Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K vodě máme dnes daleko

20. 06. 2009
14
24
1515
Autor
Marcela.K.


*Prolog*


Škoda, že nebydlíš na nějaké řece.

Jezdil bych ji častěji...

 

 

 *K vodě máme dnes daleko*


Seděla v trávě nedaleko kempu….

 

Když zastavili, kluci vystartovali k řece.

,,Dávejte pozor, ať tam nezahučíte.“ Volala za nimi, ale ti už ji neslyšeli.

,,Maminko, já jsem hodná.“

Usmála se na dcerku, která pomáhala manželovi s vykládáním stanu z auta.

,,Pojď sem, je už chladno,“ zavolala na ni a vytáhla z tašky tepláky.

Kluci se vrátili nadšení. ,,Je to tu super! Jsou tu kachny i labutě a taky lodě!“

S vervou se pustili do stavění stanu.

,,Bolí mě hlava,“ řekla omluvně a podívala se na muže. Usmál se.

,,My tě nepotřebujeme,“ řekl vesele…

,,Jdu se projít, třeba mě to přejde,“odpověděla a vydala se podél řeky směrem k louce.


Měla už zlost sama na sebe a věděla, že po delším cestování ji rozbolí hlava. Ví, že je to od páteře, ale nepřinutí se, aby si zádové svaly posílila cvičením. Nedokáže si najít čas pro sebe.

Dělí ho mezi všechny své blízké a práci … na sebe už ji nezbývá…

 ,,Nevymlouvej se!“ Ohlédla se.

Na cestičce mezi stromy stála žena s mužem. Zaslechla jen útržek jejich rozhovoru, ale ta věta ji rozesmála.,,Jo, nevymlouvej se,“ řekla si sama pro sebe.


Pokračovala v chůzi. Slunce už zapadalo, ale přesto ještě dokázalo naházet do řeky  tisíce zlatých zrcátek. Sešla z vyšlapané cestičky podél břehu a brouzdala se neposečenou travou. Trsy kopretin pomrkávaly žlutýma očima, rdesno zrůžovělo a modré luční zvonky se pohupovaly ve večerním vánku. Sedla si na břeh, ucítila vůni mateřídoušky.

Lehla si do trávy a srovnala na rovné zemi záda. Dívala se na nebe, pak zavřela oči. Slyšela jen šumění řeky a v dálce tlumený křik dětí z kempu. Asi na chvilku usnula, probudil ji chlad. Posadila se a podívala před sebe.

Po řece plula loď. Žena držela pádlo a pádloval jen její muž. Na loďce s nimi seděly dvě děti. Starší byl asi chlapec. Menší děvčátko bylo ve věku jejich dcerky. Pozorovala je a usmívala se. Hlava ji přestala bolet a obrázek spokojené rodinky na loďce vypadal mile. Vousáč na zádi se narovnal a pohlédl na břeh. Usmál se na ni , pokývnul hlavou a pohyb pádlem vypadal jako pozdrav. Zvedla ruku a  zarazila se. To už jí ale zamával chlapec a tak mohla bez ostychu pozdrav opětovat.,,Ahóój!“  zavolal kluk a  muž se ještě ohlédl, zabral pádlem a zmizel s celou rodinkou za rákosím, které jí bránilo ve výhledu.

 


 ***

Zvedla se aby se vrátila do kempu. Manžel s dětmi mezitím postavil stan. ,,Pojďte do kiosku,“řekla:,, snad tam budou mít něco k jídlu. Nechce se mi nic chystat.“

Nemusela výzvu dvakrát opakovat a kluci se rozběhli směrem k vjezdu, kde stál domek s občerstvením. ,,Maminko, já jsem hodná…“ řekla opět malá a ona se rozesmála:,,Nemusíš být pořád tak hodná , utíkej za klukama“ a plácla ji zlehka po zadečku.

,,Co hlava?“ zeptal se jí manžel.

,,Dobrý,“ odpověděla a chytla se ho za ruku.

Kluci si vybrali párek, malá čokoládový perník a limonádu… dívala se na ně jak se cpou a mezi žvýkáním ze sebe chrlí zážitky z cestování. Vydali se po Vltavě směrem k Lipnu. Místo lodí autem. Každá noc v jiném kempu a počasí jim přeje. Jen ona tajně závidí vodákům, kachnám a labutím.... volnost.

Vzpomněla si na tu rodinku v loďce a podívala se na muže:,,Měli jsme si půjčit loďku…“

,,Máme přece nafukovací člun,“ zasmál se.

,,Já myslela opravdovou…“ řekla potichu, ale on už ji neslyšel. Dcerka ho táhla za ruku k dřevěné houpačce.

 

Seděla nad papírovými tácky od hořčice a prázdnými kelímky od limonády a přemýšlela, jestli je má uklidit hned, a nebo jestli to chvíli počká. Zaslechla za sebou příjemný mužský hlas: ,,Dvě piva, rohlíky, párky…vezmu si to sebou.“ Ohlédla se a uviděla vousáče z loďky. Prohlížela si jeho opálená ramena, vypracované, svalnaté paže, pevný zadek a svaly na nohách. Zaplatil a otočil se. Jejich oči se střetly…a ona se zachvěla.


24 názorů

Robinia
24. 06. 2009
Dát tip
tak už znám i začátek :-)

Janina6
23. 06. 2009
Dát tip
Trochu se tam poznávám :-)

Marcela.K.
23. 06. 2009
Dát tip
:-)) Lakrov, já jsem tele...nic jiného v tom není...pádlem se pádluje, veslem vesluje :-) poraď co měli v ruce? :-)

Lakrov
23. 06. 2009
Dát tip
Žertovné střídání pojmů 'veslo' a 'pádlo' (nebo jejich odvozenin) je předpokládám záměrné; aby vynikla naprostá nesourodost s náhodně navštíveným prostředím... a tím se mohl gradovat účinek druhé části. TOlik k užitému názvosloví, jainak nemám nejmenších výhrad :-) Spíš je skoro škoda k povídce cokoli dodávat. Snad jen, že pohromadě (obě části) by se to četlo lépe.

guy
23. 06. 2009
Dát tip
četl jsem už i pokračování, takže vím, co se stane s tím pohledem, ale nebudu to tu samozřejmě prozrazovat .. :-)

Diana
22. 06. 2009
Dát tip
Tak to se těším!

Marcela.K.
22. 06. 2009
Dát tip
Tak jo..."vykoledovali" jste si pokračování :-)

jolbah
22. 06. 2009
Dát tip
Jde z toho trochu smutek; smutek z pomijivosti okamziku; ze setkani, ktere se nejspis nebude opakovat. Ani stopa nadeje na konci... Nema to treba jeste jednu stranku; doma ve stroji...?

nostalgik
21. 06. 2009
Dát tip
To jsou ta setkání, trvají okamžik, ale jsou nezapomenutelná. Dokazují jak jinak, s jinými lidmi lze prožít život. Bohatší,plnější, šťastnější. Nebo ne? A zase potkáme někoho...

Marcela.K.
21. 06. 2009
Dát tip
Lenost? No, dobře...koukám, že Ti těžko něco vysvětlím tak, abys měl chuť to přijmout bez invektiv.

Marcela.K.
21. 06. 2009
Dát tip
Marvine, tebe to neoslovilo, já Ti to neberu...jak vidíš, jsou lidé, kteří mým textům rozumí a to dokonce tak, že si přejí pokračování... Asi po tobě nemohu chtít, abys se dokázal vcítit do hlavní hrdinky mého příběhu - je přece tak "nudná" :-) Tomu, proč Ti vadí, pokud své texty upravím do podoby textů Lakrov se usmívám. Myslela jsem si totiž, že si toho někdo všimne dřív...jsi první po půl roce :-) I to ukazuje, že čteš pozorněji, než druzí. Ani moje básně nemají jednotnou úpravu... jsem taková "nevyvážená" víš :-) Forma "alá lakrov "mi vyhovuje kvůli tomu, že písmena jsou dostatečně velká a dobře se mi text čte. Navíc nekopíruji...Lakrov mi s úpravou občas i pomohla. Jsem jí za to vděčná, protože já nemám tu trpělivost jako ona. Nedokážu svůj text x-krát přečíst, než ho zveřejním. Ona mi hodně pomohla.

Marcela.K.
21. 06. 2009
Dát tip
Tam jde o to, že on sice mluví...ale ona myslí na něco jiného :-) Ploché? :-) Marvine, k tomuhle textu si musíš něco odžít, aby se Ti to nezdálo "prázdné". Co my víme na co myslí... co se jí honí v hlavě... Mám už i to pokračování...jen ještě nevím, jestli by Ti stačilo...poradím se s někým ;-) Moje povídky úprava "alá" Lakrov jsi četl... jen Ti to tehdy nevadilo. Mohla bych se ptát proč ti to vadí teď, ale nebudu. je mi to totiž jedno :-) Když si sedneš na břeh, kde kvete mateřídouška, nemusí vát žádný vítr...voní si dost intenzivně i bez něho :-) A tu vůni mám zažitou z dětství, poznám ji kdykoliv a kdekoliv.

Marcela.K.
21. 06. 2009
Dát tip
Kdo chce psa bít, hůl si najde...že , Marvine. Jediné s čím mohu souhlasit je ono O... Chceš celý nákup? Ona nesledovala co kupuje, ona si prohlížela jeho...možná bral pro svoji malou dcerku pribiňáka, to není podstatné...ten nákupní lístek. To tím chtěla autorka říci, proto "zachytila" přesnějen první položku :-) Proč by tam měla být vykreslena nespokojenost s životem s manželem? Proč by měla být hned nevěrná?! Ty se nikdy neohlédneš za hezkou dívkou? I když jdeš třeba se svojí vyvolenou? Znám pocity ženy, která vychovávala tři děti ve spokojeném manželství :-) Přesto se občas se zalíbením kouknu na opáleného chlapa. Proto přece nemusím hned myslet na nevěru. Na úpravu "alá" Lakrov jsi přišel až teď? Upravuji tak povídky už delší čas. Líp se mi tak čtou a mám to povoleno :-) Vlastně mi ta úprava byla nabídnuta a já ji ráda využívám. Lakrov mě vlastně k povídkám přivedla, ráda se učím od těch co umí :-) Mateřídouška určitě... tu mám v nose :-)

Oldjerry
20. 06. 2009
Dát tip
Pokračování ? proč ne - ale takto otevřený příběh dává prostor k představám. Já osobně v tomto případě pokračování nepostrádám. Dá se odhadnout : rozvrat dvou rodin anebo ( a pravděpodobněji ženino zklamání z nenaplněných nadějí, rozvrat jejího vnitřního řádu, který každý normální člověk s třemi dětmi už má v podstatě hotový) - prostě romantika jde do prdele před životní realitou. Ani kdyby došlo k nejlepšímu, že by byl navázán kontakt až intimní bez rozvratu rodin (nepravděpodobné, ale možné) - po těchto avantýrách zůstává chuť popela na jazyku a pocit provinění, který není kompenzován silou prožitku. Vím, o čem mluvím...

Diana
19. 06. 2009
Dát tip
Hezé, čtivé. Asi by to chtělo pokračování? ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru