Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pffff, Ježíš nemohl být náš král!

21. 01. 2009
5
9
1031
Autor
DaNdÝ

Farizej, ficka a Ježíš se sejdou na golgotském kopci...

Farizej a jeho otrok se usadí na dřevěné tribuně s výhledem na ukřižování. Farizej snad trochu nejistě okusuje šoulet a říká: „On nemohl být náš král už z toho důvod, že každého krále ohlašují famfáry.“ Otrok krčící se u jeho nohou horlivě přikyvuje. Jak si farizej vkládá do úst další kus skopového, přiženou se ze všech stran temné mraky a nad vztyčeným křížem se sevřou jak ocelová pěst. Mocně zahřmí.

Stařešinovi zaskočí a mladičký služebníček jej umně drcne do zad. Pak nabídne svému pánovi, aby si ruce opláchl v lavoru. „A stráže,“ vykašlává ze sebe muž, „rozhodně ho nedoprovází žádné stráže.“

„Rozhodně,“ zopakuje chlapec a skloní hlavu do starcova klína, aby si ten do jeho vlasů mohl otřít prsty. Jeho moudrý pán tak šetří na ručnících. Bolestí šílící trestanec nalevo od Ježíše, se Mesiášovi vysmívá, že má jako jediný trnovou korunu. Ukazuje si na ni prstem pravé dlaně přibité k prknu a vyplazuje jazyk. Když odnikud přiletí havran a vyklovne jazyk posměváčkovi z úst.

Farizej si nervózně žmoulá jeden pramínek vousů, které mu zrovna otrok rozčesává, aby je zbavil slin a zbytků jídla. „Ale co je naprosto nejpodstatnější,“ vykřikne stařec brilantní myšlenku, „nemá zlaté opánky.“ Z Ježíšových zmučených nártů steče kapka krve do kalicha pod křížem.

Farizej vítězoslavně usedne na osla a opouští golgotský kopec. Chlapec ještě sklízí všechen nepořádek po hostině, množství měděného nádobí si uloží do nůše na zádech. Ještě se naposledy ohlédne k tomu usměvavému pánovi, kterého ti zamračení a trochu přiopilí pánové potrhali důtkami a přitloukli k dřevu. Zaschlý pramínek krve na Ježíšově nártu září nadějí. Chlapec se sám pro sebe pousměje.

Když se hrot kopí dotkne mučedníkova boku, obloha se otevře a z té brány do vesmíru nebo ještě dál vylétne blesk.

„K noze!“ zařve farizej ze hřbetu znuděného osla. Chlapec ještě okamžik pozoruje dopadající ohnivé světlo a pak se rychle rozeběhne za svým pánem. Kulový blesk jej udeří do nůše plné mědi. Osel i farizej se lhostejně ohlédnou na doutnající hochovo tělo. „Asi…“ zajíkne se farizej, „asi sprchne.“ Pak pobídne oslíka, aby se honem schoval v chrámu před deštěm, kroupami a hněvem Božím.


9 názorů

jH
18. 06. 2010
Dát tip
muhehehé, tip

Histreo
18. 04. 2010
Dát tip
A ten o Ananiáškvi znáš? lautr stejně na hovno... hmmm. mor, malomocenstí, bez svobody, otroctví... tyvole... jsme na tom fakt dost podobně na hovno...

DaNdÝ
24. 01. 2009
Dát tip
Díks, asic to vůbec v tý době měli na hovno, nejen von..ehh Von.

DaNdÝ
22. 01. 2009
Dát tip
vono s tou anekdotou jsem to spíš myslel jako vtíípek. Páč ano, inspiroval jsem se v několika anekdotách, nuceně, chtěl jsem tomu dát i formu anekdoty, ale vpravdě jsem docela anekdotickej nepřítel

Židovská a bez pointy? Čekal jsem kameňák, ale jinak fajn.

jarouch
21. 01. 2009
Dát tip
:-D to je ale pošmouraný obraz. Trošku roztáhlý popis farizeových "orgií" (na mě), ale jinak jsem se zasmál :)

papouch
21. 01. 2009
Dát tip
..a zvrchu se ozve "..zase jsem netrefil!" )

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru