Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Orvel? Snad ne?

10. 01. 2001
0
0
4968
Autor
Lasy

Ahojy Písmáci a Písmačky, zajímá mne jedna věc - asi sem to tu prošvihl, možná nedávám pozor - jen mne tak napadla jedna otázka - jaký smysl má existence "Výběru redakce", myslím tím - jak byla zvolena, nebo utvořena Redakce tak nekonvenční a volné (doufám) věci jako je site Písmák? Trochu mi to připomíná paranoické ovzdušení v dílech Orvelových, kde hrstka rozhoduje o "vyvolenosti" ostatních. Tato otázka či námitka není vznesena proto, že bych snad nebyl vybrán výše zmiňovaným výběrem, jde mi čistě o dobrání se "filozofie" této rubriky na Písmáku. Díky Lasy
Merle
23. 01. 2001
Dát tip
Yezz :)(:

Lasy
23. 01. 2001
Dát tip
OK. takze - priznavam svou chybu a dekuji Yeziiince za obhajobu - pravda je tam i tam, vsechno dobre? Lasy

Yeziiinka
22. 01. 2001
Dát tip
Jestli k této jinak už asi uzavřené debatě můžu něco malého přiložit, tak bych se snad zastala Lasyho v tomto mikrodialogu s Merlem... Merlíku, skutečně mi nepřipadá, že by byl onen dotaz formulovaný jakkoli nepřiměřeně, nevlídně, či dokonce jedovatě. Lasy se prostě (a velmi slušně) zeptal a to sice na něco, co jistě nezajímalo jen jeho. Já sama jsem velmi ráda, že jsem tu to téma objevila nakousnuté a že mi tak byl vysvětlen další taj Písmácké ústavy :) Nepřipadal mi proto tvůj šťouch ostřejším loktíkem nezbytný... Jinak ovšem MÍÍÍR Tobě, Lasymu i všem ostatním a děkuju za toto i všechno další čtivo na Písmáku. Paa.

Merle
22. 01. 2001
Dát tip
Lasy: vidíš, já do toho žádnou jízlivost nedával... jen jsem konstatoval, že pokud něco přirovnáváš k Orvelovi a jeho popisu totality, težko to může vyznít přiměřeně. Obvlášť když jsi o tom nevěděl (zdá se) zhola nic. Ale jak říkám, já se tím dotčený necítil, ani necítím. Za tu dobu co jsem tady, jsem si zvyknul.

Yeziiinka
22. 01. 2001
Dát tip
...tak to jsem ještě já, musím se veřejně přiznat, že na tomto ocásku debaty jsem pozapomněla na ono přirovnání k Orwellovi a když už to Merlíkovo avízko na odpověď...Pravda, to srovnání asi přehnané být mohlo...Nicméně mohla k tomu svést neprůhlednost Redakce (teď mluvím za nás později příchozí či nás, co jsme v pravou dobu nezachytili nic o vzniku Redakce) Ale končím, dík, Yez.

Yeziiinka
22. 01. 2001
Dát tip
Avíz...

Merle
16. 01. 2001
Dát tip
Lasy: ne, mě si se nedotkl, ale až se budeš příště obecně někoho chtít nedotknout, radši se zamysli nad sebou, a nad formou svých dotazů...

Lasy
16. 01. 2001
Dát tip
Merle: Nevim jestli je tato jizlivost na miste, ale pravdepodobne oba vnimname svou i jinou filozofii jinak nez ten druhy, opakuji nebyla v tom chut komukoli ublizit a zamyslit se nad sebou neni jedine reseni. Promin. Lasy

Lasy
15. 01. 2001
Dát tip
Dekuji vsem zucastneneym, doufam, ze sem se nikoho nedotkl. To sem rozhodne nezamyslel. Lasy

Vio
11. 01. 2001
Dát tip
Takže redakce: lyryk, Bříza, Merle, Špuntík, Javert, Print, Sonatina, Rivka, Miroslawek, Vio, Laďa Toť asi vše.

Merle
11. 01. 2001
Dát tip
Lasy: je zvláštní, že to nevíš, protože se to probíralo, už když si tu byl. Redakce původně vznikla jako skupina lidí, co byla ochotná věnovat se vážné kritice v Aréně, ale to nedopadlo dobře a kvůli tvrdým diskuzím o hvězdičce, a nakonec přestala fungovat. Bylo rozhodnuto, že jediným právem redaktora bude dělat výběr, a jedinou poviností (dodržování je na každém) číst co nejvíc. Jak se redakce vybírá? No ta původní, podle ochoty dělat něco navíc a být schopen snášet řev kritikou postižených (ovšem poslední slovo měl Olda). Teď každý, kdo se přihlásí jako zájemce, je tu dostatečně dlouho, aby bylo zjevné jak moc je aktivní, jak moc čte a zůčastňuje se písmáckých akcí, případně, jaký má schopnosti... Ale opět poslední slovo má Olda. Pokud vím, snaží se o pokrytí různých vkusů a žánrů. Pokud můžu posoudit z nových přírůstků do "našich" řad, řekl bych, že právě aktivita je nejdůležitějším znakem... Na volnosti a nekonvečnosti Písmáka redakce nic nemění. Nikdo se výběrem redakce nemusí řídit... a vůbec samotná vybraná díla mají sloužit hlavně pro vnější prezentaci Písmáka. To aby se návštěvníci nemuseli pracně a zdlouhavě prokousávat balastem špatných, průměrných i dobrých děl. Byly dokonce plány s jejich vydáváním, a tak podobně, ale stejně jako všechny zdejší plány ztroskotaly na nechotě něco skutečně dělat, a samořejmě na penězích. BTW: pokud vím, nikomu ještě právo výběru odebráno nebylo, ikdyž se přestal aktivně účastnit. Já osobně už jsem se ho vzdával dvakrát. Pokud máš ještě nějaký dotazy, klidně se ptej.

Vio
11. 01. 2001
Dát tip
Možná bych měl jako "redaktor" cheche něco říct... mnó... ehm... a taky... tak nějak ;-)))

papouch
11. 01. 2001
Dát tip
.....ale, tak mne napadlo: Kolik je vlastně privilegovaných teď? (to jako kdybych napsal něco supermaxiextraultrageniálního (což nehrozí :-) , kolik maximálně "výběrů" bych dostal?? :-)))))))

kafka
11. 01. 2001
Dát tip
;-))) papoušku, přesně na to jsem se teď chtěla zeptat. nebo spíš: Je-li možno věděti, kdo všechno do redakce patří?

Miroslawek
10. 01. 2001
Dát tip
Lasy: redakce je je sběř samozvanců, resp. Oldozvanců. Jediným právem redaktora je zařadit dílo do Výběru a jedinou povinností je číst, co nejvíc, abys měl přehled. Je to skupina otevřená, nepožívající žádných dalších privilejí.

papouch
10. 01. 2001
Dát tip
Ajajaj.. to zas vypadá na bouřlivou diskusi ... :-( Papoušek honem vlít do klece a zabouchl za sebou vrátka. A zamčel. Zevnitř, samozřejmě :-)) -------------------------------------------------------- hehe :-) vážně: žádná padanója v tom nevidím .. A když už nic, tak mne skutečně neskutečně potěší, je-li nějaká má blbůst do výběru zařazena někým, koho si vážím. A kdyby mě chtěl někdo Orvat, tak ho klofnu a je to. :-)

MM
10. 01. 2001
Dát tip
to je jen poznámka čistě na okraj. ten pán, kterého máš asi na mysli, se jmenoval George Orwell. a redakce je řekl bych natolik různorodá, že její výběr je také různorodý - a nakonec, nikomu není nic vnucováno.

Lasy
10. 01. 2001
Dát tip
Nemyslel sem to spatne - a co se tyce Orwella G., vim jak se pise - to byl take zamer, ale to je v pohode. Ja se jen zeptal, vam to vazne nepripada divne?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru