Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

U hřbitova

01. 12. 2009
10
40
1218
Autor
Marcela.K.

DOMA Vosková vůně co se sloupávala Schválně jsme nakláněli svíčky... Barevné jazyky schované po kapsách doma pak házeli jsme dychtivě do konvičky a rozpuštěný vosk vraceli do kahánků Ze šněrovadel knot... Otvírám dnes malou hřbitovní branku do chvíle zastavení Ta vůně už tu není... Za hřbitovní zdí popadaným listím brouzdat se v tepláčcích s gumou co v botkách pod patama tlačí... Kaštany pokáceli Andělé poklekli a na podstavcích pláčí...



Rozhlížel se po náměstí malého města. Tak tady bych ji mohl potkat, pomyslel si. Třeba by mohla jít podloubím. Nakoukl přes sklo dveří do samoobsluhy  –  mohla by jít  pro chleba…

Otočil se a oslovil ženu středního věku s nákupní taškou: ,,Dobrý den. Prosím, nevíte kde je tu hřbitov?“

,,Hřbitov?“ podívala se na něj tázavě. ,,Jsou tu dva, který myslíte? Urnový háj a nebo městský hřbitov u kapličky? Asi ten velký, že?“  Kývl hlavou a žena mu ukázala cestu, kterou se má dát.

Z náměstí se vydal správným směrem, ale nebyl si jistý. Zdálo se mu divné, že by hřbitov byl na kopci a tak, když zahlédl v zahrádce před domem u cesty ženu, která plela záhonky, opakoval svůj dotaz:

,,Dobrý den. Prosím, kudy se dostanu na hřbitov?“ Žena zvedla hlavu a podívala se na mladého muže v obleku:

,,Někoho tam máte?“  Nevěděl,  co má odpovědět, ale ona se vztyčila  hned  vedle keře rozkvetlých jiřin a jemu prolétl hlavou bleskový nápad:

,,Ano, jdu se podívat na hrob, nedala byste mi pár kvítek z toho nádherného keře?“  Usmála se. Jiřiny byly její chlouba a keř byl obsypaný ohnivými květy.

,,To víte, že vám dám kytičku,“ a začala ulamovat křehké stonky. ,,A co vázu? Vázu tam máte?"

,,Nevím,“ odpověděl už podle pravdy.

,,Počkejte chvilku, “ řekla a zmizela ve dveřích domku. Za chvíli se vracela se zavařovací sklenicí: ,,Ta vám také poslouží, bez vody by vám ty kytičky hned zvadly. Odkud jedete?“ zeptala se ještě zvědavě, protože výraz kvítka ji připadal nezvyklý.

,,Z Moravy…jižní,“ odpověděl a usmál se. Raději se rychle rozloučil, protože dostal strach, že se ho ta dobrá duše začne vyptávat na  mrtvého, kterého chce navštívit.


Když prošel pod železničním mostem, ohlédl se. Domek s upravenou zahrádkou zmizel v zatáčce a on s úlevou odhodil sklenici do odpadkového koše. Před sebou na kopci uviděl kamennou zeď, nad kterou se jako zelené moře pohupovaly koruny mohutných kaštanů a vyčnívaly  kříže. Nebylo pochyb. Kaplička uprostřed cesty, hřbitovní zeď, kaštany… to vše znal z vyprávění.  Překvapilo ho jen, že je hřbitov umístěný vlastně uprostřed města. Od náměstí to bylo pár minut chůze a za kaplí se asfaltová cesta protahovala dál a mírně stoupala až k sídlišti. On ale zahnul cestou kolem hřbitovní zdi doleva. Došel k ulici, kterou psával na obálky  dopisů. V ruce pugét ohnivě červených jiřin, oblečený v jediném obleku, který vlastnil,  zazvonil u dveří domku se známým číslem.

,,Tak mě máš tady,“ oddechl si, když otevřela ona.

Zasmála se: ,,Co tu děláš? Máš zkoušku?“

,,Mám ... hotovou,  jedu z Prahy domů …okolo.“

,,Okolo?!“ vyprskla a rozesmála se nahlas.

Ve dveřích se objevila její matka: ,,Dobrý den, já jsem Radek a tady jsem vám přinesl kvítka.“

Maminka se usmála, poděkovala  a se zalíbením si  prohlédla mladíka, kterého znala jen z fotek a dceřina vyprávění.

 Ten chlapec ví, co se sluší a jak se obléci, když jde poprvé do rodiny. Pomyslela si když dávala kytici do vázy.  


40 názorů

Marcela.K.
08. 12. 2009
Dát tip
Přesně tak, milý guy :-))

guy
08. 12. 2009
Dát tip
aha, to bylo ještě předtím, než dospával na lavičce pod igelitem .. :-)

Marcela.K.
02. 12. 2009
Dát tip
mi ...nebo mně /oprava/

Marcela.K.
02. 12. 2009
Dát tip
Já mám u tebe,StvN, klasický problém s tím, že mě tvé názory na moje psaní jsou zcela lhostejné.

StvN
02. 12. 2009
Dát tip
Ahoj katugiro. Já mám u tebe, mylenko, klasicky problém s tím, že dle tvého zápisu událostí nevidím to, co chceš ukázat. Podle mě se víc soustředíš na předání nějaké informace - vzpomínka, ale už je ti v podstatě jedno, jak to napíšeš. Zkrátka stavba textu je dost chatrná a nekonzistentní.

Lakrov
02. 12. 2009
Dát tip
Děkuji za avízo. Jak se zdá, komentář jednoho z uživatelů těchto literárních webových stránek vedl krom jiného i k odstranění drobných nedostatků textu. Zbytek komunikace nepatří sem, ale spíše na autorskou stránku zmíněného uživatele.

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
Až se vyspím pojedu do práce a ty si sem pozvi koho chceš a klidně si tu plácej bábovičky a nezapomeň ten písek počůrat - bude ti to líp držet u sebe :-))

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
:)))))) huhůůůůů! To, že ty si myslíš, že bych měla použít uvozovky místo čárek je jen názor - nic víc. Až se vyspíš, napiš rovnou do ÚJČ! (musím poslat avízo StvNovi, ten má názory zvlášť v oblibě, ale poprosím ho, aby se do diskuse nezapojoval, tohle je můj píseček!)

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
Ale napadlo a to co jsem uznala jsem opravila. Nech mi i můj názor, buď od té dobroty. To, že ty si myslíš, že bych měla použít uvozovky místo čárek je jen názor - nic víc. Když mi ho dokážeš logicky vysvětlit, třeba mě přesvědčíš - to jsi ale zatím nedokázal. Fakt je ten, že velká písmena jsi nepoužil a já se tě zeptala proč. Urážení? Chlapče, kdybych se měla urážet kvůli takové blbině, jako je kritika na Písmáku, už by mě tu byl jen malilinkatý kousíček :-)) Fakt je ten, že jsem utahaná a nemám už ani chuť se o tom textu dál bavit - ber, nebo nech ležet. Já si jdu lehnout vedle toho "šikovného chlapce", už je z něho šikovný děda :-)

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
vtipné je, jak sebou házíš ode zdi ke zdi, jak zkoušíš kdeco, velká písmena, urážení se, urážení, svou utahanost, svůj věk, slovník cizích slov... a pokaždé si nabiješ nos a pokaždé to umanutě zkoušíš znovu. ale aby ses zamyslela nad tím, co ti vytýkám, to tě asi ještě vůbec nenapadlo :)

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
jestli se chlubíš faktem, že znáš jen jediný význam slova demence, pak se ti opravdu asi nežije dobře a než příště začneš někomu říkat, co se má naučit, zameť si přede dveřmi

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
demence = duševní nemoc, která se projevuje oslabením rozumových schopností v důsledku degenerativních přeměn v mozkové tkáni. Nauč se poučku. Demence není "trvání na používání čárek místo uvozovek".

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
Já se zas divím, že při svém "intelektu" nejsi sto rozlišit uvozovky od čárek.

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
To se divím, že při svém "intelektu" nejsi sto rozlišit kritiku od urážek. Zítra mám opět dvanáctku a jsem docela utahaná a opravdu mě už začínáš i nudit. Ono stokrát nic umořilo i osla, natož jednu zdravotní sestru ve věku tvé matky. Dobrou noc.

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
Za demenci pokládám trvání na používání čárek místo uvozovek: jelikož jsi přesvědčená, že nic takového neděláš ani neobhajuješ, nechápu, čím bych tě mohl urážet.

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
Ty prostě musíš druhé jen urážet, že? Na tvoji "velikost" nikdo nemá :-) Docela mě bavíš, tou svojí ješitnostía nafoukaností. Ten text je napsaný jako vzpomínka a uznávám, že třeba chodit "po podloubí" je blbost...ale pokud použiju v textu přímou řeč, je moje věc, kde tak učiním a to, že ty si myslíš, že bych měla uvozovkami označit i myšlenkové pochody jednajících postav, je tvůj omyl. A už mi sem nic nepiš, urážek jsi tu už nechal dost.

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
Tohle už není ani hloupost... to je demence.

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
avi pro Zboru - to je ten "slíbený" popis :-)

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
No, tak to se neshodneme. Já jsem autor, tudíž budu přímou řeč ve svém textu určovat já a ne ty :-)

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
Opravdu hodně.

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
Patrně přikládáš větám v textu jiný význam. Já prostě nevidím, že by mi někde chyběly uvozovky určující přímou řeč.

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
Namáhej se sama. Zkus najít alespoň jedno(!) místo, kde jsi čárky místo uvozovek dole nepoužila.

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
V tom případě mi ukaž, kde v textu "nahrazuji" uvozovky čárkami.

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
Ty jsi ale opravdu hodně hloupá. Čárka je čárka a uvozovky jsou uvozovky.

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
:-) já v práci pracuju, proto neopravuji chyby, které nikoho neohrožují na životě :-) O tvé namyšlenosti zase prozměnu svědčí Tvůj projev zde. A to ať už si náhodný čtenář rozhodne sám, čí "chyby" mu vadí víc. Celý život jsem psala uvozovky dole na počátku a nahoře na konci přímé řeči. Podle pravidel českého pravopisu s výkladem mluvnice z roku 2005 toto stále platí. Nebudu to měnit jen proto, že ty uvozovky dole považuješ za čárky :-) To jestli se Tobě mé chování zdá trapné je mi celkem jedno. Víc by mi vadilo, kdyby se mé chování zdálo být trapné třeba Lakrov :-) Mimochodem tvůj zdroj je jen hezky červený, ale jinak k ničemu :-)

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
já se to, mylenko, okecávat nepokouším. vycházíš z mylného přesvědčení, že můžeš srovnávat zvolený styl psaní (resp. sazby) s nezáměrně chybným užíváním. proto nemůžeš vůbec srovnávat "závažnost" těchto jevů. o tvé ignoranci svědčí fakt, žes jednak dosud chyby neopravila, jednak přiznáváš, že netušíš, co dnešní pravidla říkají, a závěrem bohorovně tvrdíš, jak tě vlastní ignorance vůbec netrápí. chováš se trapně.

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
pro výhradné užívání minuskulí mluví mnohé důvody. především: karolingský unziál, jenž se dovedl obejíti bez velkých začátečních písmen, je vyspělejším druhem písma než římské kapitálky, a naše minuskule, jak jsme uvedli, pocházejí z tohoto karolingského písma. jestliže versálková sazba činí delší slova a dokonce delší věty špatně čitelnými (versálky menších rozměrů jsou prašpatně čitelné!), protože je to sazba nečleněná, neboť kapitálky mají všecky stejnou výšku, jsou naopak malá písmena přehlednější, vžitější, jsou historicky mladší a jejich horní délky b, d, f, h, k, l, t a dolní délky g, j, p, q, y, tvoří jakési optické signály, usnadňují techniku čtení a člení velmi dobře sazbu. :) (zdroj)

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
Jenže pravidla českého pravopisu určují, že každý začátek nové věty má začínat velkým písmenem. To neokecáš :-) Myslím, že to je větší chyba, než mezera před dvojtečkou, či čárky místo uvozovek - jsem stará škola...uvozovky jsme psávali dole na začátku přímé řeči a nahoře na konci. Asi už je to jinak, ale mě to netrápí.

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
Díky. Blokace platí pro všechny stejně. Malá písmena na začátku vět píšu většinou při neformálních vyjádřeních. Často neplánuju ani uzavřít danou větu tečkou ("toto dílo je takové a takové"), někdy si to však v průběhu psaní rozmyslím a tečku použiju, potom už se ale raději držím zvoleného stylu a pokračuji malými písmeny, kvůli konzistenci. Nepoužívání velkých začátečních písmen obecně přispívá ke spojitějšímu a hovorovějšímu dojmu.

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
Mě ale opravdu zajímá, proč ignoruješ pravidla a píšeš na začátku vět malá písmena. Tě teda odblokuji - stejně to je jedno, když na kritiky blokace neplatí.

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
jedno mi to není, přece jen se při tom musím víc namáhat takže dokud budeš takhle okatě nestát o moje kritiky, nemůžu brát vážně, že tě něco opravdu zajímá

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
:-) to ani nevím, že tě mám neoblíbeného, ale jak je vidět, je Ti to jedno a "můžeš" co chceš. Stejně by mě ale zajímalo, proč nepíšeš na začátku vět velká písmena.

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
Lakrov: odpověděl bych ti, ale mylenka mě má v neoblíbených, takže nemohu. Beztak ale odpovídám jen na otázky, které jsou pokládány proto, aby se tazatel něco dozvěděl, ne aby se trapně pokoušel dotazovaného urazit :)

Lakrov
01. 12. 2009
Dát tip
Hezký textík s roztomilým překvapením na konci. Po tom smutku, tušeném z prologu, je to vlastě spíš veselé, tak obyčejně veselé. Pro katugiro: Proč chodí samozvaní kritici, kteří čtou pouze jeden druhého, tam, kam je nikdo nezval? Z horlivosti, ze závisti nebo je v tom ještě cosi jiného? :-)

Ferry
01. 12. 2009
Dát tip
Za milý prolog: t*

Těžkopádné, stylizačně neobratné, celkově je to takové... grrrrrrr

koloušek
01. 12. 2009
Dát tip
Moc pěkný prolog, nečekaný konec příběhu.T*

nostalgik
01. 12. 2009
Dát tip
Uprostřed města, dokonce Města Zahradního, je hřbitov.Obležen z jedné strany šestipatrovou bytovou výstavbou, z druhé strany mu moderní polyklinika připravuje abonenty, za ní areál přízemních pavilonů "zahradní" školy a před ním nákupní centrum. Divné? Vůbec ne! Mohutné kaštany dosvědčují, že tady byl dávno před tím, něž se vypálily cihly a umíchal beton na těla jeho sousedů. Většina hrobů je upravených a některé letopočty na pomnících začínají už dvojkou. První listopadové dny po setmění se za jeho železnou branou zakmitaly plamínky bludiček a možná i plačící andělé setřeli slzy. Až pojedeš do Prahy, najdeš mě v tom prvním domě vedle hřbitova. :o)

Marcela.K.
01. 12. 2009
Dát tip
A proč Ty na začátku vět nepoužíváš velké písmeno? Dík za editaci :-)

katugiro
01. 12. 2009
Dát tip
jak se chodí po podloubí? proč se nahrazují uvozovky čárkami? proč se nepoužívá čárek k oddělení vět? proč se dělá mezera před dvojtečkou? proč se píše název rostliny s velkým písmenem? a proč se probůh takovýhle text vůbec vydává za povídku

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru