Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hledám práci v Barceloně

11. 08. 2009
37
78
5576
Autor
Vaud
To je zřejmě nejčastější věta v mailech od neznámých krajanů, kteří si našli můj mail někde na internetu. Většinou je provázena ještě dodatkem, že se dotyčný nebojí žádné práce a bude dělat cokoliv. Jednomu práce chtivému jsem v dobré víře odpověděl, že naše firma právě shání zaměstnance na místa projektových managerů nebo biologa s PhD. Vulgární odpověď žadatele nelze reprodukovat doslovně, ale zdá se, že práce v zahraničí je pro našince synonymem nekvalifikované činnosti. Je pravda, že jsem později v Barceloně poznal i několik českých „bílých límečků“, ale velká část mých známých tam má něco, čemu se v angličtině říká small job. Před příjezdem do Barcelony jsem hledal na internetu, jaké jsou podmínky a zvyklostí ve španělských firmách, ale moc jsem se toho nedozvěděl. Řada z věci se řídí nepsanými pravidly. Pokud budete uvažovat o kvalifikované práci v Katalánsku, snad vám v podobné situaci následující řádky usnadní první dny.

Kdysi jsem si umanul, že jestli jednou napíšu o mé španělské anabázi, tak se moje kniha bude jmenovat Bazén. To podle množství mramoru v lobby, kde jsem čekal na závěrečné kolo vstupního pohovoru. Seděl jsem tam v bílém obleku s lososovou košili, což je, jak jsem později zjistil,  kombinace jež se beztrestně nosí pouze v argentinských telenovelách. Tady jsem musel do práce chodit v tmavém obleku se světlou košili střízlivých barev a se střízlivou kravatou.  Nikdo mi neuměl vysvětlit, co přesně znamená střízlivá. Pakliže si zapomenete vázanku stane se vám několikrát za den, že vás na tento  módní prohřešek někdo "upozorní". Španělé jsou velmi marniví a věnují velkou péči zevnějšku. Stalo se mi, že moje šéfová odmítala pozvat znovu na   jednání v poradní komisi  jistého britského profesora, protože se špatně obléká a není učesaný.... Bílý oblek lze nosit jen v červenci, což je opět jedno z nepsaných pravidel. Vlastně to tak trochu záleží na politické orientaci firmy a jejich vlastníků. Španělska populistická pravice sdružená kolem Partido popular nosí tmavé obleky a bílé košile a tmavé kravaty. Zapaterovi socialisté se oblékají do světlejších sak, modrých košil a světlejších vázanek. Komunisté nenosí kravaty a politici spříznění s baskickými separatisty údajně nosí trička s límečkem.

Podle politických ambicí se zde fandí i fotbalu. Například FC Barcelona je klub katalánský, levicový a tudíž z pohledu některých proseparatistický. Naproti tomu jeho městský rival RCD Espanyol je klub pravicový a tudíž prošpanělský. Z popisu mého firemního předpisového oblečení jistě snadno dedukujete politickou orientaci firmy i to,  v barvách jakého fotbalového týmu byla vymalována firemní jídelna. Znalci už vědí, že náš "comedor" měl bílo-modré pruhy.  Kdybychom oficiálně podporovali FC Barcelona, pak bychom obědvali v poměrně ponuré jídelně v barvách blaugrana, které klub převzal od švycarskeho FC Basel.  Bylo mi také mírně nedoporučováno, abych projevoval přílišné nadšení pro katalánský velkoklub a ukazoval se tam často. Jednou jsem s sebou vzal na Camp Nou vysoce postaveného ředitele spřátelené americké firmy a ten se tam naučil v kotli FC Barcelona sprostý popěvek proti RCD Espanyol. K mému zděšení si ho prozpěvoval i na jednáních následující den. Samotný slogan FC Barcelona -  Mes que un club (víc než jen klub) jakoby dával tušit přesah klubu do politického dění.

Většina Španělů si  navzáje tyká. Křestním jménem se oslovují všichni, až na výjimky, které musíte znát. U nás byla tato pocta prokazována z několika stovek zaměstnanců jen dvěma lidem - majiteli a jednomu středně postavenému vědci ve výzkumu. Nadřízenému tohoto pana či nadřízenému jeho nadřízeného jsem mohl beztrestně tykat, ale pokud bych tykal F., pak by to bylo považováno za faux-pas. Nikdo mi nebyl schopen vysvětlit proč - prý nepsané pravidlo. Také telefonní seznamy pro Španělsko jsou v mobilech nastaveny tak, aby byly defaultně seřazeny podle křestních jmen. Když si jdete dát prádlo do čistírny, registrují opět jen vaše křestní jméno. Ptal jsem se kolegy z práce, proč se skoro nikde neuvádí příjmení. Klepal si prstem na čelo a říkal, že kdyby přišel do čistírny můj bratr, tak by mu mohli dát omylem moje saka. Upozornil jsem ho, že bratra nemám, zato mám několik tisíc jmenovců. Trochu znejistěl, krčil rameny a říkal, že nad tím takhle nikdy nepřemýšlel. Vůbec se jmény je to tu komplikovné. Španělé mají dvě a více příjmení, takže jsem se nemohl registrovat do internetového bankovnictví, protože systém neznal chudáka pouze s jedním příjmením. Prý si mám další vymyslet nebo si přidat matčino,  zněl pokyn mé banky. Jednoduché to není ani u křestních jmen, které mají katalánskou, španělsku a domácí podobu. Ignacio tak může být v mailovém seznamu uveden jako Nacho, Carlos jako Carles, Jorge jako Jordi. Řada žen se jmenuje Maria, ale vzhledem k četnosti tohoto jména, používá běžně až druhé křestní jméno a vy pak netušíte, kde dotyčnou v seznamu hledat.

Ačkoliv se Španělé velmi rádi dobře oblékají a nosí hezké doplňky, jejich kanceláře bývají strohé a šedivé. Většinou mají vystaveny pouze fotografie  svých dětí,   téměř nikdy své partnery. Překvapila mě často až militantní nenávist k církvi a u některých i ke královské rodině.  Moje šéfová měla vyzdobenou kancelář karikaturami papeže a při spatření krále a jeho rodiny, hlasitě křičela: "parasitos".  Naopak být obdarován figurkou kakající princezny v období Vánoc (v Katalánsku je slaví nadvakrát – v našem termínu a na Tři krále), bývá považováno za projev přátelství a náklonnosti. Vůbec firemní dárky jsou problém. Většinou se obdarovává tajně losem (amigo invisible) kolem Vánoc a obdarovaný dlouho pátrá po dvojím smyslu dárku. Již zmiňovaná šéfka dostala zrcadlo, což  firemní „dárkoví analytici“ interpretovali jako narážku na její ješitnost.

Většina šéfů se těší velké úctě a podle mě byli i správně vybráni. Opět podle nepsaných pravidel neodchází zaměstnanec z práce dřív než jeho šéf, nikdy si nestěžuje na práci a neustále projevuje radost nad svěřenými pracovními úkony. Pracuje se do pozdních večerních hodin, přičemž největší aktivitou Španělé hýří někdy kolem šesté sedmé hodiny. Ačkoliv by se ve firmě mělo komunikovat oficiálně v angličtině, byl jsem už druhý den na čtyři hodiny trvající schůzi, která byla ve španělštině a chvílemi v katalánštině.  Pozdě se dozvídáte i přidělené úkoly – někdy jsem se dozvěděl až cestou na meeting, že mám pronést půlhodinovou přednášku, ale zapomněli mi to říct. Na rozdíl od českých firem bylo v pořádku říct, že jste měli něco jiného na práci a svěřený úkol jste nestihli. Práce je zadávána tak  na 130 % a šéf počítá, že jí budete plnit na nějakých 80 %. To často mate zahraniční zaměstnance zvyklé plnit vše doslova.  Španěl řekne, že nemá práci hotovou a nestresuje se. Trochu problém je neustálé budovatelské nadšení a neschopnost kritického náhledu. Všechno se tu děje společně a Španělé jsou až socialisticky kolektivní a rovnostářský národ. Na druhou stranu jsem nikde neviděl lépe pracující projektové týmy -  většina lidí se těší na spolupráci s ostatními a práci včetně společného jídla bere jako malou společenskou událost. Ve Španělsku nikdy nejíte sami. Vždycky si někdo přisedne a dá se s vámi do řeči. Jak se jednou naučíte jazyk a dostanete se mezi místní, pak už nikdy nejste sami. Stanou se z vás Španělé  a marně přemýšlíte, co vám to na začátku připadalo na Španělech tak legrační.  

Pokračování (někdy) příště


78 názorů

LadyLoba
01. 07. 2010
Dát tip
díky - za pro mne zajímavé informace o Španělech

Vaud
25. 01. 2010
Dát tip
zlaty Spanelsko - tomu se maloco vyrovna! Jeste bych mel napsat kapitolku ci vic o jidle a piti, ale mam pocit, ze jsem toho hodne zapomnel :-). Ve ktere casti Spanelska se pohybujes?

Madlenka
23. 01. 2010
Dát tip
hola amigo, potvrzuji vše, co jsi napsal, taky se tam často pohybuju a cítím se méněcenná díky jednomu příjmení, navíc bez šance, že by ho někdo dovedl vyslovit:-) Pobavil jsi mě!

Vaud
23. 08. 2009
Dát tip
tak vidíš, ani to nebolelo! :-)

jejdavilda
23. 08. 2009
Dát tip
ukecals mě na poslední odstavec :-)*

Vaud
21. 08. 2009
Dát tip
to jsem zklamanej - takovou jsem si dal praci poskladat dokupy pismenka...

jejdavilda
20. 08. 2009
Dát tip
jsem to ani nedočet, španěly tedy nemusím. nakonec, oni mě taky ne :-)

Vaud
20. 08. 2009
Dát tip
vcera jsem se probojoval po 3 hodinove bitve ve 34 stupnich do semifinale tenisoveho turnaje v nasi vesnici - a podpora mistnich i telefonicke gratulace dnes rano mi to trochu delaji slozite :-) - jsou tu taky fajn lidi a mozna jsem se tu adaptoval driv nez ve Spanelsku.

guy
20. 08. 2009
Dát tip
aspoň budeš vědět, kam se máš vracet, až si začneš myslet, že nic novýho tě už nečeká .. :-)

Vaud
20. 08. 2009
Dát tip
ja jen lituju, ze jsem odjel ve chvili, kdy jsem konecne zacal spanelskou kulturu vic vnimat, vic rozumet jazyku a nestacil jsem nasat divadlo a podobny veci

guy
20. 08. 2009
Dát tip
byl jsem tam jen dvakrát rekreačně, ale věřím tomu a v místech, kde jsem se pohyboval, jsem si považoval toho, že se tam dá lépe domluvit česky nebo rusky než anglicky :-)

Vaud
20. 08. 2009
Dát tip
Kamaradka mi rikala, ze se Cesi zijici ve Spanelsku po navratu dal schazeji, vari si spanelska jidla, pousteji si spanelskou muziku a mluvi mezi sebou spanelsky. Spanelska kultura je hodne "sexy" - to se neda s tancem jodlujicich horalu v kratkych kozenych kalhotach vubec srovnat :-). Navic u nas doslo k vymazani kultury narodni a kohezi s jakousi globalni srackovatou kulturou McDonaldu. Hrozne nesnasim tuhletu pozu nasich pseudomanageru a krimipodnikatelu. Ve Spanelsku jezdis do prace na maly motorce, se vsema si tykas a obcas se vsichni v praci sbalite a jdete ven na "cortado" :-).

guy
20. 08. 2009
Dát tip
.. říkal, že nad tím takhle nikdy nepřemýšlel .. - to je skvělý, tuhle frázi začnu hojně používat :-) jinak - kdybych španělsky rozuměl, tak bych si v ledasčem se Španěly rozuměl .. až skoro mám podezření, že někdo z mých předků měl s nějakými hispánci co do činění intimněji ..

Vaud
18. 08. 2009
Dát tip
vzdycky, kdyz s nekym mluvim a on mi rika, ze bydlel v Abrdeenu, Varsave, Berline, tak vytahnu zolika v podobe sveho pobytu v Barcelone (jeste v kombinaci s praci v New Yorku) - to maloco prebije :-)

podezdívka
18. 08. 2009
Dát tip
V Barceloně jsem byl pětkrát, z toho třikrát jsem jen jí projížděl. Takže kromě La Rambla, Nou Campu a pár staveb Gaudího včetně Sagrada Familia jsem toho v Barceloně moc neznal. Je dobré ji, prostřednictvím tvých dílek, poznávat blíž, včetně povahy Katalánců :-)*

Vaud
14. 08. 2009
Dát tip
ja se dockam nekdy za 14 dni - jedu tam na 5 dni na kogres a moji spanelsti pratele uz udelali komisi na oslavy meho prijezdu :-) hhhhhhhhh, hned bych se tam vratil stop nevim - moc se tam nestopuje, ale klidne Te vezmu na pul cesty do Baslu :-)

Nicollette
14. 08. 2009
Dát tip
Tento rok nám Barcelonu zmařily kočky. A koučové! Ale není jisté, že se neutrhnu ze řetězu a nepojedu. Jenom mojí kamarádce minulý rok v Portugalsku zastavil na stopu nějaký magor, který jí pak po lese honil s brokovnicí, tak nevím... Video mě příjemně osvěžilo!

Vaud
13. 08. 2009
Dát tip
já jsem dia nekritický občas - ale už jsem našel celkem fajn program, co tomu dodá háčky... díkes!!

Vaud
12. 08. 2009
Dát tip
oh 10/10 - to se dmu pychou!

Petrusha
12. 08. 2009
Dát tip
aj já cu :)

Augustus
12. 08. 2009
Dát tip
nice:)

Vaud
12. 08. 2009
Dát tip
tady ve Svajcu jsem ze zacatku chodil vyoblikanej a ted uz dva mesice chodim v riflich a nikdo nic nenamita :-))

Petrusha
12. 08. 2009
Dát tip
inak v súčasnej dobe takto sterilne sivo vyzerá prostredie u väčšiny nadnárodných firiem kdekoľvek len vlezeš sivé, ľahko kontrolovateľné rozkamrlíkované velké priestory, každý má svoj chlievik a poraď si ... des brrr ... casual day je supr, u nás sa ešte ale nepodaril presadiť ... nebolo by to zlé (hotový tarzan land by tu z tooho bol :)

Vaud
12. 08. 2009
Dát tip
Zde moje video, ktere jsem kdysi "tocil exclusivne pro Pismak" :-))))) Lidi na tom videu nemaji kravaty, protoze to byl "casual Friday", kdy se kravata nosit nemusi a muzes prijit trochu neformalne... a krome fotek rodiny tam jsou vsude skupinove fotky zamestnancu , coz je nejoblibenejsi foto disciplina

avox
12. 08. 2009
Dát tip
Tohle je to, co nejvíc oceňuji na nové době, ten otevřený svět... já už se sice nikam nepodívám, ale nejsem jenom já... tak piš, piš hodně, je to moc pěkné čtení :-) */

Vaud
12. 08. 2009
Dát tip
Milly diky moc za odkaz - je to dost dobry! Ja jsem zase zabrousil na www.osel.cz a hned se tam stal redaktorem a je tam taky hodne veselyho cteni jeste mi to uverejni na dvou mistech, ale uz mam jednoho "oponenta", ktery tvrdi, ze Spanele neexistuji (vi to, protoze tam casto jezdi zrejme na dovcu)

Milly
12. 08. 2009
Dát tip
Znam asi jen jednoho člověka mimo Tebe, kterej píše zábavný cestopisy (http://www.honzajicha.cz/- koukni, jestli chceš- mě vždycky prohlídnutí jeho stránek dobře naladí.).. .o), takže: už se těším na další. .-) -t-

Markel
11. 08. 2009
Dát tip
opět zajímavé, já byla ve Španělsku jen na zájezdu, ale souhlas, klídek a piánko, tak to tam chodí, aspoň an první pohled a po tvém dílku už nejen na první pohle, díky - T

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
není zač:-) no, čekám na pokračování... P.S. Mám trochu zkušenost s německem a Lucemburskem, ale ne tak dobrou jako ty... ale taky, když jsem nim říkal, že schopné statistiky a analytiky vezmem, tak se na mě dívali jak na idiota... a to jsem nim neřekl, že hledáme manažera, který musím umět minimálně 4 světové jazyky:-)

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
dikes !! :-)

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
skvěle napsané!*

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
Thank you Ferry much! :-)

Ferry
11. 08. 2009
Dát tip
Pro tohle mi nikdo nesmí zlehčovat 17. listopad !!!

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
vzhledem k tomu, ze uz ke me dorazili vcera cela delegace, aby mi vratili pixlu, ve ktere jsem jim dovezl Marlenku a uz jsem termin nekolikrat potvrdil, tak by snad nemeli byt prekvapeni podavat se budou mistni masove speciality, k predkrmum bila vina z kantonu Vaud, k hlavnimu chodu francouzska vina a k zakusku Alsasska vina mam na odpoved specialni karticky (dar mych jinych svycarskych pratel) a specialni plnici pero pripadne si reknu svemu tenisovemu partnerovi - hrabeti von A. o obalku s erbem :-)) v Barcelone bych asi v sobotu vecer sel na Ramblu pokecat s kamosem homelesakem Danym z Velikonocnich ostrovu a koupil bych mu od nejakych Pakistancu na ulici pivko v plechovce :-)

Ferry
11. 08. 2009
Dát tip
Jak se asi zatváří, když se dostavíš, aniž bys pozvání potvrdil..... :)))

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
Ferry - diky moc! Ve Spanelsku je ten svet takovej drsnejsi a nefunguje tam altruismus, jak ho zname od nas - lidi nechyti prchajiciho zlodeje, muj spanelsky sef se naboural na motorce v tunelu a zustal tam lezet na zemi asi pul hodiny a auta ho objizdela. Jak Te ale znaji, tak by se pro Tebe Spanele rozkrajeli. Tady ve Svajcu jsem dnes dostal oficialni pozvanku s zadosti o RSVP na slavnostni veceri na mou pocest od duchodcu, co bydli o patro pode mnou :-) Nemusim mit spolecensky odev a mohu si vzit jednu osobu jako doprovod :-)). RSVP do pristi soboty :-).

Ferry
11. 08. 2009
Dát tip
Připojuji se ke smlsnuvším si, vaudí osvěty není nikdy dost. Vděčná osudu, že mohu tvé dojmy porovnat se svými (u mě to byl Madrid a pouhá stáž, ale když můj napoleonsky zasyndromovaný ředitýlek z ministerstva spojů v tip ťop tmavém s bílou a s okázalým prstenem skočil po práci na motorku a hodil cihlu na nejvyšší rychlost, smekla jsem fiktivní čapku a měnila rychle názor). A ve Švajcu to byl Bern a Světová poštovní unie. Když jsem zaparkovala za kolegou, že musel chvililinku čekat, přišla mi písemná stížnost domů - u auta předtím ani neceknul.... Požehnaný hrot tužky tvé, jen piš, synu, to je dar, jenž každý nemáme. t*

poučné

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
budu tam za 3 tydny :-)) na chuleton

Pacer
11. 08. 2009
Dát tip
nu což, ušetřím na jedné večeři v Barce :) J.

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
jak sklerotiku?? Kdo Ti rikal, ze jsem zapomnel maso na grilovani v lednici?? To vi jen moje dominikansko-italska asistentka :-))

Pacer
11. 08. 2009
Dát tip
sklerotiku - nedáš - maso nedostaneš :)

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
ja uz jsem ve svycarskem exilu :-))

Pacer
11. 08. 2009
Dát tip
fajn. škoda, žes neuvedl founa :) J.

Petrusha
11. 08. 2009
Dát tip
asi záleží na premete a obsahu vtipu, ak sa vysmeješ nemeckému pivu alebo pedantnosti, nečudujem sa :)))

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
Petruso - udelal jsem veselou prednasku tady ve Svycarsku a vetsina nemeckych spolupracovniku se mnou prestala mluvit :-) - zato mam ted vic francouzskych kamosu Pisto - nebylo to ani trochu jednoduchy, ale urcite to byla jedna z nej veci, co me kdy potkaly Slunicko - na ticho a samotu je dobry Svycarsko - tady se nikdo s nikym moc nebavi na obede :-(

skvělé *** já bych teda ve Španělsku žít nemohla, ráda sedím občas u stolu sama a mám ráda ticho:o)

:) Někdy lituju, že jsem zápecník...

Petrusha
11. 08. 2009
Dát tip
jo, to je na španieloch fajn, že nie sú ako napríklad nemci, alebo frnatíci - urážliví na slovíčka, človek nemusí byť neustále nútený starať sa o to, aby človek nepreniesol nedajbože nejaký ten vtip a prísť tak o dobrý kontakt :) ale i tak :) maňána brrrrrrrrr :)))))

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
taky me obcas nejake veci uvadely v silenstvi - ale obcas je potreba veci okecat, projevit humor a pak to jde vzdy :-)

Petrusha
11. 08. 2009
Dát tip
pravdupovediac, nikdy som nemala chuť na to ísť do španielska pracovať, asi som typický pedantný europan, ktorého kontakty s potenciálnymi, či existujúcimi španielskymi obchodnými partnermi dovádzali k úžasu svojím ustavičným maňána prístupom :) ale na pokračovanie sa teším

Janina6
11. 08. 2009
Dát tip
Zajímavé čtení, díky!*

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
do Santiaga jsem chtel jit pesky taky a mel jsem na to i volno, jen jsem byl vystresovanej posledni mesic, jestli mi dopadne dalsi prace a nebudu o hladu, tak jsem sedel doma... Nakonec jsem mel i nabidku kousek od Santiaga pracovat na pohotovosti a premyslel jsem, ze se tam zajedu podivat na spital, ale nakonec je vsechno jinak... Ale mam to na seznamu :-)

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
ja jsem chvilemi az manicky hyperaktivni - ja potrebuju porad nejakou zabavu :-)

papouch
11. 08. 2009
Dát tip
velmi zajímavé, též jsem četl s chutí, doufám v pokračování Španělsko jsem poznal ze zcela jiné stránky - absolvoval jsem Svatojakubskou pouť do Santiaga, ca 800km pěšky - a zamiloval jsem si ho - je zajímavé dozvídat se i tyto jiné pohledy...

Oldjerry
11. 08. 2009
Dát tip
Má to, Vaude, jednu přednost - nemáš čas se nudit... ač bys třeba někdy už i chtěl...

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
to jsem rad - diky moc!

Augustus
11. 08. 2009
Dát tip
Mne Tvé cestopisné postřehy nikoli.;-)

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
je pravda, ze bych mel neco napsat, nez to zapomenu ale rana je porad jeste cerstva - navic mi bude za 5 minut volat byvaly sefik z Barcelony, vcera mi psal kamos odtamtud, za 3 tydny tam jedu a behem dne se bavim vetsinou spanelsky, protoze mam na patre 3 lidi ze spanelsky mluvicich zemi jen me osobne vetsina cestopisu desne nudi :-)

Augustus
11. 08. 2009
Dát tip
Velmi zajímavé. Nechceš zkusit dát dohromady ze všech svých postřehů nějakou sbírku cestopisů? Každopádně TIP!

Zuzulinka
11. 08. 2009
Dát tip
poznala jsem v posldním odstavci jisté podobenství ve zvyklostech v mé práci...až na to, že tady absolutně nefungujeme jako kolktiv:-) bavilo mě to číst, díky*

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
Yvaine - to bych moc rad, jen tam nemaji pro me praci... Ale sel bych okamzite.

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
Kvetoni - opravim diakritiku a jdu kreslit planky Uz jsem to nekde psal - kdyz jsem odjizdel, tak spolupracovnici sestavili mezioborovou "rozluckovou komisi", ktera se pravidelne schazela a nakonec jsem mel rozlucek asi 6 nebo 7 :-)

Yvaine
11. 08. 2009
Dát tip
Tak se vrať.:)

Vaud
11. 08. 2009
Dát tip
Diky vsem za cteni :-) Asi tusite, ze se mi styska po Spanelsku. Oldjerry - ja jsem to napsal bez diakritiky a pak jsem to prohnal nejakym programem, co tomu doplni diakritiku a upravi to... jeste mu budu muset pomoct. Omlouvam se. Prosecky - delal jsem tam ve vyzkumu a pendloval mezi Barcelonou a New Yorkem a bydlel u more na plazi. Zni to skvele a ve skutecnosti to skvele i bylo :-)). Ale uz je to bohuzel minulost... martinez - ja uz ani nevim, jak jsem to tenkrat vyresil - nebo to banka mozna zmenila :-) Yvaine - to jsem aspon trochu rad! Spanele jsou takovy stadovity narudek - vsichni delaji vsechno pohromade, ale jakmile patris do stada, tak je clovek hyckan a je mu fajn - skoro denne dostanu nejakou zpravu ze Spanelska... Abych se uz vratil z vyhnanstvi :-))

Pravda, ještě teplé, ale znamenitá myšlenka. Už se nemůžu dočkat kompletního průvodce i se situačními plánky. Jeden nikdy neví.

Yvaine
11. 08. 2009
Dát tip
Dík, rozjasnils mi černý den. :)

v Holandsku je zas dobrá ementalita :o)

Pound
11. 08. 2009
Dát tip
Diky za dalsi dobry exkurz do mentality... :)

martinez
11. 08. 2009
Dát tip
už sem ti to myslím někde psala, jak si na poště poradili s absencí mýho druhýho příjmení - nejdřív mi eště vypusili "h" ze jména aby to znělo echt španělsky a pak mi jednoduše utrhli ženskej ocásek a já byla najednou nejtypičtější ze všech španělek - ana martinez ova :o)

Diana
11. 08. 2009
Dát tip
Strašně zajímavé! Přečteno jedním dechem. ****

zažil jsem podobnou atmosféru pospolitosti i v Itálii. A to jsem komunikoval jem lámanou angličtinou...

Prosecký
11. 08. 2009
Dát tip
Co jsi tam dělal?

Oldjerry
11. 08. 2009
Dát tip
Asi jsi s časem na štíru a tak když měco napíšeš, nemáš čas to po sobě přečíst. Jak je to výborný, tak trochu vadí sousta chybějících písmen a vynechávky české diakritiky - např. ě... ale stejně jsem to shltal a tip tě nemine.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru