Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Valčík v podkovách (čtvrtá část) - Kíka je v Londýně

06. 03. 2009
1
0
1187
Autor
Claire1990

Na počátku byl kůň. Bůh řekl koni: ,, Jdi, množ se a služ člověku, kterému jsem dal moc nad všemi zvířaty ve vodě a na zemi a nad ptáky ve vzduchu. Poslouchej a cti ty lidské bytosti, neboť ti budou ubližovat s láskou.“ Šel tedy kůň a nechal se ovládnout lidmi, jejichž drzost byla stále větší, člověk svázal koně a obtěžkal jej uzdou a nestačilo mu to. Vložil na koně madla a donutil ho tančit valčík v podkovách.

 

   Kíka seděla v letadle a dívala se z okénka. Seděla za křídlem, takže když se letadlo naklonila ke straně, jeho šedý obrys ostře proti záplavě světel pod nimi. Londýn vypadal z výšky jako rozteklá láva a řídké mráčky byly proti žhnoucímu jezeru černé a kouřové.

 ,, Když je mi smutno, vzpomenu si na přílety na Heathrow. Setkání kluků, holek, přátel, rodin…“ Kíce se vybavila tahle úvodní věta z filmu Láska nebeská a pousmála se. V Londýně ji nečeká nikdo takový, no boyfriend, girlfriend, old friend… Její BF seděl teň vedle ní a v Londýně jej očekával táta.

   Kíku přivítal Londýn sám, Londýn se svou mlhou a jemným, všudypřítomným pachem Temže a smažených hranolek. Cítila k tomu městu sympatie, protože jím protékala řeka, podobně jako Prahou Vltava. Obdivovala dvoupatrové červené autobusy a telefonní budky, zlaté zdobení na bráne Buckinghamského paláce a nehybné tmavé koně stojící na stráži. Stála za větrného odpoledne u Tower of London a myslela na mě a mou posedlost anglickou historií a možná si vzpomněla, že Anne Boley, druhá žena Jindřicha VIII., byla popravena právě ve dvoře Toweru. A nad temží, která ji v myšlenkách spojovala s Vltavou, se vypínal Tower bridge se svými dvěma věžemi. A nebe bylo šedomodré a tmavé, jako by se dívala skrze sluneční brýle, a kolem věží létali havrani. Ta pátá, půlšestá hodina v Londýně byla tak těžká a nezútěšná, tady, u zdí Tower of London, jak by nikdy nemohla být doma.

   Opouštěla Londýn bez emocí. Ten Londýn, který lze jen nenávidět, nebo milovat, město, které bylo krásné na týden a hořké na věčnost. Svého BF si z Heathrow odvážela s sebou a na Ruzyni ji nečekali žádní partneři ani přátelé. Jediná Praha, zlatá Praha pod hvězdným nebem jí přisla naproti a Kíka večer otevřela svůj Facebook profil a do statusu napsala: Kíka je doma. ( Toto se líbí Klárka, Kája a dalším 2 z tvých přátel.)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru