Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Barcelona zlodějská

05. 05. 2008
52
97
6695
Autor
Vaud
 

         Podle učebnice International Business, kterou jsem ještě nevrátil do knihovny, existují 4 fáze jimiž projde člověk žijící v zahraničí jako já. Nejdřív jsou to líbánky. Všechno se zdá růžové a nádherné. Říkáte si, že v Čechách je to naprd a tady geniální. „Proč já vůl se nepřestěhoval už dávno!" Pak následuje deziluze, což je fáze číslo dvě. Zjistíte, že tu nic nefunguje, úředníci jsou pomalí, v obchodě mi nerozumí, kámoši jsou daleko.  „Proč já vůl se vůbec stěhoval, co mi v Pardubicích chybělo?!“ Třetí fází je vyrovnání („Co se dá dělat") a nakonec bikulturalismus („Všude to stojí za prd"). Můj honeymoon skončil překvapivě hned první týden. Okradli mě na Plaza Catalunya. Nijak mi to nepřiblížilo fázi bikulturalismu, ale spíš prodloužilo deziluzi. Nešťasný jsem byl nejen já, ale zřejmě i chmaták. Já ze ztráty kreditky - on či ona z mého (lékařskou praxí poznamenaného) podpisového vzoru a komplikovaného příjmení. Zůstal jsem sám pár dní uprostřed velkoměsta bez peněz, což jinak vřele nedoporučuju. Tedy pokud nejste od přírody žebravý typ. Já jsem dobře živený staropanensky růžový český internista, který soucit nevzbuzuje ani ve své vlastní zemi.


         V Barceloně se krade. V teple a u moře si většinu věci potřebnou k přežití pořídíte snadno čórkou. Je to dáno tím, že je tu velká hustota lidí a turistů zvláště. Barcelona je podle statistik 9. nejoblíbenější turistickou destinací na světě. Pak je tu taky vnímání osobního prostoru. V Čechách si sednete v parku na lavičku a je obsazená. V Barceloně si k vám těsně přisednou tři nádherné kočky (v horším případě tři vágusové) a nic to neznamená. Není to váš šťastný (nešťastný) den. Není to parfémem od pratety z Hulína. Lavička je totiž čtyřmístná. Podobně to vypadá v barech. Největší hustotu lidí na světe na metr čtvereční má zřejmě zdejší Champaneria. Pelhřimovská agentura Dobrý den evidující podobné rekordy maloprostorově družných lidí by si tu přišla na své. Ideální místo pro frotéry. V kteroukoliv denní či noční hodinu to tu vypadá jako v hodně přecpaném autobuse v ranní špičce. Stojíte tak natěsno, že je prakticky nemožné dát ruce k tělu nebo se otočit. Případný zloděj nemá nejmenší šanci utéct. Já jsem měl štěstí, že můj kámoš s sebou přitáhl hlouček vnadných latinoameričanek, které mě tamponovaly v místech kousek od baru. Ploužák „Láska drž ma nad hladinou“ od Tublatanky trvá 5 minut a 18 vteřin, průměrná soulož pak údajně 8 minut. Nedovedu si vybavit jinou příležit kdy jsem se tisknul 3 hodiny nepřetržitě k pánvi cizí ženy a ze zadu se na mě tiskla 3 hodiny něčí prsa. A to sem místní chodí na  perlivé víno a na sendvič. Ale mohl jsem dopadnout hůř.


          Za 9 měsíců, co tu bydlím, mě okradli už dvakrát. Ale nestěžuju si. Jednoho známého – Brita okradli už 8x. Druhé bylo na řadě moje kolo. Vydrželo mi jen týden a to přesto, že jsem měl na něm 2 řetězy. Zamkl jsem ho do stojanu před obchodem. Koupil jsem si vysavač a přemýšlel, jak se mi pojede na kole s přístrojem. Zloději mé dilemma vyřešili a samotný vysavač se mi pohodlně nesl. Teď už vím, že některé stojany provozují místní zlodějíčci. Neúspěšně se mě pokoušeli okrást minimálně 3x. Jednou banda v metru na Plaza Espanya, ale to jsem měl na batohu zámek. Pak jsem při rozhovoru s kamarádkou v centru města zjistil, že někdo má ruku v mém ruksaku. Kupodivu to byla ruka  jedné ze dvou velmi pěkných a dobře oblečených slečen. Žádný podezřelý zjev. Podle přízvuku a vzhledu z východní Evropy. Majitelka ruky mi překotně vysvětlovala, že se jí moje taška zahákla o punčochu na koleně... Hrabala mi v kapse, kde nosím špinavé ponožky a boty z různých sportů. To samo o sobě bylo dostačujícím trestem. Dneska se mě pokoušeli okrást při poslechu pouliční kapely (už si dávám víc pozor) a pak jsem vyplašil zloděje v parku, okrádající sfetované Holanďany. Dostali avízo od pakistánského prodavače piva. Pochopitelně, že avízo dostali zloději, ne okrádaní. Trochu se tu nevyplatí být hrdinou, protože je tu každý sám za sebe. Sfetovaným Holanďanům bylo jedno, že je někdo okrádá, a já jsem měl proti sobě 3 chlapy. A u sebe spoustu zajímavých věcí...


             Místní zloději jsou vynalézaví. V prosinci jsem si pozval na přednášku jednoho britského profesora, kterého okradli už u východu z letiště. Vrazil do něj nějaký chlap a hodil mu pod nohy hrst mincí. Při společném sbírání, pak milého pana profesora okradl. Pamatujte si zásadu číslo jedna – cizí lidi tu na sebe nejsou hodní! Homo homini lupus!Bacha při podepisování různých peticí nebo vybírání různých sponzorských darů. Manželčina strýce tu okradli o 800 euro (bože!), protože peníze za ubytování pro jejich partu nechtěl nechat na hotelu. Jedna paní ho prosila o příspěvek na něco a druhá mu pod nos strkala karafiát. Pak říkal, že v jednu chvíli neměl na vteřinu peněženku v ruce a na hotelu se pak divil. Dalšího známého okradli tak, že po něm chtěla starší žena s mapou něco vysvětlit. Prý ho jednou rukou pořád hladila a ošahávla a dole pod mapou mu mezitím vybrala ledvinku. Je možné, že mají umělou ruku. Španělé si skoro nikdy nečtou knihy, přesto jsou v metru k vidění lidi, kteří přecházejí z poloprázdného vagónu do plnějšího a sedají si (většinou k opilým nebo usínajícím cestujícím) a... čtou si . Trochu podezřele jsou to typy, co vypadají, že moc číst neumí. A drží jednou rukou šestisetstránkovu bichli.


           Jiného známého okradli starým trikem, kdy do vás vrazí člověk se zmrzlinou. Při čištění mu snědý hošík sebral nejen peníze, ale i umělé zuby z kapsy! Proracovanější metodu zde zažila jedna česká kolegyně, kdy jí na ulici někdo posprejoval koženou bundu a utekl. Na pomoc přispěchali 2 slušní a ochotní lidé a slíbili pomoc s čistírnou i potrestání provinilce. Při obhlížení škody, pak dotyčnou samozřejmě okradli. Potíž je v tom, že pokud v této fázi přijdete k paní a vysvětlíte jí, že jí právě okrádají, tak vám nebude věřit. A navíc dostanete přes ústa od pomahačů. Časté krádeže jsou na Ramble, kde k vám chodí různé pracovnice erotických služeb, zatarasí vám cestu a dost agresivně vás ochmatávají. Viděl jsem posledně, jak hned předávají lup někomu dalšímu. Zažil jsem i rvačku takto okradených ruských turistů, kde ale Rusové prohráli na body s ochrankou sex shopu v prostředku Rambly. Policie je v případě kapesních krádeží často bezmocná a Rusové nedovedli vysvětlit, co se stalo.


           Oblíbené jsou taky triky s fotografickým aparátem. Někdo vás požádá o vyfocení sebe a pak vám nabídne, že vás též vyfotí. Následně si půjčí váš foťák a už ho nevrátí. Projděte se centrem a podobných nabídek dostanete hned několik. Hlavně pokud vypadáte dostatečně znaveně, chodíte o holi a dáváte šanci na prohru v běžeckých disciplínách. Dvěma mým známým nabízeli přátelští černoši, že jim ukážou, jak se strká karta do bankomatu. Bylo to nad ránem a přátelé požili, tak se ani nesnažili běžet za mizející kreditkou. Pozor si dávejte i v barech. Kamarádka Jolana říká, že u nich doma na Slovensku mají pořekadlo: „Když si dáváš tašku na zem, tak z ní mizí peníze.“ Tady to platí doslova. Kamarádi se stavili na kafe a najednou si všimnuli, že se jim posouvá taška k pánovi u vedlejšího stolu. Ten šikovný člověk byl vybaven hákem a teleskopickým držákem. A následně i jednou dámskou kabelkou... Samostatnou kapitolou jsou auta. Co necháte viditelně v autě, to je jakoby jste to zapomněli venku na ulici. Bezpečně tu není ani pokud v autě právě sedíte. Stává se prý, že zloději přijedou na motorce vedle vás, rozbíjí vám sklo u dvěří a vezmou si požadovanou věc. Motorky se tu špatně honí autem.


            Nezní to celé trochu jako antireklama na Barcelonu? Možná ano. Pravda je, že tu 90% mých známých Čechů i ostatních cizinců okradli. Jako místní se vyhýbáte turistickým atrakcím a profláklým místům. Trochu to snižuje šanci na krádež. Já sám bydlím v dobré čtvrti v domě střeženém kamerovým systémem a ochrankou. Podle zprávy v novinách tu před pár dny okradli i trenéra FC Barcelona Franka Rijkaarda. Zloději přelezli 6ti metrovou zeď a překonali zabezpečovací systém a dům vykradli v době, kdy v něm jeho rodina spala. Franka jsem potkal druhý den v lobby hotelu Artz. Smál se na celé kolo a rozdával autogramy. Možná zná recept na zdejší zloděje. Já asi v jeho případě tuším – snažit se vydělávat víc, než vám stačí zloději ukrást.



97 názorů

FAE BOMB
10. 02. 2010
Dát tip
To jsem zdaleka nepopsal všechno svoje vybavení a zvyky. Jenom obsah mojí peněženky by složil i Foglara. Ten chudák by vytáhnul z kapsy svojí KáPéZetku, smutně by se na ní podíval, hodil by jí do koše a rozplakal by se... (Rád bych konstatoval, že peníze v tý peněžence zabíraj' jen zcela zanedbatelný místo, zbytek jsou samý užitečný věci)

Vaud
10. 02. 2010
Dát tip
to seš připravenej, jak kdybys transportoval zlato :-)) v Barceloně je člověk pořád ve střehu, tak mi teď Praha přijde jako brnkačka :-))

FAE BOMB
10. 02. 2010
Dát tip
*Poučné. Já osobně si kupuju hadry ne podle módy, ale podle počtu kapes a to zejména vnitřních. Při zapnutý bundě se k peněžence a mobilu jen tak někdo nedostane. Když jedu do Prahy, se kterou mám nejhorší zkušenosti, tak větší část peněz, případně kreditku, dávám na jedno až dvě jiný místa, což se mi už vyplatilo. Snad by bylo dobrý dávat stranou i doklady. Menší peníze na placení jízdenek, párků v rohlíku, atd., je dobrý mít někde mimo, případně v nedbale ukrytý "falešný" peněžence s, řekněme, stovkou a pár jízdenkama. V létě je dobrý mít kapsu na krk. Tu nesnášim, tak mám ledvinu. V ní ale dohromady nic nemám a peněženku nosim v přední kapse kalhot a ledvinu přes to, kvůli maskování. V MHD se levou rukou držim tyče a pravou mám přes ledvinu. Tim vytvářim dojem, že tam něco je a zároveň kontroluju i peněženku. Taky někdy nosim na opasku "patrontašku", nebo jak se ta blbost vlastně nazývá. V ní taky nic, pouze bordel typu papírovejch kapesníků, atd. Je to jen další místo, který musí zloděj prohledat. V batohu nic cennýho nemám, ale zvažuji zakoupení hada. Batoh mám kvůli možnýmu útoku pouze na levym rameni. Levou hážu ono zavazadlo nepříteli do ksichtu a pravou tasim zbraň. Teda budu tasit, až si nějakou možná koupim. Zatim můžu nabídnout jen ócéčkovej kasr... Tolik k mýmu voblíkání. Snad ještě krátká poznámka. Moje oblíbená barva je khaki. Okrajově snad ještě beru zelenou, hnědou, šedou... Prostě něco maskovacího. Až uvidíte chlapa, kterej je tak dobře zamaskovanej, že vůbec neni vidět, tak jsem to já. V přírodě je význam zmiňovanejch barev jasnej, nicméně i ve městě je to užitečný, snižuje to totiž případnýmu sniperovi šanci na zásah. To už je ale poněkud mimo. Trošku jsem se rozkecal. Snad nebude Vaudovi příliš vadit, že moje "kritika" je delší, než samotné dílo... :-))

Vaud
27. 01. 2010
Dát tip
no, ze zacatku jsem psal samy takovy kriticky clanky o Barcelone, pak to cloveka prejde a stane se jednim z Barcelonanu a neda na svoje mesto dopustit. Natocil jsem k tomu i video na Youtube / How not to get robbed in Barcelona - muj kamos, ktery je barcelonsky rozhlasovy a televizni reporter, se kvuli tomu urazil :-). Musim napsat neco o jidle a piti, nez to zapomenu.

Vinarka
27. 01. 2010
Dát tip
Heh, cool! Teleskopická tyč mě dostala :) konečně názor, že nejen v česku se krade. Docela zajímavý počteníčko. Tip

Vaud
19. 03. 2009
Dát tip
styska se mi po usmudlane zlodejske Barcelone - tady je vsechno tak... symetricky :-)) ale vlaky jsou tu lahudka

Diana
19. 03. 2009
Dát tip
Ty jsi ve Švajcu? Závidím! Tam jsou lidi slušní a poctiví. Ale nejvíc obdivuji jejich železniční síť a spoje, já tam cestovala hodně vlakem. Vlaky jezdí jak podzemka, snad každých pár minut a když přejedeš, nevadí, za tři zastávky je další uzel, kde přesedneš do správného směru. A - ach! ty hory! Tak si toho krásně užij, šťastlivče! :-)))

Vaud
19. 03. 2009
Dát tip
ja jsem ke konci ziskal nejaky mimikry a uz mi dali pokoj a do Marseille se teprve chystam tady ve Svycarsku se krade malo a v garazich vedle meho nemyteho Bertika (jde o moje auto, ne telesny organ) parkuji same Bentleye a Porsche a nejcennejsi vec, co v aute mam je smetacek na snih a po vyletu do hor i skladaci lopata.

Diana
19. 03. 2009
Dát tip
Mně v Barceloně neokradli. Zato v Praze jednou a v Brně čtyřikrát. Vlasně mne mimo moji vlast okrádají jedině v Marseille - ale tam pokaždé :-( Moc užitečný a zajímavý fejeton! T****

Vaud
03. 03. 2009
Dát tip
Dlouho mi trvalo nez jsem zapadl vzhledem a chovanim mezi mistni. Neumim to popsat - rozhodne nevypadam jako Spanel, ale kdyz prijdu do muzea, tak se me zeptaji, jestli ziju trvale v Barcelone a ptaji se me v katalanstine. Na ostatni turisty mluvi Anglicky... Je to nejaka body language a tu az zvladnes, tak Ti daji zlodeji pokoj :-))

Santi€
02. 03. 2009
Dát tip
znepokojilo mě to s těmi čtenáři v metru

Vaud
01. 03. 2009
Dát tip
mají tam přímo restauračky, kde dostaneš ochutnat jejich specialitky - Ibericos :-)) tam jsem vždycky nechal majlant :-)) to jsou nejen ty šunčičky, ale různé druhy salámů, dělají tam ji jitrnice i takovou jejich tlačenku a pak skvělý sýr Cheso manchego jak se mi stýská!!!!!!!!!!!!

Vtipný. Fejeton i ten nahej pán, zajímavý, že pani v odpadnim koši na něj ani nemrkla.. I tu tašku mu pak určitě někde sebrali. Mě v Barceloně teda taky neokradli, pokud neukradli něco, co jsem doteď nehledala, což je možný. Hlavně jsme tam strávili taky jen jeden den, bylo ukrutný vedro. Město je to krásný. A moc mi chutnala iberská šunka :)

Vaud
25. 02. 2009
Dát tip
já už jsem zapadl mezi místní, tak jsem měl ke konci pokoj ale tady v Basileji si lidi nezamykají auta nebo kola, nechávají peněženky a mobily na stole... Barcelonou odkojenej jsem z toho úplně nervózní :-) já jsem tam byl předtím 3x v Barce a 3x někde jinde a nic se mi nestalo... Existujou taky neokradení, ale mírná paranoia se tam vyplatí.

JiKo
25. 02. 2009
Dát tip
hihi dbrej popis, já už před pár lety v Barce byl a zatím patřím k těm 10% neočorovaných... naštěstí nás průvodkyně vybavila pár tipy a navíc nosím prachy až v druhé vrstvě oblečení když to jde :)) ale já tam byl jen pár hodin .. to zae joo vTip

Vaud
06. 01. 2009
Dát tip

Vaud
06. 01. 2009
Dát tip
:-)) třeba neumím psát básně četl jsem někde od Miroslavka, že optimista nemůže napsat dobré verše :-)) tak si myslím, že pesimistovi bude asi dělat problém psát fejeton asi se to natrénovat do určité míry dá... taky se naučím trochu na kytaru, ale nikdy na ní nebudu válet jako Květoň :-))

Vaud
06. 01. 2009
Dát tip
díky - i za opravu!!

baronka
28. 11. 2008
Dát tip
Tak dnes jsem se rozhodla pro cestu k mořiZa humor - T

Tak jsem někde četl, že v Norsku je kriminalita téměř nulová. Který bloud by ale toužil žít v takové zimě? Jó, Barcelona...

Vaud
01. 11. 2008
Dát tip
Copak Týniště :-)) tam je možný všechno určitě je schovávají v chovatelským areálu

Vaud
25. 08. 2008
Dát tip
prosím - pošťuchuj!!!!!

bestye
25. 08. 2008
Dát tip
dobrá, dobrá - to by nám bestyím šlo docela dobře :c)

Vaud
25. 08. 2008
Dát tip
chtěl jsem to dělat teď přes dovču - ale už to musím publikovat - je to ostuda musíš mě pošťuchovat :-)

bestye
25. 08. 2008
Dát tip
jak tak pročítám Tvoje dílka, začínám se utvrzovat v tom, že by bylo moc pěkné je mít všechny pohromadě :c) s nějakým úžasným titulem něco jako "Odřezky mých všedních dní (nebo dnů - ach ta gramatika)" ;c) protože prostě tohle civilní psaní umíš a umíš to tak, že jsem si jistá, že by to potěšilo daleko víc lidí - jak mě - ve vázané podobě. Budu tedy doufat. Nebo napíšu Ježíškovi :c)*

Milly
24. 08. 2008
Dát tip
to jsou věci.. :-))

Vaud
20. 08. 2008
Dát tip
tadyj sou zase trochu divní lidi, co se oblizují :-) (navíc je to foceno z dětského hřiště)

Vaud
20. 08. 2008
Dát tip

Vaud
20. 08. 2008
Dát tip
rebecco - ta paní je tam jen na srovnání, že tu chodíme občas i oblečení :-)

Oldjerry
20. 08. 2008
Dát tip
Formalisti - jde přece hlavně o obsah a malé jazykové hříšky jsou vedlejší. Mně se to líbí, asi proto, že mne v Barceloně nikdy neokradli. Na Ibize to nemohli udělat z prostého důvodu : jsem stejně bohatý jako 90% českých důchodců... *

Vaud
20. 08. 2008
Dát tip
tomuhle pánovi zbyla jen taška :-)) (foceno včera odpolko v centru města kousek od Sagrada Familia)

Vaud
20. 08. 2008
Dát tip

Vaud
20. 08. 2008
Dát tip
http://picasaweb.google.com/Konstacky/Barcelona/photo#5236349095491657938

Vaud
20. 08. 2008
Dát tip
http://picasaweb.google.com/Konstacky/Barcelona/photo#5236349095491657938

Vaud
15. 08. 2008
Dát tip
je to tu drsný :-), ale pokud se zabarikáduješ doma, tak se to dá :-)

Lyrae
15. 08. 2008
Dát tip
v barceloně mě naštěstí neokradli.zato v římském metru.o peníze i doklady.nikdy nezapomenu na rozhovory s tamější policií jejíž příslušníci ovládají jediný jazyk-italštinu.nejvíc mě na tom ale štvalo, že jsem si předtím v obchodě nekoupila kalhoty, které se mi líbily, protože se mi zdály příliš drahé...dobrá zkušenost a dobrý fejeton, milý autore:)tip

Lyrae
15. 08. 2008
Dát tip
v barceloně mě naštěstí neokradli.zato v římském metru.o peníze i doklady.nikdy nezapomenu na rozhovory s tamější policií jejíž příslušníci ovládají jediný jazyk-italštinu.nejvíc mě na tom ale štvalo, že jsem si předtím v obchodě nekoupila kalhoty, které se mi líbily, protože se mi zdály příliš drahé...dobrá zkušenost a dobrý fejeton, milý autore:)tip

Jolie
11. 08. 2008
Dát tip
jo, vono Barcelona a IP Pavlova ve spicce... la misma realidad... :-)

Vaud
09. 08. 2008
Dát tip
seřezat a hodit pod vlak! dneska okradli švagrovou o brýle a jejího přítele o tenisky

no joo, je to přesný :)....trochu se teda ale přikláním ke zborovi s tou rozvláčností ...mě teda v barceloně neokradli, ale zlodějíčka jsme potkali v metru, lidi ho chytli a chtěli odvést na policii, ale nakonec ho pustili, byl to nějakej mladek kluk...vsadila bych se, že nastoupil do dalšího a zkusil to znova no

Vaud
29. 07. 2008
Dát tip
tady je nejlepsi behat po ulicich nahy a nechat si udelat nejaky piercing, aby si clovek mel kam povesit klice od bytu :-)

MKbaby
28. 07. 2008
Dát tip
Jo jo, když jsem byl v Bruselu, ptal jsem se lidí z naší mise, jak je to s necháváním věcí v autě atd. Odpověď mne šokovala: "Tady kradou tak, že ani poledne nedržej..."

MKbaby
28. 07. 2008
Dát tip
Jo jo, když jsem byl v Bruselu, ptal jsem se lidí z naší mise, jak je to s necháváním věcí v autě atd. Odpověď mne šokovala: "Tady kradou tak, že ani poledne nedržej..."

gemina
26. 07. 2008
Dát tip
tak tam nejedu:oD

Vaud
23. 07. 2008
Dát tip
díky díky díky - bohužel jseou zloději vynalézaví :-))

Katariina
22. 07. 2008
Dát tip
Díky!! Průvodce na prázdniny k nezaplacení! :-)

Vaud
22. 06. 2008
Dát tip
nabizeli mi i u praci v Mexiku a v Latinske Americe - tam je to pry o nekolik radu horsi Pry bych se tam nemel nikdy prochazet po ulici. Nekterym firmam jejich zamestnance unesli a i pres zaplaceni vykupneho je nevratili - pry mistni pak uz vedi, na kterou cast mesta jet... Zlaty kralovehradecti mafiani :-))

Vaud
22. 06. 2008
Dát tip
minuly tyden me sly navstivit 2 kamaradky, aby mi udelaly neco dobryho k veceri, protoze jsem mel narozeniny. Asi metr pred brankou jednu z nich okradl borec na motorce - strhl ji kabelku s dvouma mobilama a sebral cast me vecere :-( V Londyne jsem byl tenhle tyden a citil jsem se tam bezpecne - dokud jsem neslysel v metru Spanelstinu :-)

pěkné fotky:o) děkuji za avi.. zdraví sluníčko:o)

Vaud
25. 05. 2008
Dát tip

Vaud
25. 05. 2008
Dát tip
tady mě v zápětí chtěli okrást :-)

podezdívka
14. 05. 2008
Dát tip
Opět výborné (abych udělal radost Tobšovi, tak o5 výborné. I když takhle bez mezery by to asi přečet jako opěti výborné) Občas vídám pejskaře, jak seberou ze země produkt svého miláčka (za pomoci igelit. sáčku) a vloží si ho do kapsy. Možná by nebylo od věci se takto vybaven projít po La Rambla. Alespoň by katalánští kapsáři poznali, že i tohle jejich, zdánlivě snadné, živobytí stojí občas za hovno. *

Montrealer
13. 05. 2008
Dát tip
Měl bych dát tip i Tobšovi. Za nezměrnou snahu. Já měl taky jedničku z češtiny, ale čtivé vyprávění o zlodějích překonalo mou podvědomou pravopisnou hnidopyšnost.

Vaud
08. 05. 2008
Dát tip
Tobšo, přestanu používat číslice úplně! Pointy i plytký děj nějak dopiluju!

Tobša
08. 05. 2008
Dát tip
Vaude, no, vlastně mám dvojku :-) Ono vždycky si musíš uvědomit, že základem příběhu je pointa (resp. myšlenka). No a podle ní se to vše odvíjí. Jop, když jsem zmiňoval ty číslice ... ty zabíjejí dynamičnost děje, používej je minimálně.

Vaud
07. 05. 2008
Dát tip
Tobso, ty chlape sikovna. Priznej se, ze ty jsi mel jednicku z cestiny? No, asi kvuli jinym vecem nez ja. Nepolevuj v bdelosti! Diky za opravu chyb! Na ne nemam vetsinou uz silu. Pisu lehce nespisovne, ale ne vedecke clanky (tam mam i ty procenta spravne, byt ted plodim prevazne anglicky a Anglanum je to putna a pisou procenta dohromady). Napsat to moje "povrchni povidani bez hlubsi zapletky" do bodu me jeste nenapadlo, ale treba pak dostanu od rodinu Zboru vic tipu (a to nam tu hlavne jde). Pristi fejeton napisu snad v bodech a se zapletkou :-) a bez gramatickych chyb.

Tobša
06. 05. 2008
Dát tip
Kruci, ještě jsem si tam nechal kousek z icq, když jsem to překopírovával, no nic. :-)

Tobša
06. 05. 2008
Dát tip
Zdravím, přidal bych i svou kritiku. Celé dílo se mi zcela jistě nejeví jako fejeton. Je to vypravování (Nevím, jak je to tu rozděleno a jaké kategorie přesně existují, ale vzhledem k tomu, že je dílo označeno jako fejeton, tak na to upozorňuji). Vypravování postrádá hlubší smysl: celý obsah by se dal vypsat v bodech a fertig. Je to povrchní, bez hlubší zápletky; autor nepřiblížil ani místo ani žádnou konkrétní osobu, čímž dílo nepoutá tolik pozornosti čtenáře. Dílem se táhnou chyby spíše formálního druhu (příliš častý a nevhodný výskyt číslovek, expresivní a nespisovné výrazy,...). Suma sumárum je to vypravování (s trochou nadsázky črta :-)) bez znaků vypravování (bez znaků črty). Chyby: fáze jimiž --> čárka mezi slovy on či ona --> jasný vylučovací poměr, tedy píšeme čárku věci --> věcí Nedovedu si vybavit jinou příležit kdy jsem --> příležitost, kdy... ze zadu --> dohromady nestěžuju si --> nestěžuji si ... Thyrjax (16:16:50 6/05/2008) že jsem měl na něm 2 řetězy --> na něm měl (špatný slovosledný obrat) dilemma --> jedno >em< sfetované: když už takto expresivní výraz, tak se >z< bože! --> zvolání raději s velkým písmenkem ošahávla --> chybí a Trochu podezřele jsou to typy, co ... --> čárka za podezřele Proracovanější metodu --> chybí p 90% --> mé oblíbené... věta: Pravda je, že tu 90% mých známých Čechů ... by zněla takto: Pravda je, že tu devadesátiprocentní mých... jistě - je to hloupost - obecně platí zásada: pokud je mezera mezi číslem a jednotkou či značkou (5_kg), znamená to pět kilogramů, pokud tam není, dělá z jednotky přídavné jméno (5V - pětivoltový) 6ti --> slovy, nebo s pomlčkou

j_i_r_i_k
06. 05. 2008
Dát tip
Vaud: To má každý Barceloňan pod polštářem International Business? :) A já měl za to, že byznys po španělsku je něco jak kuchyně po anglicku.

Zbora
06. 05. 2008
Dát tip
Jo v Pardubicích říkáš? No, kdybys žil před tím v Praze, mohl jsi podobný fejeton napsat už před patnácti lety :o) Jinak mi připadá místy až zbytečně rozvláčný - při jeho délce bych možná pominul některé méně podstatné (vtipné, neobvyklé) skutečnosti. Má žena, když si ho četla, rezignovala po prvních dvou odstavcích (ono to taky docela dlouho trvá, než se "rozjede" a začátek mi připadá oproti tomu jak Tě znám opravdu těžkopádnější. Většina Tvých fejetonů mi totiž přjde samozřejmá. Tenhle ne. Nějak je na něm poznat, že byl tvořen). Co oceňuju je ovšem ten potenciál perfektního návodu pro lidi, kteří netouží po okradení a brilantní pravopis i s těmi neustále se měnícími pravidly - ten Ti až sobecky závidim. Asi se na to budu muset někdy kouknout :o) tip dám


Vaud
06. 05. 2008
Dát tip
Pratele diky! Nevratim ucebnici z International Business a stane se ze me konecne pravy Barcelonan!

moc dobře napsané,humorné:o)) ..ale v Barceloně bych teda žít nechtěla *tip*

zelva
05. 05. 2008
Dát tip
mě to nějak nechytlo...

Milly
05. 05. 2008
Dát tip
ee, neukradli mě ještě.... :-D- pouze okradli....

Milly
05. 05. 2008
Dát tip
Jo, a -t- :-)

Milly
05. 05. 2008
Dát tip
No nazdar!! Četlo se krásně.... A u nás mě taky teda jednou ukradli, jsem si při čtení vzpomněla- v tramvaji na Silvestra.... (takovou jsem tam přitom měla krásnou peněženku a vizitku v ní- a asi 30 Kč.. :-//)

ceder_john
05. 05. 2008
Dát tip
nejvíc mě pobavilo to s tím vysavačem..

Pound
05. 05. 2008
Dát tip
:)

vesuvanka
05. 05. 2008
Dát tip
skvěle napsaný fejeton, četla jsem jedním dechem... TIP


pozorovatel
05. 05. 2008
Dát tip
český policajty na ně

Fouraix
05. 05. 2008
Dát tip
jasný* to se čte samo, a to i na stojáka u terminálu:) ale mezi ty morgoše nepáchnu páč bych se asi snažil bránit a následná repatriace ostatků by zruinovala rodinu

sidonia
05. 05. 2008
Dát tip
:)

Terpsichore
05. 05. 2008
Dát tip
Jee, Vaude, ty ses mi zase tak bajecne trefil do nalady! Sedim ted v Praze s dvouletym mimi a 6mesicnim briskem a styska se mi po cestovani.. tak dik za pripomenuti nekterych jeho aspektu :-) No, preju ti, aby se ti tam podarilo vydelavat vic nez ti ukradnou a zazivat veci, ktere ti zvednou naladu vic, nez ti ji chmataci staci zkazit :-) Jo a ***!

Yeziiinka
05. 05. 2008
Dát tip
Když to tak čtu, nenalézám žádnou jinou cestu jak z takového permanentního ohrožení ztrátou věcí ven, než okrádat taky. A nejlépe samozřejmě zloděje. Je to velmi nóbl představa, jak Ti chmaták prohrabuje kapsu a Ty rukou na druhé straně vyklízíš tu jeho... ostatně při takové četnosti perfidních zlodějíčků v jedné aglomeraci nevěřím, že se podobné faux pas mezi "galérkou" občas nestane. Prostě síla, ale abych nezapomněla - čtení je to opět skvostné. *

Delahaye
05. 05. 2008
Dát tip
Velmi dobrý fejeton. A poučný. A jsem moc rád, že se ukazuje, že umíš psát i "vážněji" - tím myslím, že humor tentokrát je upozaděn, nicméně čtivé je to velmi. T.

Oldjerry
05. 05. 2008
Dát tip
Už dlouho jsem nepřečetl nic tak dlouhého a nelituji...*

Smetiprach
05. 05. 2008
Dát tip
huh! :-))

Pacer
05. 05. 2008
Dát tip
Ještě jsi nevyzdvihl rvačku v baru jako zástěrku, jednou dokonce i imitace náhlé smrti byla vysoce efektivní. Doporučoval bych před návštěvou Barcelony pár dní trénovat v Riu ... :)*

j_i_r_i_k
05. 05. 2008
Dát tip
:) Opět nezklamal. Ale tedy nějak to ve mně vyvolalo přenesenou druhou fázi - Proč, ty vole, ses vůbec stěhoval, co ti v Pardubicích chybělo? Co Ti chybí (či aspoň dočasně chybělo) v Barceloně jsi popsal. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru