Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Návštěvní hodiny

31. 07. 2008
10
23
2643
Autor
Marcela.K.

,,Vracejí se vracíme se a mlčky a ostýchavě si patříme do očí" (Zdeněk Svoboda - STESKY A ROZBŘESKY)

Stála ve dveřích.
,,Nechoďte tam.“
Poslechla. Couvla pár kroků zpět.
Jen nevěděla co dál. Pokoj se jí zavlnil před očima.
Dosedla na židli a rozplakala se.
Každý den, i když už nevěděla, zda ji vnímá, chodila a otvírala dveře za kterými ležel.
Brala ho za bezvládnou ruku a tu druhou, přikurtovanou, hladila …Vyřizovala pozdravy od své matky.
,,Myslíte, že  ví? Víte, hlavně, aby netrpěl,“ říkávala se slzami v očích. Nemohla mu  tehdy dát už  ani napít
 
Nyní už nebylo nutné vstoupit. I tak si do očí za ty dny vypálila  obraz, který ji bude pronásledovat stále.
 
Byla to krásná žena. Vysoká se světlými vlasy a kůží opálenou do bronzova. Jistě už jí bylo padesát a přesto vyzařovala energií, která nutila k zastavení a ohlédnutí. Byla mu velice podobná. Nebylo třeba se ptát v jakém poměru je s tím mužem, kterého přivezli do nemocnice s centrální mozkovou příhodou. Dva dny se zdálo, že současný stav se bude zlepšovat a náhle ataka …
 
Sonda zavedená nosem do žaludku, kanyla na předloktí, močový katetr. Počítat dny a čekat na zázrak by bylo zbytečné. Rentgenové vyšetření mozku vyneslo rozsudek.
 
,,Jen aby netrpěl,“ prosila pokaždé, když odcházela.
 
Nyní seděla na židli na nemocniční chodbě a čekala, až sestry dokončí svoji práci u lůžka zemřelého.
Už ho nic nebolí, prolétlo ji náhle hlavou. Podívala se tázavě na sestřičku, která vycházela z pokoje. Ty oči byly stejné barvy a tvaru, jako měl její otec.

23 názorů

Janina6
25. 08. 2008
Dát tip
Mně se líbí, že je to stručně se tvářící hluboká sonda... nevadilo by mi, že nemá víc řádků, vadí mi vyjádření jako "pokoj se jí zavlnil před očima" nebo "do očí si vypálila obraz". Na tak malém rozměru bych uvítala originálnější jazyk.

Marcela.K.
06. 08. 2008
Dát tip
Byla jsem po dovolené, čtrnáct dnů u moře s manželem a dcerou...prostě nádhera. Vrátila jsem se do práce, za týden pět dvanáctihodinnových směn (to aby mohly na dovolenou kolegyně - to je daň práci, kterou dělám)... a dovolená jako by nebyla...jo, Lakrov, rozumíš mi. Přečetla jsi i to, co si ani já sama při psaní neuvědomila...teď bych to strčila do škatulky s nápisem UNAVENÁ :-) Neboj, už je líp a díky.

Lakrov
06. 08. 2008
Dát tip
Je to smutné a takové -- bezvýchodné. Skoro jako bys to nepsala Ty, protože Ty většinou cestu dál aspoň naznačíš. TOhle je změna. Něco se děje?

No pocitovka...

Háber
01. 08. 2008
Dát tip
*

Barbar
01. 08. 2008
Dát tip
Do "hloubky" kritizovat nehodlám, obrázek je to přesnej, kdo se umí koukat, viděl ho mnohokrát a pokud to je člověk, byl i mnohokrát dojat. Taky si myslím že to nejni povídka. On to je kousíček číhosi života. Seriál "Svět lidí". Tentokrát díl "Smrt milovaného otce" , .......... Všichni v tom hrajeme ať už se nám to líbí, či ne...... A vůbec: Ty kategorie jsou někdy naprd :-)

Diana
31. 07. 2008
Dát tip
Povídka to asi fakt není, protože nemá ty části jako například zápletka, rozuzlení atd. Ale je to moc hezky napsáno. Je to popis smutné situace, plný citu a pochopení. Tohle by vždycky mělo vzít za srdce, pokud nějaké srdce máme. Třeba je to báseň v próze? T****

avox
31. 07. 2008
Dát tip
víš, včera jsem zapalovala svíčku - dnes by měl můj tatínek narozeniny, kdyby byl... ale není už přes třicet let... a dnes nejdřív Háber, teď ty... */

Marcela.K.
31. 07. 2008
Dát tip
Jiří, jsi jeden z pěti, kteří to tu četli, takže to není zase tak špatné skore a tuším, že se k Tobě někdo přidá ;-) To jen ta diskuze přidala na celkové návštěvnosti :-) A dík, za porozumění. Ale není to jen o úmrtí blízkého člověka, je to i o čase nám daném. Každý z nás jednou může přijít na návštěvu "pozdě"

nostalgik
31. 07. 2008
Dát tip
Povídka, reportáž, fejeton, co na tom sejde, jak nazveme kamínek z mozaiky lidského osudu. Jsem možná jediný, koho dojímá příběh úmrtí blízkého člověka, příběh nejen mnohokrát popisovaný, ale mnohokrát i prožívaný... ***

Fajn:)

Marcela.K.
31. 07. 2008
Dát tip
Už je to MIMO... a máš pravdu, povídka to není. Spokojen? Tulipanko, také je mi líto, že jsi TO nenašla, ale víc vám pomáhat nebudu. To už závisí na každém čtenáři, co si z toho odnese :-)

Marcela.K.
31. 07. 2008
Dát tip
Už je to MIMO... a máš pravdu, povídka to není. Spokojen? Tulipanko, také je mi líto, že jsi TO nenašla, ale víc vám pomáhat nebudu. To už závisí na každém čtenáři, co si z toho odnese :-)

Tak jsem asi blb a nevím, jak má vypadat povídka. Co naplat.

Tulipanka
31. 07. 2008
Dát tip
Řekla bych, že tohle téma už je takové často popisované. Pokud má vzít někoho "za srdce", tak už asi málokoho. To "mezi řádky" jsem také bohužel nenašla :-( Ale jinak je to celkem hezky napsané.

Marcela.K.
31. 07. 2008
Dát tip
Dobře tedy, na Tvé přání to dám jinam. Myslím, že číst mě, je pro Tebe škoda času...jsem pro Tvé vnímání světa, příliš jednoduchá :-) Čus.

Přečetl jsem to třikrát. Povídku jsem v tom nevynašel.

No, Keny už zemřel loni a manželka bude rodit až v říjnu, takže zatím klid. Nicméně držme se tématu. Uvádíš to jako povídku, tak bych si rád přečetl povídku a ne záznam nějaké bolístky. Byť tedy se seriálovým háčkem pro sequel.

Marcela.K.
31. 07. 2008
Dát tip
Bavíme se o textu, který si nedokážeš přečíst...moje emoce do toho nepleť a mimochodem, má to i prolog. A jestli mi nerozumíš, docela Tě lituju, ovšem, to je tak vše, co mohu.

Marcela.K.
31. 07. 2008
Dát tip
P.S.: Co Tvoje, Návštěvní hodiny...pokud tedy ještě máš koho navštěvovat?

Tak bavíme se o textu nebo o nějakých Tvých osobních emocích?

Marcela.K.
31. 07. 2008
Dát tip
Jak pro koho, Pišto...zkus se zamyslet, co ti sděluji...no, ještě jednou :-) Nauč se číst i mezi řádky, prosím.

Není takový "postřeh" na povídku trochu málo? Veskrze mi to evokuje představu Nemocnice na kraji města po XY letech. Karel už zase pije.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru