Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední kapka

05. 04. 2008
10
25
2173
Autor
Marcela.K.
Byla to poslední kapka.
Když dopadla, rozstříkla se do stran.
Setřela ji prstem, kývla na servírku, ale on ji chytil za ruku :,,Nech to, já zaplatím.“
Usmála se, políbila ho na tvář a řekla : ,,Ahoj.“
I on se usmíval. Ještě u dveří se ohlédla. Kývla hlavou a vykročila do vlhké tmy. Mrholilo.
Ušla asi polovinu z cesty domů, když se zastavila, vyndala z kabelky mobilní telefon a napsala krátkou zprávu. ,,Už si nebudu lhát.“
Strčila ruce hlouběji do kapes, hlavu stáhla mezi ramena a zrychlila krok.
 
Manžel právě vyšel z koupelny.,,Ty už jsi doma?“ podivil se, políbil ji, řekl že je utahaný a jde  spát. ,,Jo, taky půjdu. Zahřej postýlku.“
 
Svlékala se. Podívala se do zrcadla nad umyvadlem. Vzala vatový tampon a pomalu si začala odličovat oči. Několikrát ho vyměnila, než černé čmouhy na kůži zmizely. Usmála se na sebe.
 
Vždyť přece nic neudělala špatně. Nestála o vztah, který by skončil v posteli. Vlastně ani neví proč si ho tak oblíbila. Kdyby četla jen ty jeho básně, nikdy by nebyl favoritem. Snad by ho šoupla do oblíbených, přečetla by si pak každou jeho novou básničku, ale tím by vše končilo.
Už si ani nepamatuje, kdo komu napsal první mail.
Neměla si ho nechat vlízt tak pod kůži. Měla poslechnout přítele, který viděl věci z odstupu a řekl jí jasně:,,Ten chlap tě citově vydírá.“
Neviděla to, protože to vidět nechtěla a taky, chtěla věřit na čistotu toho vztahu. Vždyť byla jen vrba, do které on šeptal své smutky.
Zavřela oči, nadechla se a stoupla si pod sprchu. Prudkým proudem vody si masírovala tělo , ale nejraději by si vytáhla z hlavy mozek.
 
Opět se jí vracela ta chvíle, kdy ho poprvé viděla a nechápala proč o to setkání tehdy tak stála.
Bylo to, jakoby vstoupila do snu. Stála pod schodištěm, které znala z obrázků, uprostřed obývacího pokoje, kde se z fotek usmívala jeho životní láska.
Měla  právo tu být?
Dívala se na akvárko v rohu ložnice, do náruče vzala plyšovou kočku…
 
Namydlila se a pustila si proud vody na hlavu.
 
Nepomohla ani studená sprcha.
Vracely se jí ty chvíle, kdy se objevil neznámý „přítel“ a ona s důvěrou sobě vlastní netušila…
Vracely se jí chvíle, kdy věděla, že vztahu, který nemá budoucnost, je třeba dát hranice.
Vracely se jí chvíle, kdy mu psala: ,,Nemusíš mi psát  každý den, abychom zůstali přátelé.“
To už věděla, že „ jediná životní láska,“ která mu umírala na začátku jejich setkání, je nahrazena jinou…“přítel“ se postaral.
A pak se hledal viník.
Nechápala, nevěřila, netušila, čeho všeho jsou lidé schopní. Lží, intrik, fabulací..
Žila vždy obklopená láskou nejbližších. Netušila, že zrada tak moc bolí.
 Jednotlivé jedovaté kapky naplnily pohár a když se objevila další,,přítelkyně“oblečená do beránčího roucha,  přetekl.
 
Trvalo to rok, než pochopila, že  vše byla jen hra. Přítel nezrazuje.
 
Vyšla z koupelny. Podívala se na mobil. Příchozí zpráva. Usmála se.
,,Jen jsem ti nalil čistého vína.“ P.
 
Otevřela dveře do ložnice. Ach jo, zase chrápe… její úsměv prolétl tmou. Vklouzla pod peřinu,  přitulila se a strčila svoje studený nohy mezi ty jeho.

25 názorů

Marcela.K.
07. 04. 2008
Dát tip
Já ale opravdu nemíním psát "největší román všech dob", tudíž mi stačí i Tvoje dobře míněné rady a to , že se často ke svým věcem vracím a přepisuju, Ti tedy klidně prozradím :-) a změní-li se dílko natolik, že se pozmění i myšlenka... pak původní smažu a vyvěsím to upravené :-) ...a klidně příště napiš, co bys "upravila " Ty, já se úpravám nebráním, jdou-li mi do ucha a do pusy...

Lakrov
07. 04. 2008
Dát tip
Domýšlivost, kterou mi prisuzujes, nepatri zrovna mezi dobre vlastnosti :-) Ta cestina... Pokud bys pripustila i rozmýšlivost, pak si vzpominam, ze nektere vety se mi chtelo trochu poupravit. V tomhle je ale tezke radit, protoze kazdy to vnima jinak. Univerzalni pripominka zni, ze spoustu drobnych neresti v textu odhalis, kdyz si jej prectes za mesic, za dva. Ale moje rady a postupy jsou k nicemu. Na to jsou tu jinsi odbornici.

Marcela.K.
07. 04. 2008
Dát tip
Lakrov, díky, je vidět, že Ty jen nečteš, že i domýšlíš ;-) Robinia dík...ráda tě vidím :-)

Lakrov
07. 04. 2008
Dát tip
Pusobi to jako takova syrova rekapitulace vlasnich chyb. Vety jak z kulometu. Zadne nacesane pitvani vlastnich myslenek. Zaverecna nalada (snad ponauceni :-)) je neco jako 'byla (jsem) blba; kdo vi, budu-li jina'. Nebo taky 'hop zpatky do jistoty'. Postava (jeji) se nezda ani kladna, ani zaporna. Proste: Tak to chodi. A je hezke, ze to podavas po castech. O napeti sice mluvit nelze, ale urcitou zv edavost to postupne odkryvani vzbuzuje. Tip.

Robinia
07. 04. 2008
Dát tip
možná bylo, možná nebylo... mám ráda takové děje, kam si člověk může dosadit vlastní příběhy... domýšlet a nedomýšlet se...

Marcela.K.
06. 04. 2008
Dát tip
No tak si něco napiš :-))) Nemůžu za to, že nemáš fantazii :-)) čau!

StvN
06. 04. 2008
Dát tip
Domýšlení funguje do jisté míry. Nechávat všechno na čtenáři, to už ho to skoro můžeš nechat napsat samotného.

Marcela.K.
06. 04. 2008
Dát tip
Janičko, ale to je právě ta chyba...spojovat si text s životem autora a cpát ho do každé věci , kterou čteš... to, že v něčem je jen naznačeno já považuji v povídkách i básních za správné, nemám ráda "polopatizmus" od toho má čtenář svoji hlavu, aby si domýšlel "svůj" příběh a STvN těžko najde "změněná jména" ony tam totiž žádná nejsou :-)) ...mimochodem nechci napsat "největší román" všech dob :-))) Jiří...já? O mně tu nejde...přece:-)

nostalgik
06. 04. 2008
Dát tip
Nevyhledávám přátelství, abych se "vyplakal" z dosavadního života. Vyhledávám řátelství, abych rozdával optimismus, o který dosud nebyl zájem. Co bereš ty?

Janina6
06. 04. 2008
Dát tip
Kdybych neznala trochu víc z tvé reality (mimo povídku), asi by mi to taky nebylo dost jasný. StvN má pravdu, i když ji říká svým typickým kousavým způsobem. Nebuď hned naježená...

StvN
06. 04. 2008
Dát tip
Spíš se sem hodí tenhle: Většinou jsou to líní, domýšliví frackové, kteří si myslí, že napíší největší román všech dob, když naklepou na stroji svůj životopis a změní v něm jména. David Lodge - Hostující profesoři Když bych to teda napsal tak, abys to pochopila, tak jsi napsala text, v němž toho víc zamlčuješ, než říkáš, a taková povídka je lidově řečeno trochu na prd.

Rabb
06. 04. 2008
Dát tip
pointaa z chlapů dělá jakési nesexuchtivé bytosti.. ..ale i tak gut..* :-)

Oldjerry
05. 04. 2008
Dát tip
Jo, jo, ty návraty.... a chuť popela na jazyku...

Marcela.K.
05. 04. 2008
Dát tip
Toto máš na svém profilu...víš o tom? Střezte se člověka, který se úporně snaží něčemu přijít na kloub. Přijde na to a zjistí, že není o nic moudřejší než dřív," říká nám Bokonon. "Takový člověk je pln zášti ke všem nevědomým, kteří ke své nevědomosti nedospěli usilovnou prací." Kurt Vonnegut - Kolíbka

StvN
05. 04. 2008
Dát tip
I ty chudinko. Až napíšeš povídku, věř, že se nad ní zamyslím.

Marcela.K.
05. 04. 2008
Dát tip
Mně se zdá, že čteš text a ani se nad ním nezamyslíš a chceš jen provokovat...je to povídka, ber, nebo nech ležet...jak ti mám vysvětlovat myšlenkové pochody postavy z povídky? A poznámky typu "jahodové dny" si nech pro své vrstevnice, buď tak laskav...tošku brzdi.

StvN
05. 04. 2008
Dát tip
Když tomu nerozumím, tak se ptám. Nechápu, že máte dneska všichni touhu zvídavému chlapci nadávat. Jahodové dny?

Marcela.K.
05. 04. 2008
Dát tip
Prosímtě podívej se co jsi četl, buď tak laskavý...a přečti si to ještě jednou a jestli tomu nerozumíš, tak raději mlč. Jsi trošku mimo.

StvN
05. 04. 2008
Dát tip
Celkem fajn atmosféra, ale jinak nic nového pod sluncem. Možná bys mi mohla vysvětlit, proč ze sebe ženský dělaj v takových případech oběť a proč nenechají manžela vklidu vyspat.

Diana
05. 04. 2008
Dát tip
Ani já nemám co dodat :-))****

avox
05. 04. 2008
Dát tip
:-)) no jo, nemá se míchat virtuální svět s tím reálným

Háber
05. 04. 2008
Dát tip
*

Janina6
05. 04. 2008
Dát tip
*

Deepness
05. 04. 2008
Dát tip
:-) *

Hesiona
05. 04. 2008
Dát tip
***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru