Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Představy o www.poezie.cz

04. 07. 2001
1
0
1998
Autor
inventor

Pověřen Oldou, tentokráte pln důvěry a očekávání, představuji zdejší komunitě možnosti, které vznikly Oldovi, a tedy nám všem, po získání domény www.poezie.cz

Napřed pár informací pro zatím nezasvěcené:

 

Internetová adresa www.poezie.cz je exkluzivní možností stát na křižovatce budoucího velkoměsta internetové poezie. Je nasnadě, že tato oblast se bude i nadále rozvíjet a dění na uvedené internetové adrese bude aspirovat na vysokou pozornost stále stoupajícího počtu zájemců.

Po několikaměsíčním vyjednávání se podařilo Oldovi tuto doménu získat, a to, přiznejme si, i díky věhlasu a technickému rozvoji Písmáka. Poslední majitelé domény si přáli sehnat osobnost, která by v dané oblasti zaručila další vývoj i dostatečnou podporu větší skupiny autorů, a to nejenom amatérských. Olda se nabízené příležitosti zhostil a nyní on sám potřebuje dostatečnou oporu tvořivého týmu, který mu umožní dát uvedené doméně novou a moderní tvář.

V průběhu jeho kampaně o získání domény jsme spolu o budoucím vývoji diskutovali. Olda diskutoval pravděpodobně s více zájemci ve svém okolí, ale já měl to štěstí, že se mu moje představy zatím líbily nejvíc. Tímto mi poskytl možnost představit zárodek budoucího projektu zdejší i ostatní veřejnosti.

Dohodli jsme se, že zde založíme Klub www.poezie.cz, kde budeme průběžně zveřejňovat nové informace pro zájemce o spolupráci, a také diskutovat o otázkách, které s projektem souvisejí. Například: vztah mezi Písmákem a Poezií, účast sdružení Písmák na projektu a další podobné nesnadno rozhodnutelné otázky.

V úvodníku Klubu www.poezie.cz najdete základní představení projektu v bodech s krátkými komentáři. Každý z těchto bodů bude nutné diskutovat v samostatném auditoriu, což budeme postupně dělat. Nyní zahájíme diskusi touto Upoutávkou závěrečnou otázkou:

 

"Máte dojem, že www.poezie.cz může ohrozit nebo posílit další existenci www.pismak.cz ???"

 

Nebojte se být upřímní, jedině tak se vyvarujeme budoucích nedorozumění.

 

S milým pozdravem Zdeněk Horner


Mahoney
23. 07. 2001
Dát tip
díky bří, právě tohle jsem se snažil velmi zkratkovitě naznačit... evidentně příliš zkratkovitě :-))

Wiki
21. 07. 2001
Dát tip
Papouch :o)))))) moje řeč :o)))))))) Jak to ten Bříza dělá, že vždycky trefí hřebík na hlavičku ????

Bříza
20. 07. 2001
Dát tip
Můj názor je, že Písmáka může ohrozit: 1) skutečnost, že jeho "vedení" se nadchne pro nový projekt - a vrhne většinu sil tam. 2) samotný vývoj na Písmáku - kde je nezvládnut problém kvantity - (s jejím narůstáním klesá kvalita jak vzájemné komunikace, tak i děl - neboť v nastalém anonymním zmatku se nestydí kdokoli publikovat cokoli - klesá výkonnost výstupního protiblbostního filtru autorů) - kdož budou těmito trendy znechuceni, možná přesedlají 3) existence prostředí méně "izolovaného" od neinternetového literárního světa bude NESMÍRNĚ atraktivní. Proč by nově příchozí nesměroval svá díla raději na "poezii", než na "písmáka"? Nemá -li na něm dosud kamarády ? 4) nebude - li ambiciozní autor v "poezii" akceptován, "zbude" možná Písmák, jako zákopová linie zneuznaných ... což znamená (aby k tomu nedošlo) - tato otázka vyžaduje NESMÍRNÝ takt, obratnost a citlivost. BUDEME TOHO SCHOPNI ???

Vio
20. 07. 2001
Dát tip
Břízo, jen krátce. Tys u toho přece byl, když jsme se bavili, jak by se mohlo publikovat na poezii.cz. Jen velmi omezeně a vybírat bude redakce. Tohle nemůže ohrozit publikování na Písmákovi a odloudit autory.

Bříza
20. 07. 2001
Dát tip
Vio: - vždyť ano - o tom se nehádám. Jenom dále přemýšlím nad možným vývojem - co by se mohlo stát - a čeho se vyvarovat....

papouch
20. 07. 2001
Dát tip
já se jen skromně přibřízuji dyž von ten chlap dokáže vylejt v písmenkách to, co já jen cejtím a proto ho mám rád ale neříkejte mu to

Wopi
20. 07. 2001
Dát tip
papouch: my mu to neřekneme a on to nepozná :-))

papouch
20. 07. 2001
Dát tip
děkuji ale hlavně, že řízek :-))

Tom
12. 07. 2001
Dát tip
poezie.cz ne nase, ale nase oblibena dila - treba nejen klasiku - doplnek pismaka.

zolli
10. 07. 2001
Dát tip
Nehodlám se nijak rozpadat, krom již u mě probíhajícího rozpadu mé osobnosti, který je jak se zda již nezvratitelnym jevem mého JÁství. Nic proti poezii v každé podobě je li skutečným poetičnem...

MM: Dobrej nápad, tuhle jsem si řekla, že se pokusím přeložit nějaký básně od bezpečně mrtvejch autorů, aspoň bych věděla, kam s nima...:)))

Rising_Star
09. 07. 2001
Dát tip
poezie.cz vs www.poezie.cz : mam dobry duvod se domnivat, ze poezie.cz je jen spatne zadany zaznam v DNS

per_zay
09. 07. 2001
Dát tip
domnívím se, že dobře koncipovaná www.poezie (jak?, jak jinak?) neohrozí www.písmák; ohrozí leda mne, už takhle to nestíhám...ale i přes to se těším :)

per_zay
09. 07. 2001
Dát tip
ale no tak : domnívám..!

Vio
09. 07. 2001
Dát tip
Nemám strach... ;-)

MM
08. 07. 2001
Dát tip
rozhodně se nebojím, že by www.poezie.cz ohrozila Písmáka, ale také bych se přimlouval za to, aby šlo o oddělné nádoby - je toho mnoho, co na Písmáku být z principu nemůže a co by bylo vynikající na www.poezie.cz (něco už tu bylo zmiňováno: od redakčního týmu "na úrovni", přes recenze/informace o nově vydaných knihách, starší [více jak 70 let, čili bez autorských práv vydavatelné] básnické sbírky, solidní grafická úprava atd. atd...) každopádně držím palce a budu s napětím vyhlížet výsledek :-) AdaMM

Jemný
06. 07. 2001
Dát tip
Takže jestli mohu vstoupit do diskuze: Chtěl bych, aby poezie.cz neměla moc společného s pismakem (v koncepci). Písmáka bych nechal písmákem tj. amatérské literární umění - byl by to jakýsi rozjezd pro "nové" autory. No a řekněme hranice 150-200 TIPů by umožnila autorův vstup do "profesionálního" světa POEZIE.CZ. ... (tím je zajištěna selekce dobré/špatné na poezii.cz) a co bych chtěl na www.poezie.cz vidět? - THE BEST OF PISMAK - Info o právě vydávané literatuře - Profily profi autorů - Ukázky z děl profi autorů - Auditoria - sekce HUDBA !!! - Chat - graficky lépe zpracován (taková KaFárna) - místo (MB) (UPLOAD) na různé performance (obrázky,zvuky, či videa) a co bych nechtěl na poezie.cz: - registrace nových autorů (ať si každý projde písmákem :-)) ) (peklem) :-)) - záplavu hloupostí Jsem moc zvědav, jak to dopadne - držím palce ...

Jemný
06. 07. 2001
Dát tip
Jo a ještě něco ... Na poezii by mohl být třeba pětiúrovňový TIP a možnost hodnotit i profíky... Ještě bych rozdělil HODNOCENÍ a KRITIKU (nezávisle na sebe) Hodnocení: od 1 do 5 (třeba hvězdiček) Kritika: text nejméně třeba 15 znaků, ať to není jen :-))*, *! , TIP, Mějte se ..

papouch
06. 07. 2001
Dát tip
aledopr...... Jemnej, to seš spíš Hrubej... :-) hranice 200 tipů .. teď vo tom byla řeč v jiným auditku... ...xi to přečti ... mysim se to menuje Danyho bodovací systém... to je krávovina na entou :-)) Hele, já mám za rokapůl na písmáčoj tipů myslím 600, myslíš, že já, třetiřadej pitomůstkář bez talentu si zasloužím aby mé podřadné slinty zabíraly místo v podobě jedniček a nul na polézii.cz? ...By mě hamba fackovala... :-)))))))

Jemný
06. 07. 2001
Dát tip
papouch: Jo to máš možná pravdu, ale já myslel, že Ti jako bude dána možnost svoje díla na www.poezie.cz prezentovat. Né, že se tam všechny převedou až dovršíš 200 nebo tedy více TIPů. No, je to jen MUJ NÁZOR !!!

Mahoney
06. 07. 2001
Dát tip
jemný: sice jsi tu napsal spoustu slovíček, ale vůbec jsi neodpověděl na otázku, kvůli které tohle auditko vzniklo... z textu auditka hádám, že všechno to, co jsi napsal, se bude probírat později v jiném auditku...

Rising_Star
06. 07. 2001
Dát tip
hudbu ani video bych na poezii.cz videl NERAD

Jemný: 150 - 200 tipů... ?? není to přespříliš ?? a hlavně, neřekla bych, že zákonitě dílka s největším počtem tipů jsou "nejkvalitnější".... :-))

Rising_Star
06. 07. 2001
Dát tip
Abych taky odpověděl na otázku: Myslím si, že existence www.poezie.cz NEMŮŽE ohrozit existenci Písmáka, NAOPAK, může pomoci lidem z Písmáka dále se vyprofilovat. Osobně vnímám Písmáka jako odrazový můstek někam dál. Ovšem zároveň mne nenapadá KAM dál. Kam dál směrem k profesionálnímu psaní? Pokud by TOHLE dokázala zrealizovat www.poezie.cz, jsem všemi hlasy pro. (omlouvám se za velká písmena, capslock je návyk :) Pegas

Albireo
06. 07. 2001
Dát tip
Vyjádřím se stručně jen k dílčím otázkám: Jaký bude vztah www.poezie.cz (zatím je tam jen oznámení o vznikající doméně) a poezie.cz (zatím reklama jazykové školy AVIS)? Vliv na Písmáka bude záležet na tom, zda mu zůstanou věrni nejlepší autoři, jež dílo určitě kvalifikuje i pro www.poezie.cz. Nedovedu si představil, jak by Písmák vypadal, kdyby odešli "na lepší" kmenoví autoři jako Falka, kafka, Mirosláwek, Bříza, Bix, Janis apod. Považovat za kritérium kvality počet tipů je nesmysl. Větší vypovídací hodnotu má počet zařazení do Výběru a počet Nej u těch, kdo dodržují limit max. 10 děl. Pokud nevznikne jiný rozhodovací mechanismus, přimlouval bych se za výše uvedené místo tipů (i když je mi jasné, že tím pádem se sám pro www.poezie.cz nemám nárok kvalifikovat - já se ovšem za básníka sám nepovažuji.)

Jemný
06. 07. 2001
Dát tip
Mahoney: Odpověď tam je, ale přiznávám je v tom textu trochu skryta. Tak tedy na vysvětlenou: Pokud bude poezie.cz navržena stejně jako pismak.cz, pak si myslím, že existence písmáka BUDE ohrožena. Schválně - kolik lidí používá internet ? a kolik lidí zná www.pismak.cz ?- myslím, že je v tom patrný rozdíl ... Né všichni na internetu se zajímají o poezii aj. a proto nám zůstává nepatrná sorta lidiček (jen pomalu se rozrůstající), která by se nyní měla rozdělit na dva tábory. Tak proto jsem tu navrhoval jakousi podobu poezie.cz, aby NEOHROZILA funkci jinak skvělého serveru pismak.cz. Rising_Star: Proč ? Já myslel, že v hudbě je také poezie ... ... chtělo by to přestat poslouchat Lunetic a Britney Spears... (Ne promiň, nechtěl jsem se do tebe navážet, bylo to jen na vysvětlenou) Konstantinidisová: To je mi jasné !!! Dílko od "neznámého" autora s jedním tipem by byla TIPOVÁ BOMBA, kdybys jí napsala TY nebo kdokoli jiný, kdo má zde jakési jméno.. Proto bych se přiklonil k JINÉMU systému hodnocení (ale to se asi probírá na jiném místě), ale jako "splnitelný" návrh, jsem předložil to, že registrace autora na poezii.cz by byla umožněna jen autorům s tím "jakýmsi" jménem (tj. celkovým počtem tipů u jeho děl přesahující danou hranici určenou pro vstup na poezii) Jasné? Konec..

Jemný
06. 07. 2001
Dát tip
.... né to ještě není konec :-))) Nově příchozím do světa internetové literatury na poezii.cz by měla být možnost registrovat se jako KRITIK (ne jako autor) Osobně bych nechtěl aby poezie.cz byla zaplavována hloupostma... Znovu opakuji - je to jen můj názor a tímto se omlouvám všem, kteří se cítí dotčeni...ale pokud mne chcete dementovat - prosím - vždyť jsem jen hloupý dopravce ... Teď KONEC

Špuntík
05. 07. 2001
Dát tip
Osobně si myslím, že to rozhodně Písmáka nijak negativně nepoznamená. Tyto dva servery sice budou mít stejnýho praotce Oldu, ale na obouch serverech by to mělo být v podstatě úplně o něčem jiném. Už dávno Písmák není jen o umění, ale občas i o nechutenství cokoli číst, pro nepřebernost nových děl. Pokud by se na poezii.cz mělo něco z Písmáka objevovat, tak jen to, co by prošlo nějakým sítem. Rozhodně bych se ohradil proti tvrzení, jak se pozná profesionál od amatéra, nejspíše by to mělo být v rukou určité skupiny, která se nemusí samozřejmě ve všem shodnout. A nerad bych, aby se pod tlakem těchto "výkřiků" s poezie.cz stal jen a jen slabý odvar písmácký. Špuntík

Mahoney
05. 07. 2001
Dát tip
obávám se, že někteří lidé odejdou z písmáka na poezii.cz (nepředpokládám, že by se dalo stíhat obojí - když se nedá stíhat ani samotný písmák) tedy jak psal papoušek - je možné, že se zdejší parta rozpadne... nevím, kolik lidiček tu dává přednost profesionalitě před komunikací, ale odchodu svých nejmilejších se neobávám :-) (to už se spíš bojím, že nenajdu jejich nové nicky :-))) jinak myslím, že oba servery mohou fungovat paralelně; záleží ovšem hodně na tom, jakým způsobem bude fungovat poezie.cz - předpokládám hodně omezenou možnost publikace, aby se zabránilo přehlcení; předpokládám redakci, která podle prvních pár dílek zhodnotí nového autora a pak mu další publikaci buďto povolí, nebo zakáže... vyvstává mi už jen otázka, jak se odmítnutí - "zhrzení" odvážlivci budou chovat na písmáku, pokud vůbec budou mít chuť na něj zavítat...

Katerina
05. 07. 2001
Dát tip
Vyborne!!!! O Pismaka se nebojim. Predpokladam, ze Poezie bude kvalitnejsi /tedy ze tam nebude takova spousta silenych blbinek à la Rivka=Rivka a pod./

rs232
04. 07. 2001
Dát tip
Nebyl by písmák knižně? Www.poezie.cz mi nic neříká.Se mi zdá že je to to samý! No uvidíme.

hermit
04. 07. 2001
Dát tip
Myslím, že ho ohrozit nemůže, možná se jedním i druhým částečně vytříbí spřízněné i když hodně široké skupiny autorů, myslím, že obojí může koexistovat zároveň. Jestli jsem to pochopil dobře, měl by www.poezie.cz ponory do poezie prohloubit a taky rozšířit. Proč ne? :-)

Ženatej
04. 07. 2001
Dát tip
Ano. Mám dojem, že www.poezie.cz může ohrozit nebo posílit další existenci www.pismak.cz :-)

Nemám dojem, že by www.poezie.cz mohla jakkoliv ohrozit další existenci www.pismak.cz. Mám takové tušení/!/, že by naopak mohla posílit!!! :-)))

Rising_Star
04. 07. 2001
Dát tip
Moje představa je taková, že poezie.cz by sloužila pro lidi, kteří to s poezii(/prozou?) myslí vážně, ať už si pod tím představíte cokoliv. Těmto by nabídl lepší rozhraní, než je zde na písmáku, snad ten pocit, který mi zde chybí, a sice jakési souznění s komunitou, se systémem. takové klidnější místo, kde člověk bude mít šanci přečíst vše, aniž by tím riskoval několikahodinový každodenní maraton u monitoru. řekněme například nějaký limit na publikování, (na den? na počet děl?) tolik zatím můj náhled

Wopi
04. 07. 2001
Dát tip
Na otázku nelze dost dobře odpovědět bez znalosti plánů s oběma servery. Nevím zatím, co od www.poezie.cz čekat. Jestli to, že písmák bude otevřenější - amatérštější a Poezie výbrovější - profesionálnější? Prostě - uvidíme. Ono se to nějak vyvrbí. V každém případě - čím více bude na internetu kvalitní četby, tím lépe! :o)

crayfish
04. 07. 2001
Dát tip
souhlasím s Wopim - do puntíku. Může to dopadnou tak i onak, asi nejvíc záleží na nás všech. Každopádně držím palce!

Krišpína
04. 07. 2001
Dát tip
Také celkem souhlasím s Wopim, jen mi přijde trochu podivná myšlenka rozdělovat někoho na tzv.profesionály a ty ostatní. Kdo, jak a podle jakých kriteríí? To myslím není ta správná cesta. Jinak se už moc na www.poezie.cz těším.

papouch
04. 07. 2001
Dát tip
já z toho mám strach mimo jiné i proto, že se tato banda nááádherrných lidiček asi rozpadne :-(

Upřímně, myslím si, že projekt Poezie.cz nemůže ohrozit Písmák, pokud se bude ubírat jiným směrem než on. Písmák je skvělý nápad, ale přiznejme si na rovinu, že v jeho gigantických útrobách je třeba dlouho přehazovat plevy, než narazíte na zrno. Osobně si vážím každého člověka, který má zájem o literaturu a třeba se i snaží sám psát, jenže, co si budeme povídat, ne každý má na to, aby se mohl literatuře věnovat, hm, profesionálněji. Má-li server poezie.cz sloužit ku pomoci české původní básnické tvorby, bude asi nutná jakási selekce, tj. funkční redakce, v níž by podle mého názoru měl figurovat alespoň jeden "známý" básník (básníci mají většinou času dost, jde o to, zda budou mít chuť) nebo nějaký lektor, čert ví; ale to jsou jen moje poznámky, nechci vám do konečné podoby kecat...

Prokletí
04. 07. 2001
Dát tip
Ne... servery PISMAK a POESIE se dle mého liší už jen záklaní myšlenkou...... Toho bohdá nebude, aby Písmák zhynul! m.

Rastin
04. 07. 2001
Dát tip
Veru hej, kdyby Písmák zhynul, byla by to nenapravitelná škoda. Nicméně i já, jako jeden z mnoha, se domnívám, že poesie.cz nebude mít na existenci Písmáka zásadní vliv, Písmáci jsou totiž jedna velká ukecaná a plodná rodina :-). A proto přeju při tvorbě poesie.cz hodně zdaru - skvělá myšlenka, ale projekt je to bezesporu nelehký.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru