Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hudba a literatura - Kam mizí kofein z kávy bez kofeinu?

15. 09. 2009
4
85
7277
Autor
pronick

Vážení přátelé, tohle je vážně míněná diskuze. Jsem pouze spoluautorem. Daná diskuze je reakce na přišlou zprávu. Část autorů pochopí od koho.

„V poslední době se mi často stává, že mě více zaujmou slovní obraty v hudbě, než v poezii. Je docela škoda, že to často oddělujeme jenom proto, že v hudbě se častěji používají "jednodušší" rýmy - třeba i gramatické ... Hlavně mě dostala nová deska od Vypsané Fixy, která má sice úplně jiný zvuk, ale některé texty a jeho části jsou zajímavé - až surrealisticky (?)"


Ptám se Vás, přátelé, jaký je váš názor na propojení hudby a poezie a jejich vzájemného ovlivňování?


Inspirovala vás v poslední době nějaká píseň k literárání tvorbě?



Velmi by mě zajímalo, jak to vnímáte vy. Pro představu přidávám "konvenční" části textu i s hádankou.



„Tak jsem se ji zeptal
na otázku co mi zbyla

kam mizí kofein z kávy bez kofeinu
nevíš?"
(zdroj: www.vypsanafixa.cz, album Klenot, píseň Psychokuna, (c) Vypsaná fixa 2009, všechna práva vyhrazena)


„Klenot pracuje hlavně v noci
domů volá máme, když má pocit
že představa šťastnýho života je
asi fata morgana, neexistuje
Klenot se jmenuje Eskortová
a máma jí už asi líp nevychová
dbeska má v tašce nejen jedno pivo
jedno by jí už asi nestačilo."
(zdroj: www.vypsanafixa.cz, album Klenot, píseň Klenot, (c) Vypsaná fixa 2009, všechna práva vyhrazena)

85 názorů

raja
28. 09. 2009
Dát tip
A tady ste už ode mne avízko dostali?

Já ne. Armin

Muamarek
21. 09. 2009
Dát tip
Já hudbu k psaní vysloveně potřebuju, je to taková symbióza :-)) Marek

pronick
20. 09. 2009
Dát tip
Kamčo, jsem rád, že řekl někdo i svůj vztah k tématu P.S. Je to vidět i ve tvých dílech - ta zpěvnost tam je měj se hezky, sluníčko :-)

za sebe mohu říci, že mé básně s hudbou jsou propojené,inspiruje mne převážně hudba, protože ji miluji.. mé piáno, mé pomlky, notové osnovy, sonáty, adagia..,to mám ve svých verších.. měj se hezky,zdraví sluníčko*

Anetté
18. 09. 2009
Dát tip
nikdy žádnej nebyl.

je to v recenzích, i když jsem jen chtěl ten text přiblížit

formu si zvol, jakou chceš...v samostatném díle si můžeš vysloužit i nějaké tipy :o)

už ti to píšu - ale jen na rychlo - pocitově a tak :-)

aleši, nabízím polemiku, na recenzi si asi netroufnu:-) ale právě tenhle text je obsahově bohatý (mám ji dát sem, nebo si, aleši, přeješ samostatné dílo?):-)

tož experimentátore, ta recenze by mě zajímala. Pro mě je to jen obrázek ženy, která dává přednost angličanům před italy, bere drogy a má mírně sebevražedné sklony...

Haha:-) Kamile, jestli si troufáš jít do otevřené polemiky ohledně textu písně Klenot, tak výzvu příjimám, ale nebudu tě šetřit, rozmysli si to:-)

Text písně Klenot je očividně slabomyslný, úplně o ničem, a může oslovit jedině nějakého obdivovatele císařových nových šatů, který má stach přiznat, že kde nic, tu nic.

Saintzero
17. 09. 2009
Dát tip
narvah toť hrdina, obět na oltář svobody.dám ti na hrob trnový věnec

Narvah
17. 09. 2009
Dát tip
tak to sem se netrefil. soráč

Narvah
17. 09. 2009
Dát tip
A další jeho modrá kritika v mé poslední diskusi. Tohle mám na mysli: 13.09.2009 21:37:26 Pišta_Hufnágl kritik těša: Půl hodiny práce člověka, který má své práce nad hlavu, znamená nejen víc, než půl hodiny práce, ty natvrdlíku. Narvah: Mno, tos skutečně vypotil smysluplnou odpověď. Maně mě napadá - nechceš se vrátit na Literu? ...a jooo, oni tě tam už vlastně nechtějí!!! A nechceš jít teda někam, kde tě chtějí? Třeba.... Safra, lidi... Chcete někdo Narvaha? Tady je jaksi přebytečný.

Saintzero
17. 09. 2009
Dát tip
skoro výročí jednoho měsíce na písmáků, a nejsem alternick svý schizofrenie.

pronick
17. 09. 2009
Dát tip
papouchu, problém je, že se vždycky začne od tématu, aniž by se dotyční zamysleli nad tím ,jestli k tématu řekli své

papouch
17. 09. 2009
Dát tip
proni - nevím.. na tohle jsem fakt blbej, nepoznám schýzy.. už jsem si tím udělal několikrát děsnou vostudu.. a dovčil nevím, kdos byl před tím ... ale to je fuk :-) a já už :-X , plácám od tématu

pronick
17. 09. 2009
Dát tip
papouchu, už od začátku víš, že tu nejsem jen od své registrace, to jsi musel pochopit brzo:-)

ok. beru každý nick jako samostatnou existenci, tak jsem použil jinou logiku...:o)

papouch
17. 09. 2009
Dát tip
aleši - z profilu se dá zjistit délka pobytu nicku, ale mnozí si nick v průběhu doby mění, takže ve skutečnosti tu byli už před tím - a pokud neznám uživatelův předchozí nick, tak to nepoznám .. ty irelevante :-P .-) např. zrovna pronick je tu déle, než 2 měsíce - a než jsem tuto informaci z něj vymámil (za což mu opožděně děkuji :), tak jsem to nevěděl :-p

papouchu, kladeš poněkud irelevantní otázky. Jak je kdo dlouho na písmáku se dá snadno zjistit z profilu jednotlivých autorů. Mysli na to, že tvou pronikavou ironii nemusí pochopit úplně každý o)

Rajmund
17. 09. 2009
Dát tip
Co to je za otázky, proboha? Doposud jsem se domníval, že největší píčoviny do zdejší dyzkuze jsem vymýšlel já

pronick
17. 09. 2009
Dát tip
papouchu, někdy mi ale připadá, že si to část autorů spojuje. Vím, že jsem teď mimo téma, ale je smutné, že často bys podle odpovědi nerozpoznal Pištu, Norsko, Narvaha - jediný rozdíl je v tom, že Pišta může zmodrat.

papouch
17. 09. 2009
Dát tip
Saintzero, jak dlouho jsi tu ty?

papouch
17. 09. 2009
Dát tip
pronick - délka pobytu na písm. a posílání někoho někam spolu nesouvisí .-)

Saintzero
17. 09. 2009
Dát tip
No koukám, tady by jste mohli vydat knižku zbytečnost diskusí, protože se tady řeší samé podstatné věci, ale k věci. Hudba k poezii patří, dotváří její atmosféru, aby mohla lépe rozvinout prožitek z písně. Já ovšem preferuji hudbu bez zpěváka nejlépe ze stylu Trance, protože texty v písních potlačují plně rozvinutí emoční stránky psychyky,vnucují člověku určitou myšlenku, kdežto hudba bez textu dotváří atmosféru naších myšlenek, můžu myslet na co chci v rámci melodie a zároveň dát živost svým fantaziím, je to klíč do jiné dimenze.

pronick
16. 09. 2009
Dát tip
Příspěvky, díla? Přiznávám se, día jen jednou, příspěvky ne, kolik chyb??? Ale neodpověděl jsi mi, papouchu.

papouch
16. 09. 2009
Dát tip
čteš si po sobě, co napíšeš, než to odpálíš?

pronick
16. 09. 2009
Dát tip
Kontinuálně tak dva měsíce, jinak o "něco" dle... Nechci ale rozebírat, jak dlouho tu jsem, ale to je důvod, aby mě posílal pryč? Jestli to tak vnímáš i ty, no, tak to asi není něco v pořádku. S úrovní kritik je to u něho špatné.

papouch
16. 09. 2009
Dát tip
Fajn. Jak dlouho tu jsi?? Dva měsíce?

pronick
16. 09. 2009
Dát tip
papouchu, to písmo je nepříjemné! Pišta je možná inteligntní, ale posílat autory pryč by neměl..no ak dyž porovnám jeho kritiky s jinými, tak by se měl i trochu stydět (bez ohledu na ocásek)

to jo, Wohnouti ji nenahrávali v Anglii, takže tolik "neriskovali" texty u VF jsou trochu posunutý, nemusí se líbit každému, ale pro někoho toho mají v sobě hodně paří se na ně pěkně, to jo(hlavně tady v Pardubkách je holky žerou:-)

StvN
16. 09. 2009
Dát tip
experimentátor - desku ke stažení za dobrovolný poplatek udělali i Wohnouti. Stejně tak jejich texty jsou podobného ražení. A hudba stojí za prd, ale pařit se na to dá, to jo.

papouch
16. 09. 2009
Dát tip
pronicku - nemají pravdu... oni nechápou srandu, pravou bohapustou srandu bez hlubších kořenů; prostá výměna jazykově lahodných bonmotů založených na komičnosti, či trapnosti situace - v tom je Pišta Pan Mistr... Narvah NEMÁ smysl pro komično... navíc Pišta, vážení, svým intelektem a znalostmi notně převyšuje většinu z nás.. nenechte se zmást..

Duchové
16. 09. 2009
Dát tip
vo co se tu perem? rozdávaj tu něco?

album Bestálně šťastní - je tam i hodně narážek jen pro nás - pardubáky taky mě dříve někdy nudili, ale teď je poslouchám hodně - hlavně poslední desku netvrdím, že se musí líbit:-)

pronick
16. 09. 2009
Dát tip
Pišto, tu stránku neznám, a proto jsem podle názvu usuzoval, že se jedná o seznamku. pišto, Armine, co vám tolik vadí na téhle diskuzi? papouchu, nejde mi o přidělení čísla - jde mi o to jak se Pišta chová, žel Narvah a další mají pravdu o něm.

jasný, pronick možná netrefil úplně ukázky, o kterých jsme se bavili jinak Vypsaná Fixa je kapela usměvavejch, přemýšlivejch kluků(pardubicky:-), které poslední desku nechali volně ke stažení-zaplatit můžete, když chcete a máte na to některé obraty jsou vtipné a nečekané - často spojují i nesourodé věci...no a jak zmiňoval StvN, tak "způsob zpěvu" je specifický často odkazují na literární i filozofické texty a i v, na první pohled, banálním textu jsou často zajímavé myšlenky Jo a to s AC Milán je fajn:-) P.S. Jinak si nemyslím, že by Pišta měl vyhazovat pronicka z Písmáka za tuhle diskuzi:-) avi všem, když za to "můžu":-)

Nérea
16. 09. 2009
Dát tip
Vypsaná fixa není zrovna nejlepším příkladem poezie ani hudby. Jinak spojení poezie a hudby je dokonalé... kdo z nás by si pamatoval tolik básní bez melodie... Tady hudba i texty, které mě inspirují: It’s like 10 000 spoons when all you need is the knife... Ironic, Alanis Morisette Slunce je zlatou skobou na obloze přibitý… Karavana mraků, Karel Kryl Stíny dnů a snů se k obratníku stáčí… Sen, Lucie Dopředu kalendářem zalistuju, někoho dopíšu do seznamu jmen, má-li to znamenat, že existuju, má-li to znamenat, že jsem… Nečitelný policejní román, UDG Sedim a koukám jak zvrácenej podzim stromům svlíká jejich šat… Ďábel a syn, Kabát ... a spousta dalších, když je silný text i melodie, tak je to ideální

Fouckault
16. 09. 2009
Dát tip
surrealisticky rozhodně ne, je to takový existenciální beat, surrealismus je zcela něco jiného, tyhle texty se pořád drží civilní nítě. Propojení poezie s hudbou není nic tak zajímavého,- poezie (text) bez hudby (hudby k písňovému textu) vyžije, kdežto hudba k písňovému textu bez textu nefunguje, z toho plyne kdo hraje prim a kdo je jen podbarvení.. mimochodem jsi to právě předvedl. Řekl bych že písňové texty jsou rafinovanou formou jak dostat poezii mezi jí jinak nepřístupné masy :-)

romale
16. 09. 2009
Dát tip
naopak se mi zdá textově slabší než předchozí - ale furt je tak dobrý - asi to tak chodí po čtvrtym, pátym cd --- ale nevim, tak písňový text je písňový text - u fixy funguje v pohodě a taky se mi líbí když trapný ac milán dostane latu...

vypsanou fixu moc neznám, píšu očas pro mashina-band (www.mashina-band.com)

Vaud
16. 09. 2009
Dát tip
ja jsem se s klukama z FiXy videl hodnekrat, ale jen jednou jsem diskutoval delsi dobu s Mardim (zapijeli jsme spolecne narozeni meho syna) a prekvapilo me, jakej je - inteligentni, zvedavej, premyslivej, fajn veci ho rychle nadchnou. Cekal jsem primadonu nebo pseudointelektuala. Martinek dostal par facek od tchana, protoze jim pri jednom mejdanu skoro zborili dum. Mejla byl par let muj potencialni svagr a (tusim) Steroid se natacel ve starym byte po manzelcine babicce v Pardubicich. :-)) Tehdy jsem netusil, ze to budou takovy hvezdy :-))).

Narvah
16. 09. 2009
Dát tip
Syd: to je na tobě

Narvah
16. 09. 2009
Dát tip
Pokud Vám vadí počínání Pišty_Hufnágla, vyjádřete se, prosím, pod mým dílem. Díky, n.

papouch
16. 09. 2009
Dát tip
Wiski to se mýlíš, Pišta je gramotnější, umí o tři písmenka více, než já .-)

Prosecký
16. 09. 2009
Dát tip
Wiski, nelze odsuzovat žánr jako celek. Jen jeho špatné produkty. U nás, bohužel, jsou muzikály nekvalitní poklesnou akcí pro turisty a návštěvníky Prahy z venkova. I já se nechám stimulovat hudbou, ale to hovoříme o psaní, nikoli o čtení. Mnhonásobně víc lidí se k literatuře dostane, pokud je to realizovaný scénář.

A.S.Puškin
16. 09. 2009
Dát tip
Netuším, co je na tomto konkrétním návrhu k diskusi tak idiotského. ad1 - neznám jedinou píseň na světě, jejíž text by se nedal nazvat (někdy i přimhouřením všech očí) poezií ad2 - ano inspirovala, a i obráceně, že text mne vyprovokoval k doplnění hudby k témuž ad - vnímám to pozitivně J.Š.

Vaud
16. 09. 2009
Dát tip
ja se na to zeptam, az je potkam v Pardubkach :-)

Prosecký
16. 09. 2009
Dát tip
Vadí mi formulace "část autorů pochopí od koho," protože já to díky neznalosti kontextu a vztahů nepochopím. Jinak jsi narazil na důležité téma propojování literatury a ostatních médií obecně. Zdaleka nejúspěšnější jsou žánry propojující co nejvíce forem (muzikál, film). I tady se objevuje hodně vazeb na hudbu a jiné youtube. Pro část literatury je v tom naděje do budoucnosti (třeba poezie).

esisetiposlal avi, tak to i'm sorry, mělo být narvahovi :-) btw, ty jsi neviděl film The Arminator ? Napínavá podívaná :-)

papouch
16. 09. 2009
Dát tip
a co já s tím, armine? To jako myslíš, že já bych měl arminovat? Ani mě nehne. Ani kdyby Pišta narvahoval a Narvah pištěl, pronick sydal a Syd pronikal. :)p

vlastně papouchuju, narvahu :-P

StvN
16. 09. 2009
Dát tip
Mně přijde, že zrovna třeba u fixy nejde ani tak o slova, jako spíš o jakousi intonační zajímavost.

Tragicus
16. 09. 2009
Dát tip
Velvet underground - Venus in furs mne inspirovalo. Cizojazycne texty jsou lepsi, clovek si casto vytvori zajimavejsi slova te pisne z odposlechu, nez se tam ve skutecnosti zpivaji.

Narvah
16. 09. 2009
Dát tip
pěkně papouškuješ, armine

papouch
16. 09. 2009
Dát tip
  pronicku, nevěděl jsem, že patříš k těm, kteří když dostanou číslo na diskusi, nepříčetně se rozčílí, hystericky mlátí čelem do klávesnice a nadávají všem do blbců ;-P .-))

Narvah je spam, vleze všude, všude otravuje a ještě zakládá debilní diskuze. (vím, že tohle není tvoje diskuze)

Narvah
16. 09. 2009
Dát tip
K tématu: taky jsem si toho všiml. Texty jsou jednodušší. A mnohdy i nesmyslné. To je myslím i výrazem této doby. Že nepotřebuje smysl. Jen se bavit.

Narvah
16. 09. 2009
Dát tip
A nejde zablokovat, protože je součástí sekce kritiků. Myslím, že je načase s tím něco udělat. Chová se dlouhodobě jako, s prominutím, zmrd.

Narvah
16. 09. 2009
Dát tip
Pišta je spam. Nic jiného. Vleze všude, všude otravuje.

Nestačíme koukat. To je zas úrodička.

Tvá zadanost je mi skutečně lhostejná. Server ti doporučuji proto, že umožňuje zakládání natolik hovadných diskusí, že tam budeš přímo intelektuální hvězda. (byť tedy s argumentací typu "uveřejňuju blbosti poněvadž ostatní taky" bys možná nepochodil ani tam) Tak šup šup pryč odsud. Ke zbytku se nebudu vyjadřovat, byla by to škoda písmenek.

pronick
16. 09. 2009
Dát tip
Reakce na druhý tvůj příspěvek: Jsem zadán, šťastně zadán, nemám problém se vztahy. Jo a proč se chováš zase jako idiot?

pronick
16. 09. 2009
Dát tip
Problém je v tom, že nejsi a neměl bys být soudcem diskuzí - psal jsi to i u poslední mnou publikované diskuze, i když tam neměl námitek ani papouch. Tahle diskuze není rozhodně zbytečnější než jiné současné i minulé.

Doporučím ti tento server, pro tebe ideální: http://www.rande.cz/ds_home.aspx

A já bych tě poprosil o nezakládání nových a nových idiotských rádobydiskusí. Je to též nepříjemné a ještě mnohem více zbytečné.

pronick
16. 09. 2009
Dát tip
Mám živnost pouze na zprostředkování obchodů a služeb. Bohužel, nejseš-li schopen nic říkat k tématu, tak tě prosím o neokopávání kotníků - je to nepříjemné a zbytečné.

Pravil člověk, který si z okupování hlavní strany udělal živnost...

pronick
16. 09. 2009
Dát tip
papouch dokonce dostal avi, aby měl náskok. Leč domnívám se, že jste oba s prominutím blbci, protože nevím, proč snižujete pokus o nastartování debaty na pro někoho zajímavé téma. P.S. papouchu, dělám to nerad, ale strašně jsi naletěl na vlastní slova, protože to je psané přesně podle "návodu" na diskuze, který jsi prezentoval.:-) katugiro, dobrý tip, ale ona odpověděla i něco jiného:-)

Tak se příště neflákej, fógl.

katugiro
16. 09. 2009
Dát tip
prodává se dalším firmám pro využití např. jako aditivum v nápojovém průmyslu nebo ve farmacii

papouch
16. 09. 2009
Dát tip
čísla uděluji já!!!! Pišto, ty smrade!! :-P
8 9 8 6

:-) Já bych se vyjádřil až později...hihi:-)

8986. 14 kousků do jubilea.

pronick
15. 09. 2009
Dát tip
avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru