Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kritika a vliv

19. 01. 2009
0
3
825
Autor
Sagitta
Přemýšlím nad tím, že jsem dlouho nečetl žádnou knihu, víc jak týden to určitě bude. Přemýšlím i nad tím, že ve zkouškovém, jsem měl spoustu času na čtení. Bohužel to mnohdy bylo na úkor učení. Nejspíš jsem si říkával, že obě činnosti jsou ušlechtilé, ale bohužel každá jinak, každá s jinou okamžitou vahou. Jednou jsem právě takto četl Gulliverovy cesty.
   Kniha je obrovskou kritikou tehdejší společnosti, zároveň jsem si uvědomil, že spousta knih je kritických ke společnosti už několik stovek let. Téma je většinou stejné, jen na samotném autorovi-kritikovi zaleží, jak příběh pojme, zda jako bajku, zda nějaký příběh, v kterém postavy budou mít záporné vlastnosti v kontrastu s kladnými postavami, zda napíše přímo a rovnou, nebo přirovnávat,… možností je mnoho. Jen jedno zůstává stejné; kritika je stejná, kritika stejných vlastností, stejných projevů atd.
   A právě proto mě napadlo, jestli v průběhu těch několik set let se nějaké vlastnosti ke kritice v součastné době ve společnosti nenajdou? Nebo naopak jestli v součastné době nevznikly nové projevy, vlastnosti společnosti, které ve starších literárních dílech nenalezneme, ale za kritiku by dnes stály? A jestli má vůbec taková kritika má na společnost vliv, když je stále co kritizovat, a stále to samé?

3 názory

johanne
20. 01. 2009
Dát tip
Úvodní věta mě pobavila :o). Jinak moc nechápu, k čemu míříš - je tu hromada věcí ke kritizování, které kritizovány jsou, a nemusíme na to čekat nějakých sto a více let. A když už Gulliverovy cesty, to je třeba případ knížky, kterou autor nepsal k něčemu už mrtvému a jeho alegorie jsou velmi dobře průhledné, takže to mohlo mít (mělo) slušný ohlas. (A aby to člověk zjistil stačí otevřít si anglickou wikipedii...) Není pravda, že téma zůstává stejné. Téma se pochopitelně musí měnit.

Lúmenn
19. 01. 2009
Dát tip
Není to tolik úvaha, jako spíš podnět k zamyšlení;) dobrý podnět, ale úvaha o ničem

možná by to chtělo v rámci úvahy nabídnout i nějaké odpovědi, totiž závěrečný odstavec přeplněný otázkami by toto dílo posouval spíše někam do roviny prachsprosté diskuse jinak pokud se už ptáš - tak první otázka je formulovaná poněkud krkolomně: jestli v průběhu těch několik set let se nějaké vlastnosti ke kritice v současné době ve společnosti nenajdou?.. cože?.. teprve znění další otázky, kterou uvádíš jako opak té první, mne zavedla na stopu tvých skutečných myšlenek tudíž co se týče témat, která se objevila v posledních dejme tomu sto letech - komercionalizace osobních postojů, podchycení menšinových, protispolečenských kulturních výbojů průmyslovou mašinérií - módním, filmovým, hudebním průmyslem apod.. tohle je problém vzniknuvší ruku v ruce s popkulturou, tj. někdy v 50. letech, a od 60. let nejen v literatuře hojně kritizovaný jev, přičemž některé z revolt, které na toto upozorňovaly, byly literaturou přímo ovlivněny.. a následně sami posléze kombajnem podchyceny a zpeněženy pokud se tedy ptáš jestli má vůbec taková kritika má na společnost vliv, když je stále co kritizovat, a stále to samé?, pak tedy samozřejmě má, pokud si některé její prvky sama společnost dovede přetransformovat, nebo je dokonce přímo využít - samozřejmě dnes už záleží hlavně na formě, literatura pořád ještě významně ovlivňuje například film, který má na společnost stále podstatný vliv

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru