Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hodina třetí

03. 01. 2006
4
0
2215
Autor
Vitex

Mladá dívka klečí a pláče.

 

Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno Tvé, přijď v království Tvé buď vůle Tvá jako v nebi tak i na zemi, chléb náš vezdejší dej nám dnes a odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům a neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého – amen.

Pane, odpusť mi… že jsem to zase udělala… odpusť mi prosím, ale Ty víš, proč jsem to… Pane, prosím Tě, smiluj se nad námi a odpusť nám naše viny… Ale Ty víš… Já vím, že jsem slabá… a že se za něho… za nás málo modlím… a že nemám teď právo, potom, co jsem udělala, prosit Tě vůbec o něco… Pane, prosím Tě, odpusť nám. Ty víš, že to nedělám kvůli sobě, ale kvůli němu... že to nedělám z chtíče nebo touhy, ale z lásky k němu. Ty víš jak moc ho miluju a jak se bojím, že ho ztratím… Vím, že se teď asi rouhám, ale… já ho asi miluju víc než Tebe… Já vím, že to nemám říkat, ale je to tak… snad… Já už nevím, jak dál… já ho nechci ztratit, Pane…. Ty víš, jak ho miluju… a že to dělám jenom kvůli němu, jen protože to on chce… Pane, dej mi poznat… dej ať mě napadne jiný důkaz lásky, který bych mu dala… Pane, ty víš, jaký on je… že je to nejlepší člověk, kterého jsem potkala… a že mě opravdu miluje… Jenom nemůže pochopit, že já miluju také Tebe a že je to docela jiná láska… a že nemůžu s ním spát, protože věřím, že je to tak dobře a že život je trochu o něčem jiném… Pane, prosím, ať pochopí, že láska není jenom o tom… ať už to nemusím dělat a zrazovat tak tebe i sebe… i jeho… Pane, Ty víš, jak pro to trpím a jak se cítím nečistá a i má láska k němu v těch chvílích slábne… Pane, i když cítím, že teď nemám právo Tě o něco prosit, když se stydím i s tebou v tomto stavu mluvit… prosím, ochraňuj naši lásku a dej, ať nalezneme nějaké řešení, prosím Pane… ať překonáme všechny překážky, které nám v lásce brání, ale ať je překonáme v tvém jménu a s Tvým požehnáním. Pane, Ty víš, jak ho miluju a jak se stydím Tě o něco žádat, když neustále, znovu a znovu Tě zrazuju… ale prosím dej, ať nalezneme nějaké řešení, Pane… prosím… Smiluj se nad námi… Pane, já už nedokážu s Tebou mluvit, už se nedokážu dál modlit, jak moc se stydím, jak se hnusím sama sobě… ach Pane… Promiň… promiň nám naše hříchy a neodvracej od nás svou tvář…

 


Vitex
10. 01. 2006
Dát tip
Džony, věz, že ona clishe jsou nezbytná.

JeanJoche
10. 01. 2006
Dát tip
Jasně, ale proč tolik??? Nemodlím se dennodenně, ale určitě je víc výrazů, jak oslovovat "Pána"...jen oklikou;)

romale
10. 01. 2006
Dát tip
Spemuj, Zvone, spemuj... Tvoje názory jsou náhodou extrémně obohacující ! ! !

JeanJoche
10. 01. 2006
Dát tip
Vtipkuješ??? Já v dobrém rozmaru pošlu pár avi a asexuální uživatel se na mě oboří...kam ten svět spěje...

romale
10. 01. 2006
Dát tip
Myslim, to vážně, sakra, to bys mohl vědět... sou tu hrozně intolerant...

romale
10. 01. 2006
Dát tip
á vé í

JeanJoche
10. 01. 2006
Dát tip
Je to hrůza...co se s těma lidima děje...:(((

romale
10. 01. 2006
Dát tip
Neber si to tak, jsou takoví a byli vždycky...

JeanJoche
10. 01. 2006
Dát tip
Vždyť víš, jak mě zajímá osud lidské společnosti...... Asi musím víc spamovat a být ještě více extrémistický...*

JeanJoche
09. 01. 2006
Dát tip
Hmmm...skutečně je to něco jiného a po minulé povídce je to dokonce příjemný obrat...určitě to tak chodívá-nevím-neklečím a nepláču zas tak moc často;) Určitě Tip... Jen bych to trochu zkrátil...vynechal několikrát ona kliše typu "ty víš...ho(Tě,jeho)miluji...apod." Jinak dobré Takových pět hodin fyzické radosti...to taky není k zahození, Danko...na lásku kašli...taková sebeláska;)

sirka
09. 01. 2006
Dát tip
JJ:bud od te lasky a nespamuj. Tvuj nazor me nezajima

Vitex
06. 01. 2006
Dát tip
: ) Víš proč ? Aby se nad tím čtenář zamyslel - a to se, jak čtu, stal - a to je dobře - zamýšlej se zamýšlej - kolik je v lásce radosti...? ...a kolik bolesti ?

Vitex
04. 01. 2006
Dát tip
Piscis : neboť jsem teď zrovna vypitý jak nevím co, tak asi pravděpodobně teď napíšu asi nějakou pičovinu - ale to je jedno... ježišmarjatojeopica já vlastně ani nevím, jak bych to zformuloval - chtěl bych to vyjevit trochu obšírněji, ale jediné, na co se teď zmohu je, že jsem strašně rád, že to někdo pochopil... (snad to chápeš správně) : )

sidonia
03. 01. 2006
Dát tip
mimo me

Vitex
03. 01. 2006
Dát tip
Tato povídka (ostratně jako všechny ostatní "hodiny") má smysl především pro celkovou myšlenku celé sbírky - za hotové dílo považuju spíš celou hotovou sbírku Pět hodin radosti a jednotlivé povídky považuju spíš jen za jeho fragmenty - vězte (věřte), že bez tohoto fragmentu by to nebylo ono. A jinak : Je to zase jiný pohled na lásku, pro někoho snad nepříjemný nebo nepřirozený, ale ze strany oné dívky zcela upřímný. (Ono je to pro nezasvěcené asi docela těžké k správnému pochopení...)

pekylau
03. 01. 2006
Dát tip
Tak tohle jsi mel dat pro nas "pomalejsi" do prologu. I kdyz, ani druhy pokus.... snad jako celek...verim ti, ale zustavam nezasveceny [a znovu se musim nekde rozveselit - mas me na svedomi]

Kolovrátek... Jako samostatný text k neučtení, zejména kvůli neustálému omílání téhož. Skutečně by stálo za to zmínit, že se jedná o pouhou část vytrženou z celku - který bude zajímavý, jen pakliže to, co jsem četl teď, je jen vybočení z jinak dobře vystavěného dramatického oblouku (konkrétně - že se dejmetomu jedná o krátký vstup do hlavy jedné z postav). Kdyby se celek měl odehrávat v podobném duchu, jako tento fragment, asi by dost nudil, nevtáhl do děje. Uvidíme.

Vitex
03. 01. 2006
Dát tip
dramatický oblouk se bohužel konat nebude... mělo by to fungovat na trochu "neklasických" postupech (sám jsem zvědav, jak to dopadne)

Já se nechci opakovat, ani na nikoho nasazovat, ale zatím to vypadá, že na postupu "sesypat do pytliku pár drobků" není nic "neklasického", jen.... bezradného.

romale
03. 01. 2006
Dát tip
Taky na rozpaku, uvidím tedy v kontextu...

Vitex
03. 01. 2006
Dát tip
držte mi palce, ať ze sebe neudělám debila... : )

Piscis
03. 01. 2006
Dát tip
neuděláš,mně se to líbí i bez kontextu, snad to chápu správně:-)

sirka
02. 01. 2006
Dát tip
hm ¨mozna jindy

pekylau
02. 01. 2006
Dát tip
Nezávisle na tématu - není-li v tom něco, co jsem neobjevil, tak mě to moc nevzalo. Navíc si myslím, že zřejmě trochu narazíš. Zlom vaz Vlastně kecám. Vzalo. Od začátku až do konce mě to nějak vnitřně odpuzovalo. Celou dobu jsem se s tou dívčinou hádal. Nebo samotné téma, či co - mám k náboženství dost osobitý vztah. Snažíme se přeci vyvolávat emoce a to se ti v mém případě povedlo na výbornou. Takže děkuji, jdu se někam rozveselit. T.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru