Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dárek k svátku

21. 04. 2008
9
19
1376
Autor
Marcela.K.
Copak na tom záleží?
Kdyby byla kluk, jmenovala by se Ivo a kdyby bylo podle tátova přání, slavila by svátek na Lenku.
Maminka ji vybrala jméno a jí nikdy nepřipadlo důležité.
Mají -li svátek děti, nebo manžel, píše si do požadavků volno...na sebe zapomněla a tak vyfásla celý víkend.

Když se ráno objevila na pokoji, řekla ji pacientka, která leží na oddělení už týden: ,,Vy jste tu zase?!"
,,Ano." pokusila se o úsměv :,, Zítra a pozítří tu budu taky."
,,To snad není možný, sestřičko, vy tu jste pořád!"
Uvědomila si, že během devíti dnů odpracuje sedm dvanáctihodinových služeb.,,Je nás málo," odpověděla a opět se unaveně usmála.
Včerejší sobota znamenala, že na oddělení byly jen ve dvou, bez ošetřovatelky. Přijela domů z práce, usnula v obývacím pokoji u kávy a televize.
Manžel ji v půlnoci vzbudil :,,Pojď spát."
Ani sprcha ji neprobrala a docela ráda vklouzla pod deku, aby se k němu přitulila. Ještě si uvědomila, že nemá studený nohy a že by tedy asi usnula i sama,
jenže milovala ten pocit, kdy on ji objal levou rukou a pravou cítila pod  svojí hlavou. Usnula hned a ráno ji vytáhl z postele budík.
 
Rozdaly snídani, nakrmily nemohoucí pacienty...napolohovaly je, nachystaly a napojily infuze. U čtyř pacientů musely přepíchnout periferní kanyly.
Mezitím doktor prošel vizitu a ony  začaly chystat infuze, zkumavky a žádanky na krevní odběry, injekce.
Natočily ekg,  splnily ordinace z vizity, rozdaly polední léky. Zjistily, že nemají už žádné čisté prádlo a byly nuceny, svléknout dvě povlečené postele,
aby mohly převléci pokálené pacienty do čistého. Rozdaly oběd a nakrmily opět nemohoucí...Po obědě přivezli akutní  příjem. V sobotu byly příjmy čtyři.
Radovala se, že zatím je služba klidnější než včera. Přesto se až do večera nezastavily.
  Když dokončil příjem, upozornily lékaře,  že stav včera přijmuté pacientky se zhoršil. Po statimově provedeném odběru bylo potřeba provést několik  dalších odběrů krve, moče, výtěrů
a nasadit antibiotika a znova infuze.

Večer vypouštěla sběrný sáček na moč  u pacienta kterému v pondělí odstranili tracheostomii a on konečně místo psaní mohl mluvit ,  zeptal se: ,, Sestřičko, vy jdete teď  večer domů?"
Usmála se : ,,Jo a jsem moc ráda." On odpověděl: ,,Já půjdu už po neděli snad taky domů, ale já jsem rád, když tu jste..."

Když přijela domů, čekala na ni první bábovka, kterou upekla dcera sama. Trochu placatá...Byla tak unavená,  že místo údivu a pochvaly, jen zavrčela :,,To jsi na to vzala to nejlepší máslo?!"
Manžel uvařil kávu a ona zjistila, že ta bábovka je vlastně skvělá a moc dobrá...
Mrzelo ji, že neměla už energii na to  říci  dceři: ,,Jsem moc ráda, že tu jsi ...a umíš upéci tak skvělou bábovku."

19 názorů

Někdy je dobře, zapsat si své pocity, srovnat si je podle důležitosti a být připravený na příště :)

Marcela.K.
22. 04. 2008
Dát tip
To jsou nádhrné růže a líbí se mi, že jsi je neuřízla :-) Díky, moc :-)

Robinia
22. 04. 2008
Dát tip
... a nezapomínej na sebe :-)

Robinia
22. 04. 2008
Dát tip
Pár růžiček k svátku :-)

jasně...zůstávám věrným čtenářem :o)

Marcela.K.
21. 04. 2008
Dát tip
...ale, Alešku :-) Mně šlo opravdu spíš o to uvědomění si, jak je důležité umět druhému říci, že jsi rád, že je... ber to dopovězení v komentech , jako premii pro věrné čtenáře ;-)

skoro bych se přimlouval za připsání toho dialogu s dcerou z druhého dne k dílku, třeba jako p.s.... pro zakončení příběhu je to důležité a někdo si toho nemusí jen tak v komentářích všinmout :o) a to by byla škoda...

Marcela.K.
21. 04. 2008
Dát tip
Lakrov, dík... poznala jsi to přesně. Psala jsem to v noci, potřebovala jsem se z toho "vypsat", protože dcera už spala a já zjistila, že jsem vlastně zahodila šanci být s ní chvíli šťasná. I manžel mi řekl, že mi to přece chtěla upéci pro radost ..k svátku. Deník otroka :-)) to mě rozesmálo. není to tak hrozné, občas mám i větší volno, to jen , že se to teď tak nahromadilo a vlastně to teď bude trvat až do podzimu...sice budeme mít občas "dovolenou" v celku, ale tu "zaplatíme" pak nahuštěním služeb v době, kdy budou na "dovolené" druhé kolegyně.... Už teď po nás chtějí, abychom si nechaly proplácet přesčasy, protože prostě sestry nejsou... To srovnání s "vězením" pacientů... právě proto píšu, abych otevřela dveře pro "návštěvy."

Lakrov
21. 04. 2008
Dát tip
Připomíná mi to záznam z deníku. Text není ničím přikrašlován; je z něj zřejmý ten spěch, v jakém byl napsán, i ty překlepy tomuhle dojmu napomáhají. Záznam z deníku -- jak jen označit autora -- 'deníku otroka'. Tak nějak by bylo možné pojmenovat člověka, kterému 'pro sebe' zbývá čas jen na ty 'základní životní funkce'. Dobrovolného otroka, protože si vlasntě na nic nestěžuje(š). Má chuť myslet i na ostatní. A pak mě napadá srovnat tohle 'dobrovolné' otroctví s 'vězením pacientů'. Těm jde taky jen o 'zachování základních funkcí', jenže oni si tu situaci nevybrali dobrovolně. A pak už mě nanapadá nic.

Marcela.K.
21. 04. 2008
Dát tip
Oldjerry, je pravda, že by tam nemusel být výčet toho všeho, ale mohu tě ubezpečit, že to zdaleka nejsou všechny úkony, které jsme v práci to dopoledne dělaly a já prostě jen chci, aby si toto čtenář uvědomil. Ze sesterského povolání se postupem času stala řehole a vůbec se nedivím,že mladým se do této práce nechce.Stal se z toho už celonárodní problém. Staré sestry odcházejí do důchodu a mladé nejsou. Já si nestěžuji na "práci s pacienty", já si stěžuji na to, že na tu práci je nás málo, nestíháme ji tak, jak bychom měly a nemocný by si zasloužil. To je to , co mě trápí. Písmena doplním :-) psala jsem to z jedny vody načisto přímo sem.

Marcela.K.
21. 04. 2008
Dát tip
Jani, mně spíš šlo o to, umět někoho obdarovat tím, že mu řekneš : ,,Jsem rád, že jsi." :-)

Marcela.K.
21. 04. 2008
Dát tip
Diano, zítra je už dnes. Vzbudila jsem se půl hodiny před tím, než vstávala do školy. Počkala jsem a sedla si k ní na postel.,,Víš, že ta bábovka byla moc dobrá," řekla jsem jí, když otevřela oči. Začala se smát a já dodala :,,...a tomu, cos upekla, se říká brousek, to byl ten tvrdý okraj, ale s kávou chutnal báječně!" Smály jsme se obě a ona na to:,,Já to dělala přesně, jak říkali ti "Kluci v akci" v televizi." ,,No, jo, "Kluci v akci", ti hrozně kecaj! :-)))Příště to zkusíme spolu, jo. Promiň, ale já byla opravdu hrozně utahaná." Usmála se a řekla.,,Já vím, mami."

Háber
21. 04. 2008
Dát tip
tieto tvoje veci sú veľmi cenné pohľadom, akým ich podávaš

Oldjerry
21. 04. 2008
Dát tip
Bašta, ale : i když tomu rozumím - žiješ svým povoláním a vykonáváš ho jako poslání - ta stať o úkonech s pacienty je tam jako stěžovací odstavec. Nakonec je to shrnuto krátkou větou : Přesto se do večera ani nezastavily, která by tam stačila samotná, nebo jen jednou vedlejší větou rozvitá. Formálně : chybí ti tam jednotlivá písmena a odstavcování si dělá co chce. Mně se to přesto docela líbí, protože v tvých dílech je vždy lidský rozměr, což je pro mne velmi důležité.

avox
21. 04. 2008
Dát tip
*/

Janina6
21. 04. 2008
Dát tip
To je opravdu smysluplně prožitý čas. Jen na sebe kdyby ti ho zbylo trošku víc...*

Diana
21. 04. 2008
Dát tip
Dceři to řekneš zítra, nic není ztraceno. VŠECHNO NEJLEPŠÍ K SVÁTKU!!! Jsme moc rádi, že tu jsi :-)))) T********

to jsou ty nejlepší dárky...:o)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru