Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KRÁTKÁ PRÓZA S JEDNODUCHÝM REFRÉNEM

Výběr: sidonia, Milly
12. 02. 2007
23
43
6510
Autor
Vitex

 

Vešli jsme do jeho bytu a položili ho na postel. Byl pořád ještě malátný, hned usnul. Seděl jsem u něho a vybaloval z tašky nějaké jídlo a věci, co nám pro něho dali v nemocnici. Ostatní byt prohledali a odnesli všechno, čím by mně nebo sobě snad mohl ublížit. Odmontovali i kliky od oken, protože ten byt byl v šestém patře. Řekli, že mě ráno přijde někdo z nich vystřídat a rozloučili jsme se. Odešli, zůstal jsem s ním sám. Zamkl jsem.

Měl jsem chuť si zapálit. Vzpomněl jsem si ale, že to nebudu moct vyvětrat, když nejdou otevřít okna. Poprvé jsem se pořádně rozhlédl po bytě. Všude byli rozházené nejrůznější věci - LP desky, kazety, časopisy, kusy oblečení a nádobí, v rohu opřená elektrická kytara bez strun, suché květiny, které jakoby rostly z koberce – a mezi tím vším vajgly a stříkačky. Řekl jsem si, že je to v takovém bordelu asi jedno a že se tu asi nikdy moc nevětralo. Michal si stejně asi taky zapálí, hned jak se vzbudí. Dal jsem si cigáro a pak jsem se díval chvíli z okna na protější ulici, na lidi na chodníku, na auta – je to výška, pomyslel jsem si.

Pak jsem se šel podívat do kuchyně, jestli je tam použitelný vařič nebo něco, na čem by se dalo uvařit nějaké jídlo. Vzal jsem pár vajec a usmažil jsem dvě omelety. Neustále jsem vykukoval do pokoje, jestli se Michal nevzbudil. Našel jsem jeden čistý talíř a snědl s chlebem jednu omeletu.

Zrovna když jsem dojídal se Michal probudil. Zeptal jsem se ho, jestli chce tu druhou – nechtěl, že prý nemá hlad. Taky jsem už nějak neměl chuť. Zeptal se mě pak na cigaretu a zapálili jsme si. Ani ji nedokouřil – znovu usnul. Vzal jsem mu ji z tenoučkých prstů a típl. Sledoval jsem jeho hubenou tvář. Oči, které pod víčky divoce kmitaly – zdál se mu sen. Chvilkama jakoby se usmíval.

Na kraji postele ležela světle fialová košilka s krajkou – Terezina noční košilka, ve které mi otevřela, když jsem se tu za nimi naposledy stavil, když ještě byla. Rozhlédl jsem se po místnosti a nalézal další stopy po její ještě ne tak dávné přítomnosti – fén na vlasy u zásuvky, dámská bota pod radiátorem, kalhotky, její svetr. Představoval jsem si, jak tu spolu asi žili. Vždyť vlastně vím jak – byl jsem tady ještě měsíc před její smrtí. Oba byli pořád stejně usměvaví jako vždycky. Buď leželi na posteli, přitulení k sobě, nebo něco vařili – anebo vařili perník. Byli šťastní v tomhle svém hnízdě. Všechno ostatní je přestalo zajímat. Chodili ven většinou večer – nakoupit něco do Intersparu, procházet se po nocích městem, hledat dealery. Občas na pivo s klukama z kapely – to ale čím dál míň. Miloval ji. Od té doby, co je tady sám, nechodí nikam. Jenom do toho Sparu pro chlast a pro rohlíky – a na poštu pro prachy.

Vzbudil se. Tichým hlasem : „Kde mám cigáro…? Zaspal jsem ?“ Zvedl se z postele a šel na hajzl se vychcat. Měl jsem nutkání jít s ním, ale sám sebe jsem nakonec přesvědčil, že asi nic nehrozí. Vrátil se a klesl do křesla na druhé straně pokoje. Hleděl do stropu a mlčel. Nenapadlo mě nic, o čem bych mohl začít mluvit. Ani jsem mluvit nechtěl. Přátelství se prý pozná podle toho, že ti dva spolu dokážou mlčet.

Mlčeli jsme dlouho - nevím jak moc dlouho. Díval jsem se do jeho očí, obrácených ke stropu, a byl jsem si jistý, že myslí na Terezu. Chvíli jsem na ni myslel s ním a nedokázal jsem se na něho už zlobit. V ústech jsem pocítil hořkost – nevím jestli z cigaret nebo ze slz. Pak se mi myšlenky začaly znovu vracet k včerejšímu večeru, k sanitce, k té sestře v nemocnici, která nijak neskrývala, za co ho považuje. Pak znovu ta chuť beznaděje, pocit slepé uličky, začarovaného kruhu.

Podíval se na mě : „Tebe tu mám jako na hlídání…?“

„Tak nějak.“

„Aspoň si nemusím chodit pro cigára sám.“ – usmál se a vstal, šel k oknu. Podíval se na ulici, pak na rám okenice : „I kličky jste odmontovali ? Takovou starost o mě máte… Kurva, to mě snad i dojme.“

Nic jsem mu na to neřekl. Sedl si vedle mě ke stolu a zapálil si. Palcem si pomalu škrábal strniště na bradě, potáhl si. Jakoby byl duchem znovu někde jinde. Potáhl si a vyfoukl kouř nosem. Pořád stejně tiše : „Co kapela ?“

Nevěřil jsem, že by ho to opravdu zajímalo, ale odpověděl jsem. Neposlouchal mě, zvedl se a začal něco hledat v tom bordelu na zemi – zvedal různé flašky od alkoholu, všechny prázdné. Pak si zase sedl do gauče a podíval se na mě : „Koupili jste aspoň nějaké lahváče…? Začíná mi být nějak blbě – potřebuju se napít. Půjdeme něco koupit…? Nebo nás tu zamkli ?“

„V nemocnici ti dali nějaké prášky na bolení hlavy. Nějaké…“

„Ale hovno prášky. Potřebuju se napít. To bude hned – jenom naproti do Sparu pro jednu flašku. Otázka deseti minut… Čeho se bojíš ? Myslíš, že ti hned před barákem skočím pod auto ?“

Nedokázal jsem ho odmítnout. Trochu se mu začínaly třepat ruce. A vůbec -  bylo vidět, že to opravdu potřebuje. Nevěřil jsem mu už tolik, jako kdysi, ale pořád víc, než komukoliv jinému. Nebylo v tom opravdu asi žádné riziko.

Ve výtahu si pobrukoval nějakou naši starou písničku. Vyšli jsme na ulici. Nakonec jsem se opravdu trochu bál, jestli neudělá nějakou blbost. Nic ale neudělal, o nic se nepokusil. Nevím, jestli kvůli mně, anebo jestli na to jenom zrovna neměl sílu.

Pak hned přes silnici do Intersparu. Tam, mezi normálními lidmi, jsem si znovu naplno uvědomil, jak Michal vypadá – jak je vyzáblý a vůbec celý zubožený, prochlastaný, unavený. A taky smrděl. Znovu mě zalil nejbolestivější soucit, lítost, trpká příchuť beznaděje. A snad jsem se tam za něj i trochu styděl. Já, starý grunger, vedle grungera bytostného. Je to možné ? – pomyslel jsem si.

Litrovka nejlevnějšího rumu, pár rohlíků, levný salám, cigarety.

Chtěl se napít ještě u pultu, hned jak jsem to zaplatil. Naštěstí tu litrovku nemohl udržet - ani oběma rukama. Znovu jsem se za něho zastyděl. V zápětí mi bylo blbě ze sebe.

Po cestě zpátky jsem už věděl, že nemá sílu skákat pod auta. Ve výtahu jsem ho konečně nechal napít – musel jsem mu flašku přidržovat.

Znovu se zasmál, když jsem za náma zamykal : „Kurva, zaracha jsem neměl od páté třídy. Nebo vlastně… Terezka nás vlastně jednou zamkla v bytě a vyhodila klíče oknem… Do prdele - už si vůbec nevzpomínám, jak to tenkrát dopadlo… Myslím, že jsme pak… Nevim.“

Klesl do gauče a pokynul na mě, ať mu donesu ten rum. Dal si pár loků a zas jen tak hleděl do stropu. Byli tam nějaké čmáranice. Pak usnul s flaškou v náručí. Nikdy jsem nepochopil, jak dokázal po její smrti tak rychle přestat s fetem a dál už jenom chlastat. Netuším proč. Nikdy jsem se ho na to neptal. V té době jsme si mysleli, že bude všechno v pohodě – že se z toho vzpamatuje, když dokázal i přestat s peřím jenom tak jakoby nic. Asi to ale není tak snadné. Byla to jistě největší láska, kterou jsme ve svých životech někde kolem sebe potkali. Nevěřím, že bych ještě někdy viděl někoho tak zamilovaného. Vlastně milujícího. Znovu ta trpkost na jazyku – i v srdci. Skoro slzy. Měl jsem na chvíli pocit, že ho chápu. Ale vím, že to není možné.

Kouřil jsem, přemýšlel, pak jsem si prohlížel nějaké časopisy, dojedl tu omeletu. Zkoušel jsem pak i číst nějakou knížku, co jsem v pokoji našel, ale nešlo to – myšlenky se pořád vracely k Michalovi, nedaly mi pokoj. Tíživé myšlenky. Začalo se stmívat.

Když se vzbudil, byla už tma. Najednou byl plný síly a skoro veselý. Sedli jsme si ke stolu. Přemluvil mě, abych si s ním dal panáka. Usmíval se, mluvil o starých časech, o kapele, o našich tehdejších plánech. Měl chuť zabrnkat si na kytaru, ale pak si znovu uvědomil, že na ní nejsou struny. Ptal se mě na Majku – jak se jí vede a tak. Vypadal, že ho to opravdu zajímá. Vyprávěl jsem mu, jak jsem s ní byl u jejich rodičů. Byl rád, že nám to klape.

Bavili jsme se o nejrůznějších kravinách. Dal jsem si ještě pár panáků – ale ne moc. Nemohl jsem se přece opít.

Skoro jsem mu začínal věřit, že je všechno v pořádku. Byl tak veselý, klidný. Nebyl ani moc opilý – nebo na to aspoň nevypadal. Pořád z flašky jen tak usrkával. Vykládal mi vtipy, smáli jsme se. Pak jsme se nějak odmlčeli a on se znovu tak zvláštně zadíval do prázdna. Byl zase duchem někde jinde. A když se vrátil, tvář se mu divně pokřivila a přivřel oči jako v bolestech. Napil se. Pak jakoby si znovu všiml, že vedle něho sedím – usmál se na mě a snažil si vzpomenout na nějaký další vtip.

Šla na mě únava. Ta včerejší noc s ním v nemocnici. Vždyť jsem vlastně skoro nespal – a i ty panáky něco udělali. Zkusil jsem to trochu rozchodit – šel jsem na hajzl. Opláchl jsem si obličej studenou vodou. Pak jsem dokonce udělal pár dřepů.

Když jsem vstoupil zpátky do pokoje, Michal zrovna zvedal svoji židli a šel s ní směrem k oknu. Nevšiml si mě - šel dál a židli s obtížemi zvedal nad hlavu. Přiskočil jsem k němu a rval mu židli z rukou. Nechtěl se jí pustit, takže jak pak pozpátku klopýtal, přepadl – pořád se ale držel židle tak pevně, že mě nějak stáhl s sebou a upadli jsme oba na koberec.

Zvedl jsem se a podal mu ruku, že mu pomůžu vstát. Nečekal jsem to, ale opravdu si nechal pomoct na nohy. A nebyl vůbec nasraný, nevrlý nebo tak. Naopak - usmál se, jakoby se mu povedl dobrý fórek. Byl celý udýchaný – udělal ještě dva kroky ke gauči a lehl si na něj. Zůstal jsem stát u převrácené židle. Pak tiše mluvil :

„Ty víš, že tě mám rád, vole. Vás všechny. Uplně mě…“ (usmál se) „dojímá, že mě tak… hlídáte. Opravdu – chce se mi skoro pořád brečet. Kvůli vám – vím, že to myslíte… dobře… se mnou. Ale ty víš, že mě tady nemůžete udržet. Já chci jít za ní. Já vím, že to chápeš. Nevím, jestli se vám to líbí, ale tak to prostě chci. Já už tady nemám co dělat – tady v tom zapičeném světě. Chtěl jsem se před ním schovat tady v tom pokoji, ale bez Terezky… bez ní to už prostě nemá cenu. Chci jít za ní. A dřív nebo později se mi to podaří. Vidíš – zase se mi chce brečet.“

Široce se usmál a opravdu jakoby se mu v očích zaleskly slzy. Pomalu se zvedl a přistoupil ke mně. Objal mě těma svýma rukama tenkýma jako párátka. Beznaděj, nesnesitelná lítost – vyhrkly mi slzy.

Lehl si znovu na gauč. Já jsem zůstal stát, zapálil jsem si. Nenapadlo mě nic, co bych řekl. Co bych mu proti tomu mol říct ? Spíš jsem s ním skoro souhlasil – anebo jsem nevěděl, co si o tom vlastně myslím ? Neměl jsem už chuť o tom přemýšlet. Bolelo to, vyčerpávalo – vysávalo to naději i vůli.

Chtěl taky cigáro – hodil jsem po něm krabičku a sirky. Vzal jsem tu židli a postavil ji zpátky ke stolu. Sedl jsem si na ni. Nevím proč, celý jsem se trochu třepal – nebo spíš jen tak jemně chvěl.

Když dokouřil, típl to o nějaký časopis na zemi. Otočil se na bok, zády ke mně. Nevím, kdy usnul. Po chvíli jsem se šel přesvědčit, že spí, ale stejně jsem se pořád bál odejít z pokoje – ani do kuchyně udělat si kafe. Byl jsem neskutečně unavený. Chodil jsem po pokoji sem a tam, abych neusnul. Hustá clona cigaretového kouře – rád bych otevřel okno.

Pak jsem se přece jen odhodlal uvařit si kafe. Kafe s mlíkem a cigáro. Té noci mi ale nijak zvlášť nechutnalo. Myslel jsem na Majku – jak spolu ráno pijeme kávu. Její pohledy, úsměvy, hlas. Chtěl bych, aby tu byla se mnou – slyšet její hlas. Aspoň jsem si ho zkoušel vybavit – jak mi říká „Miluju tě…“ nebo „Debile…“ - nebo jak si zpívá. Pak jsem si vzpomněl na jeden rozhovor, jak se mi snažila vysvětlit cosi o Bohu a lidské svobodě. Jak prý lidi pořád nechápou, proč Bůh dopouští tolik strašných věcí – proč svět neudělal dokonalý, bezproblémový. Nepochopil jsem, jak to myslela. Ale utkvělo mi v paměti, že je to prý kvůli tomu, že si Bůh ze všeho nejvíc váží svobody – svobody lidí a jejich svobodné vůle. Proto je nechává dělat, co sami chtějí - přestože ví, kam je to zavede. Protože bez svobody by člověk nebyl člověk. Proto je nechává od sebe odvracet, přestože je miluje – protože si to oni sami přejí a on to respektuje. Najednou jsem měl pocit, že to chápu. Ta bolestná, lítostná rezignovanost. Beznaděj. Ano – láskyplná rezignace. Nebo tolerance ? Úcta ? Svoboda ? Měli bysme si vážit svobody ostatních víc než samotného jejich života ? Víc než naší lásky k nim ? Pozná se přátelství podle toho, jestli jeden tomu druhému dovolí umřít ? Anebo právě podle toho, že mu to nikdy nedovolí ? Je pravé přátelství v poskytnutí naprosté svobody – svobody bez výčitek. A láska ? Kdyby mě Majka chtěla nechat, bylo by největším výrazem mé lásky, že bych ji bez nějakých výčitek vůči ní nechal dělat, co by chtěla ? Kdyby Tereza sama chtěla umřít, nechal by ji Michal to udělat ? Najednou jsem nevěděl, co tady vlastně dělám. Má smysl tady Michala hlídat ? Co mám vlastně dělat ? A proč ? O co mi vlastně jde ? A o co jemu…?

Nevěděl jsem, co s takovými myšlenkami. Plynuly nezadržitelně a bolely – prodíraly se mi mozkem jako rezavé dráty. Chtěl jsem je zastavit. Nejraději bych je zaspal, ale usnout jsem přece nesměl.

 

Otevřel jsem oči a oslnilo mě ranní slunce pronikající oknem přímo na moji tvář. Když jsem konečně byl schopen vnímat, zaostřil jsem v otevřeném okně sedícího Michala, nohama dovnitř pokoje. Kouřil cigaretu a díval se dolů. Zalil mě jakýsi strach, nebo něco jako hrůza – snad strach z odpovědnosti. Vstal jsem. Jak se mu to povedlo otevřít ?

Michal otočil hlavu ke mně. Potáhl si a usmál se – ale ne výsměšně, nebo vítězně – spíš jako by tím prostě říkal „Dobré ráno“. Napadlo mě, že to pravděpodobně stihnu – skočit k němu, chytit ho za ruku nebo za košili a vtáhnout dovnitř. Ale za ruku anebo za košili ? Rukou může ucuknout a přehoupnout se ven. Košile mi může vyklouznout… Opravdu to stihnu ? Nevím. A najednou znovu jakási beznaděj, jiná než před tím, ale stejného druhu – především ale mnohem tíživější, podobná paralýze. Věděl jsem, že i kdybych chtěl, neudělám ani krok – jako ve snu, když se snažíme běžet, ale stojíme na místě. I kdybych chtěl – ale bylo to právě tím, že jsem nechtěl. Nemohl jsem. Jenom jsem stál a hleděl na něho.

Přehodil jednu nohu přes parapet, naposledy si potáhl, típl nedopalek o okenici a hodil ho na koberec. Znovu se jemně  usmál. Myslím, že měl v očích slzy. Nedokázal jsem se ani pohnout, ani říct jediné slovo. Ani se usmát.

„Mějte se krásně. Pozdravuj kluky a Majku.“

Druhou nohou se zapřel o rám, odrazil se a zmizel. Celý jsem se zastavil. Několik vteřin naprostého nic – žádná myšlenka. Pak jsem si rychle dlaněmi zakryl uši, protože jsem se bál, že i přes ruch ulice uslyším zvuk jeho dopadu – v té chvíli už ale asi dávno ležel na chodníku.

Stál jsem tam, v jeho pokoji, s rukama na uších, a najednou jsem přesně věděl, co jsem měl udělat.

Nikdy si to neodpustím. Nikdy v životě.

 


43 názorů

Micc
20. 08. 2013
Dát tip

Krátká, naozaj veľmi krátká :)


zoelle
09. 04. 2008
Dát tip
tož teď asi musím něco napsat, když jsem to přečetla - že? Zajímavá úvaha - kotel... myslím, že kdyby tam nebyla, tak by tam chyběla... myslím, že to jemné chvění se z vypravěče přesunuje na vnímatele, alespoň na mě tedy... co se týče moravismů a nespisovných a hovorových slov... nevím, jesi to někdo už okomentoval - ale není moravák jako moravák (na moravě jsou tři skupiny dialektů a ty se ještě kotel dělí - takže záleží odkud ten který moravák je...) jináč asi nebudu tvé snovídky číst po ránu, páč ustrnuji a koukám do blba a to by asi nemělo být :-) (ale už jsem to udělala několikrát- tak nevím)

Krásná, citlivá, hluboká, mistrně napsaná povídka. Tip:-)

Najmladšia
25. 04. 2007
Dát tip
napad dobry..len obcas sa mi chcelo postrcit dej do chrbta,sice by sa mohol podknut,ale ....=metamofara... *

prečo je v nadpise "krátka"? na uverejnenie na internete je to pomerne dlhé.

LaMouette
05. 03. 2007
Dát tip
mi se to vcelku libilo.. :-) sem tam casti.. ktery Te uplne vtahnou do deje.. ale pak tam pravje prijdou ty city.. a to zas docela zabrzdi.. a ja mam pak potrebu se vracet dopredu.. esliva sem treba netso nepreskocila.. bo mi netso neuteklo.. pac tem brzdam nerozumim. Souhlasim s Narvahem.. ze sebevrazda je impulsivni vets.. a ze leckdy je sebevrah sam sebou prekvapen.. tech par okamziku pred smrti.. ze to skutecne udelal..:-) a jeste jednu vec si myslim.. ze pokud se negdo vrazdi v pritomnosti druheho.. taxe rozhodne nelouci.. mozna o to vits specha.. by ho ten druhy nepremluvil.. A este jednu vets.. to neodpusteni si.. nakonets.. myslim, ze neni co si odpoustet.. dyz to nekdo skutecne chce udelat.. tak nepomuze nic.. vubec.. vubec nic.. Muzes si stokrat rikat.. ze neco slo.. a vycitat si.. le si myslim.. ze je to zbytecna ztrata energyje.. a troska sebemrskacstvi.. Celkove se mi to libi.. a vubets mi neva detaily.. pac na ty ja si potrpim.. a dokazou ve mne si tu povidku prehrat pred ocima.. a neni to vubets chudej film..:-)) cili tekuji pjekne za pocteni.. :-)*

Alojs
03. 03. 2007
Dát tip
ze začátku to skřípe (samé "jsem, jsme" a to se mi těžko přežvýkávalo - i když se tomu člověk moc nevyhne). jinak... poté mě strhl děj, plynulost textu, zajímavost, jeho hrdinové (a za to zasloužíš obdiv). Navzdory větší délce (avšak nikterak smrtelné) mám konečně pocit, že jsem na Písmáku narazil na pořádnou povídku (za poslední týden). Jak napsal StvN, občas by to chtělo to či ono vybrousit, ale i tak - skvělá věc. Bál jsem se, že nevyzní konec, ale on vyzněl. jsem spokojený a zatím jsi adept na první místo v povídce Měsíce :)

johny45
02. 03. 2007
Dát tip
No nebolo to nejako skvelo napisane, bolo tam par stylistickych chyb a niektore dalsie veci mi vadili, ale uz tu bolo asi vsetko povedane, takze sa nebudem k tomu rozpisovat...len... Je to silny pribeh...aj ked s predvidatelnym koncom...ale ja som ti ho uplne uveril...takze za to tip.

Chiméra
02. 03. 2007
Dát tip
Az ty Tvy povidky zfilmujou a budou davat na ct jednicce nebo dvojce tak rekni :-)

Vitex
02. 03. 2007
Dát tip
Vřelé díky (všem). :-)

Chiméra
02. 03. 2007
Dát tip
Tak nak mi to vzalo neco...dech rec, ja nevim, moc to na me zapusobilo a cetlo se to jedna basen, nebo spis povidka :). A i slzicka by se vydrala na svet (ale psst :). Ja nejsem zadnej odbornej kritik, ale jako ctenarovi se mi to moc libilo, ostatne tak jak Ty to umis, napsat libive a tak...zkratka jak Ty to umis :) *

avox
26. 02. 2007
Dát tip
Po všech těch odborných připomínkách se mi těžko píše můj laický názor. Uvědomuji si pravdivost toho co napsali, ale můj pocit zůstal. Nepřepisuj, neškrtej, poučení si vezmi až do dalšího díla. */

Vitex
13. 02. 2007
Dát tip
No - to mě pak nejvíc nasere, když se s něčím opravdu skoro celé měsíce piplám a pak si to nikdo nepřečte - nebo přečte, ale nevyjádří se. Tím nechci říct, že mu to mám za zlé - často taky nevím, co do kritiky napsat - a kor k tem mojim chujovinám bych fakt nevěděl co napsat, abych sám sebe neurazil :-) Jenom říkám, že mě to vždycky nasere, když to vypadá, že ta práce byla zbytečná.

StvN
13. 02. 2007
Dát tip
To je dobrý do začátku, kdy se člověk učí od díla k dílu. Já už na to taky peču. Když sem něco dám, tak jsou to experimenty.

Narvah
13. 02. 2007
Dát tip
to je podle mě ale i trošku problém písmáka: nikdo se moc nechce k textu, kterej sem vrzne, vracet a sáhodlouze ho opravovat a nechat si radit a všechno. jak to sem jednou člověk vrzne, vaslechne si ty kritiky atd. a pak už to neřeší. znám to ze své zkušenosti, že už na to pak kašlu a většinou je to dobře, protože to za moc nestojí.. vidím to tak, že až jednou napíšu něco fakt dobrýho, tak to určitě nedám sem. a to proto, že se s tím budu setsakramentsky piplat. písmák je totiž otázka pár dnů. jen pár chvilek.. nic - moc.. a proto taky ta úroveň..

StvN
13. 02. 2007
Dát tip
Tady na písmáku to snesem. Díky rychlokvašení ti můžeme poskytnou naše cenné rady. Nakonec kdyby dílo nestálo ani za řeč, tak se tu nezdržujeme.

Vitex
13. 02. 2007
Dát tip
Jo, jo - a vůbec nejdůležitější je nespěchat se zveřejněním a pěkně to trpělivě vypiplávat. Tak dobrá - přiznávám se - je to rychlokvaška ! :-D :-D :-) :-(

StvN
13. 02. 2007
Dát tip
Ono s tim časem je to jako s tou zimou. Tím bys podle mého nic nespravil, kdybys napsal, že už to prožívá rok. Byla by to informace, ale prožitek bys musel stejně vystavět větu po větě. Ono dost těžký na psaní je poznat, co máš říct a co je zbytečný. A to asi nebude jen o talentu.

Narvah
13. 02. 2007
Dát tip
vitex: no, to bude asi ono - myslím ta absence kontextu.. štefan: jo, o to myslím de.. když už, tak se snažit přiblížit se dokonalosti.. podle mě to nejsou blbosti, jako spíš takové "stop!"(ky), které tě v textu zastaví - udiví -vyruší..

Vitex
13. 02. 2007
Dát tip
StvN : Jo - tady ty věci bych chtěl umět - bohužel na to nemám talent nebo "zkušenosti". Ale na druhou stranu mám rád ne přímo strohost, ale jakousi jednoduchost. Kurňa, včera jsem si říkal, jak mě zase začíná bavit psát a dnes bych už zas nejraději něco točil :-D Ať žije literatura !

StvN
13. 02. 2007
Dát tip
Fakt je ten, jak psal někde Eco, že dobrej spisovatel nenapíše byla jí zima, ale třeba přisunula si křeslo ke krbu (moje parafráze). Z toho je jasný, že jí byla i zima a mnohem víc. Vyjádření situace je plnější, bohatší, i když nepopisuješ každý detail, tak si to čtenář představí v celé kráse, pokud někdy viděl krb a křeslo. Ono se to zdá jako bazírování na blbostech, ale to je třeba to, co tady většina písmáků není schopna pochopit a co staví text na úplně jinou úroveň. I kdyby byl o hovně, aspoň je dobře napsanej. Žejo, Marťo.

Vitex
13. 02. 2007
Dát tip
Narvah : Uznávám, že pár věcí,když jsem si to takhle přečetl, mi přišlo sentimentálních - a tak vůbec divných. Ale už asi vím, čím to je - vůbec jsem tam nezdůraznil, jak to všechno trvalo dlouho a kolikrát se o tu sebevraždu už pokoušel. V textu to nikde není (původně bylo, ale nakonec jsem to smazal), ale od Tereziny smrti uplynul už minimálně rok a Michalův pokus o sebevraždu to byl minimálně třetí nebo čtvrtý v krátké době. Už minimálně celý jeden dlouhý rok žije Michal v té své letargii a izolaci - a trápí tak lidi, kteří ho mají rádi - a ti už pomalu neví, co vlastně chce a co oni chtějí po něm. To "Pozdravuj kluky" a "Nikdy si to neodpustím" není asi opravdu nejlepší řešení - jsou to jediná místa v textu, se kterýma si nejsem zcela jistý. Ale teď už je to jedno - přepisovat to už nebudu. (díky za vyčerpávající kritiku)

Narvah
13. 02. 2007
Dát tip
jen k tomu sentimentu: ze strany michala: „Mějte se krásně. Pozdravuj kluky a Majku.“ mě osobně to bije do očí.. jako, že tohle říká člověk, kterej de spáchat sebevraždu. ze strany vypravěče: "Nikdy si to neodpustím. Nikdy v životě." - to je docela levný mrsknout to na konec. tím vlastně děláš z celé povídky zpověď. "...Terezina n.k....když ještě byla." "Díval jsem se do jeho očí, obrácených ke stropu, a byl jsem si jistý, že myslí na Terezu. Chvíli jsem na ni myslel s ním.." "Asi to ale není tak snadné. Byla to jistě největší láska, kterou jsme ve svých životech někde kolem sebe potkali. Nevěřím, že bych ještě někdy viděl někoho tak zamilovaného. Vlastně milujícího. Znovu ta trpkost na jazyku – i v srdci. Skoro slzy. Měl jsem na chvíli pocit, že ho chápu. Ale vím, že to není možné." „Ty víš, že tě mám rád, vole. Vás všechny. Uplně mě…“ (usmál se) „dojímá, že mě tak… hlídáte. Opravdu – chce se mi skoro pořád brečet. Kvůli vám – vím, že to myslíte… dobře… se mnou. Ale ty víš, že mě tady nemůžete udržet. Já chci jít za ní. Já vím, že to chápeš. Nevím, jestli se vám to líbí, ale tak to prostě chci. Já už tady nemám co dělat – tady v tom zapičeném světě. Chtěl jsem se před ním schovat tady v tom pokoji, ale bez Terezky… bez ní to už prostě nemá cenu. Chci jít za ní. A dřív nebo později se mi to podaří. Vidíš – zase se mi chce brečet.“ "Široce se usmál a opravdu jakoby se mu v očích zaleskly slzy. Pomalu se zvedl a přistoupil ke mně. Objal mě těma svýma rukama tenkýma jako párátka. Beznaděj, nesnesitelná lítost – vyhrkly mi slzy." ----------------------------------------------- suma sumárum je to na jednu povídku přeslzený. pláče se tam v každým druhým odstavci. máš tam feťáka, kterýmu umřela holka, byla to ta největší láska, ten kluk je naprosto smířenej a chce umřít - "jít za ní", loučí se a všechno.. potok slz.. pro mě by se v dobré povídce cit neměl popisovat, ale spíše by měl vyplynout z dialogu. ten cit by měl být vevnitř, a ne na povrchu. a sebevraždu vnímám jako velice impulzívní záležitost. srdce ti buší, div nevyskočí, rpotože nevíš, kvó vadis.. kdežto michal je naprosto v klidu, pozdravuje kluky.. jakoby nasedal do vlaku a odjížděl někam na prázdniny.. avi stefan, když už jsem se tak rozepsal :)

StvN
13. 02. 2007
Dát tip
Klidně se pohádej s nima. A spočítej zájmena.

Vitex
13. 02. 2007
Dát tip
To se radši pohádám s Meyrinkem nebo Camusem - anebo s Dostojevským. Dík za pěkný rozhovor :-)

StvN
13. 02. 2007
Dát tip
Mysli si o tom co chceš, ale místo aby ses hádal se mnou, zajdi si do knihovny a běž se pohádat s nějakým Čapkem nebo Kunderou.

Vitex
13. 02. 2007
Dát tip
Tento názor považuju za blbost, ale nechce se mi hádat přes písmenka. A navíc je to stejně jedno. Ale je možné, že máš pravdu. Já mám zájmena rád :-)

StvN
13. 02. 2007
Dát tip
Na tom ho jeho mi vadí, že je používáš moc často. Nadto jde pouze o zájmeno a zájmen by se mělo ve vyspělém textu vyskytovat co nejméně. Ber to tak, že když nevíš, jak něco říct, řekneš to zájmenem. Zkus si to.

Vitex
13. 02. 2007
Dát tip
StvN : Velice děkuju za kritiku i tip a dovoluji ti dělat si s povídkou, co chceš. Jinak bych ale chtěl upřímě říct, že absolutně nechápu a netuším, co ti na tom jeho, ho a něho vadí. Možná to, že nepředstavuju osoby pěkně popořadě hned na začátku - to jsem ale přávě nechtěl a ani to nepovažuju za důležité. A taky pořád nechápu, kde tam berete ten sentiment. Byli byste snad ledově klidní, kdyby se váš nejlepší přítel pokoušel o sebevraždu ? Míru citů v textu považuju za tak akurátní. Ale na druhou stranu je pravda, že to autor asi nedokáže objektivně posoudit. No, to je jedno...

StvN
13. 02. 2007
Dát tip
Co se týče slohového zpracování, tak zpočátku poměrně velká bída. Vzpomínal jsem na to tvoje pečivo a říkal jsem si, jestli to psal stejný člověk. Podívej se na tohle: Vešli jsme do jeho bytu a položili ho na postel. Byl pořád ještě malátný, hned usnul. Seděl jsem u něho a vybaloval z tašky nějaké jídlo a věci, co nám pro něho dali v nemocnici. Ostatní byt prohledali a odnesli všechno, čím by mně nebo sobě snad mohl ublížit. Vidíš? Předpokládám, že jde o klasický problém se začátky. Pak se to zlepšuje a ke konci už má povídka dobrou úroveň. Jinak sentiment je celkem fajn. Na můj vkus příliš detailně zmiňuješ každý pohyb. Popis pak vypadá poněkud těžkopádně a neplyne. Obsahově zajímavé, pěkně zpracované, není mělké a má to smysl. Takže fajn. Když dovolíš, zařadil bych tuhle povídku do Povídky měsíce do únorového.

Vitex
12. 02. 2007
Dát tip
Snažil jsem se použít formu jakéhosi proudu myšlenek či vzpomínek - či jakéhosi vnitřního monologu. A pokud postava, která onen monolog vede, je citlivá a sentinentální, je tedy sentinemtální i text. Jinak nejsem zastáncem sentimentality (viz moje dvě předešlá díla) - je to tam kvůli vykreslení charakteru postavy. (děkuju za kritiku)

Narvah
12. 02. 2007
Dát tip
nápad to není špatnej, ale napsaný nic moc. je to taková povídka, která musí zákonitě blbě skončit, protože v ní vypravěč zaujme takovej "citlivej" postoj a s ním to dotáhne až do konce, jakoby chtěl i čtenáře dohnat k slzám, nebo k jakémusi pohnutí. kdybych to chtěl vylepšit, ubral bych sentimentu, nevysvětloval bych věci, které jsou zřejmé - např. "zdál se mu sen", zestručnil bych to a vykreslil bych postavu michala tak, aby tolik nenahrával vypravěčovi - tím by se dosáhlo větší opravdovosti, která je jejich komunikační shodou narušena.

Vitex
12. 02. 2007
Dát tip
Natasha : Jo - už když jsem to psal, tak jsem si vzpoměl na tu scénu a začalo mě to srat, že je to tak podobný - ale pak jsem si řekl, že to zas tak podobný není. Život se stejně skládá z 777 příběhů, které se neustále opakují. BAD_GIRL : Já su taky moravák a u nás se říká "v zapičeném" :-) (jinak : vřelé díky všem)

fungus2
12. 02. 2007
Dát tip
Fajn čtení.

Pyj_ONear
12. 02. 2007
Dát tip
* tip.. síla... občas jsem pozvedl obočí nad nějakou tou chybičkou, ale to se překousne.

2dva2
12. 02. 2007
Dát tip
ale ale to je mi zajímavé počtení tip tip tip to jo tip tip

Natasha_
12. 02. 2007
Dát tip
Viděl jsi film Hodiny? Je tam scéna se sebevraždou skokem (resp. spíš vypadnutím) z okna... Okamžitě jsem si na ni vzpomněla. Téma nepatří mezi ta, kterým bych říkala "moje oblíbená", konec není nijak zvlášť překvapivý. Ale četlo se mi to dobře, i proporce jednotlivých částí textu pokládám za správné, což je u povídek snad to nejtěžší.

Sally
12. 02. 2007
Dát tip
hm, tak to je síla s tipem* něco v textu bych asi sice napsala jinak, nebo třeba víc rozvedla,ale výsledek je fakt dobrej!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru