Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Občas se zapomenu nadechnout

14. 10. 2006
9
6
4850
Autor
Anyz

je to spíš vypsané rozpoložení nebo pocit, který se dostavil v den, kdy se narodil Buddha, teda v den, kdy se před dávnými lety narodil Buddha

Potřebovala přesně něco takového. Někoho, kdo by ten den přišel a řekl jí, že vypadá jako zelený čaj.
Ráno když se probudila, dolehl na ní opět smutek celého světa. Přesně tak, jako se jí to posledních pár dní stávalo neustále. Každé ráno. Už se neprobouzela s dobrým pocitem, který by jí přivolal úsměv. Probudila se a jen koukala. A to ještě tak nějak z povzdálí. Jakoby se úplně neprobudila.
Ten den věděla, že jí bude stačit pár kaštanů na dně tašky, její oblíbená knížka a příruční gramofon nebo jak se říká té věci, z které se dnes poslouchá hudba. Vyrazila do školy. Všechny sešity, které sebou jindy nosila, zůstaly pod polštářem a starosti také někam zmizely. Byl to zvláštní den. Měla takové ráda. Neusmívala se, ale uvnitř jí bylo dobře. Byla to ona. Potkávala lidi, který ten den zkrátka potřebovala potkat a děly se věci, které chtěla zažít. Zastavil jí kluk, který se dovedl radovat z nesouměrných listů na stromě. A na stanici stál někdo, koho z nějakého důvodu ráda viděla. Zase jednou neměla pocit, že by jí někdo sledoval, pronásledoval nebo poslouchal její slova. Měla se krásně a celý den okolo ní příjemně ubíhal.
Večer si zašla do zastrčeného biografu a pak se šla procházet po nábřeží, kde občas potkáte zasněné nebo smutné lidi. Vydržela tam chodit dokud se nezačla třást zimou. Poodešla tedy od řeky a šla se toulat nočníma uličkama, které byly na pátek večer podivně prázdné. Zašla si do Montmartru na horký čaj a pak zamířila na noční autobus do Krakova. Málokdy se stalo, že by se sebrala a někam vyrazila jen tak. Ale ten den jí to všechno nabízel. Přitulila se ke studenému okýnku a popustila své myšlenky.
Když se začalo rozednívat seděla už u řeky kousek za městem a pročítala si úvod ke knížce. Později vyrazila do města, koupila si čerstvý sezamový kroužek u prodavače s načervenalým nosem a vyrazila ke svému oblíbenému starožinictví. Koupila si velký klobouk, do kterého nasbírala hromádku listí a šla si sednout provoněného parku. Stromy už měly hezky narezlé a zažloutlé kabáty a slunce už svítilo jen podzimně. Sedla si a četla a mezi přečtené stránky vkládala listy na vylisování.









fotografie

6 názorů

zlý_mýval
06. 03. 2010
Dát tip
Některé části se mi líbí. T, snílku..

Ó
21. 12. 2007
Dát tip
...jestli moc nezdržuju...tak se zase někdy stavím...

Anyz
21. 12. 2007
Dát tip
pane ó vy ste se mi tu nejak pozdrzel:o)dekuji

Ó
21. 12. 2007
Dát tip
...je "básnivá"...

Anyz
07. 08. 2007
Dát tip
dekuji:o)

kouzelné..*TIP*

Anyz
21. 10. 2006
Dát tip
to sem rada ze to tak cejtis evi

Anyz
21. 10. 2006
Dát tip
dekuju moc wooxy si zlato

pepička15
20. 10. 2006
Dát tip
anýzku... to je fakt krásně pocitový dílko:o)

wooxy
20. 10. 2006
Dát tip
chtěla jsem říct první DVĚ věty, samozřejmě :)

wooxy
20. 10. 2006
Dát tip
jsi podzimnka, anýtko! první věta nejlepší. a pak taky "Neusmívala se, ale uvnitř jí bylo dobře. Byla to ona.". To je přesně ten pocit (nekdy) *

Anyz
16. 10. 2006
Dát tip
dekuju nicky moc si potesil presne o tom to je

Nickyx
16. 10. 2006
Dát tip
libi...neni to o nicem vic nez o zivote a krase...ale i to prece muze stacit...dekuji, ze jsem si to mohl precist, libilo! :)

Kaczenka
15. 10. 2006
Dát tip
nemas zac, vzdyt si tp zaslouzis anetko

Kaczenka
15. 10. 2006
Dát tip
nemas zac, vzdyt si tp zaslouzis anetko

Anyz
15. 10. 2006
Dát tip
jo nemyslim ani ze by to bylo onecem jinem nez o pocitu dekuju

Moc hezké obrazy, které by se hodily i do básně, ale jinak mi to přijde takové rozvleklé, jakože...v podstatě o ničem... víš jak?

Anyz
15. 10. 2006
Dát tip
kaczenko taky ze sem si pri psani na tebe dostkrat vzpomnela resp. uz v patek vecer kdyz sem se prochazela v podvecer a v noci po meste tak sem nejak tak myslela na nas rozhovor, dyt je to i tvoje veta ze nani rano dolehl smutek celeho sveta dekuji ti :o)

Anyz
15. 10. 2006
Dát tip
jakubisko krakov nekdy pojedem

Kaczenka
15. 10. 2006
Dát tip
Anyzku..tak...tak timhle dilem jsi absolutne, ale naprosto dokonale vystihla moji naladu(vzdyt jsme se o tom taky bavily, ze jsme na tom podobne)..ach a jeste ty fotky! to je naaadhera..jak rada bych sedla na autobus do krakowa a sedela tam u reky, na hrbitove...v parku..jeeeee...no jo, zas jednou tip pro tebe:) a zaslouzenej

Jakubisko
15. 10. 2006
Dát tip
to je krása...:o) Montmartre i Kraków...i dílo :) *

Anyz
15. 10. 2006
Dát tip
ja dekuji vam :o)


Chiméra
15. 10. 2006
Dát tip
Anyzku, ja se musim zase opakovat, ale ja tak strasne rada ctu Tvoje dilka. Zactu se a vsechny pocity prozivam jao postavy v Tvych povidkach...Todle je zase krasny...Vyvolalo to ve me takovej spokojenej usmev...Diky.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru