nimi – s ostatními dětmi. Nevěřím jí, byla jsem v zásadě společenské dítě.

Verunka přiběhla a pošeptala mi, že někdo klepe na dveře a že má divný hlas a že se pořád ptá na maminku, jestli nemá chvilku čas. Poslala jsem jí, ať mu řekne, že nejsem doma. Pak se zas vrátila – ten pán prý říkal, že je divné, že šla zavolat maminku a pak teprve zjistila, že tu není. Řekla jsem jí, ať už tam nechodí – že ten pán sám za chvilku odejde. Vylezla si za mnou na zelený gauč, lehla si na mě a objala a potom šeptala : „Tak já tu s tebou budu čekat, až ten pán odejde…“

 

Maminka měla jeden zlozvyk. Dlouho jsem přemýšlela, jestli o tom chci mluvit a pořád si ještě nejsem jistá. Zatím jen řeknu, že se to týkalo trávení a že asi právě kvůli tomuto jsem jí začala nenávidět.

 

Počkala, až usnu, ta malá svině, a potom šla a vytáhla z foťáku film a osvítila ho. Vím, že se chtěla jen podívat na obrázky – nemá z toho ještě rozum – ale to mi ráno bude jedno. Vím, že se rozzuřím. Chtěla bych vstát, dělat, že o ničem nevím a poslat ji hrát si ven, zamknout a doufat, že uteče – ale ve skutečnosti už hledám předmět, kterým ji ráno rozbiju hlavu nebo zlomím ruku, když vázička je teď rozbitá.

 

Nechci jí ubližovat.

 

Nemáme už v pokoji žádné věci. Maminka si všechno nanosila k sobě. Nechci za ní chodit – nebyla jsem tam už několik dní. Vím, je to neslušné, ale nenavštěvuju ji. Ona to ale chápe, takže je všechno vlastně v pořádku.

 

Vždycky jsem se chtěla dívat z okna – ale nikdy jsem na to neměla čas. Jsem tak unavená… Každý den jsem tak unavená. A ona, ta malá svině Verunka, si vždycky přitáhne židličku od maminky, aby dosáhla na okenice, otevře si okno a dívá se – ale jenom, když jsem doma, abych jí záviděla. Ona ví, že jsem unavená.

 

Prší. Voda teče po stěnách, máme promáčený strop. Slyším, jak mi dýchá do ucha – dělá to naschvál. Vždycky, když mě ráno budí, abych nezaspala, dýchá mi do ucha.

Je celá mokrá – ta svině utíkala za ním, přivedla ho zpátky a otevřela mu. Má šedý smoking a malý knírek, vypadá elegantně – z takových mám největší strach – a je taky celý promočený.

„Promiňte paní, nechtěl jsem vás obtěžovat, když prší – vím, že doma nepracujete, ale když venku prší, tak snad bychom… Víte, dostal jsem dnes výplatu a tak nějak jsem dostal chuť… a vaše dcerka mi otevřela…“

„To není moje dcera.“

„Ne…? Ale říkala…“

„Nevěřte jí… pořád lže.“

 

Nemám ráda, když mi tam strkají studené věci. Veronika běhá po pokoji s filmem v ruce, poskakuje a zpívá si. Nevím, jestli ráno vstanu, všechno mě bolí. Slyším, jak maminka pláče – vždycky, když to dělám doma, tak pláče – ale ne kvůli mně. Pláče ze všech různých důvodů, ale nikdy ne kvůli nám – ale to je vlastně dobře. Já si vždycky představuju, že pláče kvůli mně a dojmu se a pláču s ní. A Verunka pláče taky, když vidí, že pláču já. A olizuje mi slzy z očí a její slzy mi kapou na čelo a do vlasů.

 

Jednou tady stejně někdo umře. Někdo přece musí umřít, jinak tady nebude nikdy klid.

 


6 názorů

Mám sice raději povídky v ucelenější, sevřené formě, ne takhle fragmentární, ale musím říct, že ty v téhle formě opravdu umíš chodit. Čtenář dobře pozná, o čem je řeč, neztratí se v přívalu mozaikovitých, nesouvisejících myšlenek a přitom v něm zůstanou příjemné otázky, především ta, jestli všechno pochopil tak, jak měl. Jde vidět, že jsi tuto povídku pečlivě nakomponoval, napsal s rozmyslem. Tleskám:-)t

Vitex
29. 07. 2008
Dát tip
Hovno jasno v tem mám. Možná tehdy - teď nevím nic. Ty kecy nebrat v úvahu.

Vitex
10. 06. 2007
Dát tip
V tom případě vřelé díky, Namálku :-)

romale
09. 06. 2007
Dát tip
dneska Ti dám tip, či sem byl vždycky debil - že jsem to nepochopil - ? - ta povídka je celkem fajnová...

Najmladšia
03. 05. 2007
Dát tip
ty brdo...fakt...sila..(to tu pisu vsetci,ale je to jednoduchcei ako napisat silny emocionalny zazitok) krute a vynikajuce

supizmus
26. 05. 2006
Dát tip
je to přinejmenším zvláštní. podobně jako pár čtenářů se mi v tom špatně orientovalo a až díky kritikám a odpovědím jsem přišel na to, že to není střídavé zachycení myšlenek 2 protagonistek (maminky a Verunky), ale že se jedná o myšlenky pouze jedné z nich. každopádně to má hodně zvláštní atmosféru, což byl asi účel. díky za avizo a pokračuj dál

Vitex
06. 01. 2006
Dát tip
.

sirka
26. 11. 2005
Dát tip
drsna moc dobra *

Vitex
26. 11. 2005
Dát tip
: ) máš vkus... (nebo ne ?)

Vitex
21. 11. 2005
Dát tip
avi

Vitex
06. 11. 2005
Dát tip
avi

Malá_Holka
28. 10. 2005
Dát tip
.

Abyss
09. 10. 2005
Dát tip
avi

romale
19. 09. 2005
Dát tip
Možná vždycky, když to čtu, tak nejsem správně naladěn, ale zatím furt ne...

Amant
13. 09. 2005
Dát tip
Možno nie tieto,ale tie pomimo.Tie,ktoré nehodiš na papier ale tie,ktoré ja cítim na vlastnej koži.

Vitex
13. 09. 2005
Dát tip
tak to nepiš do kritik a řekmi mi to sama

Amant
12. 09. 2005
Dát tip
Takže schyzofrenicko-religionistické depresie?To by sedelo.Tak ak chceš, tak ja s tým možem seknút.Ale ak prospievalo moje týranie tvojej duše (či čo som to vlastne týrala) tvojim nápadom na poviedky,tak to si zaslúžim potlesk.To tvoje neskrývané vylievanie vnútorných autopsychomasochystických pocitov je sice lákavé a dobre sa to číta ,ale ja by som bola radšej,keby si nepomáhal len sebe .Určite ta to zbavuje depresií a pocit že ta tu niekto obdivuje za tieto produkty vlastných martýrií, musí byt asi užasný.Možno až tak že zabúdaš na riešenie problému a prenechávaš to na tzv.volný priebeh,čo v preklade znamená na neurčito a to znamená:na mne.No,dúfam že to nebolo moc tvrdé.Ale ty to nejak vstrebáš(ako vždy)a napíšeš zasa niečo geniálne.

Vitex
12. 09. 2005
Dát tip
prepáč, ale ty schyzofrenicko-religionistické depresie se zas tak moc netýkaly tebe (nás) ...asi myslíš něco jiného než jsem myslel já... pu pu

Vitex
11. 09. 2005
Dát tip
dík - moc dík - moc moc dík - moc moc moc moc (dík)

JeanJoche
10. 09. 2005
Dát tip
Tedy... Asi budeš mít radost, že, než jsem se vrhl na kritiky, jsem si to přelouskal hned dvakrát a následně ještě průběžně prolítnul;) Ten začátek je šíleně(tím nemyslím nic zlého)chaotický, ovšem následně jsem pak chytil slinu a ten konec je nádherně úpadkový. Není to žádná Tvoje "typická" povídka, ale mám pocit, že v tomhle duchu píšeš mnohem lépe...Ačkoliv já jsem spíš obdivovatelem "klasické" povídky.;) *

Vitex
08. 09. 2005
Dát tip
ják jako nevyřčenej ??

pozorovatel
08. 09. 2005
Dát tip
jako výběr:))

romale
05. 09. 2005
Dát tip
JÁ SE VRÁTÍM!!!

pozorovatel
05. 09. 2005
Dát tip
jo, je to nepřehledný a nějakej automatismus to nepromine jenomže mně je fuk, kdo je čí matka a tak... já se stejně většinou vyžívám ve větách a momentech nevyřčený výběr

romale
04. 09. 2005
Dát tip
Ehm, no, sakra, já furt nevim... nevim... Chtěl jsem to udělat tak, že uchopím jen příběh s pasivním dějem, atmosféru a postavy a dalším se nebudu zabývat... nějak mi přijde, že ty věty, jak jsou poskládané se sami o sobě přebíjí a vyvolávají chaos, je hodně těžké to číst... zvlášť tak, jaks to zamýšlel... ty věty neplynou tak volně, jak u pečiva a ostatních předchozích... ztrochu se podřizují tomu, cos tam chtěl... jaksi násilně... nevím, je to na mě zmatek... nechám to odstát a vrátím se... zatím ale nemůžu říct, že je to nejlepší, cos napsal (podle mě)... nevim...

Vitex
04. 09. 2005
Dát tip
moc dík...

Vitex
25. 08. 2005
Dát tip
hmm.. dík.. to jsem nečekal : )

Abyss
25. 08. 2005
Dát tip
vid ja taky ne

kopírka
24. 08. 2005
Dát tip
No, já to teda asi správně nečet, ale ani na číst dvakrát jsem neměl sílu. a díky bohu, že se můžu rozhodnout, jestli číst starý dobrý "vypointovaný poslední větou" povídky, nebo s pointou, kterou si musí dodělat čtenář až ve chvíli, kdy už výslednou knížku(případně, i když zde pochybuju) hodil do nejbližšího kanálu. Každopádně se měj fajn.

Abyss
24. 08. 2005
Dát tip
jezis no to je vazne skvely!!!!!!! hrozne se me ta povitka libi ten styl a tak vsechno urcite si od tebe prectu jeste neco doufam ze to bude stejne dobry jako tohle konecne mam po dlouhy dobe pocit ze na pismaku je taky neco co se da cist bez úpění nad amaterskou trapností a tak taky se me libi cerveny auticko na zlutym koberci vubec cely se me to libi je to akorat nic tam neni navic ani namíň hezky se mi to cetlo a docela me to vzalo tak avizuju

kopírka
23. 08. 2005
Dát tip
co se týče sugestivnosti se všemi souhlasím, ale ono zase tak těžký někomu vsugerovat špatnou náladu a splín a pocit marnosti a beznaděje a třeba potlačovanýho vzteku není. dost často mi to přišlo psaný jako ty starý surrealistický texty, automatickým psaním, aneb co slina na mozek přinese(a ostatně to tam sám říkáš). a kvůli tomu to je taky podle mě dost zmatený a nepochopitelný a nějak sem neobjevil ani zápletku ani pointu a vlastně už si v téhle chvíli ani pořádně nepamatuju, o čem to bylo. Takže se mi to po sečtení tohohle všeho spíš vůbec nelíbilo, než cokoliv jinýho.

kopírka
23. 08. 2005
Dát tip
a ještě mi nějak nesedí ten název? má vůbec vůči dílu nějakej vztah?

Vitex
23. 08. 2005
Dát tip
Samozdřejmě že má, ale je tam hlavně proto, že se mi tak líbil, že jsem ho tam prostě musel dát (je to podle jednoho dánského béčkového filmu - Coppenhagen call-girls). A co se týče pochopitelnosti a absence zápletky a pointy, je to tím, že jsem se inspiroval ještě jedním filmem - a to Tarkovského Zrcadlem - je to v tom, že vám všechno dojde až tak půl hodiny po konci někde na cestě z kina - samorný film je zdánlivě jen shluk nesouvisejících scén z autorova života, ale pokud se na něj divák správně dívá, zjistí, že film je nositelem silné a široké emoce a myšlenky. Co se týče mé povídky, nejvíce by jí pomohlo, kdyby si ji čtenář přečtl dvakrát a pak ještě chvíli přemíšlel... a ještě si tam dal něco svého. Ale to po nikom nemůžu chtít a ono to opravdu není zas tak moc napsané... Mám sice občas potíže se skromností, ale myslím, že jsem našel (nebo spíš začínám oběvovat) tak trochu jinou (novou) formu povídky - a ta se bohužel nedá číst "starým" způsobem - že si ji přečtete a chvilku se zamyslíte nad poslední větou... Je tu ještě pár problémů, které bych asi měl napsat, ale myslím, že to ale stejně nebude nikoho zajímat...

Vitex
23. 08. 2005
Dát tip
Samozdřejmě že má, ale je tam hlavně proto, že se mi tak líbil, že jsem ho tam prostě musel dát (je to podle jednoho dánského béčkového filmu - Coppenhagen call-girls). A co se týče pochopitelnosti a absence zápletky a pointy, je to tím, že jsem se inspiroval ještě jedním filmem - a to Tarkovského Zrcadlem - je to v tom, že vám všechno dojde až tak půl hodiny po konci někde na cestě z kina - samorný film je zdánlivě jen shluk nesouvisejících scén z autorova života, ale pokud se na něj divák správně dívá, zjistí, že film je nositelem silné a široké emoce a myšlenky. Co se týče mé povídky, nejvíce by jí pomohlo, kdyby si ji čtenář přečtl dvakrát a pak ještě chvíli přemýšlel... a ještě si tam dal něco svého. Ale to po nikom nemůžu chtít a ono to opravdu není zas tak moc dobře napsané, aby to každému došlo... Mám sice občas potíže se skromností, ale myslím, že jsem našel (nebo spíš začínám oběvovat) tak trochu jinou (novou) formu povídky - a ta se bohužel nedá číst "starým" způsobem - že si ji přečtete a chvilku se zamyslíte nad poslední větou... Je tu ještě pár problémů, které bych asi měl napsat, ale myslím, že to ale stejně nebude nikoho zajímat...

Crowley
22. 08. 2005
Dát tip
Sorry, ale já to úplně nepochopil...celou dobu si nejsem jistý, jestli povídání o mamince je od maminky nebo od té holčičky.. je to dobře napsaný, ale obsahově -právě možná kvůli nepochopení- se mě to nedotklo až tolik. Ta sbírka a povídky z ní mě vzaly víc

Vitex
22. 08. 2005
Dát tip
No... já jsem vlastně chtěl, aby čtenář naměl zcela jasno ve vztazích všech tří žen... ale celé je to vyprávěno tou prostřední "maminkou". Celá povídka je vlastně jen takovým alegoricko-abstraktním záznamem (psaným něčím podobným psychickému automatismu lehce korigovaného rozumem) mého tehdejšího aktuálního stavu - dalo by se říct - lehčí schizoftenicko-religionistické deprese, která se po napsání povídky docela uklidnila. Klíčem je ta věta před samotným začátkem povídky. Ale musím říct, že se těším, až si povídku přečtu tak za půl roku, s odstupem - aby na mě zapůsobila jako na "neautora". Opravdu bych chtěl vědět, jak na čtenáře působí, protože si pořád ještě myslím, že je to jedna z mých nejlepších věcí...

Vitex
20. 08. 2005
Dát tip
není zač... : )

celer
20. 08. 2005
Dát tip
key..

celer
18. 08. 2005
Dát tip
je to opravdu sugestivní... Je to dokonce tak sugestivní, že sem to musel číst dvakráte a to dělám málokdy.. Uřimně děkuju za tak hluboký zážitek, Odrachelku.. ****

Vitex
12. 08. 2005
Dát tip
dík... ale zkuste nějaká slova najít - fakt by mě moc zajímali (prosím)

Sakra, po tomhle mám hledat slova? :o) Je to MOC dobrý. Líbí se mi takový zvláštní vnitřní rozpor hlavní postavy a zvláštní vztah k té holčičce. A vůbec je to docela psycho Ten prolog k tomu sedí :o) A je taky výbornej Jó, tip jak kráva :o) ***

fungus2
11. 08. 2005
Dát tip
To je tedy síla**

Kytiii
11. 08. 2005
Dát tip
Pane bože... nemám slov... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru