Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Echolot

Výběr: Jinovata
04. 12. 2007
14
20
4479
Autor
Miroslawek

16.1.2007

 

 

vrstvením kruhy žebernatí
k hladinám    sítě    najdou si tě
ohyby v rytmu   krátí čas
                   a nitě
      mohly by    ale nezní sytě
   pod čarou ponoru    skryj tmu
                        pochyby

 

 

 


20 názorů

Alimra
05. 12. 2007
Dát tip
poprvé jsem si ji nechala rozležet a teď podruhé musím podotknout, že je výborná ... formou, myšlenkou i obrazem

Janina6
04. 12. 2007
Dát tip
Taky musím uznat, že je to krásná kritika. Moji reakci (absolutně nadšenou) to nemění, kromě básně jsem teď nadšená ještě kritikou. Děkuji! :-)

Norsko 1
04. 12. 2007
Dát tip
nepodceňuj se :-)

Zbora
04. 12. 2007
Dát tip
Není zač. Rádo se stalo. Vždy když se na mě pod nějakým dílem obrátíš s dotazem proč jsem hodnotil tak, jak jsem hodnotil, mám neodolatelnou potřebu Ti odpovědět, leč času se nedostává. Tak alespoň takto jednou nevyžádaně. Jsem opravdu ze srdce rád, že jsem Tě alespoň nepatrně potěšil, milé Norsko.

Norsko 1
04. 12. 2007
Dát tip
krásná kritika, zboro děkuji že jsem si to mohl přečíst

Zbora
04. 12. 2007
Dát tip
Osobně v poslední době spíš tíhnu k textům, které působí taknějak obyčejněji, přirozeněji a svou často zdánlivou banálností a popisností, případně přímočařejší metaforou (neříkám, že nutně otřelejší) přesto dokáží evokovat hlubší prožitek. Neříkám, že je to tak primárně správně, stejně jako neříkám, že by tento text byl špatný, protože tomu tak není. Jde hlavně o můj přístup. O to, jak chci a jak dokážu určité věci prožívat. Tento text je bezesporu vkusný, je formálně dobře a chytře vystavěn, ale já z něj mám dojem určité sterility. Pokud k němu chci proniknout, musím výrazně svraštit čelo, takže se k sdělení nedostávám plynule, ale naopak jej objevuju ve vlnách - skládám mozaiku, kterou autor rozložil do různě velkých částí - které můžu, ale nemusím složit správně, což mi vpodstatě nevadí ve chvíli, kdy jsem schopen text uchopit "nějakým" způsobem - i když tady je patrné směřování ke konkrétnímu odkazu. Musím říct, že na první přečtení mě text (krom své formy) nijak zvlášť nezaujal. Po čase se začal pomalu rozbalovat až do chvíle, kdy jsem nabyl dojmu, že mu rozumím. Až tehdy přišel okamžik, kdy jsem z něj začal mít nějaký pocit - pronikl do jeho nálady. Osobně mi ale tento způsob přístupu k textu moc nevyhovuje, protože jsem lenoch a poezii vnímám spíš jako něco, co je - když se zvednou oči - a ne něco, co je nutné nacházet pomocí brýlí. Samozřejmě si protiřečím, protože je žádoucí nacházet nevšední způsob zprostředkování - nespokojit se s všedním popisem, ale tento je mému vnímání (záměrně neříkám intelektu - i když to možná taky :o) už poněkud vzdálený. Protože se tady vyskytují reakce od absolutně užaslých až po dokonale odmítavé, dovolím si avi všem. *

Jinovata
04. 12. 2007
Dát tip
Echolot - ozvěnový hloubkoměr. Interpretací básně podle tohoto klíče jsem se dostal k celistvému obrazu, navozujícímu paranoidní a klaustrofobní stavy. Formální dokonalost a originalita nejsou na škodu. Chvíli jsem zápilil s nitěmi, ale objevil jsem si je v síti a upokojil se. Dokonce jsem v nich našel nejzajímavější obraz básně. Rovněž žebernatění, chápané nejen jako grafické promítnutí toho, jak to při echolokaci funguje, ale jako vyvstávání člověka z básně, mi přijde zajímavé.

pozorovatel
04. 12. 2007
Dát tip
jinovato, povídej..:) zrovna tady by mě zdůvodnění zajímalo i když výběr by se měl zdůvodnit vždy

Janina6
04. 12. 2007
Dát tip
Tento sonar mě nadchnul (velký hloubkový dosah, dobré rozlišení cíle, široký úhel záběru) :-)***

Norsko 1
04. 12. 2007
Dát tip
nechápu, jak se něco, co bych nazval spíše nuceným výsekem, dokonce může někomu líbit :-)

líbí moc*

moře
04. 12. 2007
Dát tip
sítě si tě nitě sytě hezké hraní slovem, to moře cení a ono by ve 2. skrylo "tě" do .. protože mu to tam samovolně přeznívá, pro moře už rušivě a navíc by se pro moře rozevřel prostor pro fantazii hlubin (co, mě, tebe, koho?) to se vlním jen tak pro sebe...jinak VýTěr (V+T)

ruprecht
04. 12. 2007
Dát tip
*

jaza
04. 12. 2007
Dát tip
a sakra...*

akoby autor prilis velmi chcel...


kapitan
03. 12. 2007
Dát tip
skrýt pochyby...někdy těžká věc

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru