Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hudba kolem nás - Pianista

10. 03. 2007
11
13
3117
Autor
Smíšek:-)

Hudba je proud nabité energie.

Umění hry na klavír je založeno na snoubící se mysli s hudebním záznamem, je to proud nabité energie vycházející z úderu kladívka o zvučnou strunu. Přímé paprsky čiré hudby oslní nejenom hráče samotného, ale též posluchače, jehož obdiv nezná hranic, neboť se zmítá v neustálé blaženosti zvukových, hravých vln. Kreativita hudebního projevu nadnáší okolí kolem sebe a rozdává světlo do každého sluchového aparátu, jenž se nabízí a zároveň vnímá každý tón, jeho svěžest a barevnost, ukrývající se v každém z nás.

Provedení prozrazuje hráčovu neskonale rozpoutanou, bouřlivou fantazii, která se nedá udržet na uzdě, běží plným krokem, vznáší se, kouzlo geniálnosti v jedinečnosti se vrhá do nálad, které hladí, chladí a hřejí naše city. Nemůžeme se pomalu ani nadechnout, jak s úžasem vstřebáváme přednesené dílo, přesto dýcháme volně, svobodně, bez napětí, neboť proud hudby odnáší naše denní útrapy a daruje nám štěstí. Smích, radost vložil do svých tónů velkolepý maestro, aniž by doufal, že dosáhne neskonalé velikosti z největší skromnosti.

A už začal závěr.. pulsující tempo proniká do morku kostí, dominanta vrcholu nezná mezí, připadáme si, že plujeme v oblacích a že jsme dosáhli svého cíle. Poslední takty tvoří virtuózní dohra, malá, sladká ukolébavka, konejšivého charakteru nechává odcházet zvukové vlnění do nicoty. Nastává klid. Probouzíme se zlehoulinka ze snění a v tom vidíme zmítajícího se umělce v obrovském žáru ovací…




13 názorů

Smíšek:-)
08. 10. 2010
Dát tip
:)) má raná tvorba :)

moc hezké...,"......proud hudby odnáší naše denní útrapy a daruje nám štěstí.."moc krásně jsi to napsal..*T*****

a2a2a
18. 03. 2007
Dát tip
mám rovněž velmi rád klavír, nedávno mne dokonce jedna skladba od M.M. de Poceho inspirovala k sepsání básně. Mám rád ještě hodně housle, vlastně všechno.

hm, možno...ale klavír ani zďaleka nie je môj obľúbený nástroj...nemá ten najkrajší tón, ktorý poznám...je príliš vážny a nedá sa prenášať;) Raz sa naučím hrať na husle (keď ich šľohnem sestre:D )...a moje flautičky sú tiež super...áno, klavír je občas dobrý na odreagovanie sa, ale nemilujem ho až tak;) Ale chápem lásku k hudbe;)

ale fakt to Smíšku nebylo schválně! já myslela že víš...

Smíšek:-)
11. 03. 2007
Dát tip
děkuji Vám všem, je to od Vás velice milé..díky! mořský koníku:-)....jsem rád že se Ti to líbilo(když už vím komu):-)

Rabb
11. 03. 2007
Dát tip
hezké..*

Dickers
11. 03. 2007
Dát tip
pocit z klavíru a hudby- zo je popis jak se některý člověk cítí:o) ***

jejda Smíšku, to je povedený - víš jako co mi to připadne? jako z encyklopedie nějaké mimozemské civilizace... *

vesuvanka
10. 03. 2007
Dát tip
To je nádherné, velmi sugestivně napsané... jako bych byla na koncertě... hudbu mám moc ráda, díky a velký TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru