Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

jak jsem se přiznal (málem ke všemu)

22. 03. 2006
6
2
2373
Autor
Lasy

Daně. Znáte to. Letos jsem chtěl zaplatit někomu jinému - třeba Petře nebo Lence, ale ne. Do konce měsíce musím zaplatit (D)daně. ;)

Daně, tedy konkrétně daňové přiznání a dárky na Vánoce mají překvapivě hodně společného. Nejvíc asi to, že si každý rok slibuji, že jejich řešení nenechám na poslední chvíli a pak stejně napřesrok lítám 23. prosince po nákupáku repsektive 23. března telefonuju kamarádce poradkyni, aby mi těch mých dvanáct vydaných faktur dala do kupy a nějak (pro mne porcesem velmi výrazně připománajícím alchymii) z nich vyčarovala daňové přiznání.


Tedy alespoň tomu tak bylo po minulé tři roky. Letos byl telefonát kamarádce o moc legračnější a z minuty na minutu i ze mne udělal alchymistu.


"Ahoj, jak se máš? Nazdar Lasy, neříkal si loni, že mi zavoláš ohledně daní dřív?" Pauza, nádech a chvilka drmolení vět o čtení myšlenek a nedostatku času. "No, to je sice hezký, ale moje PC kleklo — je to na výměnu základní desky, takže letos se budeš muset ohlédnout jinde, pa." Nesnáším ukecané telefonáty, ale takhle předvedená stručnost mne rozhodně také nepotěšila.


Následující odpoledne a další celé tři dni jsem se střídavě utěšoval, že na tom nemůže nic být a střídavě jsem se ujišťoval, že nemám šanci to růžové lejstro vyplnit správně. Ba co hůř, přesně jsem viděl scénář finanční kontroly a moje cestování za katr, protože několikatisícový daňový únik se jako na potvoru netrestá rovnou zastřelením a na Bahamy se mi nechce.


Včera večer se ve mne ozvala zdravá ctižádost a já poprvé odvážně vrhnul pohled směrem k hromádce papírů z nichž drze vykukovalo ono růžové lejstro. Pro všechny případy jsem obvolal sestru (studuje obchodní akademii a já s dětskou naivitou doufal v podporu její a celého učitelského sboru), která mne ubezpečila, že mi ráda se vším pomůže a vše nechá překontrolovat. Ok, druhý krok — Internet. Našel jsem všechny formuláře, dokonce v interaktivní formě a na první pohled perfektní popis kde a jak co vyplnit řádek po řádku, číslo po číslu. Má nadšení rostlo a obavy se smršťovaly. Vše do první minuty, kdy jsem se začetl do podrobného návodu, a zjistil, že bezpečně umím vyplnit jen dnešní datum, rok a mé nacionále. Fakt, že to celé tvoří jednu stranu a tedy čtvrtinu celého formuláře mne utěšit nedokázal.


Celou následující hodinu jsem překlikával mezi tabulkovým procesorem s formulářem daňového přiznání a prohlížečem s návodem k jeho vyplnění. Legrace, zábava. Vše co do té chvíle dávalo smysl se rozplývalo a mizelo. Spásná myšlenka inspirace v minulém daňovém přiznání, vyhotoveném odbornicí se taktéž ukázala lichá. Úřední šiml letos nezaváhal a formulář změnil (na webu se psalo o výrazném zjednodušení, no nevím, celé to dávalo smysl asi jako návod ke korejskému videu loni i letos) k nepoznání, zůstala jen ona čtyřprocentní barvička.


Po hodině zoufalého klikání a po dopití čtvrtého šálku kávy jsem začínal mít pocit, že přeci jen bych se mohl alespoň v něčem orientovat. Fakt, že když vyplním správně část správné přílohy, tak se mi kus přiznání dovyplní a dopočte mne přesvědčil, že slovo interaktivní chápu správně — dobrý začátek. Postupně jsem přicházel na další finesy a hromada vět a termínů, které jen z dálky připomínaly češtinu postupně přestávala odolávat. Poprvé v životě jsem začil pocit, jaký zažívají všichni kdož uprchli z tenat žalářníka.


Rád bych touto cestou poděkoval panu Tichému, který si v zaměstnání vydělal 400 000,- Kč a ze soukromé živnosti utržil 120 000,-, pronajal chalupu za 10 000,- a rozhodl se využít společného zdanění manželů a ještě ke všemu o sobě nechal napsat poutavý popis "kterak sobě daňové přiznání zhotoviti" a zveřejnit jej na netu.


Po třech hodinách a skutečně zbrocen potem jsem byl hotov. Všechna čísla vypadala věrohodně, výsledek (přeplatek cca 850,- Kč) výpočtu daně taktéž, to že přehledy pro VZP a soc. pojišťovnu jsou plné nul a chybových hlášek jsem přisoudil chybě v interaktivním formuláři a nenechal jsem si vzít pocit vítěze. Všechny soubory jsem vzal, přibalil k nim skeny podkladů od pojišťoven a zaměstnavatele, dopsal celkovou sumu výdajů a příjmů a to celé odeslal sestře ke kontrole. Poprosil jsem o odladění přehledů a šel klidně spát.


Ráno na mne čekal e-mail:  "Přiznání máš správně, v přehledch stačí zatrhnout tohle, dopsat támhleto a odkliknout ono a pak už jen tiskneš."


Odpoledne volala matka, jestli už mám přiznání a že potřebuje vyřešit to svoje. S bohorovností v hlase a tónem Clint Eastwooda jsem odvětil: "Klidně to o víkendu přines, vždyť jen odečteš výdaje od příjmů, vyplníš formulář a dál na tom nic není . . ."


2 názory

Lasy
05. 12. 2006
Dát tip
díky moc a2a2a2

a2a2a
01. 12. 2006
Dát tip
možná bych měl jedinou výtku, na fejeton trochu delší, zejména první část by se dala zvládnout v několika větách. A něco by se našlo i v dalších částech k zestručnění. ten rozsah navozuje spíše formát povídky. Ale na druhou stranu to má jazyk i ducha fejetonu, také vtip, zejména pasáž s panem Tichým, ale i se sestřičkou a maminkou mají v sobě potřebnou nadsázku. Jiným velkým kladem a nezanedbatelným je, že jsi z relativně nudného tématu dokázal vycucat úsměvné čtení. Tip

ksor
27. 08. 2006
Dát tip
;-)

Nedlloyd
19. 04. 2006
Dát tip
Hezké...

Pěkný počtení. Sice spíš vyprávění než fejeton, ale to vůbec nevadí. *

Lasy
23. 03. 2006
Dát tip
a legrace je, že je to fakt pravda, opravdu to takhle bylo . . .

Print
23. 03. 2006
Dát tip
Civilní, na nic si nehrající, nepředstíraný*

Lasy
22. 03. 2006
Dát tip
test

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru