Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STŘÍPKY - MAMINKA

Výběr: Print
20. 02. 2008
25
49
2611
Autor
Marcela.K.

DĚTSTVÍ

rozbité koleno

a v očích strach 

co řekne máma té lumpárně za sousedovým plotem

 

škrábání v krku léčí malinovka od babičky

v zimě líp než rukavičky hřeje tátova dlaň

a taky maminčino pohlazení když říká

nebreč to nic není

Poskakuju vedle Zuzanky.,,Půjč mi ji, prosím.“
Sundává červenou aktovku a pomáhá mi ji dát na záda. Přišla pro mě do školky. Cestou se zastavíme v samoobsluze . Koupíme si tatranku. Když nás potká Vilma, to je maminčina kamarádka, volá na nás, že jsme tatrankové princezny.

Jdeme za maminkou do práce. Ona pracuje jako vrchní sestra v nemocnici. Pracovala na sále, kde se operovali lidi, ale když jsme se narodily, napřed Zuzanka a za dva roky já, musela maminka změnit práci a chodila k maminkám, co si přivezly miminko z porodnice. Učila je, jak se miminko koupe a krmí a taky pracovala  v ordinaci u pana doktora co se o budoucí maminky stará, než se miminko narodí. Já a Zuzanka jsme byly už od tří měsíců v Jesličkách.

Tam se o nás staraly tety , které byly také sestřičky. Ale to si nepamatuju.

Když tatínek umřel, potřebovala maminka být s námi doma, tak ji udělali vrchní sestrou. Jenže ono to je tak, že my jsme s ní v práci. Zuzanka si v kanceláři u maminky píše úkoly a já  se můžu toulat po nemocnici. Všichni  znali i tatínka. Byl tu úředník a umřel tady na  pětce. To říkala maminka. Myslela si, že měl nemocné srdíčko, ale neměl. Měl rakovinu. Hodně prý kouřil, ale já si to nepamatuju. Kouřil venku na schodech, říkala maminka. Maminka nekouřila a nikdy nekouří a říkala, že kouřit nebude. To jsem ráda. Nechci , aby nám taky umřela.

 
Maminka má divnou kancelář. Takovou mrňavou a okno má na nemocniční chodbu. Když chce vidět, musí tu svítit zářivkou a když chce větrat, musí otevřít až dveře na dvorek z té chodby. Říkají tomu u ní  Na starém bělidle. Vůbec tomu nerozumím proč.

V nemocnici to tak divně voní. Maminka říká, že to je chloramin, desinfekce, kterou si dávají pomocnice do kbelíku s vodou. Viděla jsem je. Je to takový bílý prášek.Ten se tam dává, aby zabil bacily. Smála jsem se a říkala, že by stačilo, kdyby je paní Hamáčková bacila tou handrou, ale maminka říkala, že ne, že to nestačí.

 
Běžím do kotelny. Pan kotelník má vždycky limonádu. Červenou, nebo žlutou. Taky tam je teplíčko. Jako v pekle. Jsou tam ohromné kotle na které se dá vylézt až nahoru. Sama tam nesmím, ale pan Rychtera mě tam už vzal, otevřel pec a já viděla oheň, ale nehodil by mě tam! Nikdy to ani neřekl. Vždycky mi dá limonádu . Trošku vypadá jako čert, ale hodnej. Směje se mi, že nemám omytý oči, že je mám černý , ale to si dělá legraci. I on je má černý, ale on to svádí na kotelnu, že nejdou umýt.

Z kotelny je to kousek do kuchyně. Pan Blíma, kuchař, byl tatínkův kamarád. Se mnou taky kamarádí. Umí moc dobré věnečky a vždycky mi dá i pro Zuzanku, i pro maminku. Pokaždé tam má něco dobrého. To už ale mám v ubrousku ty dobroty a musím za maminkou. Když to všechno zbaštíme, zase vyběhnu ven. Maminka říkala, že když pozdravím, můžu jít kam chci, ale nesmím se zatoulat na dlouho. Venku je sníh a tak už se stmívá. Maminka ještě na  dvanáctce dopisuje na psacím stroji chorobopisy. Pan primář vše říká na magnetofon a maminka to pak musí přepisovat. Je to legrační, jak si vrací cívku magnetofonu prstem, tak to vždycky tak zabrebentí. Ráda se na maminku dívám když píše. Myslím si, že to je nejkrásnější maminka na světě.

Hurá! Jdeme domů. Zuzanka mi zase půjčí aktovku. Jenže už je tma, nikdo nebude vidět, že vypadám jako školačka.

Doma je zima. Maminka musí zatopit v kamnech. Rozsvěcí velké světlo v obýváku, abychom na zahradě viděly a nechá nás venku . Zkoušíme uplácat kouli. Jde to. Stavíme se sestřičkou sněhuláka. Bude nás v noci hlídat. Oči má z uhlí. Nos jsme mu udělaly z klacíku. ,,Maminko, nemáš hrnec?“

Máme všechno co má správný sněhulák mít. I koště drží v ruce.

 Maminka zatím připravila večeři. Foukáme do horkého čaje.

Zuzanka ještě bude číst ze Živé abecedy a pak nám maminka přečte pohádku. Mám ráda ty o princeznách. Jak přijede princ na koni a zachrání ji. A pak se vezmou a jestli neumřeli, tak tam žijí dodnes.

Až budu veliká, budu mít taky manžela a děti. Asi pět. Ale vezmu si muže, který nebude kouřit, aby mi neumřel.

 


49 názorů

agáta5
22. 10. 2018
Dát tip

moc hezky napsaný.. taky si vzpomínám, že když jsme hezky pozdravili, mohli jsme kam chtěli... ale dnes to nejde, by nás někde chytl úchyl a bylo by...


Marcela.K.
22. 10. 2018
Dát tip

...pro mě se nikdy smysl života nemůže scvrknout do toho šedivýho kroužku...nad hlavou.


Marcela.K.
23. 09. 2015
Dát tip

jj...to  byl otrava...a taky - tehdy jsem byla o 7 let mladší, teď bych ho nechala být :-)


Marcela.K.
23. 09. 2015
Dát tip

.


Dept
13. 04. 2015
Dát tip

maminka splnila svůj úkol na jedničku s hvězdičkou... nikde ve tvém psaní není ani náznak sebelítosti... jste příklad pro ostatní, jak se vyrovnat s velkou ztrátou... a navíc máš dar to sdělit dál... 


Marcela.K.
13. 04. 2015
Dát tip

...a tady to máš i s obrázkem


Petr333
18. 08. 2014
Dát tip

Já taky oceňuju ten Tvůj úžasný vypravěčský  pohled "dětské optiky"

Byla tady zmínka o knize? A samozřejmně fotka :-D


Marcela.K.
23. 01. 2012
Dát tip
Už to mělo být, ale já prostě jen nestíhám. Snad se mi to podaří do příštích Vánoc. Budu se snažit.

8hanka
23. 01. 2012
Dát tip
criepky vytvaraju celok... jedinecne detstvo cloviecika, ktory prisiel priskoro o otca, napriek tomu sa dokazal tesit z kazdeho dna... je uzasne, ako dokazes vyjadrit myslienky dievcatka, jeho pohlad na svet, jeho vnimanie veselych aj smutnych pribehov...bolo by skvele, keby vysli v knihe aj s fotografiami...dufam, ze to bude coskoro

Marcela.K.
23. 01. 2012
Dát tip
Hani, ony to jsou opravdu jen střípky vzpomínek a začala jsem je psát, když se mi narodila první vnučka (víc jich zatím nemám - těch vnoučat :-) Je jedno, jak je budeš číst. Zatím nemají své místo, ale mám nabídku je vydat, to je hodně práce, jsou to zatím jen "polotovary"... ale chci se do toho už konečně pustit.

8hanka
23. 01. 2012
Dát tip
krasne spomienky... dusa dietata je cista, inak vnima ...musim ist citat pekne od zaciatku, tesim sa na kazdu jednu cast... *****

Janina6
18. 01. 2012
Dát tip
Všechny jste krásné holky :-)

Marcela.K.
11. 01. 2012
Dát tip
No jo, chybí mi mašle ;-)

Madlen7
11. 01. 2012
Dát tip
To ten účes:)

Marcela.K.
11. 01. 2012
Dát tip
Jako kluk? :-) Je mi na ni pět roků.

Madlen7
11. 01. 2012
Dát tip
Super fotka a vypadáš tu trochu jako kluk:)

Diana
11. 01. 2012
Dát tip
Kamarádka umřela na rakovinu plic. Hrozně vytrpěla. Nikdy nekouřila, hulil její muž - a to stačilo. *

Marcela.K.
11. 01. 2012
Dát tip
Tady ji máte...Marcelku s maminkou a sestřičkou. No řekněte, nebyla to snad ta nejkrásnější maminka na světě?

sklenář
23. 02. 2010
Dát tip
:)

Marcela.K.
23. 02. 2010
Dát tip
...tady jsem vyrostla

Lakrov
18. 02. 2009
Dát tip
Přepnout se na dětské vyjadřování se Ti vždycky dobře dáří -- teda ono nejde jen o vyjdřováni, ale taky o ten obsah a lse nápadů a přeskakování z jenoho na druhý tak, jako se odvíjejí asociace v dětské hlavičce. Asi to bide tím... Jo, tím to asi bude. Příjemné ohlédnutí to je. Dík a Tip.

Marcela.K.
05. 01. 2009
Dát tip
Tady :-)

Marcela.K.
21. 10. 2008
Dát tip
tady máš moje proč :-)

Marcela.K.
30. 03. 2008
Dát tip
Diano, měla jsem krásný dětství...až si přečteš další střípky, budeš vědět proč :-) Jen táta chyběl, ale byly mi čtyři, když zemřel. Brala jsem to jako fakt. Pro maminku to muselo být těžký, ale dělala vše proto, abychom byly šťastné děti.

Diana
30. 03. 2008
Dát tip
Moc krásně napsáno. Teď váhám mezi - mělas to těžký a mělas šťastné dětství. S tím kouřením je to svatá pravda! Já když ten smrad ucítím, dostanu alergický záchvat. T********

Print
23. 02. 2008
Dát tip

nostalgik
22. 02. 2008
Dát tip
Neumřeli, neumřeli princové z pohádek ani princezny,vrací se znovu a znovu se Živou abecedou, jistě také nekouřili ... TTT

vesuvanka
22. 02. 2008
Dát tip
smutná vzpomínka, krásně napsaná.... TIP a díky

macecha
21. 02. 2008
Dát tip
Mylenko, takovou maminku bych chtěla mít. Každá maminka by měla být tak hodná a pro své děti udělat vše. Já jsem to nezažila, bohužel. Smutné, ale krásné. TIP

neroušek
20. 02. 2008
Dát tip
Mylenka promluvila moudře a neroušek už mlčí.Ale co měl na srdci,řekl.Howgh.

Marcela.K.
20. 02. 2008
Dát tip
Víš co ,neroušku, co kdybys nechal moje komentáře bez komentářů? I to by bylo řešení, nemyslíš? Nebudu polykat něco, co mi nechutná. Prostě jsem taková. Nenutím nikoho , aby se na mě usmíval a ani já nemám ve zvyku se usmívat z donucení.

neroušek
20. 02. 2008
Dát tip
Mylenko,tady jde o princip.Nikdo Tě nenutí,aby si se smála či to považovala za vtipné.Ale nemusela ses do Piráta navážet. Prostě to spolknout.Kazí to přátelskou atmosféru zde na Písmáku.Doufám,že se Mylenka usměje na Piráta i na nerouška na usmířenou a neroušek Mylence mává na pozdrav.

Marcela.K.
20. 02. 2008
Dát tip
Neroušku, nedělej advokáta někomu, kdo ho nepotřebuje. Nemám prostě takovýto typ komentářů ráda. Nepřipadá mi to vtipné a nebudu se smát něčemu, co mě dotýká ...

neroušek
20. 02. 2008
Dát tip
No jo,Mylenko,ale nebuď na Piráta ošklivá. To přece nemohl vědět. Pirát je veselá kopa a myslel to dobře! Někteří vážně mluví proti cigaretám a hulí jak fabriky.A napsané je to velmi dobře včetně prologu.

Marcela.K.
20. 02. 2008
Dát tip
...moorgaane opravdu hloupý komentář. Nekouřím ani já, ani můj muž ani jedno z mých tří dětí...příště se nesnaž být vtipný za každou cenu. Jsou témata na jejichž zlehčování jsem hodně citlivá.

moorgaan
20. 02. 2008
Dát tip
jen abys sama nehulila jako fabrika.-)).../*

Marcela.K.
20. 02. 2008
Dát tip
...jsem slušně vychovaná holčička, rupí :-)

Janina6
20. 02. 2008
Dát tip
Ach jo... moc, moc krásné.*

ruprecht
20. 02. 2008
Dát tip
moc pěkné... * když pozdravím, můžu jít kam chci... dobrý den! :-))

slovak
20. 02. 2008
Dát tip
Chcem veriť, že tie tvoje príbehy raz vyjdú knižne.T*

Háber
20. 02. 2008
Dát tip
smúTky popísané milo***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru