Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ustrojili Jezulátko

28. 09. 2009
12
32
1520
Autor
Marcela.K.

I když je to potaženo zlatem a stříbrem, není v tom žádného ducha. Abk 2,19b

Ustrojili Jezulátko
šatiček má dvě stě
Ustrojili
Oprášili
Papež je na cestě
 
Ustrojili Jezulátko
nebude mu zima
Kabát zlatem vyšívaný
proč mě nedojímá
 
Na hlavičku položí mu
korunku sám Papež
Slzy staří utírají
usmívá se mládež
 
Papamobil trochu zlobil
prý se špatně řídí
Hlavně když se po krajnici
tísní davy lidí
 
Ustrojili Jezulátko
Dary předali si
Nahý s hlavou nakloněnou
dál na kříži visí
 
 

32 názorů

Marcela.K.
26. 12. 2009
Dát tip
Víš, tohle nemá cenu zde rozebírat...na církevní společenství mám svůj názor - vždy ho tvoří jen lidé a podle toho to vypadá.

Marcela.K.
24. 12. 2009
Dát tip
ale o to tu přece vůbec nešlo...

Robinia
01. 10. 2009
Dát tip
...

Lakrov
30. 09. 2009
Dát tip
Hezky vyjádřená reakce na události posledních dní. Mám z nich podobné pocity.

Marcela.K.
29. 09. 2009
Dát tip
dík - remik :-)

remik
29. 09. 2009
Dát tip
pekny. rytmus. oslovilo. a pokud nejsi verici ortodoxne. pak i pobavilo:)

nostalgik...to je volná kopie,jsou zachovány původní obrysy

nostalgik díky...mám k obrázku výhrady(detaily), ale snad mě to donutí namalovat úplně vlastní obraz, (na dané téma)představu už mám,do chrámu se však hodit zatím nebude,bude moc lidský

nostalgik
29. 09. 2009
Dát tip
Příteli s nickem b.n. vyskytují se pochybnosti, zda Mistr Leonardo byl skutečně ortodoxně věřící, či spíše volnomyšlenkář. Vytvořit umělecké dílo, vyžaduje, kromě talentu, dokázat se "přiblížit" námětu. Ty jsi to na tomto obrazu dokázal.

...čekám na reakce ostatních,hlavně Diany

Marcela.K.
29. 09. 2009
Dát tip
:-) je hezký, děkuji.

... nevím, je-li tento obrázek svátostí, když jsem ho maloval já bezvěrec s pocity, které jsem měl. Bude vysvěcen 17.10.2009 16:00 hod. v obci Zašová a vsazen do křížku z roku 1896 ... prosím věřící o toleranci, maloval jsem ho s pocitem sounáležitosti k člověku, jeho víře žít a úctou k tradicím ... děkuji


Metta
29. 09. 2009
Dát tip
a jejejej. Mne z te basnicky prave smutno byt prestalo. Pripomina mi to husity:-) tip*

Marcela.K.
28. 09. 2009
Dát tip
Jiří, o to tu přeci nejde. Srovnáváš nesrovnatelné a o tom v básničce nepíšu. Já nevítala ani Papeže, ani amerického prezidenta... Já za to nemůžu, že Ježíše vnímám jako toho, který nás učí skromnosti, pokoře a lásce a zemřel za nás za všechny na kříži a ne jako figurku navlečenou do zlatých šatů s korunkou na hlavě. Má víra je jiná. Neberu nikomu jeho právo vítat si koho chce, ale vy mi zase neupírejte právo na můj názor. Díky.

nostalgik
28. 09. 2009
Dát tip
Přijel americký prezident, přijel Svatý otec. Oběma byla státem vzdána pocta přiměřená jejich osobě. Americký prezident mě nezajímal, Svatého otce jsem byl vítat. Každý máme svůj idol. V Africe jsem nebyl, je tam ale mnoho řádových sester a bratrů za misijním a charitativním posláním. A nejen v Africe. Američané jsou taky různě ve světě. Jako vojáci.

Jsem sice ateista, ale náboženské symboly a náboženství vnímám jako kulturní minulost a pro někoho nezbytnou součastnost. Tak jak Nový zákon praví, Ježíš by jistě neměl červené poloboty na míru šité....dnes ne. Výpravná mise Papeže je megalomanská, tak jako novodobé Olympijské hry či vystoupení Rolling Stones.Medializace určitě lidem jako jsem já...a ne jen těm.... tyto události znechutí. Já o návštěvě Papeže vím dlouhé měsíce a všem věřícím nechávám prostor dotknou se Jeho svátosti. Tak jako při návštěvě K.W. v H.K. před lety. A mírně nadnesené...a hezky srozumitelné verše by nemusely nikoho urazit.Jsem nad věcí a dávám ateistický tip.

Janina6
28. 09. 2009
Dát tip
Naprosto s tebou souhlasím. Pochybuju, že je bohu zapotřebí nějakého pozlátka.

odlehčené...úsměvné

Marcela.K.
28. 09. 2009
Dát tip
Diano, v tomto si asi neporozumíme. Nejsem "smrtelně vážná". Jen se zamýšlím nad tím co vidím. Jistě, že nikomu neublíží, když Pražské jezulátko bude mít o korunku víc, ale ruku na srdce - komu to pomůže? Za tu "korunku" by se možná hodně hladovějících v Africe najedlo...možná by ta "korunka" pomohla i u nás nějakému z charitativních projektů... Kdo zaplatí ty "policejní manévry", kolem příjezdu a přejezdů Papeže? A to je to, z čeho je prozměnu smutno mně.

Diana
28. 09. 2009
Dát tip
Také je mi smutno. Jak vzdálená je nám dobrá vůle, když nám mohou vadit nevinné radosti, které nikomu neubližují. Smrtelná vážnost porozumění lidí nikdy nepřispěla....

Marcela.K.
28. 09. 2009
Dát tip
Diano, neurážím. Jen se pozastavuji nad tím co se kvůli návštěvě Papeže děje. Na Jezulátko jsme se byli s dětmi podívat při jedné z návštěv Prahy, kdy jsme poznávali její historické památky. Nahý Kristus je symbol. Tak ho přijímám já. Symbol "panenky oblečené do zlata" je mi cizí. Navštívila jsem Vatikán, chrámy, kostely...a přestože jsou nádherné, plné vzácných památek, věřím tomu, že Ježíš by si ani dnes nenechal šít červené botky u věhlasných obuvníků, ale šel by bosý mezi lid. Neurážím, jen se zamýšlím nad tím, čemu lidé v dnešní době věří víc a je mi smutno.

Diana
28. 09. 2009
Dát tip
Pro řadu hodných lidí, kteří usilují o dobro stejně, jako ty, je Pražské jezulátko významný symbol a navíc má velkou historickou hodnotu. Jistě, je to jen bezduchá soška. Nahý Kristus na kříži je také významný symbol, ale rovněž jen bezduchá socha. Když nerozumíš, neurážej. Není to totiž v duchu dobré vůle a v duchu úcty k lidem. Jsou vhodnější témata k sarkasmu a ke kritizování...


Barman
28. 09. 2009
Dát tip
Na první přečtení se mi to moc nezdálo, pak už jo. Ale... Ten na kříži je polonahý a korunku dal papež na nějaký polštář či co;)

...poklona*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru