Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Teorie nastupování

16. 10. 2007
16
82
8001
Autor
JiKo

Chtěl bych diskutovat na téma jak nastupujete a volíte si místa v autobuse? Předpokladem je každodenní dojíždění typem "narvaná Karosa".

Mnozí to známe, dlouhá fronta cestujících v chladném ránu a z mlžného oparu se konečně vynořuje kýžený autobus. Vyjma řidiče, úplně prázný. Rozeberme si jaké mohou být způsoby a pohnutky cestujících při výběru sedadel.


Základní typy nastupujících

1) Drsňák - vybírá si místa v uličce přestože chápe, že případný další soused se bude přes něj k okýnku dobývat. Drsňák využívá submisivity Měkoušů k tomu, aby měl celou dvousedačku pro sebe.

2) Měkouš - vybírá si místa u okna protože případný další soused se nebude muset přes něj nikam dobývat.

3) Zadák - preferuje zadní polovinu autobusu, nehodlá být vytlačen invalidou s legitimací, který přichází zásadně jako poslední (vždyť má přeci legitimaci.

4) Přeďák - je to typ cestujících "za jízdy je mi blbě" nebo "já budu stejně za chvíli vystupovat".

5) Kolař - Zvláštní odrůda cestujících, kteří mají rádi nepohodlí menšího prostoru u sedaček umístěných nad nápravou autobusu.

6) Zářidičák - totéž jako Kolař, ale vyhledává pouze sedačku přímo za řidičem, ze které není nikam vidět a která je nevhodná pro klaustrofobiky a cestující s dlouhýma nohama.

7) Superměkouš a Smolař - Zatímco superměkouš za jízdy stojí z vlastního rozhodnutí, Smolař protože nastoupil přesně po bodu zlomu dvě.

8) Tyčovka - známá řidiče, zásadně nastupuje jako předposlední a zavěsí se na tyč u řidiče a celou cestu ho rozptyluje beztématickými plky.


Technologie nastupování

Level 1
Zpočátku se, díky rovnoměrnému zastoupení všech typů, autobus zaplňuje rovnoměrně, každý cestující zabere jednu sedačku. Všechny výše zmíněné typy si vybírají místa dle svého gusta, netvoří se žádné dvojice.
Měkouši u okýnek tajně doufají, že dnes bude lidí málo a oni budou mít štěstí a nikdo si k nim nesedne. Jeden cestující na celé dvousedačce má přeci větší pohodlí a krásně se dá odložit i taška.
Drsňáci u uličky věří, že díky zarputilému výrazu zvyšují své šance, že si k nim nikdo nesedne a budou mít stejný komfort jako osamocení Měkouši.
Princip jedna osoba na dvousedačku porušují pouze ti, kdo si ve frontě vyhlédli krásné děvče či hocha a chtějí využít blízkého setkání sedícího druhu k navázání hovoru, pozvání na kávu, zmrzlinu pivo či rande. Jejich taktika je pouštět ve frontě právě tolik lidí, aby se na řadu dostali právě v bodu zlomu, kdy se výběr sedačky zdá spíše náhodný než cílený - moc okatý.

Level 2
Bod zlomu 1 nastává po zaplnění všech sedadel jednotlivci.
Následně nastupující jsou postaveni před nutnost použít další kriterium výběru místa. Kromě prostého určení pozice v autobuse jsou nuceni brát do úvahy vedle koho si sednou. Logicky se proces nastupování mírně zpomalí, protože cestující zpomalí průchod autobusem a dívá se lidem do tváří a selektuje ke komu by si sednul, ke komu určitě ne. Špatné známky dostávají především funící prostorově výraznější cestující, smrdící důchodci a ukrajinci, holky s brejlemi a bradavicemi a cestující s mnoha taškami. Dobré známky dostávají, jako už to bývá, lidé přitažliví. Ve finále trochu tratí Měkoušové, kteří si sice vyberou místo vedle krásné slečny, ale v posledním momentu v záchvatu paniky (tohle nemůžu zvládnout) osloví otázkou "Je zde volno?" pána přes uličku a sedají si k němu.
Technologii nastupování porušují Superměkouši, kteří zůstávají stát přestože je kam si sednout. Tím zvyšují napětí v autobuse (kdo by se chtěl prodírat) a znovu zpomalují proces nastupování.

Level 3
Bod zlomu 2 je charakterizován chvílí, kdy jsou již všechna místa k sezení zabrána a je nutno stát. Svých patnáct vteřin slávy si tu užije Smolař - první na koho nezbyla sedačka. Významnou roli zde opět sehrává rozložení Měkoušů a Drsňáků, protože Drsňák zásadně zůstává viset na tyči poblíž středních dveří (přeci se nenechám natlačit dozadu), přestože je zřejmé, že venku je ještě tolik cestujících, že k této situaci stejně dojde. Tou samou dobou nastupující Měkouši chápou, že venku je tolik lidí, že se bude stát i vzadu, ale submisivita jim nedovoluje se moc proklestit do hloubi davu skrz Drsňáky. Na počtu Drsňáků v této chvíli přímo úměrně závisí počet řidičových pobídek "postupte si do hloubi autobusu" neboť se jim iracionálně nechce a cestující nikdy nepostoupí o více než o půlmetru. Tento stav bývá v závěru nastupování vyřešen prostou snahou těch venku vlézti dovnitř, která vytvoří potřebný tlak. Zajímavostí je skutečnost, že pouhých pět cestijících venku dokáže vytvořit tlak potřebný k posunu až dvaceti cestujících uvnitř. K tomuto tlaku je imunní pouze Tyčovka, která si své místo u řidiče dokáže obhájit vždy.

Level 4
Pokud jsou venku stále ještě dva až tři cestující, řidič otevírá střední dveře a tito získávají poměrně volná místa u dveří s možností sednout si na schody, často bez nutnosti placení.


Poznámka k vystupování

Pokud to volnější situace v autobusu dovoluje, dere se Drsňák poměrně dlouho před příjezdem do cílové zastávky co nejblíže ke dveřím (budou rychle venku a nikdo mě nebude zdržovat). Měkouši v této chvíli překvapivě mnoho netratí, protože čas potřebný k výstupu všech sestujících bývá něco mezi čtyřicetipěti a šedesáti vteřinami.



A který typ jste vy?

82 názorů

Bedlivé prdlajs?

Zbora
06. 11. 2007
Dát tip
To je relativní!

Tomu se říká "smíšené pocity", Grafáku.

Škoda. Už jsem si skoro myslel, že to mám.

Zbora
06. 11. 2007
Dát tip
Ne.

Člověče, Zboro, teď jsi mě úplně inspiroval, mně ti napadla taková věc, hele: Láska prochází žaludkem. No není to geniální?

Zbora
05. 11. 2007
Dát tip
...ale s láskou! Vy vůbec netušíte, jak silné citové pouto si je člověk schopen vytvořit ke knedlíku. Necitové!

Navíc to Zborovo přirovnání kulhá ještě v tom, že ten knedlík mu neumřel. Docela obyčejně ho sežral.

JiKo
05. 11. 2007
Dát tip
hlavně ale byl zelenýýýýý!!! :-)

Chápu - byl bramborový, žeano? S nabídkou houskáče je to neomluvitelné faux passssssssssss.....

Zbora
05. 11. 2007
Dát tip
Pišto, vážím si Tvé sounáležitosti, ale popravdě už to nebude ono. Je to podobné, jako když Ti umře pes a někdo Ti soucitně přinese kotě.

Ty jedno dítě!

pišto, no dyk to říkám, že seš veselá kopa! to je snad ještě lepší než ten zborův knedlik!

FLO
02. 11. 2007
Dát tip
Zářidičák, pokud možno. Pustím si empétrojku a ostatní mi můžou... Ovšem, pokud sem nucená sedět na dvousedačce, tak u okna, a spolehlivě funguje: pokud nechci aby si vedle mě někdo sedl, a vím, že to má dotyčný v úmyslu, tak se na něho podívám. Psychologický moment, zaručující že dotyčný si nepřisedne. Super článek :o))

Zboro, nezoufej, jelikož jsem se poslední dobou dal hodně na charitu, rozhodl jsem se, že ti grátis uvařím knedlík úplně nový.

Zbora
01. 11. 2007
Dát tip
Pišto, musím přiznat, že Tvá paměť je obdivuhodná. Ovšem knedlík v batohu už nevozím. Předevčírem jsem ho v tramvaji bohužel dojedl.

Cornelie
01. 11. 2007
Dát tip
Měkouš až superměkouš:))

Ty hele, dítě... Já vůbec nejsem srandovní. Jsem krásný a sexuelně přitažlivý. Kdybych nebyl ženat, byl bych ti býval ukázal, zač je toho u nás centimetr!

pišta taky kecá, ale někdy je i srandovní!

No pozor, s tim knedlíkem, alespoň co já vím, je to pravda!

zborouš kecá, ale je srandovní!

No... V pokročilejší hodině jsem se nad sebou zamyslel, a řekl si - což že bys, kluku ušatá, řekl také jednou pravdu? A světe div se, ten nápad mě nadchl, myšlenka se mi zalíbila... Nebudu vás déle zdržovat - věc se má tak, že jsem spíš do tmava, nesedávám na klíně, leda tak na klíněnce (a to si ji musím sám vsunout pod řiť), a hlavně nekonzumuji ničí svačinu, neb ve svém vlastním batohu vozím již leta houskový knedlík, z něhož mohu uždibovat dle libosti.

Zbora
29. 10. 2007
Dát tip
Jelikož jsem krásná blondýna, nastupuju poslední a sedávám na klíně nejatraktivnějšího gentlemana, přičemž konzumuji jeho svačinu.

Já sedim a stojim pokaždý jinak protože nevim.

Já jsem něco mezi měkkoušem a zářidičákem:o) *tip*

Já to tak nějak tušil, ale pořád jsem si to odmítal připustit...

pišto, nemohl.

Poslechni, JiKo, mohl bys uspořádat hlasování, na jehož konci by bylo Norsko vyloučeno z Písmáka? Kdybych to totiž udělal já, Norsko by si trapně stěžovalo na neobjektivitu. Tak to prosímtě udělej ty, ať už se toho tělocvikáře zbavíme...

Vaud
21. 10. 2007
Dát tip
Ja jezdim mastnou tyci az ted v Barcelone. Trochu je tu narusena struktura, kterou popisujes, protoze Spanele maji nejak mensi intimni zonu a jsou si schopni sednou si ti skoro na klin. Osobne si tu vybiram misto, kde je nejvetsi zima, protoze je tu furt vedro! tip

JiKo
19. 10. 2007
Dát tip
BG ano ano klub divnovědců :-) Jenže matka zakladatelka již nežije :)))

P.S. Co je to "zastopupení"? Zastupování pupenů? Pupeny mají své zástupce? Zastupitelstvo? Zástupy pupenů zastupované zástupnými zastupiteli? Zase?

Do práce dojíždím výtahem. Počítá se to?

Montrealer
18. 10. 2007
Dát tip
autobus je děs včera, zítra a dnes...:o)

ALoDIRuK
18. 10. 2007
Dát tip
já taky ne, tím vlakem jezdím abych se stydlivým hokejistům a výtkám mé maminy vyhnul :) autobus je děs, včera, dnes a zítra nad propastí vysoko v horách i s fialovými opilci na předměstí kotlin to jen v metru jsem po chvilkách visíval na bílých tyčích viselec ve spárech fungující regionálně dopravní hrůzy, v pěsti kovovou mucholapku pro kmány i pro poslance a obdivoval stehna nebo občas četl básně propůjčené stěně krtka nebo hleděl do okna mobilu, to když dávali telenovélu a nejely slečny

Montrealer
18. 10. 2007
Dát tip
16.10.2007 15:25:38 ALoDIRuK Nejhorší typ je stydlivý hokejista, který ač v ramenou přes celá záda, sedá si vedle mužů podobné typologie, což není k sezení. I proto raději jezdím vlakem anebo si sedám vedle děvčat. :) Já si k sezení vedle děvčat nemusím hedat extra důvody...:ú

Beezer
18. 10. 2007
Dát tip
Měkouš s příležitostnými sklony k drsňákovi :-) A je to fakt. Na schodaře by se nemělo zapomínat. Sem jednou viděl, jak jeden takový schodař sedící na "takovým tom otvíráku dveří", v zastávce vypadl z autobusu. No a ještě by bylo zajímavý pohovořit o superměkkých přeďácích "za jízdy mi je blbě", kteří si ze strachu neřeknou, že je jim špatně, pro následné obveselení ostatního osazenstva :-)

nejradši hraju stanice autobusové linky 124, zejména Hlavní nádraží Českých drah Sirková, Sady Pětatřicátníků a Štětináčova linka 124 jezdí někam na budějovickou, to je od nás blízko. ostatní stanice moc nebo vůbec neznám...:o)

domin.go
17. 10. 2007
Dát tip
pěkný, ale já jezdim vlakem,))

StvN
17. 10. 2007
Dát tip
Zvláštní situce, která by stála za popsání, je nastupování v Praze. Jinak dobrý.

nejradši hraju stanice autobusové linky 124, zejména Hlavní nádraží Českých drah Sirková, Sady Pětatřicátníků a Štětináčova

Jel jsem dnes dvakrát autobusem - k MUDrovi a od něho. V jednom případě jsem seděl v uličce a díval se do blba nebo na blby. Ve druhém jsem stál a držel se tyče, neboť jsem jel jen 1 stanici. Jinak bych vytáhl průkazku TP a pokusil se domoci místa k sedění. Ale jednu stanici u tyče vydržím. Oceňuji Dopravu hromadného ničení, kterou nám zde uvedla dáma, chytrá jak rádio... počuj, jaké stanice nejraději hraješ ?

Pokud někdy jedu dopravou hromadného ničení, zásadně nastupuji jako poslední a vybírám si polohu "mořská okurka nastojato" těsně u dveří (držena davem, nemusím totiž šmátrat po zapatlaných tyčích), inhaluji ranní výpary spolucestujících, a nejradši pak na zastávce po otevření dveří, vytlačena jako játrovka ze střívka, vypadávám na mokrou vydlážděnou refýýýž. :)

JiKo
17. 10. 2007
Dát tip
Já jsem většinou Drsňák ale když někdo přijde vyměknu do Měkouše a přelezu k okýnku :-)

Žíně
17. 10. 2007
Dát tip
Já jsem smrdící drsňák, takže se mi často podaří obsadit jen pro sebe i celou čtyřku.

Fouckault
16. 10. 2007
Dát tip
jsem smolař :-) mám hrůzu z kontaktu s ostatními kategoriemi, vyhledám intuitivně pozici kdy mám největší distanci od ostatních a tam setrvám :-)

avox
16. 10. 2007
Dát tip
Já jsem prosím kolař, mám krátké nožky, a tam dosáhnu "na zem" :-) už jsem ábusem nejela, ani nepamatuji, ale je to mé oblíbené místečko :-)) */

daddy
16. 10. 2007
Dát tip
a naučila jsem se to místo vybojovat :)

daddy
16. 10. 2007
Dát tip
a hlavně když sedím, nejlíp u okna... :)

ALoDIRuK
16. 10. 2007
Dát tip
taky jsem si všiml, ale ruku na srdce, asi nebudeme jiní :)

JiKo
16. 10. 2007
Dát tip
Kvičík: čéče dyk tam máš víc cizích slov než českých :-)) all: poznámka k pražákům: největší Drsňáci v Praze bývají důchodci. Ti se rvou na sedadla s neuvěřitelnou vervou :-)

Navrhuji nahradit termín "Měkouši" taxonomicky správným termínem "Měkkýši" (latisky Mollusca)

Rastin
16. 10. 2007
Dát tip
Kdysi jsem často jezdíval MHD-éčkem a tehdy mě napadlo, že by vůbec nebylo špatné přečíst si nějakou humornou brožurku popisující různé taktiky stran toho, jak se nejlépe svézt. A vida, nakonec jsem si hezky početl :) Musím tipovat, moc hezky napsané, vskutu mi to zvedlo náladu. Jo a pokud jde o to, jaký jsem tip... inu, prošel jsem vývojem od superměkouše přes měkouše k zadákovi.

anula16
16. 10. 2007
Dát tip
TAk v autobuse, kde nastupuju na konečný, jsem zářidičák... Ale v dalších se neprocpu dál, než na schody:)

ALoDIRuK
16. 10. 2007
Dát tip
Nejhorší typ je stydlivý hokejista, který ač v ramenou přes celá záda, sedá si vedle mužů podobné typologie, což není k sezení. I proto raději jezdím vlakem anebo si sedám vedle děvčat. :)

těša
16. 10. 2007
Dát tip
něco mezi superměkoušem a zadáčem - prostě na to kálim a radši si stoupnu abych se nemusel nikam cpát a hádat s důchodcema - u nás na vesnici jich jezdí víc než kde jinde.

Zuzulinka
16. 10. 2007
Dát tip
já se bavila...vím tedy proč chodím raději pěšky

papouch
16. 10. 2007
Dát tip
kdy já naposledy jel autobusem...? )

Ta_Audrey
16. 10. 2007
Dát tip
a nezapomeň na plynaře ( někdy si dokonce na chvilku sundavají sluchátka z uší, aby zjistili hlasitost svého zamořování ) a letní vopičačky/áky, vystavující svá podpaždí nejlépe druhým do ksichtů a taky na milence šetřící místo sezedním 2 na 1 sedačce. a vůbec. uznávám určitou míru neestetičnosti mého příspěvku, nicméně některá rozhořčení jsou silná a dlouhodobá :)) Jinak Tě zdravím.

martinez
16. 10. 2007
Dát tip
u mně to spíš závisí na tom kdy stihnu dorazit na zastávku... ale nejradši jezdím vzadu uprostřed s nohama do uličky... pobavilo mě to :o)

Jsem nový typ a sice ULIČÁK, sedající si do vzadu uličky, abych viděl, jak se autobus při jízdě krááásně houpe. V uličce však nesmějí stát žádní nevhodní či ve výhledu překážející lidé a proto jsem tento typ cestování používal jen při zájezdech. Jinak jsem obvykle "zařidičák", sledující, jaké páchá řidič autobusu dopravní přestupky...:o)

jsem býval drsňák, ze kterého se postupně vyklubal měkouš, hmň:)

Norsko
16. 10. 2007
Dát tip
jojo, našel bych se

Dáša
16. 10. 2007
Dát tip
to je ale blbost! ;o)

poletik
16. 10. 2007
Dát tip
Superměkouš

Alimra
16. 10. 2007
Dát tip
chybí ti tam schodař :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru