Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

chlapečku bosý...

Výběr: Print
28. 04. 2007
44
109
6136
..........................
chlapečku bosý...
 
slyšet tvý vzpomínky
stejný kamínky cítit pod patou
střapatou neposednou hlavu
v davu vyhlížet...
 
...teď si chodíš sám po posvátný zemi
a ztrácíš se mi
s každým z rán co nejsme spolu
 
dolů pak ale zase oba spadneme
ano je ne a my zas sobě blíž
tiše vyslovíš mý jméno
se mnou nejsi přesto ve mně
 
plémě hadí svádí láká
jabka nese v zubech s jedem
 
my neprovedem času nic a on...?
 
zvoň na naše zvony, zvoň
promiň že tak málo svedu
devět osm sedm... letí to mizí
ryzí zlato v slovech cinká
linka tenká mezi námi
rány, bolesti a slzy
mrzí mě to, lásko, mrzí
jsem teď plná strachu
v prachu za patama
sama s kamínky tvých vzpomínek
na budoucnost není lék
a bojím se lásko bojím
že nezhojí mě ani čas
napospas kterýmu jsem vydaná
rána nebudou co bývala
síla má nic nezmění
ohluchnu až ty miláčku oněmíš
a ty to víš...
                      a už zase jsi bosý...
......................................................

109 názorů

no nerada bych tě k něčemu takovýmu dohnala - už je tu takových dost :o) tak hezký zbytek večera nebo víkendu

tak těch roztroušených rýmů si tu u koníka užiješ, tu je mám mnohem víc než vázaný verše nebo volný a to že čtenář rozumí mi zas tak iluzorní nepřijde - vzpomínky a zážitky máme sice každej vlastní ale často tolik podobný.. a prožívání taky :o) kýč a klišé neřeším, on už to někdo pořeší za mne :o)

a hele, taky je tam "spolu - dolů" - že ty máš na to spojení úchylku.. (vtipně odvracím podezření od sebe :o)

Marlav
16. 06. 2009
Dát tip
krásná slovní spojení,je to jazyk co hladí*

jejda, kde se tu bereš? to už je skoro aj promlčený :o) díky, mám ju ráda

**T**

děkuju - ono se mi to tak nějak píše samo, asi to není styl, ale já :o)

hai_mal
04. 08. 2007
Dát tip
hezky píšeš, líbí se mi tvůj styl *

ach jo? :o) pachatel se vrací na místo činu? nepřežeň to... ;o)

si tipy klidně nech a dávej je tam kde ti to sedne celý... a kratší jsou ve sbírce mudrosloví a básenky... a pak eště úplně jinde, na jiným nicku ;o)

ó to děkuju, nevím čím se vymyká, pro tebe - podle mne píšu furt stejně - ucajdaně... nebo jak to bylo? ;o)

díky, palino

palino8
15. 05. 2007
Dát tip
áno

no, některým kritikům netřeba velkých slov a člověk hned ví na čem je :o) díky ;o)

tak to děkuju eště víc :o)

ale byl, jen potichu, abych nerušil... vždy, když jsem, u tebe na moment zastavím... a potom zase odplouvám tak jako nyní...

Mario P. tys u mne dlouho nebyl - děkuju :o)

moc hezké, krásné...

nadherna... toto je basne o zivote, koresponduje s tym, co momentalne citim, viem sa v nej najst.. toz davam do oblubenych..

3lo - jako vždy seš moc milej - díky a měj se ;o)

Muamarek
07. 05. 2007
Dát tip
A to já se kloužu často - pozdě, ale přece, jak se říká :-)) Muamarek

mně by to nevadilo ;o) mne jen překvapilo že seš v časovým skluzu, víš?

Muamarek
07. 05. 2007
Dát tip
Teďs mne trochu vyděsila, že jsem Ti dal tipa dvakrát, prošel jsem si to - jen jednou - je to O.K., :-)) Muamarek

děkuju, Muamarku - já myslela že ty už si tu byl...

Muamarek
07. 05. 2007
Dát tip
Je to přirozené, člověk Ti to věří * Muamarek

ďakejem koleko novotou voňajúce :o)

schizandra*
05. 05. 2007
Dát tip
věru...na budoucnost není lék...a ona sama mi uniká M*

to je tak nádherné...tak moc krásné*****T

Maasek
02. 05. 2007
Dát tip
ach jo...strašně moc básní z tebe mě vždycky dostane *

tebe neznám eště, Magdalenko, a tak děkuju za první návštěvu i pochvalu :o)

Magdalenka
01. 05. 2007
Dát tip
Krásná, drásavá, houpavá, nadějná. Líbí :-)

Alejandro, chlape i Santi€ - díky moc!

Santi€
30. 04. 2007
Dát tip
"...ztrácíš se mi s každým z rán co nejsme spolu... ...sama s kamínky tvých vzpomínek na budoucnost není lék a bojím se lásko bojím že nezhojí mě ani čas napospas kterýmu jsem vydaná rána nebudou co bývala..." :*)

Tady asi slova...

to nebylo proti tobě ten dotaz ale tak jako k zamyšlení... :o)

Ó
29. 04. 2007
Dát tip
...vždyť nic...já jsem ale sentimentální snad až moc...

děkuju Ó... a co je to vlatně ten sentiment a co je na něm špatnýho? ;o)

Ó
29. 04. 2007
Dát tip
...líbí... je možná trochu sentimentální...a to mi sedí... pokud se pletu... je tu hned omluva... mi dva jsme dost "stejní"... obejmi mě svými básněmi...němí pak spolu zůstanem...v snivém sevření...

no o mně to ví snad už všeci! :o)

bajron
29. 04. 2007
Dát tip
:) ale tak napisala si to ty nie?takze si tiez citliva:)

Sarinka a bajron - veru citlivé dušičky ste vy bratia slováci... ;o)

bajron
29. 04. 2007
Dát tip
najme zaver!*

Sarinka
29. 04. 2007
Dát tip
Haničko, holčičko, krásne, krehučké, ale také smutné, smutné...prosté akéjkoľvek nádeje. Píš a vyplač svoje slzy na virtuálny papier. Každá tvoja slza sa mení v perlu. Belostnú, matne sa lesknúcu, skrývajúcu v sebe kúsok teba, kúsok tvojej bolesti a žiaľu.

a2a2a
29. 04. 2007
Dát tip
Umprdentální_Kandelábrdelismus, díky za přátelské vysvětlení i typ na další čtení. Koníčku, Brno a má vojenská základní služba, tehdy jsem si myslel, že jsem ještě nic neprohrál.

Supr! Mám Brno rád. Díky!

obecně takhle asi kousek ode mne takhle

Nojo. Do Brna taky..... už ani nevím, jak to tam vypadá :-(

a do brna ne? nejseš gentleman, umprdentále :o( "Tady u téhle básničky mě pořád něco rozptyluje - možná to bude fakt přemíra sentimentu.....nevím a nebudu se v tom vrtat" - nemusíš - stejně ti děkuju... i když esi tam ten sentiment v přemíře je, pak ho mám v sobě a nehnu s tím :o) a vím že se chápeme a netřeba to dál pitvat... nechcu si ty jedny z nejlepších kritiků okupovat jen pro sebe - děkuju oběma a mějte se :o)

Milý a2a2a, Vůbec nepovažuju brkání na struny za něco mrzkého. Jde právě o to, že dílo, kromě toho, že je napsáno velmi zručně taky osloví hodně čtenářů.To je jedna z věcí, které by měl dobrý básník či jakýkoliv jiný psavec. protože sebetřeskutější poselství či příběh lze potopit právě nevhodnou nebo ještě přesněji nesdělnou formou. Ono se to dost těžko vysvětluje a taky hranice, dy to ještě vnímáš jako dílo hodné pozoru a kdy už je to podlejzání čtenářstvu je: 1. Individuální 2. V čase proměnná 3. Poměrně dost neostrá. Tady u téhle básničky mě pořád něco rozptyluje - možná to bude fakt přemíra sentimentu.....nevím a nebudu se v tom vrtat. Díky za reakci. Musím Ti vrátit vyseklou poklonu a potvrdit, že podle mého názoru patříš k několika lidem zde, jejichž názory jsou určitě přínosné. Dneska jsem si přečetl pět děl autorky Marievil. Tato podle svých slov dvaadvacetiletá dáma píše naprosto kouzelné básničky, které bych sice očekával od desetileté žáby, ale té čisté až boží upřímnosti, co v tom je.... pravda, ke chlubení moc nejsou, ale jestli jí to pomáhá, ať si píše. Krásný den do Ostravy!

já ti děkuju... jen - já když něco píšu, mám na mysli příjemce... toho adresáta aby to bylo srozumitelný pro něj, aby tam byly slova a spojení co jemu něco řeknou... máloco píšu obecně, pro široké publikum... proto nikdy nechci hlubší kritiku... ale ani ji neodmítám - ráda se něco dozvím ale málokdy něco změním :o)

a2a2a
29. 04. 2007
Dát tip
trochu nespavedlivě jsem vnímal kritiku Um_Kandelábra,když jsem si nyní pozorněji přečetl, že nejde o vědomé hraní na city, ale o brnknutí na správnou strunu. Pak se ptám, a je to chyba ? Je to opravdu chba ? A nebo to jen jiné odvrací, poněvadž jsou prostě skeptičtější a přitom ve snaze uvěřit v dobré se brání něco přijat hned napoprvé ? To teď nemířím vůči Um_Kan, jen přemýšlím, a vůbec nechci,aby to vyznělo konfrontačně, protože, opakuji, Um_Kan kritik si považuji. A ještě k básničce této. Četl jsem ji znovu a potvrzuji, že se mi líbí hodně, jen snad právě pro tu vlastní zkušenost, obav z nařčení ze sentimentu, bych pár veršů psal méně emotivněji.

a2a2a
29. 04. 2007
Dát tip
mi se ta báseň vcelku líbí, snad až na pár obrázků, které její duši zviditělňují více, než je zapotřebí. Chci reagovat na umprdentální_Kandelábrdelismus: Ačkoliv si tvých, zejména formálních postřehů cením, přece jen, pokud jsem dobře rozuměl, musím oponovat v jedné podstatné věci. Já, a myslím si, že i mnozí jiní, jsme nejen tebou neoprávněně podezírání z jakéhosi vědomého hraní na city. Není tomu tak, u mne určitě ne. A umím si představit, že i u řady jiných ne. Když píšu, pak jsem v zajetí snahy o co nejhezčí výraz směrem k inspiraci. A v pozadí mne vždy brzdí právě obava z toho, abych nebyl nařčen ze sentimentu, psaní na efekt. Proto báseň nejméně dva dny převracím, přemýšlím o ní, ptám se přátel, zda tam právě nění nějaký ten sentiment navíc, atd. Až pak ji zveřejním a často i přijmu připomínky. Na druhou stranu se ptám, zda názor těch, co tyto básně příznivě přijímají, pominuli sdružení přátel, je méně pravdivý, než názor těch, co je odmítají. Asi bych našel odpověď v důvěře sama ve vlastní tvorbu a příliš se neohlížel. Je to pro mne nejednoznačné a jiné to nejspíše ani nebude. Čím dál se poezii věnuji i jako čtenář, napadá mne, že je na místě více pokory i vůči dílkům hodně neumným, ale příliš mi to nejde. Bohužel.

a uteklo mi Š - že jako nemusíŠ...

no nakonec to máš docela dobrý - nemusí si do čaje přidávat citron ;o) a a2a2a by mi to zkritizoval víc než ty, myslím :o)

Nemyslím si, že brnkáš záměrně....jsem přeci psal něco očistých citech. Ale podařilo se ti zahrát na tu správnou strunu písmácké majority. Toť vše. Zas tak to neřeším :-) I tobě krásnou neděli. P.S.: Esli vono to nebude tím, že se za mě stal trošku cynik...

nechtěla jsem nikoho porazit na zadek... nevšiml sis upřesnění kategorie? nevadí mi že se ti to nelíbí... vadí mi že si myslíš že záměrně brnkám... ale děkuju - to srovnání s a2a2a jsem nečekala dík a hezkou neděli :o)

Proč mě tahle básnička neporáží na zadek jako (kromě Honzyka) všechny ostatní? Jestli vono to nebude tím, že jsem tomuhle typu poezie odrostl....... Připadám si jako vyvrhel, ale mě to fakt nennadchlo. Je to psáno určitě z krásného a čistého citu, ale upřímně, půspobí to na mně jako tvorba a2a2a, který taky vždycky ví, na jakou strunu brnknout... a dělá to docela dobře.

Fairiella
29. 04. 2007
Dát tip
Tak pro mě je to teda citová atomovka *

díky nobody... :o)

no když ono koneckonců slov a jejich vzájemných kombinací zas není tolik, kolik je básníků dychtících je použít a s jejich pomocí ohromit svět :o) děkuju, IVO

IVO
28. 04. 2007
Dát tip
Každý si občas vypůjčujeme...a víc než dvě slůvka. To pod nimi je, koníku, od A do Z špica. *T

=)

a plíživý je ta nejhorší varianta... :o)

a uz sa ho nezbavis... ) nz )

a jejku... mám tu najednou chaos! :o) dík za návštěvu a tak...

hm... baladicke? prijemne citanie

avox
28. 04. 2007
Dát tip
moc hezká, procítěná, chválím jak nejvíc umím */

zvyřádko, mne ta písnička dostala... docela se trefil,domin.go jeden děkuju :o)

nechceš si už změnit nick? a dík! :o)

já už fakt nevím co ti na to říct... prostě Ď :o)

Jakubisko
28. 04. 2007
Dát tip
já už fakt nevim co ti sem psát.....prostě t*..:))

a tu první si odebral? ty seš ale mazanej admín... jen co je pravda... ale koukám že tě to neslo nějak asi jiným směrem... než třeba domin.ga, Honzyka a ostatní... díky moc!

Printíku, tys dnes veselý až laškovný! ale ať nezavaříme písmáka - unese tolik akce pod jedním dílkem?! no seš admín... tak já su z obliga

Print
28. 04. 2007
Dát tip
Nakonec jsem zvolil civilnější..., holčičko bosá! Moc jsi mě unesla tou básničkou*!!

Honzyk
28. 04. 2007
Dát tip
to je jednou jasny)))---------:D

nevím Honzyku co ti kdo psal ale fakt to včil nebylo na tebe :o) p - dívko - děkuju

Print
28. 04. 2007
Dát tip

díky - moc povedená verze, myslím klip - písnička je skvělá a nehynoucí :o)

Honzyk
28. 04. 2007
Dát tip
...vis, mne tak psaly dve holky na kolej a delaly si ze mne prdel, takze sorac....))

Honzyk
28. 04. 2007
Dát tip
..bosej a este nemej...ku..a, to ani Bata nevytrhne..)))

ano ano... to je on, teda ty dvě slova vypůjčený :o) díky, Printe

Print
28. 04. 2007
Dát tip
Chlapečku bosý, nebe dlaň o tebe opřelo si, kapičkou rosy, aby nespadlo... (JW)

a - děkuju!

Smíšek:-)
28. 04. 2007
Dát tip
aaach ...jak hluboce romantické... báseň má jednu zvláštnost.. a tvou je cit tepu srdce...* Nádherná * Sm.*

já se snad budu muset přejmenovat;)

tys mi teda dal, domi... díky aj střevům děkuju (furt to čtu jak "prorokova" místo "prvokova" :oD


domin.go
28. 04. 2007
Dát tip

čekám teda :o)

to je héézkýý*

domin.go
28. 04. 2007
Dát tip
mi to něco připomnělo,počki:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru