Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Drž se, jinak upadneš

29. 06. 2008
2
9
1866
Autor
Tobša
Drž se, jinak upadneš

Láska tě vzala. Chytla tě za nohy, za ruce, popadla tvé srdce a odnesla tě. Nejdříve jsi myslel, že můžeš chodit normálně. Jsi přeci z kamene! Ale ouha!, nikdo nejsme z kamene; však i nás může láska popadnout a odnést. Láska s námi vymete každý kout, přec každá láska si žádá své zkoušky. Nikdo v nich nemůže podvádět. ten, kdo v nich podvádí, nemiluje! Ten, kdo v nich podvádí, šálí sám sebe a co víc (a hůř), ubližuje ostatním. Předstíraná láska existuje a proto musíme zakoušet ty příšerně těžké zkoušky. A že se při nich můžeme klepnout přes prsty, to ví každý.
    Láska hory přenáší a kdyby to bylo nutné, přenesu je kamkoliv bude potřeba. Vždycky jsem si myslel, že láska mě mine. Nebo že se jí ubráním. Jaký jsem byl hlupák! Jak jsem sám sebe okrádal. Jak jsem nemohl vidět, že si takto ubližuji? Vždyť láska je něco tak krásného. Nikdy jsem neřekl: "Miluji tě." Nikdy jsem neokusil sladký nektar blouznění.
    Však láska mě popadla a odnesla a řekla mi: "Drž se, jinak upadneš," a já se držel a věděl, že jestli se pustím, upadnu a budu dlouho padat a že ten pád může zabít více než jenom mě. Zjistil jsem, že láska není pocit; je to spojení. Spojení dvou lidí, které láska popadla a pokud ani jeden neupad´, donesla je až k sobě, kde si mohli říci: "Miluji tě," a už jen cítit to bodání v srdci, v hlavě; to svědění v očích, tu bolest z následného odloučení. Tu bolest, když jeden s druhým nemůžou být.
    Láska mě odnesla a já daroval Lásku. Ale přec bolest tu čekala schovaná, ale já se jen usmál a ošálil ji. Vytáhl jsem z kapsy krabičku, v níž byl symbol mé lásky. Srdíčko s přívěskem, které mi zajistilo, že ta bolest, ač se bude snažit - a to hodně - nikdy nepřekoná moji lásku.
    A tak se obdarovali, a vzniklo mezi nimi pouto, které mohli zpřetrhat zas a pouze jenom oni...
    Vzniklo pouto a já mohl létat. Sám A šlo mi to. Láska se mi nabídla, že mě ponese. A já souhlasil. Věděl jsem totiž, že kdybych se jí nedržel, upadl bych.
   

9 názorů

Tobša
01. 06. 2009
Dát tip
Histreo: Ano, sice s tou láskou již od února nejsem, ale tehdy to bylo velice krásné, emotivní, inspirativní. Mohl jsem létat. :-) A... děkuji za reakci.

Histreo
26. 05. 2009
Dát tip
Já vážně obdivuju ty, kteří se odváží popsat milionkrát popsanou věc znovu od začátku... a to myslím naprosto vážně. Proč vlastně ne? Vždyť proč by psaní nemohlo být především o tom, co se nás dotýká, pokud se v nás zrovna v daný okamžik nejvíc bouří pocity lásce podobné, no tak to by snad bylo dokonce pokritectví o tom nenapsat, no ne?

Tobša
26. 08. 2008
Dát tip
Anetah: Ano, zcela jistě je to spojeno s jistou osobou... Možná tam chybí to, že jako zamilovaný nemám úplný a nestranný pohled a nedokážu to všechno sepsat, aniž by mi neujížděly myšlenky...

Anetah
16. 07. 2008
Dát tip
Popravdě napoprvé mi to nic moc neřeklo, po druhém přečtení už se mi to líbilo víc. Rozhodně tím nechci říct, že by to bylo špatné, ale něco mi tam chybí, jen si nejsem jistá, co přesně. To je asi problém psaní o něčem tak neurčitém jako je "láska". A přitom z toho trochu cítím, že jsou ta slova spojena s určitou osobou. Líbí se mi část s tím obdarováním a poutem. Evokovala ve mě jednu pasáž od Coelha (myslím, že to byla kniha Na břehu řeky Piedra jsem usedla a plakala) o snoubencích. V jejich kraji bylo zvykem, že si snoubenci dají dárky. Chlapec, aby mohl koupit své drahé dárek, prodal jedinou věc, kterou měl - hodinky po dědečkovi (takové ty starodávné kapesní) a koupil jí za utržené peníze sponu do vlasů. Ona zase chtěla obdarovat svého milého, a protože nic neměla, obětovala své dlouhé vlasy, které prodala a koupila mu řetízek ke kapesním hodinkám... Přeji, aby to vznášení na vlnách lásky a slov pokračovalo co nejdéle ;-)

StvN
30. 06. 2008
Dát tip
Myšlenku? Mohl bys mi ji říct bez použití slova láska, takhle ji nechápu.

Tobša
30. 06. 2008
Dát tip
Stvn: Psal jsem to pod vlivem okamžiku v jednom tempu tak, jak jsem to cítil. Jestli myslíš, že je to přesycené, budiž. Spíše mě ale zajímalo, jak jsi vnímal myšlenku díla. moorgan: Díky. :o)

moorgaan
29. 06. 2008
Dát tip
laska nikdy neni presycena..nemuze byt..to ze nekdo pred nami o ni psal, neznamena, ze my po nich uz nemuzeme..je to stejne krasne a jde to ze srdce jako u tech pred nami../*****

StvN
29. 06. 2008
Dát tip
13 x láska, jak příznačné, jak přesycené, nemyslíš?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru