Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nevím...

17. 02. 2009
13
19
1263
Autor
Marcela.K.

Neříkej mi že strach má velké oči To přece dávno vím... Neříkej mi ať se nebojím

Nevím kde  bere se

Nikdy ho nevidím

vítr co trhá vodu

ten taky nemá  stín

 

Jsi moje moře

klidný

jen když ho rozčeří

hladina vlny žene

k pevnému  pobřeží

 

Tvá pohlazení náhle

strach

tříští  o skály

Jak bychom si vtom hluku

potichu šeptali?

 

Nevím kde bere se

Nikdy ho nevidím

strach který sebou vodí

do našich snů můj splín


19 názorů

Marcela.K.
22. 05. 2011
Dát tip
.

Horavin
18. 02. 2009
Dát tip
Moc dobře napsané o strachu a výzvách jeho ozvěn.

Edvin1
18. 02. 2009
Dát tip
:-) Myslím si, že by to byl docela zážitek, kdybys své skvělé básně sama natočila a umístila na svém, k tomuto účelu zřízeném blogu. Je to věc stará jako umění samo, že interpreti vkládají do díla své vlastní, dobré, nebo plýtké a špatné, myšlenky, city, úhly pohledu. Jen si vzpomeň, jak různě houslisté hrají jedno dílo. Ale když to dělají Mistři, stejný koncert se dá poslouchat donekonečna. (Já mám doma známou árii Nussun Dorma snad v padesáti provedeních - a všecky si poslouchám znovu a znovu.) Mimochodem - Šostakovič jednu svou symfonii zprvu interpretoval jako oslavu vítězství u Stalingradu, a poté, po Stalinově pádu, jako výraz utrpení lidí pod stalinovským terorem. Tvá interpretace Tvých vlastních básní by byla určitě inspirující.

Marcela.K.
18. 02. 2009
Dát tip
Jo a pan spisovatel i s manželkou Alenou mě pak pozval na večeři do hotelu na náměstí a já si vybírala to nejlevnější jídlo, abych ho jako moc nestála...a to byla palačinka s tvarohem :-)) dodnes si to pamatuju. Kdybych si dala něco jinýho, asi bych to už nevěděla... já totiž palačinky nemám vůbec ráda :-))

Marcela.K.
18. 02. 2009
Dát tip
Jsi moje moře klidný....................On je moje moře klidný ..v mé představě je prostě kliďas :-) jen když ho rozčeří.......rozčeří ho můj strach = moje výmysly, moje ,,šplouchání na maják" hladina vlny žene...hladina patří sem :-) k pevnému pobřeží Edvine, těžko se mi vysvětlují moje básně, protože jsou o mně a i bez vysvětlivek na sebe, myslím, vyzrazuji až tak dost :-) Já bych s recitací problém neměla :-) vím, kde udělat pauzu, kde se nadechnout a "jet"... naučil mě to můj učitel češtiny, recitovala jsem v době studií vlastně celé čtyři roky. Největší trému jsem měla, když jsem recitovala před spisovatelem Eduardem Petiškou, který k nám přijel na besedu jeho básně. Zažila jsem totiž ten příšerný pocit, kdy studentky gymnazia recitovaly mne) tehdy studentku zdravotní školy) a vůbec netušily co jsem to napsala :-))

Edvin1
18. 02. 2009
Dát tip
Strach, který dominuje vše - náš každý krok, každou myšlenku, každý pohyb, ve dne i v noci. Strach z Neznámého, jež na nás za každým rohem číhá. Kafkofsky chmurně laděná báseň. A přednáší se špatně. Přečetl jsem si ji nahlas hned několikanásobně. Asi není, navzdory tvrzení autorky, určená ke hlasitému recitování. Jen si, prosím, zkus přednést nahlas, a tak, aby z recitovaného byla zřejmá souvislost mezi myšlenami jednotlivých řádků, tohle: jen když ho rozčeří hladina vlny žene Kam patří slovo "hladina"? Ke slovesu "rozčeří", nebo k "vlny žene"? Nevychází mi ani jedno, ani druhé. Podobně je tomu ve všech verších. Ale asi ponecháváš, jak tak často, čtenáři volnost si to představit dle své vlastní fantazie. Tím kladeš na recitujícího značné nároky. No a? Poezie nemusí být jednoduchá jako dětská říkánka. Líbí. děd Ed :-)

Lakrov
18. 02. 2009
Dát tip
Strach je jedna z těch 'nemocí', které si nosíme v sobě, uvnitř; ale startuje se zvenčí. Ze Tvé básně je vidět, že naštěstí dá zvenčí i uchlácholit :-) Tip

Robinia
17. 02. 2009
Dát tip
hezké, moc a taky nevím ...

Drayer Baba
17. 02. 2009
Dát tip
Ted sem tak uvažoval: ve druhé storfě "Jsi moje moře klidný" tak místo toho bych dal: "Jsi moje moře, klid" myslím, že by to získalo víc dynamičnosti a dílo by chytilo rytmus. Promiň, už ti do toho nebudu kecat. Jen mě to tak napadlo. :) hmm... promiň ...snad jsem neurazil. :D

slovak
17. 02. 2009
Dát tip
Dobrá a milá vec.* Strach sa mi nepáči, zato veľké oči áno.

Drayer Baba
17. 02. 2009
Dát tip
Jeden z mála dobrých vázaných veršů, který jsem poslední dobou četl. Moc se mi líbí a máš pravdu - musí se číst pomalu. Ani po několikátém přečtení neztrácí barvu. Povedené dílko. ***T***

Diana
17. 02. 2009
Dát tip
vítr co trhá vodu ten taky nemá stín To je moc hezký obraz! *

moorgaan
17. 02. 2009
Dát tip
nazev nebyl az tak spatny, jen jsem mel chut te trochu polechtat.-))

Marcela.K.
17. 02. 2009
Dát tip
Naopak...Nevím ;-) To byl hloupej název...co ? :-))

moorgaan
17. 02. 2009
Dát tip
ty snad víš všechno:-)) /*

Marcela.K.
17. 02. 2009
Dát tip
Holt musíš být aktivnejší ;-)

Alojs
17. 02. 2009
Dát tip
já vím, že to tak má být :) ale to nic nemění na tom, že mě to v tom pasivním projevu dělá menší potíže :)

Marcela.K.
17. 02. 2009
Dát tip
...má to tak být...nesmíš číst tak rychle...a nejlépe je si představit recitátorku a její hlas...nebo tak nějak podobně ;-)

Alojs
17. 02. 2009
Dát tip
není to špatné. i když mi místy dělal problém ten slovosled. ale asi to tak má být :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru