Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se bude jmenovat moje knížka?

Výběr: Milly
05. 05. 2007
26
61
4530
Autor
Vaud

Až přestěhuju z bytu mravence, uklidím sklep, zapojím video, dopíšu eseje do školy, opravím několik odborných článků, zaplatím pokuty za špatné parkování, pak  mi zbude čas na dopsání knížky. V mezidobí vymýšlím název. Nedávno jsem viděl rozhovor s jedním opravdovým spisovatelem. Tvrdil, že má název hotový jako první. Dokonce i několik let dopředu.  Pak k němu jen dopíše knížku. Jak prosté! Já jsem na tom obráceně. Už mám dost fejetonů na knížku, ale chybí mi název. Měl by vystihovat obsah knížky, ale v tom je asi kámen úrazu. Píšu skoro o všem.

 

Kdybych chtěl aby si mou knihu kupovali lidé jen kvůli názvu, tak by se asi jmenovala  „Necenzurovaný životopis sbormistra Kulínského“. To z pochopitelných důvodů nejde. Průmyslový boss z Kladna, který se dostal před soud může svůj životopis pojmenovat „Z Kladna do záporna“. Ale co já? Z Hradce do Pardubic se zastávkou v Opatovicích? Z Mechova do Půlkoňova? Životopisné charakteristiky do názvu neprotlačím. Kdybych se soustředil na formu, pak bych měl pro romantické povahy připraven název „Fejetónování“ a pro drsnější „Fejetunning“   Některé moje výrobky se však  fejetonům blíží jen vzdáleně.

 

Nezbývá než zvolit titul podle převažujícího tématu. Pokud by v knize bylo více pacientských povídek, tak by se mohla jmenovat třeba „Marod sobě“. Pro povídky z oblasti kardiovaskulární prevence se hodí název „Adios lipidos“. Fejetony z prostředí farmaceutického průmyslu, kde se taky pohybuji, s názvem „Animal pharma“ by asi leckoho pobouřily.  Kdyby převažovaly moje zážitky z karatistického oddílu, tak by se kniha mohla jmenovat „Karate bez kidů“. Pro příhody z nohejbalu - „No-hec“ nebo „Nohjebal“? Nemám však žádnou příhodu korespondující s těmito názvy. Pokud by se povídky a fejetony týkaly více naší domácnosti, byl by na místě název „Begónie v agónii“ nebo „Fíkusy už zase připažují“. Přemýšlel jsem, že by šlo do názvu využít i hlášku našeho Honzíka na mou poznámku, že s ním nebudou kamarádit holky, když bude mít špinavé ruce -  „To neříkej, blboune!“.

 

Mohl bych využít název některé své povídky. Zajímalo by mě, jak by se asi prodávala kniha s názvem „Varle“. Pojmenování „Perpetuum debile“ není příliš originální, ale na „Naber si mu“, má naše rodina jistě copyright. Problém je, že si jméno tohoto fejetonu nikdo nepamatuje. Pořádný název, tak stále nemám. Mezitím píšu další a další fejetony a knihu si nechávám na dlouhé zimní večery. Hrozí mi ale strašná věc - za chvíli budu mít materiál na 2 knihy! Dvě knihy bez názvu!

 


61 názorů

Vaud
08. 04. 2011
Dát tip
Netusil jsem, ze deti jsou vedeny k slusnym nadavkam ve skole a skolce :-) - treba jeminanky, jejdanacku, pro pana krale! Napisu o tom fejeton :-)

Vaud
23. 12. 2010
Dát tip
Díky moc - snad Vánoce přežiju - Tobě taky hodně vesela!

Prima, budu se těšit. Tak Vánoce pěkné a hodně veselé Ti přeju:)

Vaud
17. 12. 2010
Dát tip
k některým Vánocům to dopadne! :-))

Vaud
17. 12. 2010
Dát tip
k některým Vánocům to dopadne! :-))

To by byla škoda, doufám, že už ji budu moct dát někomu pod stromeček alespoň k příštím Vánocům.:)

Vaud
06. 11. 2010
Dát tip
Asi nikdy nevyjde a mozna uz nikdy nic - diky za pozdrav!

Hrdě zdravím Perníkáře:)Tak co, už vyšla?

..je tam krásně a ještě tak prostě..:)

Vaud
14. 10. 2010
Dát tip
tak to je konec světa :-) tam je někde Vidnava, že jo? To jsou keltský opida - to musí být zajímavé:

..neee..obec..na hranici Česka, Polska a Slovenska..:)) ..jsem to blbě napsala Hrčava je to..píšu jako hetentot..:))

Vaud
14. 10. 2010
Dát tip
Co je to Hračava? Nějaké město?

..tyyyy jo..parádní!!!!!!!!!!!!!!..:))))))))))) ..kdy ji vydáš? ..ja potřebuju vymyslet nějaký název o Hračavě anic..hlava prázdná..same voloviny mi napovídá..:))

Vaud
14. 10. 2010
Dát tip
tak tahle se bude jmenovat Až přestěhuju mravence - taky dobrý název :-))

:))))))))))))))))))))))))))))))))))..básníci jsou na tom stejně..:))..mám problém s titulem básně natož sbírky..:) ..u básní jsem to vyřešila šalamounský..jako titul používám první verš..mám po starostech a zároveň zajímavý titul..:) ..fikané..že? ..no a se sbírkou to dopadlo tak že jsem se domluvila s jedním klukem na návrhu obálky..tak už ho stejně měnit nemůžu i když mě to trápí..:) ..mám novou starost..tvoří se mi nová sbírečka..jak ji k čertu pojmenovat abych ji mohla uložit? ..tož tak...)))))

Vaud
01. 10. 2009
Dát tip
už je nazev vymyšlenej a teď se to pomalu sune do finále :-))

BBarkku
08. 07. 2009
Dát tip
:D hi Anet!

Vaud
06. 07. 2009
Dát tip
:-)) budes nesmrtelna svou zasluhou na vydani knihy!!! :-)))

Anetah
06. 07. 2009
Dát tip
:-) těší mě :-D A NE TA H.

BBarkku
11. 06. 2009
Dát tip
a ne a ne;) ta

Vaud
10. 06. 2009
Dát tip
Jmenuje se A ne ta :-)

BBarkku
10. 06. 2009
Dát tip
..a jmenuje se edita, předpokládám;)

Vaud
08. 06. 2009
Dát tip
dikes - snad se jednou dockam - moje editorka brzy zacne editova :-))

BBarkku
08. 06. 2009
Dát tip
mě se teda líbilo nejvíc Karate bez kidů;) ale fíkusy jsou samozřejmě taky sup*

Diana
23. 03. 2009
Dát tip
Všechny jsou úžasné! Největší zvědavost ve mně vzbudil název "Naber si mu". Mám z toho brouka v hlavě. No a mému srdci nejbližší byly oba domácnostní názvy s fíkusy a begóniemi. Určitě bych si však nekoupila fejetony o Kulínském. To jsi špatně odhad :-)*

Vaud
24. 02. 2009
Dát tip
Zrovna vcera jsem nasel na Pismoni editorku a vypada to nekdy na kveten :-))

Hlasuji též pro Nejezte hříbata, nicméně Begónie v agónii mě dostaly... Z dalších názvů by se určitě ujal "Smrt nátělníkům" ...dej vědět až ta kniha vyjde - koupím ji různým členům naší rodiny k různým příležitostím (tímto prosím aby cena byla někde mezi 50 a 70Kč, jenžto jsem chudý student... - a nebo by studenti mohli mít studentskou slevu.

Vaud
04. 01. 2009
Dát tip
to jsem já :-)) ve výstroji na Pižďucha - viz fejeton Pižďuch :-)) doporučuju ze svých filmů Estebana Matuke :-)) - hraje skvěle!!!!

Vaud
10. 10. 2008
Dát tip
Sparkie, jiný název ještě nemám

Vaud
04. 11. 2007
Dát tip
Milly diky, diky, diky!!

Milly
02. 11. 2007
Dát tip
Můj oblíbenej.... a jsem mimo, fakt jsem si název tohohle fejetonu nezapamatovala..... :-)) Nej jsou ty fíkuasy.. :o) -V- (mimochodem- kam jsi stěhoval mravence?? :-))

gemina
09. 06. 2007
Dát tip
feuilletony 1 a 2:D A máš to:) I ne. Věřím, že to zvládneš vybrat ouplně sám

reka
22. 05. 2007
Dát tip
nenuceně vtipné. tip.

:o) skvělý t.

čo sa mňa týka, predpokladám, že knihu nevydám ešte hodne dlho (ak vôbec niekedy), no pri dielach je to ako kedy: raz viem prvý názov a dopíšem dielo, inokedy naopak. Páčia sa mi teoretické názvy kníh, ktoré si uviedol. Najmä „Adios lipidos“. * pekné, veselé.

podezdívka
16. 05. 2007
Dát tip
Dvě knihy bez názvu - co je spojit v jednu dVAUDílnou ? :-) *

Vaud
15. 05. 2007
Dát tip
jeen - dííík! Zrovna včera jsem byl na vínku s šéfredaktorem jednoho časopisu, který mi chce knížku vydat ;-), tak se to třeba blíží mě se líbil, jak mi někdo psal, že jsou moje fejetony vaudevilské ;-)

jeen
12. 05. 2007
Dát tip
Což třeba VAUDemecum, event. Vaudovo vademecum? --- Díky za občasné počteníčko. Až vyjdou, budu ve frontě pro podpis! :-)))

Vaud
09. 05. 2007
Dát tip
Video se vrátilo z dlouhé opravy, poté co z něj byl odborně vyndán banán ;-) - ale taky bych se bez něj už obešel... Díky za návštívení!

Zbora
09. 05. 2007
Dát tip
Podle toho, že zapojuješ video usuzuji, že se jedná o fejeton letitý :o) Co tomu dát název Název? Nebo jestli chceš aby to bylo z oboru, ale zase ne tak úplně jednoznačně, nabízí se název Nález :o) Jo, fíkusy se mi líbily taky nejvíc...

poliana
08. 05. 2007
Dát tip
Fíkusy už zase připažují, to je výborný!!!Tip!a zdravím

Liss
06. 05. 2007
Dát tip
Adios lipidos. Určitě.:)

Markel
06. 05. 2007
Dát tip
Jsem na tom podobně jako ty, až na maličkost:názvy sbírek - knih- bych měla, obsahy těchto by však zely prázdnotou :_)) - T

vesuvanka
05. 05. 2007
Dát tip
Všechny uvedené názvy jsou pěkné, vtipné, nejvíc mě rozesmály "Marod sobě", "Begónie v agónii" a "Fíkusy už zase připažují" :-))) TIP

Vaud
05. 05. 2007
Dát tip
Je toho tak na 2 fejetonový knížky, tak potřebuju názvy 2 ;-))

Milly
05. 05. 2007
Dát tip
Tak jo...... nejhezčí je "Marod sobě"... asi...... když už bych si musela vybrat..... :-),.. bo ty fíkusy.............

Vaud
05. 05. 2007
Dát tip
Jak tak přemýšlím, tak ty fíkusy budou asi nej ;-))) díky

sidonia
05. 05. 2007
Dát tip
fikusy uz zase pripazuji a no-hec jsou uiplne nejlepsiiiiiiiiiiii:))))))))

Milly
05. 05. 2007
Dát tip
Připomíná mi názvem "Jak se jmenuje tahle knížka?", ale to už je teda zabraný... :-)

Milly
05. 05. 2007
Dát tip
Já bych použila všechny nabízanmé názvy..... psané pod sebou a majitel knížky by si pak mohl svobodně zvolit a na přední straně zašktrnout, který se mu nejvíc líbí.. Jsou krásný všechny...... :-)) Směji se....... -t-

zelva
05. 05. 2007
Dát tip
ty už neco vymyslíš to nemám strach:-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru