Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spadla z měsíce?

13. 01. 2009
16
26
1371
Autor
Marcela.K.
Labutě se houpaly na hladině.
Stála na břehu rybníka a vůbec se jí nechtělo zpátky. Špatný signál přetrhával slova v mobilu, který držela u ucha.
Jediné co vyrozuměla, bylo, že nepřijede.
Bylo to podivné, ale v podstatě si oddechla. Stačilo, že tu byl on.
Nechala se přemluvit. Věděla, že nastane problém až se ocitne mezi skupinou lidí, z nichž nikoho nezná osobně. Vlastně ne, je tu Jarka.
Usmála se, schovala mobil do kapsy a vracela se do restaurace.
,,Mám vás všechny pozdravovat. Nepřijede."
Nikomu to zjevně nevadilo.
Na stole už stály lahve s vínem. Někteří už byli po večeři. První fotky! Brr...nesnáší to. Nerada se fotografuje, neví jak se tvářit a momentky už vůbec nemiluje.
On přišel a sedl si vedle ní. Nezvedla ani hlavu, aby se mu podívala do očí.
Nenapadlo ji, že si víc jak rok píše s tak hezkým chlapem.
Hned po příjezdu, po prvním objetí nechala spustit skleněnou zeď.
Seděla, dívala se, smála, odpovídala, ale stále jakoby byla v nějaké průhledné bublině. Všechno slyšela, ale nikoho k sobě nepustila.

Jarka přijela i s manželem, udělali si z toho setkání výlet.Povečeřeli, popovídali, zvedli se a odjíděli.
Bylo ji to líto. Najednou, jako by zmizela poslední možnost, že ta bublina kolem ní praskne. Naopak. Ještě víc ztvrdla.

Pak šplhali do příšerného kopce. Brala antibiotika a kdyby mu neslíbila, že přjede... proč nezůstala doma?! Sotva popadala dech. Zanícené průdušky vypovídaly službu, chtělo se jí zvracet.

Ve srubu si posedali, vytahali lahve, zatopili v kamnech. Kluci šli na dřevo. Seděla v koutku a vlastně nevěděla o čem se s holkama, co tu zbyly bavit.
Dvě se hned začaly dohadovat o tom, který kluk by stál za hřích. Měly obě celkem jasno.
Ona nevěřila svým uším. Proboha, kam to vlezla! Najednou byla ráda, že pustily přehrávač a ten řve tak, že neslyší.
Zavřela oči.
,,Mlha přede mnou, mlha za mnou." Otevřela je. Nic. Seděla na svém místě a jen slyšela ode dveří, že chlapi už se vracejí.

Čůrat se chodilo ven. Vylezla ještě výš nad srub, na kraj lesa.
Stoupla si do trávy a v úžasu zůstala hledět na nebe. Tolik hvězd viděla naposledy, když byli s manželem u moře na ostrově. Leželi v noci s dětmi na terase a koukali na tu nádheru.

Vrátila se do srubu. Vytáhla z batohu plyšovou veverku. Říkal jí tak -"vzteklá veverko" nejčastěji. Usmála se, když viděla, že se mu líbí. Dal ji za dárek pusu, ale ona cítila jen studené sklo a dva páry pichlavých očí. Asi proto ji nedal hned tu slíbenou sbírku svých básní.
Co tu dělá, proč sem lezla. Myšlenky jí vířily v hlavě a  nenechaly ji ani chvíli na odpověď.

,,Ne, děkuju, ale beru antibiotika." řekla už asi podesáté a odmítla další skleničku alkoholu.
Zabarikádovala se ve svém koutě a odcházela z něho jen  když už nemohla dýchat. Šplhala do kopce k hvězdám a nemohla se vynadívat. A nebyl tam nikdo, komu by řekla: ,,Podívej, to je krása."

Když potřetí sešla k chatě, stál u dveří :,,Ty jsi zklamaná, viď."
,,Myslela jsem, že to bude o něčem jiném." odpověděla potichu.
Stála za tou skleněnou stěnou, on stál před ní a věděli oba, že takhle to být nemělo.

Uvnitř u kamen vyřvával přehrávač anglický pecky.
Kytary stály opřené v rohu. Když před chvílí jeden kluk začal hrát a zpívat své texty, ostatní ho umlčeli.
,,To neznáme a chceme zpívat!"
Řev to byl, ne zpěv.
Blížila se třetí hodina. Holky se začaly povalovat po mužských klínech....
,,Jdu ven," řekla. Vytrhla ze sešitu čistý list a napsla na něj, že je ráda poznala, že se nerada loučí....
Nechal ho ležet v kuchyňce na stole.
Když se propadala tmou dolů směrem k rybníku, slyšla za zády jen řev, který trhal noc na pichlavé kousky. Ty ji s hlínou padaly do bot.
Nasedla rychle do auta. Spustila stěrače a zjistila, že neprší.
Zastavila. Přikrčila se a vzhlédla čelním sklem na nebe. Byly tam.
Zmačkala mokré kapesníky a pokračovala v jízdě.
Bylo krátce po třetí hodině, když vklouzla  v ložnici k manželovi pod deku. Probudil se:,,To už jsi doma?"
Přitulila se k němu, usmála se a pošeptala: ,,Viděl jsi ty hvězdy?"





26 názorů

Horavin
27. 01. 2009
Dát tip
mylka: Zdařilá povídka, líbí se mi. :o)* Enek: Všechno snad nemusí být "literatura" ani opera, opereta či fraška, aby to bylo dobré.

nostalgik
15. 01. 2009
Dát tip
Vím, o čem píšeš... ***

Tragicus
14. 01. 2009
Dát tip
No, vidím, že nějak ten text rozebírat je zbytečné, takže: Nelíbilo.

diderotka
13. 01. 2009
Dát tip
mylenka, mě se líbí! taková povídka pro ženy .-) *

Drayer Baba
13. 01. 2009
Dát tip
Tak jsem se krásně odreagoval od hektiky tohoto dne. Moc se mi povídka líbila. Sice je trošku nedoladěná, ale já koukal spíše na myšlenku než na styl. Teda hned je mi líp.:) ***T***

Robinia
13. 01. 2009
Dát tip
Náladu jsi vystihla perfektně. Líbí se mi.

Marcela.K.
13. 01. 2009
Dát tip
...nebyl, ale vždyť už mě znáš, nemám ráda papír, nemám batoh, a v práci mi hrozně zmrzačili rukopis...se k tomu třeba vrátím...někdy :-)

Lakrov
13. 01. 2009
Dát tip
Pocitově i náladou je mi to blízké. Velké očekávání, chvilka radosti a pak dlouhé smutné rozčarování. To je 'křivka nálad', nesených tímhle textem. Myslí, že je to napsané (zveřejněné) trochu narychlo; Byl důvod spěchat?

Marcela.K.
13. 01. 2009
Dát tip
No, on to myslel spíš ke vzájemné korespondenci :-) Nechtěl noty psát do povídek :-)

Enek
13. 01. 2009
Dát tip
no, ale pak by to nebyla literatura, ale opera, opereta, fraška, ale my máme zájem o literaturu, ne?

Marcela.K.
13. 01. 2009
Dát tip
Umíš číst? Víš, jeden můj známý říká, že k psanému slovu by měly existovat noty, protože jinak si můžeš napsané vyložit jinak, než bylo myšleno... a neboj, nejsem tak hloupá, že bych nerozuměla dobře míněné kritice :-)

Enek
13. 01. 2009
Dát tip
protože umím číst. a to, co je pro mě důležité, jsem ti už napsal. :-)

Enek
13. 01. 2009
Dát tip
"Přitáhla si svrchník blíž ke krku." - to je to, co jako pozorovatel mohu vidět, "Byla jí zima" si mohu myslet, ale nemusí to být pravda. to jen na okraj. :-)

Marcela.K.
13. 01. 2009
Dát tip
Ale to není výpad přece :-) Já se Tě ptám, co je pro Tebe důležité, co by mělo být přehlednější... proč si myslíš, že zeptat se, je útok?

Marcela.K.
13. 01. 2009
Dát tip
Víš, já si stejně počkám na Lakrov :-) když ji bude vadit "posedali", smáznu to :-) Čtenář jistě pitomec není, ale pitomá je paní kněžna, která si přitahuje svrchník blíže ke krku...když je zima, má mít kožich :-))) Ve srubu si mohli i polehat :-)) nejprve si ale fakt jen posedali :-))

Enek
13. 01. 2009
Dát tip
říká se, že nejlepší obranou je útok, ale já neútočil, tak proč ten výpad? je to tvůj text a chápu, že si ho chceš obhájit(ochránit), ale co když ti s mínusem ti chtějí pomoci a ti s plusem ti ubližují???

Marcela.K.
13. 01. 2009
Dát tip
Enek... je to důležité? Kolik, chlapů, kolik ženských? Co by tam mělo být přehlednější? Chybí Ti jména? Vymysli si jaká chceš. Pro mě v tom příběhu jsou nejdůležitější hvězdy... často tu čtu, že hvězdy jsou klišé... není to pravda, hvězdy jsou...byly a budou nádherný.

StvN
13. 01. 2009
Dát tip
Měl jsem na mysli těch důležitých chlapů, pro tu ženu. Ty věty jsou otřesné celkově. Může to být jen můj dojem. I tak zkusím ozřejmit. Že se chodilo čůrat ven není potřeba zvlášť zdůrazňovat. Pokud je to důležité, vezmeš postavu a prostě tam s ní půjdeš. Pokud to důležité není, proč to psát? Druhá věta, tam je dost divné slovo "posedali". A opět je to zdůrazňování něčeho, co je patrné i tak. Čtenář není pitomec. Jak psal Eco, myslím, jsou dva základní způsoby, jak vyjádřit, že paní kněžně byla zima. Buď napíšeš - Byla jí zima, nebo napíšeš - Přitáhla si svrchník blíž ke krku. To druhé je elegantnější a řečeno tím laipdárním slovem, literárnější. Víc jak/déle něž, například, jsou to maličkosti, a tobě jsou asi zatím jedno, ale pokud bys chtěla proniknout za pouhý obsah textu, na který momentálně kladeš nejvyšší důraz, nutně narazíš i na to, jak s jazykem pracuješ. U básní to je trochu jiná situace, protože tam se většinou omáčkou nezatěžuješ. Pro mě je každá kostrbatá věta zadrhávací. Jednoduše řečeno tvůj sloh je neupravený. Nechci se o tom hádat, protože na to jistě budeš mít jiný názor a určitě nebudeš sama.

Enek
13. 01. 2009
Dát tip
docela se mi to líbilo, zaujalo mě to, a dočetl jsem to do konce. obsahově mi to sedlo, jednoduché, ale nikoliv banální. souhlasím s již výše napsaným: chělo by si to s textem více pohrát, více to zpřehlednit. zkus to číst cizíma očima, ty tvé to ještě dnes vidí. krátké věty jsou super.

jistě
13. 01. 2009
Dát tip
Styl myslím O.K.Zde se(na Písmáku) absolutní uspornost nosí.Tu situaci na mejdanu už jsem také párkrát zažil.S tou si se trefila moc dobře.Trošku mi vadí, že tam není moc cítit rozechvění ze zklamání.Ale asi to je dané tvým stylem psaní a je to programové.Ono se vlastně už dneska vůbec pozitivně nepíše.Je to škoda, ale moje.Ne světa.Jo a hlavně dík za prózu delší než třicet vět.To samo o sobě už je odvaha....P.S.-ty hvězdy, to je teda věc(myslím tím ty na obloze).

Marcela.K.
13. 01. 2009
Dát tip
Je to důležité? Kolik... Byla to prostě skupina lidí :-) I když jsem stručná, dokážu někoho nudit, jak vidíš - viz názor nad Tebou. Jo, mohlo se ven chodit i močit, ale mě se čůrání líbí víc. Vytahali má svůj důvod...tahali je postupně. Co je špatně na hezkým chlapovi?

StvN
13. 01. 2009
Dát tip
Kolik tam bylo chlapů? Jeden, co nepřijel, jeden, co tam byl a manžel? Chtělo by to pohrát si se slohem. Že píšeš stručně ani tak nevadí, jako věty typu: Čůrat se chodilo ven. Ve srubu si posedali, vytahali lahve, Nenapadlo ji, že si víc jak rok píše s tak hezkým chlapem. I když se asi ohradíš, že tak se u vás mluví.

Diana
13. 01. 2009
Dát tip
Jednou jsem se dostala do podobné situace. Vemi dobře rozumím...*

pété
13. 01. 2009
Dát tip
...:) věrná...znám tyhle okamžiky, kdy to člověka táhne jen a pouze na jedno jediné místo...zvláštní.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru