Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Brooklyn

28. 01. 2006
0
0
1807
Autor
Frost

Někdy stačí chvilka nepozornosti a svět se obrátí vzhůru nohama…

 

Brooklyn se právě chystal vstát z postele, když se mu v kuchyni ozval telefon. Otráven tímto náhlým zazvoněním, které mu překazilo cestu na toaletu, pro ranní kávu a dávku včerejšího pečiva, musel zvednout to zatracené sluchátko. Cestou přemýšlel, zda ho příště, pro případ, že by mu někdo zase zavolal, nechá vyvěšený.

„Brooklyn York“ ozval se nevrle do telefonu.

„……“ jen ticho mu bylo odpovědí.

Brooklyn neváhal ani vteřinu, položil telefon a s úlevou se vydal vyprázdnit svůj močový měchýř. Už otvíral dveře na toaletu, když se z kuchyně opět ozval nepříjemný dotíravý zvuk zvonícího telefonu.

„Vy parchanti, to nenecháte člověka ani vychcat?!“ Zakřičel do kuchyně.

Zatímco vykonával svou potřebu, zvonil telefon s neutuchajícím na nervy lezoucím tónem, dál.

„No jo sakra, už du…“ zavíral si poklopec a šel do kuchyně. „Brooklyn York“ řekl opět automaticky do sluchátka, ale odpovědi se opět nedočkal. Třískl se sluchátkem a šel si postavit na kafe.

Telefon opět zazvonil.

„York“ řekl rezignovaně, ale odpovědi se mu ani tentokrát nedostalo. „Ty parchante, myslíš, že seš vtipnej?! Doufám, že brzo chcípneš, ty kreténe, to nemáš nic jiného na práci?!“ řval do sluchátka a pak ho s viditelnou úlevou zavěsil. Voda už byla téměř vařící a přesně taková, aby vypnul rychlovarnou konvici a zalil si své oblíbené Nescafé.

Zazvonil telefon…

Brooklyn se v klidu napil kávy, došel k ledničce a vyndal máslo. Pak zvedl sluchátko a nechal ho vyvěšené. Vrátil se k vyndanému máslu a podal si včerejší chleba a nuž.

„Miláčku, tohle není vtipný. Haló?“

S vyděšuj výrazem ve tváři se Brooklyn okamžitě ohnal po sluchátku, přitom shodil na zem hrnek s kávou, který se rozlétl na několik kusů do všech stran, stejně jako káva. „Kurva!“ vyjekl a zvedl sluchátko s vědomím, že bude muset nejen vysvětlovat, ale také vytírat… „Ahoj, broučku.“ Nasadil klidný tón.

„Brooku, co to bylo, proč si mi nezvedal telefon?“

„Shodil jsem kafe a rozbil hrneček.“ Rozhodl se neříct nic o předchozích telefonátech.

„Aha, budeš mít dnes večer čas, lásko?“

„Na tebe vždycky Kate.“ Odvětil Brooklyn.

„To je dobře, chtěla jsem dnes uvařit večeři a chtěla jsem, abys přišel.“ Řekla Kate a na jejím hlase bylo znát, že odpověď „NE!“ by nebyla nejmoudřejší.

„Budu tam v sedm, broučku.“ Snažil se říct co nejlépe, ale ve skutečnosti nepovažoval Kate za dobrou kuchařku.

„Večeře bude v půl osmé, lásko, nenech mě čekat.“ Řekla koketně Kate a zavěsila.

Možnost pozdního příchodu neměl Brooklyn v plánu.

 

Den se odvíjel zcela všedně. Brooklyn trčel v kanceláři, došel si na oběd s kolegy, se kterými tradičně probíral poslední zápasy NHL. Byl to takový „pracovní“ rituál, který narozdíl od těch ranních, nebyl tak nudný. Ani to nešlo, jelikož každý ze čtyřech kolegů fandil svému „nejlepšímu“ týmu. Nejraději měl McMullana, zrzavého Američana, jehož předci však pocházeli ze Skotska. Proto si od svých kolegů vysloužil přezdívku Ir, jak jinak… Ir si vždycky vyslechl názory na všechny zápasy a pak se vložil do debaty s takovou vervou, že se za ním vždycky otáčela drtivá většina osazenstva kteréhokoliv podniku. „Já vám říkám, vy šumaři, že Devils jsou prostě nej. Martin to tam vždycky počapá a Eliáš tam nasází nějaký ty góly.“ Řekl Ir tak, jak bylo jeho zvykem – nahlas. Tuto větu si neodpustil nikdy. Pronášel jí s vědomím naprosté jistoty, ať už byl jeho tým v tabulce kdekoliv. Byla to prostě dobrá parta tyhle kolegové a Brooklyn byl moc šťastný, že se nedostal do kolektivu, který zná od většiny svých zaměstnaných přátel. Pracovní doba mu neuvěřitelně utíkala a hlavně ho jeho práce bavila.

                          

Ve čtyři hodiny si sbalil věci v kanceláři a svezl se výtahem do přízemní haly. Pozdravil  Miguela, snad prvního Portorikánce v New Yorku a odešel. Bylo krásně, čemuž rozhodně začátek dne nenapovídal. Těšil se domů a ke Kate.

 Doma okamžitě skočil pod sprchu, pak si umyl zuby… Prostě dělal všechny ty věci, co děláme každý, když jdeme na rande se svou milovanou osobou.

Ozval se telefon.

„Už sem na cestě, miláčku.“

„To ty…“ Víc nic se neozývalo, jednoduše se nic neozývalo.

Brooklyn položil telefon, nandal si kalhoty a vzal si košili. Když si nazouval boty, ozval se znovu telefon. Brooklyn si vzal v klidu klíče, odešel a zamknul. Byl natěšený, tedy jako obvykle, když měl v plánu něco víc než jen večeři, a když doufal, že bude něco víc než jen večeře.

Vyšel dřív, než plánoval a tak nevyužil městské dopravy a auto nechal, jak to dělá zcela běžně, v garáži. Vykračoval si v tom nádherném slunném jarním počasí s úsměvem na rtech. Nahlížel do obchodů a v hlavě si přehrával svoje oblíbené veselé skladby. Dokonce se zastavil u cikánských pouličních muzikantů a chvilku je poslouchal. Byl prostě dobře naložen. Když od nich odcházel s pocitem zvláštního potěšení, přehrával si ve své mysli Katin úsměv. Přecházel ulici.

 

Lekl se světla, poprvé se nadechl, poprvé pocítil chuť a uslyšel matku. Vrátil se do školky, kde kradl lego. Vzpomněl si na střední a na svou první lásku. Na svou první tajnou schůzku, svůj první polibek a sex. Vzpomněl si na maturitu, na svou první diplomku, na úspěšné dokončení post-graduálního studia a na Kate.

 V očích se mu objevily slzy. Auto ho srazilo a odmrštilo do vzduchu, viděl teď svět vzhůru nohama, bylo to naposled, co ho spatřil. Jeho světlo zhaslo.  

 


f_moll
29. 01. 2006
Dát tip
asi budeš muset... protože, jestli z toho má plynout, že nic se nedá naplánovat, tak na to je ten příběh zbytečně rozvleklý. A jestli z toho má plynout něco jiného, tak to v tom prostě nevidím.

Frost
29. 01. 2006
Dát tip
Tve nazory ti vyvracet nehodlam, neni duvod... ponauceni - to tve se mi libi, nekdo by treba rekl, ze se ma clovek rozhlizet, nez prechazi... a co ten anonym? no neni to nahoda? :-)

Elyn
29. 01. 2006
Dát tip
jasně, ten anonym na něj čekal, aby ho přejel... jestli jsi tím chtěl tohle říct, tak se to nějak úplně nepovedlo. Jinak by se tam toho dalo najít: - nechodit na večeři k přítelkyni, když na to fakt nemám náladu, bo je mizerná kuchařka - naučit ji vařit a nebo se naučit jí o jejím kuchařském umění nelhat. - nemít přítelkyni, co neumí vařit a je mrcha manipulativní, beztak za to může ona - nevěřit na anonymy - nemít pevnou linku, která mi neřekne, kdo mi to volá - nemít vůbec telefon - nevycházet z domu - udělat jednu věc (postavit si kafe na pořádný místo) a pak teprve druhou (vzít telefon). Práce kvapná, málo platná - bo chlap není stavěnej na multitasking - nebýt pokud šlo jen o přecházení přes silnici, dá se to demostrovat na stručnějším a jasnějším příběhu, co nám vyprávěli už v MŠ - "Pepíčku, když se před přecházením silnice nerozhlídneš, může tě přejet auto" asi tak :)

Elyn
29. 01. 2006
Dát tip
protože - svět není vzhůru nohama, akorát jeden trouba, co se neumí rozhlídnout, už po něm nechodí, řidič má trauma, přítelkyně zkaženej večír.. ale jinak se vlastně nic nestalo. Když budu hodně hnusná...

Frost
29. 01. 2006
Dát tip
Vidíš, tolika věcí, co mě ani nenapadli, ale v něčem si měla dokonce pravdu... a jesště jsi vtipná, příště asi napíšu něco o Pepíčkovi :-)) Jinak, svět není vzhůru nohama, ale pro hlavní postavu byl, když do něj nabouralo auto, měl svět vzhůru nohama... ale jinak se vlastně nic nestalo, buď hnusná.. ;)

Elyn
29. 01. 2006
Dát tip
však mi došlo, že se to týkalo hlavní postavy, ale když na to tak přijde, mohla hlavní postava udělat jen kotrmelec na dětské prolézačce a mohla mít svět vzhůru nohama a zůstat naživu :) Aspoň, my ženské jsme jako malé holky měly svět vzhůru nohama tímto způsobem nesčetněkrát..:)) Přiznávám, že občas z toho byl rozbitý nos. Všechno bude způsobené asi tím, že nesnáším zbytečné morbidní konce. Mám radši život, i když s nějakou tou boulí :)

Frost
29. 01. 2006
Dát tip
Ja vim, jenze spousta lidi pise dobre konce, ale realita mnohdy neni jina nez morbidni... Mam take radeji zivot...

Elyn
29. 01. 2006
Dát tip
jo, takže to mám brát jako úryvek z realistickýho románu... jasně... jenom prostě, napsat u povídky morbidní konec je jednodušší, než tu postavu nechat nějak normálně žít a ještě z toho vydupat poselství .. A už toho nechám, než dostaneš chuť po mně něco mrštit :)

Frost
29. 01. 2006
Dát tip
Kdepak, jenze ja uz mam par postav, ktere zatim ziji a pisu o nich pokracovani a proste jednu jsem chtel nechat zemrit... mozna to pro nej nakonec dopadlo dobre.. Neco mrstit? Ne, to opravdu ne... jsem rad, ze si vyjadrila svuj nazor... :-)

Mno... já radši příběhy s pointou. Co ten anonym?

Frost
29. 01. 2006
Dát tip
Dej si nektere veci do souvisloti a dojde ti co anonym...

Hmm... no vzhledem k podaným informacem to má vypadat tak, že ho zabila/nechala zabít Kate?

Elyn
29. 01. 2006
Dát tip
OK jN_W: jasně, nechala, nesnesla, že mu nechutnají její večeře...;)

Elyn: Ale vůbec ne... měla totiž románek s Brooklynovým kolegou Irem. A ten dostal na fotbale do nosu, ztratil chuť a proto mu její večeře chutnaly. Ale vážně: No, zjevně autor chce něco naznačit. A vzhledem k tomu, že nám představil pouze dvě osoby, oběť a Kate, musí to být Kate.

Elyn
29. 01. 2006
Dát tip
No, tak mu mohla dát jednoduše kopačky, zjevně by to uvítal s úlevou a mohl jít někam posedět s kolegama. jasně, rozumím... v tom případě se tu autor mohl více rozepsat. :)

Frost
29. 01. 2006
Dát tip
No, vida... to jsou nápady... miluju, když si lidé představují co a jak, aniž by k tomu měli nějak moc pojítek... děkuji vám oběma :-))

StvN
28. 01. 2006
Dát tip
Začátek nezaujal. A ten název!

Frost
28. 01. 2006
Dát tip
oh, lol... chybička... diky za upozorneni....

Vespa
28. 01. 2006
Dát tip
ten konec teda fakt nedobrej

f_moll
28. 01. 2006
Dát tip
no a co jako?.. co si z toho má čtenář odnést?

Frost
28. 01. 2006
Dát tip
Tak zrovna z tohodle plyne dokonce ponaučení... snad ti ho tu nemusím vypisovat... ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru