Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

obruče

30. 07. 2007
9
19
1550

kastrůlek s gumičkou

s jídlem od večera

uloží do peřin

 

 

(stočí se v klubíčko

a teplé kuře zpod skořápky

klovne do slabin)

 

 

po hvězdách za oknem

ručkuje obouruč

kloužou jí do těla

 

ale už skřeti přes obruč

přesívají žluč

 

žít chtěla by i nechtěla

a tak

rozplyne se v bledé tmě

dřív než zachce se jí

ať se ohlédne


19 názorů

Print
08. 10. 2007
Dát tip
:-)*

moc*

Abych nepatolizala bez konkretnich prikladu. "teplé kuře zpod skořápky klovne do slabin" - evokuje touhu sevrenou do usporneho prostoru, asi to dela ta skorapka :) pro me prvni zlom v basni "po hvězdách za oknem ručkuje obouruč kloužou jí do těla" - krasna, hlavne ta navratnost ve tretim versi, klouzacka. vis, ze ja sama hvezdy nepouzivam, protoze se bojim, ze nektera slova byla uz basnicky nadobro vypsana? ;) Tak nebyla. "žít chtěla by i nechtěla" - mno a tohle je proste, ale opravdove vyjadreni jedne zivotni situace. ... Ale chtela, chtela chtela, enem o tom nevedela ;) kudlanka

Hladova a do sebe obracena... Neni z tech, ktere preberu napoprve, proto kdyz jsem tady strasila posledne, jen jsem si tak potichu sedela, ale ted, ted se mi zda velmi krasna. * S nepoetovskou oblohou :)

NePoe_ta
11. 08. 2007
Dát tip
... s tím mákem ve skřínce, Ty slavnostně jak Tři králové za ocasem, jasné hvězdy :)

NePoe_ta
11. 08. 2007
Dát tip
... hmmm, ... hladký ten mák, jen tak bokem, na omak; nic si nezadá s hebkostí kůže v doteku, do které by se chtělo vypsat nevypsaným. Bezděčný hřích, prastarost křivd, jichž se dopustil, neúnosně brání, míchat popelem do máčích zrání. Přesto vypil, co si zavařil; na dvě pomíjívé chvilky, uvěřil zas na Palečky, Ječmínky, dobré tety, na Jezinky, ..., taktedy – s díky že bylo z čeho :)

je mi líto, že sis kvůli mě hrál celou noc na opraváře a všichni ožralové z dědiny se ti smáli. Je mi to líto proto, že dneska jsem se byla zeptat u nás v domě mládeže, jestli by mě vzali do kroužku mladých hasičů, a oni řekli, že ženská s hadicí přináší smůlu, že jim jen můžu nosit pivo, a když bude hořet, přikládat raněným na čelo mokrý hadr. jako zanedbatelné odškodnění přijmi prosím ode mě trochu toho máku na odvar proti nespavosti (sama jsem mlela)

NePoe_ta
10. 08. 2007
Dát tip
Docela se mi ten obrat začíná čím dál víc zamlouvat. Tedy, až u nás vzplanou ohně, plameny chtivé sytit chřtán, začnu houkat: "Hoří, hoří má panenko!" Ty k nám jako na písknutí vylezeš po řebříku, všechno a všechny tady pocákáš, vyšprajcuješ to svěcenou, až budem čitší než člověk v Den stvoření. Řekneš: teď zavři oči a s důvěrou skoč! Sotva se sesunu ze záchranné plachty, nezištně požádáš o příspěk do tom.boly na hasičský bál ... ech, tu to musím zarazit, neb se ve mne u toho malování představ tak rozhopsala radost, jen si to představ, že z toho dazajista neusnu ani příští noc :) ... a tudle zasvětím prošťourávání zarezlého hydrantu.

:) pěkně jsi to vyřešil, jsi mazaný. Máš pravdu, hlavně žádné závazky a sliby. A dobrá, dám se tedy k hasičům.

NePoe_ta
08. 08. 2007
Dát tip
Der heilige Florian No to by si dala. Na falešného patrona vsadila (sebe bych nepřál ani nejzarytějšímu nepříteli). Sejmeme z půdy u dědečka jednoho z patronů, sem jí ho přitlučem. Bude jí hlídat, ochraňovat Floriánek, a já mít zase něco z krku, co mohu lehce jak pírko hodit za hlavu :)

co na to napsat, je to krásné (minimálně proto, že sis dal tu práci a že sis mě vzal pod patronát:) O mě se ale není třeba bát. A děkuju ti.

NePoe_ta
04. 08. 2007
Dát tip
" ... taje na sníh" chtělo býti a malý technický asi sem zapoměl utípnouti.

NePoe_ta
04. 08. 2007
Dát tip
Krása zvláštní v Tvoji duši - tichost neděl, kdo je tuší, kdo je zhojí? Ty znáš se líp než znávala Tě Tvoje máma, přesto chladná bývaj´ rána, kdy na vrátkách usedavě vrže vrána. Já však víc než méně chovám starost, jak si řekneš najdeš sílu, k té pak přidáš svojí víru: "JÁ JSEM ČLOVĚK HODNÝ LÁSKY!" naděje ať roste na sníh!!! Ať je vítr rozseje přes komíny - NADĚJE, do luk, polí, do oblohy Velký vůz již praská v oji ... :) Buch, buch, buch, bum, ... zde zatřískal veršotepec do klapek, skrze obruč, ohlíd za ohlídnutím. -t-

Dáša
01. 08. 2007
Dát tip
líbí ... bez vysvětlování ;o)

mperdik
31. 07. 2007
Dát tip
pěkné, hladové..dávám TIP

Norsko
31. 07. 2007
Dát tip
ať se ohlédne :-)*

guy
31. 07. 2007
Dát tip
jak by řekl BH - a jak to dost používám u věcí, který takový jsou - krasopisná poezie *

Jade
30. 07. 2007
Dát tip
nevim, libi se mi ta myslenka, ale to kure a ta zluc..takove trosku nechutne...:)

dadíková
30. 07. 2007
Dát tip
ježiš..jako já někdy.. :)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru