Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZEPTEJTE SE DĚTÍ

23. 12. 2009
14
17
1150
Autor
Marcela.K.

Vkládám sem znova tento příběh. Proč? Opakování je matka moudrosti...a hlavně, líp to napsat neumím. Hezké prožití Vánočních svátků vám, kdo je máte rádi...no a těm ostatním hodně zdraví do nového roku 2010. Marcela

 

 

Zeptejte se dnes dětí ve školce, jak vypadá Ježíšek. Polovina z nich vám hrdě oznámí, že má čevenou čepici s bílou bambulí a čevený kabát a červené kalhoty a červené boty a červené ponožky...a nějaký vtipálek dodá, že má červené trenýrky a červený nos! Leze do domu komínem a nosí dětem dárky!

Jenže pak holčička s velkýma hnědýma kukadlama řekne: ,,To není pravda! Ježíšek je miminko, co se narodilo v Betlémě, dýchal na něj oslík a ono se narodilo, aby měli lidi pokoj!"

,,Jé, to je blbina, jakej pokoj?!"...vykřikne ten nejzlobivější kluk, není důležité, jak se ten chytrák jmenuje...i když nějaké jméno mě napadá...

Jenže holčička s copánky a velkýma hnědýma očima zasela semínko pochybností: ,,No jo, ten červenej je Mikuláš!"

,,Ne, ne, to není Mikuláš, ten má na hlavě takovou korunu s křížem a u nás byl modrej!"

,,To je Santa...Santa president!" vyprskne uličník ze školky.

Děti se začnou smát a nejsou k utišení...

No, tak znova. Jak vypadá Ježíšek? Otazníky v dětských očích se obrátí na cůpkatou.Miminko přece nemůže nosit dárky. Kdo mu pomáhá?

Holčička zčervená vzrušením. Paní učitelka přikývne a dívenka začne:

,,Ježíšek se narodil mamince v Betlémě. Jeli tam na oslátku a nikde pro ně nebylo místo. Jen ve chlévě. Maminka se jmenovala Marie a tatínek Josef. Když se Ježíšek narodil, přiletěl anděl a říkal :,,Dnes se vám narodil Spasitel." A on měl rád lidi a tu lásku je učil a říkal, že se lidi mají mít rádi a odpouštět si. A tak se usadil lidem v srdci a oni vždycky na Vánoce si dávají dárky a říkají, že je přinesl Ježíšek...ale Ježíšek jim dal jen tu lásku do srdce.... A naše maminka bráchovi říkala, že když bude zlobit, tak mu Ježíšek přinese starou bačkoru a brácha pořád zlobil. Tak mu maminka tu starou bačkoru zabalila do krabice a on ji rozbalil jako první a pak hrozně brečel a nechtěl už si žádné dárky rozbalit...a maminka říkala, že to byly ty nejhorší vánoce, protože brácha brečel a Ježíšek staré bačkory nenaděluje a maminka prý plakala taky, že to zkazila a máme to vyfocený doma na fotce."

Děti poslouchají a souhlasně pokyvují hlavičkami...ano, tenhle příběh přece znají.

Jenže co s tím čeveným dědou?! Před supermarketem rozdával bonbony! A je takovej veselej! A má červenej nos jako pan Vitásek, když jde z hospody! A hlavně unese Óóóbrovskou hromadu dárků!!!

 

...


17 názorů

...fajn :)

nostalgik
04. 01. 2010
Dát tip
Jednoho červeného jsem našel opilého u popelnic,asi už všechno rozdal. Jiní dva kradli v supermaketu, že by dárky pro děti? : A Ježíšek? Možná při nadílce nezapomene ani na ně... ***

Edvin1
28. 12. 2009
Dát tip
To, co jsem Ti sem chtěl napsat, jsem nakonec umístil pod svým jménem. Prosím, mrkni se tam. dědEd :-)

Marcela.K.
26. 12. 2009
Dát tip
Děti našich dětí? Budou mít svoje dětství a pokud budou mít moudré rodiče a prarodiče, jistě budou...já jsem například dneska spala s plyšovým oslíkem, kterého mi na týden půjčila moje vnučka výměnou za Brumdu a Čmeldu, kterého našla u nás pod stromečkem :-)

Lakrov
26. 12. 2009
Dát tip
To naštěstí máme kam (vracet se). My ještě jo. Naše děti snad. A děti našich dětí...?

guy
26. 12. 2009
Dát tip
zaplaťpánbů se v naší rodině funkce Santy a ostatních červených dědků v systému rozdávání dárků úspěšně ignoruje ..

ponedělí
25. 12. 2009
Dát tip
Pavlína Wolfová by to nevylíčila lépe, teda, fakt že ne.

koloušek
24. 12. 2009
Dát tip
T*

Marcela.K.
24. 12. 2009
Dát tip
Je to pro radost...vracet se, máme-li kam.

Lakrov
24. 12. 2009
Dát tip
hezkej...

Lakrov
24. 12. 2009
Dát tip
Pro radost to není, spíš hekej fejeton...

Marcela.K.
23. 12. 2009
Dát tip
Zanechala... nikdy na to nezapomenu, na ten pláč a to, jak si nechtěl rozbalit už žádný jiný dárek, protože ta bačkora byla první, který otevřel. Dnes už se té příhodě smějeme, ale tehdy jsem to obrečela taky. Ježíšek staré bačkory NENOSÍ - to si PAMATUJTE! ;-)

diderotka
23. 12. 2009
Dát tip
tím je ten příběh hezčí, že skutečný .-) a že nezanechala ta stará bačkora žádné následky - gratuluji "klukovi" k promoci .-)

Marcela.K.
23. 12. 2009
Dát tip
:-) Co myslíš? Je ten kluk vymyšlenej? Letos promoval a příští rok se chce ženit :-) myslím, že jeho děti starou bačkoru od Ježíška nedostanou ;-)

diderotka
23. 12. 2009
Dát tip
To bylo jako fakt? Naše cácorka dostala uhlí a brambory od čerta nahoru do punčochy. Nejdřív povídala jen ať přinese, uhlí dá děda do kotle a brambory sníme, hihihi, ale když je pak viděla opravdu - to byla zaražená - bála se, že tam bude mít jen ty brambory, ale neměla .-) Nevíte kde bydlí ježíšek? A jak se do toho nebe dostane? A kde tam má koupelnu? A... ?

Marcela.K.
23. 12. 2009
Dát tip
To je ta fotka :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru