Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Olomouc

18. 11. 2005
7
1
2008
Autor
Pirka

TEĎ UŽ NIKDY NEBUDE

Nikdy bych nevěřila, že se mi zasteskne po tom šíleném městě – plném feťáků a bláznů … po těch strašidelných kočičích hlavách a po mlze, která se na nich válela, po dlouhých úzkých ulicích, ve kterých jsem se pravidelně ztrácela, po lidech, kteří byli vrostlí do jeho zdí, po té zvláštní vlhké vůni, která padala s prvním sněhem, po šedém nebi a přeplněných kavárnách, po chodbách místní knihovny, ve kterých i ticho mělo ozvěnu a vaše vlastní nevyslovené myšlenky se hlučně odrážely od zdí – a kousky z nich jako by se při tom vryly do bílé malby … a vytvořily tam s ostatními to, čemu se říká duch místa.

Oblíbené pekárny, večerky, nonstopy, restaurace, kina, hospody, kluby, trafiky (ve kterých člověku vždycky prodali kusovku), parky, … a všechna ta místa, která se teď už zdají být neskutečná – úplně jako by si je někdo vymyslel a pak mi o nich  povídal … úžasné trojrozměrné kulisy pro šíleně skutečné herce – zůstaly z nich jen jména a pocity … jejich tváře už jsou rozmazané k nepoznání, stejně jako adresy, na kterých jsem kdy bydlela – kdo ví, kolik oken, ze kterých jsem se dívala na to město, bych byla ještě schopná najít.

Nesnášela jsem to tam - a obdivovala, plazila jsem se tam po zemi a brečela – a párkrát jsem tam byla šťastná, utíkala jsem odtamtud a když jsem se zase vrátila, bylo to podivně sladké … a teď se to zdá být ztracené, mrtvé, odešlé, zmizelé – už je to město jiných a pro jiné. Měla jsem ho jen vypůjčené a pak prostě přišel čas ho vrátit. To je všechno. Dík.

 

 


1 názor

Kačírek
11. 08. 2006
Dát tip
krásné, už jen proto, že jí teď mám půjčenou já a bude těžké ji vracet...

Movsar
10. 12. 2005
Dát tip
čus. asi víš, jak to cítím s tebou... dílko je to dobré, a miniatury ti sluší (jako miniaturista to mohu posoudit). tip

Mermomoc
22. 11. 2005
Dát tip
ještě, že občas čtu kritiky, bo jsem chtěl okopčit větu co Jehehe výborné**

Pacer
18. 11. 2005
Dát tip
též rodná Olomouc mne přilákala :)) za to musím dát tip:) A aby se ti víc stýskalo, nabízím Procházku alejí ve Smetanových sadech - dílko 163270

Pirka
18. 11. 2005
Dát tip
Díky : ) Pacer --- procházku musím bohužel momentálně odmítnout - neboť jsem se nebezpečně dojala již svou vlastní tvorbou - a v pracovní době se nebrečí : )))

Jeheheman
18. 11. 2005
Dát tip
krásné. mám k nostalgii taky sklony.. ..a teď se to zdá být ztracené, mrtvé, odešlé, zmizelé – už je to město jiných a pro jiné. Měla jsem ho jen vypůjčené a pak prostě přišel čas ho vrátit. ***** uff přesný

Honza_Princ
18. 11. 2005
Dát tip
taky si ho párkrát do měsíce půjčím a asi si ho začnu víc vážit**

zuzuzu
18. 11. 2005
Dát tip
mně to olomouc neodlišilo od jiných měst... a to ji znám..

Fluidum
18. 11. 2005
Dát tip
Když přijedu do Olomouce, mám ty nejzvláštnější pocity. Bloudím, přejíždím stanice, sotva co najdu napoprvé. A celá léta. Jsem rodák z Olomouce a mám to tam zmateně a smutně moc rád. Jen hřbitov nikdy nepřejedu, je totiž na konečné.

Pirka
18. 11. 2005
Dát tip
Jeheheman --- mé narcistické já jásá : ) ... dík Honza_Princ --- vřele doporučuju - kéž bych to byla bývala udělala já ... zuzuzu --- jo - a vo tom to je : ) Fluidum --- ten hřbitov je jeden z nejkrásnějších, co jsem viděla : )

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru