Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O smyslu zdejší kritiky...

29. 03. 2010
7
247
4561
Autor
Krytyk

 

 

 

 

 

Sluší se odpovědět na četné dotazy týkající se mého odchodu z redakce. Podle znění dotazů lze usuzovat na různé fámy, které by mohly zbytečně ohrožovat zdejší poklidně čestné klima. Z redakce mne nikdo nevyštípal. Je sice pravda, že vývoj diskuze v redakčním fóru mne nenaplňoval optimismem a chutí v tamním systému něco měnit. Je pravda, že mne popudilo veřejné prohlášení jednoho z kritiků na adresu mého působení zde na Písmáku v minulosti, ale to je v podstatě moje osobní maličkost, na kterou by bylo lze snadno zapomenout. Mým hlavním důvodem k odchodu z redakce byla podivná veřejná debata, v níž se různí reformátoři obouvali do kritiků a měli tendenci rozdávat kritice úkoly. Vedle toho dlouhodobě cítím, že majitel serveru má ve svém hledáčku daleko nejvíc spokojenost píšící komunity a situace kritiky ho nijak netrápí.

 

Výsledkem shora uvedených okolností je obecný rozklad kritického ducha na zdejším serveru. Jak píšící komunita, téměř sektářského zaměření, ovládla zdejší provoz prostřednictvím udílení „všelidových“ tipů se ukazuje zejména v žebříčku Úspěšná díla za poslední měsíc (nabídka: Díla -> Úspěšná díla). V tomto žebříčku kvality najdete opakovaně více jak třičtvrtiny autorů, kteří jsou z ustáleného okruhu, jenž se prakticky nemění. Neměnná a často vzájemně zaměnitelná tvorba těchto autorů deformuje obraz literární kvality tohoto serveru. Z vnějšího pohledu lze říci, že za zásluhy dané účastí a často podkuřující komunikací, je možné získat zde neoprávněné literární postavení na úkor skutečně talentovaných a poctivých autorů, již mají tu smůlu, že jsou zde příliš krátkou dobu nebo nemají prostor účastnit se bezbřehé komunikace a získat přátelské svazky tipů třeba jen za potenciální vnější vzhlednost (dívky) apod.

 

Nelze zamlčovat, že je v seznamu úspěšných děl oprávněně i relativně stálá skupina autorů, kde se protíná a sčítá lidová obliba s názory kritiků. Problém je ovšem v tom, že tato úzká skupina je psychologicky stěží prolomitelná. Neprostupnost kvalitního díla zdejším serverem je zjevná z následujícího faktu: nový kvalitní autor potřebuje získat alespoň 5 výběrů a nějaké tipy, aby se dostal jen na konec seznamu úspěšných děl. A dostáváme se k jádru věci. Nejvlastnějším smyslem kritiky je objevování a podpora nových a málo zřetelných kvalit. Z podmínek uvedených výše jasně vyplývá, že tento úkol kritika zde plnit nemůže. Vzhledem k názorové různosti kritiků, která je velice žádoucí, nelze očekávat, že se u neznámého autora sejde 5 kritiků se shodným názorem. Navíc se po novém autorovi vlastně chce, aby se ucházel rovnou o více než Zlatý výběr. To je absurdní. Kritici jsou v tomto smyslu zbrzděni i dojmem, že by mohli ukvapeně devalvovat žebříček kvality, jenž je v jejich výlučné pravomoci. Takto je podvazována iniciativa kritiků, kteří nemohou nikdy odolat náporu lidových názorů v stokrát opakované multidiskuzi plné spamů a pokřiku.

 

Určitě chybí i viditelnost kritiky v nějakém samostatném přehledu vážných kritik; je velmi obtížné nahledat zde kvalitní kritické projevy, i z toho důvodu se píší stále méně, protože v jejich neviditelnosti se skrývá požadavek opakovat dokola již řečené a takové dlouhé špalky nikdo na netu pročítat nebude. Volání po kritických medailoncích je snad méně důležité; na osobních stránkách mohou kritici leccos podstatného jistě sdělit. Možná by bylo podnětné umožnit kritikům zveřejnit seznam svých oblíbených autorů; lépe však v samostatně editovatelném novém seznamu, protože oblíbené autory můžeme mít nejen z důvodů kvalit, ale i z důvodů přátelství, která nemusí kritici chtít zveřejňovat. Asi by bylo vhodné, kdyby kritici mohli mít vlastní veřejnou stránku odkazů, které by si mohli vkládat na libovolná témata, včetně odkazů odborných.

 

Do zdejší redakce se z výše uvedených důvodů nikdo nehrne, protože nelze v poctivých případech postupovat při kritice systematicky a viditelně. S ohledem k osobním časovým možnostem a situacím, není možné po kriticích vyžadovat striktní plnění úkolů, ale je možné je motivovat k odvaze podpořit tu a tam dobrou poezii. Proto navrhuji anketní otázku, jejíž výsledek by mohl ovlivnit současného majitele k nějakému přehodnocení současných postojů:

 

Souhlasíte s tím, aby jeden kritický výběr byl ekvivalentem 50 (nebo alespoň 30) tipů? Proč ne, proč ano?

 

Vyvážil by se tím poměr mezi možným novým viděním a strnulým přístupem zabydlené skupiny autorů; přičemž technická realizace s minimální náročností – změna jednoho čísla v aplikaci.

 

 

 

 


247 názorů

Lakrov
11. 04. 2010
Dát tip
Děkuju za avízo, ale s tímhle vám nepomohu. V tom vám totiž, soudruzi, není pomoci.

.duke.
10. 04. 2010
Dát tip
Jo, to je ona. Super song!

Dero
10. 04. 2010
Dát tip
Naposledy (- než jsem se smazal), jsem si o tom s tebou vykládal v diskusi (díle), které jsi založil ty. Hledal jsem ho pod tvým nickem. Nenašel jsem ho. Nevíš proč? Zřejmě myslíš toto dílo: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=338991&cr=all? Je volně přístupné, mám ho ve sbírce "administrativní věci".

.duke.
10. 04. 2010
Dát tip
Já jsem byl. Proto jsem odtuď odešel. Naposledy (- než jsem se smazal), jsem si o tom s tebou vykládal v diskusi (díle), které jsi založil ty. Hledal jsem ho pod tvým nickem. Nenašel jsem ho. Nevíš proč?

Dero
10. 04. 2010
Dát tip
Aha, ale to přece není problém. Tak mi řekni ty, kdo je podle tebe cíleně pronásledován. Já vezmu všechna jeho díla a podíváme se na všechny smazané příspěvky.

.duke.
10. 04. 2010
Dát tip
Věřím, že jsi schopen dokázat cokoliv, Dero. (Už to, že budeš důkazy vybírat ty sám je manipulace.)

Dero
10. 04. 2010
Dát tip
Kolikrát mám vysvětlovat, že svoboda slova je zaručena jen ve vztahu ke státnímu aparátu. Pokud tu majitel vulgarity nechce, může je smazat a basta. Kdyby tu majitel nechtěl blbé názory, tak je taky může smazat a nic než odliv uživatelů mu nehrozí. S důkazy manipulovat nehodlám. Úplně by mi sice stačilo vytáhnout dvě tři diskuse, ve kterých nebyl smazán jediný příspěvek z několika set, aby se tvůj názor "uživatelé tu jsou pronásledováni a jejich názory filtrovány" rozplynul beze stopy, ale mohu jich předložit klidně mnohem víc a ukázat, které že to názory byly mazány. A toho se ty bojíš natolik, že budeš raději fantazírovat, že jsem prolhaná osoba, která si ty důkazy upraví tak, aby jí to vyhovovalo. Potom máš asi smůlu.

.duke.
10. 04. 2010
Dát tip
Nemluvím o dojmech. Mluvím o zkušenosti jednotlivých uživatelů. Mají svobodnou volbu vyjádřit se v diskuzi na hlavní straně. Důkazy máte v rukách vy. Nepřeberné množství důkazů, z kterých jdou vytáhnout přesně ty, které jsou zrovna zapotřebí. To už jsem tu také zažil. A zažil jsem tu také vaše "důkazy" vytržené z kontextu. Mně se Dero nezdá, že admini jsou zlí a zákeřní. Já s nimi mám takovou zkušenost, protože jsem jim byl nepohodlný. Víš, kdo se ozve v mé nové diksusi? Především ti nepohodlní. Ti, kteří si nenechali "srát" od některých adminů na hlavu. Ti, kteří se nechtěli podrobit komusi jen proto, že je admin. Ti, pro které je důležitá SVOBODA SLOVA.

Dero
10. 04. 2010
Dát tip
Blbost. Mě nezajímají dojmy. Hodlám předložit (i smazané) diskuse na téma "poměry na písmáku", ve kterých bude vyznačeno, které z příspěvků byly smazány adminy. Tomu já říkám důkaz - naopak tvrzení "mně se zdá, že admini jsou zlí a zákeřní" je jen názor.

.duke.
10. 04. 2010
Dát tip
Omluvím se ti, pokud se nenajde žádný uživatel, který bude mít zkušenost s tím, co ty popíráš (viz. diskuse na hlavní page). Pokud se nějaký najde, doufám, že se veřejně omluvíš ty jemu.

Dero
10. 04. 2010
Dát tip
.duke., jsi připraven se mi slušně omluvit, když předložím důkazy, že nelžu?

.duke.
10. 04. 2010
Dát tip
Lžeš ty. Často tu byly mazány kritiky, které vůbec nic neporušovaly. Co mimochodem porušovalo moje "jop!", he? Navíc: tenhle server už dlouho žádná pravidla nemá. Nezobrazují se. Není problém zeptat se uživatelů, kdo tu má s čím jakou zkušenost. Pokud tu ovšem ti, kteří onu adminskou sodu dostávali, ještě jsou...

Dero
10. 04. 2010
Dát tip
.duke., je to jednoduché. Admini vidí i smazané kritiky a já vidím i smazaná díla, takže snadno poznám, zda někdo někoho někde, jak ty říkáš, cenzuruje. Neděje se to a nedělo. Byla přeřazena některá díla, některá byla smazána (většina však samotnými autory, sám jsi jich několik smazal) a byly smazány i některé jednotlivé kritiky, které porušovaly pravidla serveru. Cílené promazávání za účelem uzpůsobení obrazu diskusí k "lepšímu" se však nedělo a neděje. Proto říkám, že lžeš. Vím to totiž.

.duke.
10. 04. 2010
Dát tip
Pokud je to všechno lež, pokud máš čisté svědomí, papouchu, proč si se vzdal funkce?

.duke.
10. 04. 2010
Dát tip
Hm. Je něco lež proto, že to nelze dokázat, Dero? Vždyť si sám na začátku tady té diskuse sdělil, že nelze zjistit, kdo z adminů kterou kritiku (názor) smaže. Jak víš, že diskuse nebyli promazávány? To je docela nevýhodná pozice pro uživatele, nemyslíš? Tohle přesně papouch dělal i dřív - řekl: "to je lež," protože dobře věděl, že pravda nelze dokázat. Nesmazal si tenkrát tu veřejnou diskusi o návrhu na mé smazání ty, Dero? Pamatuješ si na ni? Nevisela tam příliš dlouho..

papouch
10. 04. 2010
Dát tip
Ano, lžeš, narvahu.

mno, tahle diskuse by se směle mohla přejmenovat na "...o konci zdejší kritiky..."

Dero
10. 04. 2010
Dát tip
Moje "ničím nepodložené závěry" - to je prapodivné tvrzení, nemyslíš? Doklady dlouhodobě mizely před očima díky činnosti některých adminů. Nakonec zůstavala jen torza - respektive "dobře" promazané diskuse. Ano, to je lež.

.duke.
10. 04. 2010
Dát tip
S tebou jsem Rabbe nikdy výzmaný problém neměl. A někde výše jsem i zmínil, že jsi, podle mě, plnil svoji funkci dobře, tedy tiše. To, že ses vzdal funkce jsem si vysvětlil jako kolegialitu vůči papouchovi. Třeba to tak není. To víš jen ty. Jinak: nedělám to pro zábavu. Vystupoval jsem dlouhodobě proti papouchovi a Sydovi a Pištovi, protože zneužívali svých pravomocí, nejen vůči mně. Moje "ničím nepodložené závěry" - to je prapodivné tvrzení, nemyslíš? Doklady dlouhodobě mizely před očima díky činnosti některých adminů. Nakonec zůstavala jen torza - respektive "dobře" promazané diskuse. Je toto mé tvrzení nepravdivé? Nestávalo se to? Jsem lhář? Nezaložil tu za podpory adminů Pišta diskusi "Kdo je pro smazání Narvaha?" Byl jsi u toho? Řekni: lžu?

moorgaan
10. 04. 2010
Dát tip
spinave pradlo se pere doma!... vzdycky jsem si myslel, ze vsichni/teda aspon vetsina/ tech kluku s ocasky, drzi pri sobe a i kdyz to mohlo vypadat jinak, bylo mne to celkem sympaticke!..jelikoz museli celit kecum a pritom meli zodpovednost /a snad i dal maji/ za uroven, funkcnost a atmosferu na Pismaku...tohle neni dobry signal k verejnosti!.. akorat to prileje olej do ohne tech jedovych slinatalu!!

StvN
10. 04. 2010
Dát tip
Lakrov - když tedy všechno víš a nic tě nepřekvapuje, proč se mě vůbec ptáš? Proč se ptáš, když se neptáš proto, že by tě zajímal můj názor nebo mé vysvětlení?

Lakrov
10. 04. 2010
Dát tip
Stvn napsal: > Takový názor je vyvozen z tvého chování, názorů, přístupu... > (jedná se o názor, že oponent má touhu působit kontraproduktivně a negativisticky) Má odpověď: Možná by se hodilo to odůvodnění trochu rozvést. Takhle působí, jako bys napsal: "Protože jsem to řekl já!". Takže jsi vlastně nevědomky odpověděl i na druhou otázku. Že nerozumíš otázce třetí, mě nepřekvapuje. Ani to, že tahle diskuse začala plnit od počátku tušenou funkci.

Stvn: uprimne nechapu, proc na me porad utocis. jen jsem navrhla, jestli pokladas je kritky za problem pro klid na pismaku, abys je smazal. tecka.

StvN
10. 04. 2010
Dát tip
Dero - naprosto upřímně mi ke štěstí stačí, aby se po mně nevozily entity jako Syd nebo Rabb. S tebou, stejně jako s iks dalšími lidmi se dalo vždy mluvit rozumně. Mnohdy emotivně, nicméně nikdy jsem neměl problém ustoupit rozumným argumentům, stejně jako vím, že i ty umíš ustoupit, respektive jsi svolný ke kompromisům. A to je fajn. Poměrančová - jestli jsi byla zvyklá na to, že se tu mazalo z pochybných důvodů, jak jsi právě naznačila, tak tě ujišťuji, že tento stav končí.

katugiro
10. 04. 2010
Dát tip
ať už budete adminy kdokoliv, mohli byste se konečně vykašlat na mazání jakýchkoliv kritik? vždycky s tím byly jen problémy.

Dero
10. 04. 2010
Dát tip
Štěpáne, slovy "víme oba" se stavíš na .dukovu. úroveň. Nechápu, proč se chováš tímto způsobem. Čekám od tebe nezaujatou logiku, tedy postoj, který ses vždy snažil zastávat - zatím, alespoň mně osobně to tak připadá, předvádíš jen předpojatost a aroganci, což mi k tobě vůbec nesedí. Co se děje? Co ještě potřebuješ dořešit, abychom se mohli bavit konstruktivně a nechat tuto aféru plavat?

Stvn: aha. nu jestli to vidis ze sve pozice takhle a jeslti te to potesi, klidne je smaz, mne je to jedno.

StvN
10. 04. 2010
Dát tip
Pomerančová - přijde ti, že tím, co jsi v posledních dvou příspěvcích napsala, spíš směřuješ ke klidu nebo od klidu? Nemusíš odpovídat. Víme oba, že kdybys chtěla něco udělat pro klid, vypadalo by to trochu jinak.

StvN
10. 04. 2010
Dát tip
Rabbe, stačilo se k tomu postavit čelem. Říct udělal jsem to a to proto a proto, tady jsou mé důvody, takhle to vidím, takhle to chápu. A já řeknu ok, fajn, můžeme se domluvit na tom nebo onom. Taková normální komunikace, běžná mezi lidmi, kteří se chtějí domluvit. Z tvé strany se naopak stalo to, že jsi něco udělal, odmítl ses k tomu postavit, naopak jsi od toho utekl, nejdříve v diskusi, kde by byla šance, že se to vysvětlí, a pak jsi utekl i z adminování. Ano já jsem spokojený, protože dle mého názoru ty jsi řadový písmák a na funkci prostě nemáš. To není o tom jenom mazat a mazat, každá funkce je především o odpovědnosti. Neber to jako válku. Válčit se v žádném případě nemuselo, pokud bys ty nebo papouch měl snahu. Podívej se, jak řeší věci dassler. Jde na něj kritika, ale bere ji věcně a čas od času se k ní vyjádří způsobem, který je normálně pochopitelný pro všechny. Jak říkám, nemusíš být v něčem dobrý, ale snaha, ta se počítá. A u tebe snaha bohužel nebyla. Tak se nezlob, že ti to tak píšu. Nemyslím to zle.

Stvn: a kde te okrikuju? Konkretne? Ja jen rikam, ze se mi nelibi co se tu posledni dny deje. A neprijde mi, ze by zrovna soucasne deni smerovalo ke klidu. Za sebe muzu rict, ze jsem spise otravena.

StvN
10. 04. 2010
Dát tip
Chybou je v prvni rade, ze se mluvi o jakychsi "adminech". Nikdo takovy tu ale neni. Otazkou je, proc se Sydovi trpi jeho vypady, zatimco kdyz neco napisi napriklad ja, tak prijde mamka Pomerancova a okrikne me. Vysvetli mi prosim, proc to tak je. Jestli v tom je neco rozumove vyjadritelneho, rad bych to pochopil. Pro informaci. Vis co je mym cilem? Aby tu byl klid. Toho lze docilit dvema zpusoby. Bud se Syd bude chovat zodpovedne, nebo nebude adminem. Nevidim jediny duvod, proc by se vuci me mel chovat povysene.

aha, takze dva admini to vzdali znechuceni stvanim okoli a pribyl jeden. celkova bilance: minus jeden admin a zhorseni, vyostreni atmosfery na pismaku. plus rozbiti diskuse o smyslu kritiky a jeji zavleceni uplne jinam. no neprijde mi to jako idealni zacatek pro jakekoliv zlepseni, ale tak - hodne stesti panove.

StvN
10. 04. 2010
Dát tip
Budeš mě okřikovat?

StvN
10. 04. 2010
Dát tip
S papouchem jsme se dohodli, že to vlastně nikdy dělat nechtěl, a když jsem se nabídl, že to vezmu za něj, tak nás Dero prohodil. Rabb ostoupil nevím proč, nicméně to považuji za sympatický krok. Přestože se k tomu nevyjádřil. Nicméně co taky čekat? To jenom Syd tak moc přilnul ke své moci, že se jí nechce vzdát. Despekt.

.duke.
10. 04. 2010
Dát tip
Jak tě to napadlo?

.duke.
09. 04. 2010
Dát tip
Snad se to tu konečně pohne někam jinam. Vláda adminů tu byla fakt dlouho. Nebylo to příjemný období. Dobře, že je tomu konec. Chce to novou krev. A nový myšlenky.

.duke.
09. 04. 2010
Dát tip
Jak říkám, Rabb šel, protože je kolegiální. Jak šel strejda papouch, musel taky. Ale co. Každej je nahraditelnej.

.duke.
09. 04. 2010
Dát tip
A Rabb taky není admin. Šel out s papouchem. Byl to jeho vzor. Škoda.

.duke.
09. 04. 2010
Dát tip
A StvN se stal adminem. To už má dlouho? To jsou changes teda.

.duke.
09. 04. 2010
Dát tip
Asi šel do sebe. To je fajn.

.duke.
09. 04. 2010
Dát tip
Co s ním je? Vykiloval se konečně?

.duke.
09. 04. 2010
Dát tip
teda působí ;)

.duke.
09. 04. 2010
Dát tip
StvN: Dobrý je, že Lakrovovi řekneš, jak na tebe působíš a ona se tě zeptá, jestli si to myslíš ty, nebo si to myslí více lidí ("obecně"). Vzápětí z toho vyvodí, je to obecné a ptá se, jak to vyvrátit. A ještě se omluví za odklon od tématu. Tak nevím. Připomíná mi to pacienty s demencí. Výrazný deficit v kognitivních funkcích. Zabíhavé myšlení. Neschopnost pochopit otázku. Zároveň snaha o určitou sociální korekci (omluva za odklon od tématu). Paráda! Doufám, že se tu za chvíli objeví zdravotní a empatická mylenka (možná její altrusimus k gerontologickým pacientům má co dočinění se vztahem k Lakrovovi) a moudrý Oldjerry.

Norsko
09. 04. 2010
Dát tip
Jsem opravdu zvědav, stývne, co ti Lakrov odpoví. Začíná mě to tu bavit

StvN
09. 04. 2010
Dát tip
Takový názor je vyvozen z tvého chování, názorů, přístupu. Jak mám vědět, jestli to je obecný dojem? Když ti někdo řekne, že jsi vtipná, bereš to jako obecný dojem nebo jako názor jednotlivce? Té třetí otázce nerozumím. To se ptáš mě nebo sama sebe?

Lakrov
09. 04. 2010
Dát tip
Pro Stvn: > ... lakrov, proč máš touhu působit kontraproduktivně a negativisticky... Z čeho je takový závěr vyvozen? Je to obecný dojem, nebo názor jednotlivce? Případně, jak takový obecný dojem vyvrátit? (Autor diskuse promine odklon od tématu)

.duke.
08. 04. 2010
Dát tip
Garth: Jasně, že přestřeluji. Je to můj styl. A je to taky cesta k tomu, aby se o něčem začalo vážně diskutovat. Dero myslím svoji pozici popsal docela dobře. Nastal čas, začít se bavit s dasslerem.

papouch
08. 04. 2010
Dát tip
chjo, zase v prahe :( necete přijet na pivo do brna? .-)

Garth
08. 04. 2010
Dát tip
Mohli bychom někdy uspořádat openair pivko na Vyšehradě... tam to mam docela rád :-)

LaMouette
08. 04. 2010
Dát tip
Garthe.. rada si ho na nakym tom piiivu.. zasejc poslechnu..:-)

Garth
08. 04. 2010
Dát tip
Dero a Lamou... samozřejmě souhlas. Ale ty změny nemusí být jen technické, ale spíše "duchovní". A k tomu je třeba někoho zapáleného, který dovede zapalovat - a potom se sebehorší publikační systém může měnit v místo prosvícené láskou, nadějí a novými mladými talenty. :-) No zbytek svých mouder si nechám zas na nějaké to pívo...:D

LaMouette
08. 04. 2010
Dát tip
Si taki myslim.. ze muzem bejt radi.. ze je tu Pismak tedkonc v ty podobje v jaky je.. a ze to Dero napsal uplne stejne, jak to vidim ja.. jen je proste sikofnejsi na vyjadreni.. a umi mluvit k vjeci daleko lepjeji jak ja. Jen jednu vjets tedy este reknu.. Derousku.. sem Ti mots vdecna za to, co pro Pismaka delas.. a si myslim, ze tomu davas este daleko vits.. jak rikas.. proste delas, co je treba v ramci Tvych casovych a jinych moznosti. Ja to vim.. a sem si jista.. ze to vi i daleko vits lidi tady. Cili este jednou.. tekuji Ti pjekne.. za to, ze tu vubets muzu bejt.. :-)

Dero
08. 04. 2010
Dát tip
Garthe, souhlasím, že zde chybí angažovaná osoba. Já jí zdaleka nejsem, v tuto chvíli je mou prioritou bakalářka a práce. Dassler je také pracovně velmi vytížený - a ačkoli něco chystá, v současné době Písmáka neřídí a nechává ho jen tak plout. Zastávám názor, že ona angažovaná osoba musí být zároveň majitelem. Musí mít peníze, kterými zaplatí provoz serveru (není to malá částka) a musí mít peníze, aby zaplatila dobrého programátora, který udělá přesně to, co mu nakáže. Potom lze realizovat nějakou ucelenou vizi, která server posune o třídu výš. Netřeba si nic nalhávat. Zároveň je třeba vidět, že nebýt dobré vůle dasslerovy a mojí, žádný Písmák by teď nebyl. Dassler jeho provoz dotuje finančně, já se ho snažím udržet v provozu po technické stránce. Ale smutná pravda je ta, že člověk, kterému by na Písmáku záleželo, měl nějakou vizi, měl peníze a měl čas se Písmáku věnovat, zde prostě není. Dassler má určitou déledobou vizi, kterou by chtěl rozvíjet, takže padá možnost, že by naplňování vize přepustil někomu z angažovaných Písmáků. A i kdyby to udělal, není tu žádný programátor, který by byl ochoten zadarmo větší technické změny realizovat. Nerad bych někoho urazil, ale vymyslet solidní vylepšení pro Písmáka je velmi snadné, tohle není "raketové inženýrství", nýbrž primitivní publikační platforma - ta těžká část je realizovat je (z důvodu časové náročnosti). Bohužel většina diskutujících si z nějakého důvodu myslí přesný opak. Kdybych to také měl shrnout do jedné, možná dvou vět: Volat po změně k lepšímu a poukazovat na nedostatky je přirozené. Vidět reálné podmínky, v nichž se pohybujeme, je nutné - a to tady téměř nikdo (s čestnou výjimkou několika jedinců) nedokáže nebo nechce.

Garth
08. 04. 2010
Dát tip
Tohle jsou podle mě právě ty přestřelky, který to Narvahovo vyjádření shazujou, byť na druhou stranu mu dávají tu váhu, že s ním někdo vůbec diskutuje. Problém je v tom, že Narvahův i váš pohled je zúženej a bohužel písmák není úplně platforma, která by umožňovala si to vyříkat, neboť zde jde i o získávání bodů u přihlížejících, nějakou sebeprezentaci, udržení autority atd... Taková platforma je třeba hospoda, nebo noční posezení u ohně (jako tenkrát se Sydem), kde není před kým se prezentovat a jde o výměnu skutečných názorů s prostorem pro alespoň částečnou sebereflexi. Já například věřím, že Ty jsi osoba, která krom realizace je i jedním z hlavních navrhovatelů a "approverů" změn, jak píše Narvah. Ale také si myslím, že tu moc dalších osob není, které by to mohly dělat - ať už po stránce funkčních nápadů nebo po stránce schopnosti ty změny zde prosadit. Když navážu na předchozí odstavec a budu konkrétní - a přiznávám, že na písmáku už dávno nejsem jako doma - musím souhlasit, že pro změnu písmáka to chce novou výraznější personu, která bude dost silná, aby prosadila svoje názory a změny a možná i vnesla vánek do zdejších adminských a kritických vod. A tuhle změnu, taky souhlasím s dukem, musí iniciovat někdo, kdo tu moc má. To jsem trochu odbočil od Krytykovy diskuze... v podstatě jednou větou:-) - chtěl jsem říct, že kdo má mít vize, nesmí se topit v malichernostech, ale hledat ty nosné myšlenky.

Dero
08. 04. 2010
Dát tip
Garthe, .duke. si pozornost ale nezaslouží, protože se o objektivitu zdaleka nesnaží. Bojuje nenávistně proti neexistujícímu fantómu. Posuď: A to je na tom nejlepší. Má moc nechat kohokoliv zmizet. Myslíte si, že to [Dero] nedělá? Ne, Dero nikdy nenechal nikoho v tichosti zmizet. Jak říkám: tohle je lidový server. Má svoje tradice. A má i svá řešení určitých situací. Server zamrzl a tohle je dlouhodobý stav. A bude trvat do té doby, než začne jít samotnému dasslerovi o zviditelnění kvality a nebude se primárně řídit veřejným míněním a delegovat všechnu moc na zkorumpovaného programátora Dera. Zkorumpovaný? To je až třeskutě absurdní. Něco takového prostě může napsat jen obecní blázen, ne racionálně uvažující člověk, kterému jde o blaho serveru. Kritizovat je co - na technické, koncepční i organizační stránce. Když se toho ujmeš třeba ty, jistě zaznamenáš mnohem příznivější ohlas. Ale věř mi, prosím (!), že čas strávený polemikou s nekonstruktivní kritikou je čas totálně ztracený. Tento čas už serveru věnovat nebudu.

Garth
08. 04. 2010
Dát tip
Tak jsem po dlouhý době přelouskal většinu diskuze... tedy hlavně tu část kde píše Narvah. Narvahův projev je extrémistický, někde přestřeluje a trefuje se tak do lidí, což sice vyvolá reakci a diskuzi (i docela zajímavou:D), ale zase dodá jeho projevu nádech nedůvěryhodnosti a "snůšky nesmyslů"... Možná si to zkuste admini/kritici atp trochu přefiltrovat a nedávat Narvahovi nálepku obecní blázen (kterou mu možná někdy dáváte i proto, že na tom co říká fakt něco je). Syde, spolu jsme se o tom bavili u Chrousta, můj názor na literární servery je v tomhle ohledu ale už delší dobu stejný (i když mám tedy zkušenosti zejména z literry). Admini mažou, blokujou, využívají svých adminských pravomocí a výhod bez nadhledu - a asi se s tím nedá nic dělat, takové prostě ty kreativní literární servery jsou a asi to k nim patří. :-D

.duke.
08. 04. 2010
Dát tip
Rabb: právě proto, že jsou admini jen lidi, měla by být jejich činnost pod kontrolou. buď se bude jednat o autoevaluaci (v určitých časových intervalech si podají členi sekce adminů reflexi ve stylu: "Všecko dobrý, šlapeme jak máme." nebo třeba "Ty sis teď docela ujel, hrnou se na nás stížnosti, dej si voraz, až se zklidníš, tak přijď...") nebo se budou "zodpovídat" svému "nadřízenímu", který ovšem zaujme, NEZAUJATÝ POSTOJ! Někteří, bohužel, svůj přísun moci a svobody NEZVLÁDAJÍ. A navíc NENÍ PRŮHLEDNÉ KDO. Rozumíš tomu? Nebo je to pro tebe tak NEPOCHOPITELNÉ? Navíc: já si nic vyjasňovat s papouchem nepotřebuji. S žádným zamindrákovaným adminem si nic vyjadřovat nebudu, dokud v jejich sekci bude "beztrestnost". Jak se chovat k někomu spravedlivě, když pozice mezi uživatelem spravedlivá není? Nejseš náhodou dlouhodobě zaslepen ty, Rabbe? Proč si v sekci nezřídíte nějakou pravidlenou vzájemnou reflexi? Protože vám to tak vyhovuje, počítám. Takže: o jaké zaslepenosti tu mluvíš? Už jste to měli udělat dávno. Jak veřejně penalizujete uživatele, měli byste to dělat i sami mezi sebou. Pak tu bude aspoň kapka té tvé spravedlnosti.

čin-čin
07. 04. 2010
Dát tip
dajte (ludia formulujuci zrozumitelny, kriticky, zaujimavy atd....nazor) hlavy dokopy a zalozte vlastny, sukromny web, na ktory by sa dalo registrovat iba prijimacim procesom. (napriklad ukazkou tvorby, odporucanim a ine) oddelit balast od progresivnej tvorby

Rabb
07. 04. 2010
Dát tip
ne, nemělo.. bylo by fajné vyjasnit si to konečně s papouchem, bo máš vůči němu silnou averzi a nejednáš vůči němu spravedlivě a jsi sině zaslepen.. dokud si pojedeš svou osobní válku, nic se nevyřeší, je to furt to stejný. jak jsem psal.. "nikdy to nebylo bezdůvodný a že by si někdo chtěl honit triko nebo léčit mindráky..".. admini plní svou funkci dobře, ale jsou to jen lidi.. a ty bys je nejraději snad pranýřoval a na jejich místa nasadil bohy bezchybný. tak.. jsme zase zpátky u stejného tématu jako kdysi, ale to už mne silně unavuje, mlít furt to stejný.. takže pardon, ndu raději na film, ten je zábavnější, než se tady tahat o poslední špagetu. mír s tebou, Narvahu.. ;-)

.duke.
07. 04. 2010
Dát tip
Ti věřím, Rabbe. Jen mi řekni: mělo by se, podle tebe, takové citoslovce jako "jop!" mazat?

Rabb
07. 04. 2010
Dát tip
nikdy to nebylo bezdůvodný a že by si někdo chtěl honit triko nebo léčit mindráky..

Rabb
07. 04. 2010
Dát tip
jak jsem psal.. ono "jop!" tam bylo dvakrát.. (věčně neopravený post data - to když dáš refresh stránky, tak se ti znovu uveřejní již uveřejněný komentář).. umazal jsem pouze tu kopii, kam se podělo původní originální "jop!" netuším.. a něco mi říká, že už to nezjistíš.. jen ti to přilije olej do ohně..

.duke.
07. 04. 2010
Dát tip
Tož někdo to chtěl vyčistit zcela. Že mi zmizí "jop!", to mě až tak nevadí. Ale že dřív se docela hustě promazávali diskuse a zůstalo v nich jen to "potřebné", to bylo mnohem horší. Děs běs.

.duke.
07. 04. 2010
Dát tip
Pokud jsem to tam nahodil dvakrát, tak to chápu, to je ok.

.duke.
07. 04. 2010
Dát tip
Ty jseš (byls?) z těch normálních adminů. Tak nechápu, proč mažeš můj projev radosti nad záslužnou činností klubu Povídka měsíce? Zarážející..

Rabb
07. 04. 2010
Dát tip
avšak smazal jsem jen jedno jop!.. když tam bylo dvakrát.. druhé netuším.. nevěř, jestli nechceš.. aspoň si teď budeš moct hrát i se mnou.

Rabb
07. 04. 2010
Dát tip
byl jsem to já, .duke, když už ti vadí i to, že písmák zbavuju duplicitních kritik, problém asi nebude na adminské straně.. asi ti to přerostlo přes hlavu.. ;-)

.duke.
06. 04. 2010
Dát tip
Kdo mi pod Povídkou měsíce smazal můj názor? Ty, papouchu? Zase máš depku? Dělá ti to dobře?

.duke.
05. 04. 2010
Dát tip
Docela zajímavej poznatek byl, Poušku, jak ses zachoval k lidem, kteří tě považovali za kámoše. Docela mi to doplnilo obrázek o tobě.

.duke.
05. 04. 2010
Dát tip
Komu vám? Kdo jste vy? Mluvil jsem přece k tobě.

papouch
05. 04. 2010
Dát tip
ještě něco pěkného nám pověz, narvahu

.duke.
05. 04. 2010
Dát tip
m

.duke.
05. 04. 2010
Dát tip
Dá se reagovat i smíchem. Jistě. Kdybych s tebou neměl osobní zkušenost, kdy mi přímo před očima mizely celé stránky názorů v diskusi, asi bych tě pouze politoval. To už má naštěstí za sebou.

papouch
05. 04. 2010
Dát tip
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD díky za pobavení :-))) tak takhle jsem se už dlouho nezasmál :-)))

.duke.
05. 04. 2010
Dát tip
Ty jsi to měl udělat už dávno, Poušku. Jsi jeden z těch, kdo má na svědomí nynější stav tohoto serveru. Ta tvá neustálá potřeba se zviditelňovat: označit každou diskusi číslem - ty musíš být strašně zamindrákovanej člověk. Nemyslím si, že by šlo u tebe o deterioraci intelektu jako u Syda. Spíš budeš takový nešťastný úzkostlivý individuum. Nešťastnej admin je admin bez náhledu. Admin bez náhledu se občas povozí po uživatelích. Dobře to znáš. Už roky. Je to příjemný mít moc. Aspoň tady.

papouch
05. 04. 2010
Dát tip
..no to je ten pravej, kdo by měl rozhodovat o tom, kdo si má dát odchod, fakt jo teda :-))))

.duke.
05. 04. 2010
Dát tip
Ještě ti tam, Polakoviči, chybí ocásek "Bůh". Zkus si ho tam připsat. A zároveň bys sis mohl pomalu začít programovat, společně s tou tvojí partičkou, odchod.

.duke.
05. 04. 2010
Dát tip
Avízo si dostal hned poprvé, programátore.

Dero
05. 04. 2010
Dát tip
Ověnčenej titulama zepřédu i zezádu, tak tak!

Dero
05. 04. 2010
Dát tip
.duke., bylo by slušné, kdybys mi příště poslal avízo, až o mně budeš mluvit - i když to bude jen snůška nesmyslů.

.duke.
05. 04. 2010
Dát tip
Teda "noví"omg..

.duke.
05. 04. 2010
Dát tip
Nepřičítám kritikům nedostatky. Ale fakt mi tu chybí, že by třeba na hlavní page u ZV byli nějací nový a kvalitní autoři. Vidím tam pořád ty samé. Rok co rok. Pořád ti stejní dokola. Je to nuda. Fakt bych si rád přečetl nějakou dobrou prózu. Od někoho novýho. Jenže tady to prostě zamrzlo. Není možné cokoliv výrazněji změnit. Myslím, že to musí být pro spoustu uživatelů frustrující. Myslím, že ty výběry si nezaslouží díla, která byla oceněna pro téma, ne pro kvalitu textu. Měl jsem spíš na mysli adminy než kritiky, kteří by participovali na oněch nechutných praktikách. Dlouhodobě nerozumím tomu, jak může třeba Octopus Syd dělat admina. Nikdy jsem od něj nečetl rozmnou větu. Proč tu mají zodpovědnou funkci jedinci z mentálním defektem to fakt nechápu. Napadá mě jedině, že je to projev programátorova altruismu: "Dáme funkci jedincům se subnormním intelektem, server bude ještě více lidový." Nemožnost

a2a2a
05. 04. 2010
Dát tip
.duke., v řadě věcí s tebou souhlasím, derovi přisuzuješ pravomoci a povinnosti, které nemá, alespoň nevím o tom, že by byl zplnomocněn to zde řídit, třebaže nějaké zásahy učinil, převážně pozitivní či alespoň v dobrém zamýšlené, až na jeden, a sice likvidaci přehledu nejúspěšnějších děl za celou historii, což ovšem nevím, zda to byla jeho svévole. Docela by mne zajímalo, koho že jsme tady z kvalitních autorů přehlédli jako kritici, či dlouhodobě přehlíželi a nezviditelněli a naopak, kdo že z těch tzv. výběrovaných autorů si to nezaslouží. Pokud jdme někoho přehlédli, pak je to jen mizivé procento ze skutečné kvality. Násobit výběry kritiků jakýmkoliv počtem tipů je nesmysl, zvláště pak při té naší pověsti, že preferujeme kamarádíčky. Nemluvím za všechny kritiky, ale ty, které znám osobně či z dlouhodobé výměny názorů, bych neobviňoval, a některé další, s nimiž se názorově rozcházím, také ne, naprostá většina, výrazná většina jsou lidé se svébytným úsudkem a bez přehnaných vazeb na kamarády. Je škoda, že se kritických postů vzdal třeba Jinovata, kritik, Fouckault, Egil, to nepochybně, ale nedostatky serveru bych kritikům přičítal jen velmi, velmi opatrně.

.duke.
05. 04. 2010
Dát tip
Fouckalt: Rezignovat na zviditelňování kvality je chyba. Jde o to, směřovat k tomu, aby jedinec, který poprvé vstoupí na tento server a napíše kvalitní dílo, měl možnost být zviditelněn. Americký sen. Ne sociální server. Ale literární server. Tady to už dávno nesměřuje k zviditělňování kvality. Výsadní právo změny na tomto serveru má, bohužel, programátor Jaroslav Polakovič. Občas se tu dokonce snaží vystupovat jako morální autorita (z jaké pozice?). Přitom přehlíží a dokonce toleruje výkyvy nálad adminů, které se projevují promazáváním názorů v diskusích, mizením děl, mizením nepohodlných autorů etc. V podstatě je to naopak, než by to být mělo. Změna není možná, protože skupinka kamarádíčků nahoře má už pěkně dlouho vysezený svoje místečka na židlích. Virtuální moc saturuje jejich úzkost: vězměte některým adminům funkci a za pár dní třeba budou suicidovat. Chudáci..

dadadik
05. 04. 2010
Dát tip
s Fouck souhlasím velmi... :)

Fouckault
05. 04. 2010
Dát tip
No doufám že Krytyk v redakci či mezi kritiky zůstane, jako jeden z nemnoha je na svém místě.. a jeho kritiky vžy čtu se zájmem.. Jinak to volání po větší síle hlasu kritiků a kvality chápu, ačkoli jsem skeptický k tomu že se něco povede s tím udělat.. na druhou stranu je to tak i v životě a ve velkém umění, že kvalita (v první fázi) zapadne a je převálcována brakem,.. skutečná kvalita je vždy menšinová, okrajová záležitost mimo hlavní proud.. skoro bych znejistěl, kdybych viděl své oblíbené autory ověnčenné stovkou tipů.. možná by mne to vedlo k přehodnocené mé oblíbenosti :-) .. když o tom přemýšlím je v tom jisté spiklenectví avantgard a "jiného" vidění světa co odděluje to umění které chápu jako "skutečné" od braku.. takže onu touhu potom tento přirozený stav (menšinová kvalita žijící na okraji zájmu mas versur brak s velkou masmediální reklamou) ..měnit chápu jako utopickou.. Myslím že kdo chce kvalitu si najít, ten si jí vždycky najde a kdo chce psát kvalitní poezii se nenechá mafiánským středním písmáckým proudem odradit.. držím palce*

pokud jde o to mizení autorů: nevíte někdo, jak dopadla soutěž v odhadu "kolik autorů bylo za celou existenci Písmáka smazáno adminy" ? Marvine: ženská část písmáka se nemá avizovat ale kurizovat (to v nějakém filmu použil Kemr, myslím...)

.duke.
04. 04. 2010
Dát tip
Jasně. Začíná se mluvit i o tobě. Dej si číslo a jdi si to někde promáznout, čističi.

papouch
04. 04. 2010
Dát tip
ze začátku to byla rozumná debata, ale teď.. teď už je to na číslo .-)

.duke.
04. 04. 2010
Dát tip
Třeba si to tak přečte i Jaroslav Polakovič a začne se chovat opět jako programátor. Nevšiml jsem si, že by tu snad Roman Plojhar někde veřejně sdělil, že realizátor změn je také jejich výsadním schvalovatelem.

Norsko 1
04. 04. 2010
Dát tip
se žlutým podkladem mají slova hned větší váhu

.duke.
04. 04. 2010
Dát tip
Vypadají jinak. Na Facebooku tvoří stejnou sociální síť, jako zde. Akorát zde to v té změti uživatelů není tak přehledné.

.duke.
04. 04. 2010
Dát tip
Mně se na Písmáku líbí, že je to takovej všelidovej server. Dassler ho sice vlastní, ale ke změnám svolí teprve tehdy, až ho k tomu přiměje převažující veřejné mínění. Významná rozhodovací moc je směřována do rukou Dera se svou skupinkou zamindrákovaných adminů (ne všech). Sekce kritiků je směsicí několika jedinců s "literárním" náhledem, zbytek tvoří nejistí a lehce zmanipulovatelní podivíni, kteří často přišoupnou Výběr k dílu, u kterého již nějaký Výběr je. Samotná sekce kritiků žádnou rozhodovací moc nemá. To je iluze. Veškeré změny, o kterých se tu vypráví, jsou realizovány teprve po schválení programátorem. Bez programátora by byl dassler nahranej. Nejlepší je, jak si Dero hraje na spravedlivého. Občas se do nějaké diskuse zapojí, ale pokud mu dojdou argumenty, především ve vztahu k "mafianské" činnosti některých adminů a kritiků, začně vyhrožovat, dá ban, jednoduše využije moci, která mu byla svěřena. A to je na tom nejlepší. Má moc nechat kohokoliv zmizet. Myslíte si, že to nedělá? Kritici nejsou názorově ucelení v tom, kam by se měl Písmák ubírat. Někteří dávají kritiky proto, že jim dílo přijde kvalitní, jiní proto, že autor píše o určitém tématu (viz např. poslední výběrované dílo Mylenky), o kterém se domnívají, že je společensky aktuální a mělo by být zviditelněno. Tudíž plní spíše funkci, která se v žurnalistice nazývá pojmem agenda setting. Jak říkám: tohle je lidový server. Má svoje tradice. A má i svá řešení určitých situací. Server zamrzl a tohle je dlouhodobý stav. A bude trvat do té doby, než začne jít samotnému dasslerovi o zviditelnění kvality a nebude se primárně řídit veřejným míněním a delegovat všechnu moc na zkorumpovaného programátora Dera. Na tomhle serveru není možné provést významější změnu. Pouze kosmetické úpravy. Výrazná změna může přijít POUZE s "novým člověkem". Buď to bude majitel nebo někdo nový, komu stávající majitel svěří moc.

.duke.
03. 04. 2010
Dát tip
Ano ne.

deviane, nikdo ti nebrání dělat naháněče i bez ocásku :o)

devian
03. 04. 2010
Dát tip
víte co by to chtělo? naháněče.. bonzátory, opičky, které avízem upozorní kritika/y na obzvláště vygaučované dílko a zajistí mu tak pod dílem mnohdy diskusi plnou odborného výraziva.. dejte mi ocas náhončí a já se toho ujmu (a časem si vychovám své podnáhončí, třeba Jakub Černý by k tomu mohl být vhoden)

mohla ale byl položen dotaz a já chtěla odpovědět - a záměrně sem nikoho neavízla

Souhlasíte s tím, aby jeden kritický výběr byl ekvivalentem 50 (nebo alespoň 30) tipů? Proč ne, proč ano? Vyvážil by se tím poměr mezi možným novým viděním a strnulým přístupem zabydlené skupiny autorů... * * * a mně zas přijde někdy strnulý přístup zabydlené skupiny kritiků... :o) vidím je (kritiky) pořád u stejných autorů, výběry se mnohem míň často týkají někoho mimo "elitu" - proč by ovýběrovaní navíc měli být eště viditelnější s počtem tipů navýšeným jediným výběrem hned o několik desítek tipů? jistě - někdo má ambice a talent a umí se dát vidět - jiný nemá a umí se zviditelnit taky - a někdo píše skvěle a nikdo o něm neví... do arény může jít jedno dílo měsíčně - nezavedení autoři nemají možnost se "kritikům" předvést... celý ten systém "úspěšnosti" nebo "oblíbenosti" záleží vždycky na lidech kolem autora v podstatě a na náhodě, na něm minimálně - objeví-li kritici "pro sebe" někoho, ten někdo má vyhráno až navěky... případně dokud ho to neomrzí nikdy ten systém nebude spravedlivý nebo objektivní a de vlastně jen o to jak to kdo přijme nevím proč eště jinak/víc odlišovat tip od výběru - tip je čtenářova značka - tu sem byl/a a líbilo se mi to - výběr je značka kritiků - tohle já považuju za kvalitní - a zlatý výběr už sám od sebe ukazuje rozdíl mezi přijetím "řadovými čtenáři" a "kritikou" takže sem zopakovala názory několik předřečníků a možu jít vařit :o)

těša
01. 04. 2010
Dát tip
a bylo by to k něčemu? po nahlédnutí do "úspěšných děl" si nejsem jistý, co by to změnilo. (nicméně se mi líbí, že z prvních tří textů jsou dva o počasí a jeden o lásce - jsme tady opravdoví poéti)

Lakrov
01. 04. 2010
Dát tip
> ... bych zvýšil počet kritiků a zpřísnil jejich výběr Idealisto :-)

Zbora
01. 04. 2010
Dát tip
To jsi napasl hezky. S tou literaturou - zrovna Tobě to celkem věřim.

jasně, Zboro...Pět let je ve vývoji internetového média docela dlouhá doba.To platí i pro jiné obory, když si zalistuješ Reflexem z před pěti let a dnešním, nestačíš se divit. Ti, kdo chtěli diskutovat o literatuře, už diskutují někde jinde, tady je pískoviště, takový komornější facebook.

Zbora
01. 04. 2010
Dát tip
VT, Aleš: s tím zbožťováním všeho, co bylo "za nás", to je obecný jev, o tom se s vámi asi nikdo přít nebude. Ale Aleš sám si jistě dobře pamatuje stav, který tu byl dejme tomu v roce 2004, kdy jsem na Písmák poprvé přišel. Podíl blábolů a textů, které se o něco snažily byl zhruba, řekl bych, podobný, í když je fakt, že s tím, jak se rozrůstá povědomí o Písmáku, volí si jej jako prostě jen volnočasovou zábavu víc a víc lidí než v dobách, kdy se k němu člověk dostal často jen přes někoho známého. Na druhou stranu je potřeba říct, že ani v úplných počátcích tu nebyli jen samí geniální spisovatelé. Písmák byl vždy komunita. Nicméně abych se vrátil k roku 2004. Kromě onoho podílu blábolivé tvorby (jak by řekl Pišta) tu působilo jádro lidí, kteří měli zájem o literatuře přinejmenším nějakým způsobem diskutovat. Ti se většinou vytratili. Co tady taky tak dlouho pořád dokola řešit? Nahradilo je jádro, tvořící dnes ono viditelné prostředí na Písmáku, které se veřejně přiznává k tomu, že je literatura a hlavně pak ta soudobá vpodstatě tak moc nezajímá. Jsou tu pro to, aby si hráli (to nemyslím nijak urážlivě), ale vnímám to jako ten rozdíl, kterému se smějete a pokládáte ho za výmysl senilních stařen a dědečků.

Marvine, jestli jsi viděl film Gympl, tak tam je ve sborovně podobný dialog: -připadá mi, že ti studenti jsou rok od roku blbější -ale třeba je to tím, že učitelé jsou čím dál chytřejší?

baaba
01. 04. 2010
Dát tip
OcSy ...s tím dokážu souhlasit.

baaba
01. 04. 2010
Dát tip
OcSy ne ...říkám zábavná oddychovka ...to je teda podle Tebe kategorie sračka???

baaba
01. 04. 2010
Dát tip
Nechtěl jsem se zapojovat do diskuse, neb se necítím fundován, ale nedá mi to. Odpověď na anketní otázku NESOUHLASÍM. V tomto systému by došlo k tomu, že by například ovýběrovaná pohádka autora LOUTKA v pohodě převálcovala všechny neovýběrované, ale hojně tipované texty. (zdroj seznamy březen) A to mi připadá jako VÝSMĚCH. Jasně, že hodně tipovaný jsou i zábavný oddychový ptákoviny. Ale jsou tam i texty (dle mého) kvalitní. Snaha o motivaci kritiků tímto způsobem, může úplně vesele dopadnout naprostou demotivací autorů.

Markéta
31. 03. 2010
Dát tip
moorgaan: snažím se být v tomto ohledu optimista :)

Markéta
31. 03. 2010
Dát tip
seveřan: "kněžky ze Stonehenge" nepotřebují mluvčího ani interpretátory, to bys měl už vědět :)

Norsko 1
31. 03. 2010
Dát tip
To ví nejlépe papouch. To je opravdový veterán

moorgaan
31. 03. 2010
Dát tip
to Marketa ...verme,ze v tom nezustanes sama!

Norsko 1
31. 03. 2010
Dát tip
Markéta chtěla říct, že to tady ztratilo vejšku

Markéta
31. 03. 2010
Dát tip
Jinovata: Sekce jako celek nikdy nefungovala a nefunguje. Výše uvedený můj komentář se spíše vyjadřuje k tomuto problému, než ke zdejšímu prostředí (zpětně sama sebou reflektována). Právě zde chybí ona "živá a funkční struktura"...chybí jí jednotící faktor. Ale mj. díky tobě už neuvažuji takto úzkospektrálně, myslím, že Sekce není to jediné, co by mohlo vnést do této komunity, která trpí "kvantitou", také "kvalitu". Nepředpokládám, že se členové kritického klubu shodnou na tebou načrtnutém směru svého dalšího směřování, už jenom z praktických důvodů, jež jsi uvedl sám. Ale věřím, že se alespoň pár lidí najde, kteří do něčeho podobného budou ochotní jít, protože je to (alespoň pro mne) velká výzva k opuštění již dlouhotrvající stagnace a možnost (či alespoň POKUS) o spoluvytváření...možná trochu nadneseně :-)... "hlubších literárních hodnot" :-)

Rajmund
31. 03. 2010
Dát tip
Myslím, Krytyku, že přeháníš. Poslední dobou sem ale moc nechodím, takže nemohu posoudit objektivně.

Janina6
30. 03. 2010
Dát tip
Krytyku, necítím se na to, abych mohla radit nebo dokonce "nařizovat" kritikům, co mají dělat, jen chci říct, že i bez transparentu pro mě kritikem zůstáváš, stejně jako třeba Winter nebo Miroslawek, a že vaše vyjádření pod mými pokusy jsou pro mě cenná. To nejcennější, co tady můžu získat, je pár slov od fundovaných lidí. Pokud existuje něco, co vám vaši práci může ulehčit, abyste tu rádi zůstávali, četli, hodnotili a radili, ráda to podpořím.

Jinovata
30. 03. 2010
Dát tip
Lyryk: Nepochopil jsem úplně to shrnutí, co z toho mám považovat za přepis svých návrhů a co za přepis návrhů někoho jiného. Jen upřesním, že mám na mysli rozdělení na výběrující třeba i neodborné aktivisty (protože zde nejde o třídění publikace, ale šuplíků) a na jak říkáš redaktory, kteří by ale měli být samozřejmě co nejvzdělanější a nejzkušenější - nikoli pouze aktivisté. K problému kolik tipů za kritiku jsem se nevyjádřil, protože třídění pro kritiku by mělo fungovat na bázi zasílání větších celků autory, nikoli hledání ve výběrech. Nicméně pro vnitřní život v šuplících je tebou navrhovaný limit jistě fajn, stejně tak Zlaté výběry.

Lakrov
30. 03. 2010
Dát tip
Pro Markéta: Děkuji za avízo. Obávám se, že jakýmkoli webovým stránkám, tedy i literárně orientovaným, je těžké vnutit 'školní řád', který by jim vtiskl pravidla, proklamovaná Tvým příspěvkem. Ona neaplikovatelnost řádu vyplývá z diametrálních rozdílů mezi reálným a virtuálním světem. Podrobněji to nechci rozebírat; vyplynuvší závěry by nejspíš vždy vedly k nutnosti restrikcí a 'odanonymizace' některých členů (redaktorů, kritiků, 'veřejných činitelů'), a o to viditelně nikdo nestojí. Buďme rádi, že Písmák funguje, jak funguje a že se (též díky snaze správců) daří držet hladinu vyloženě skodlivých aktivit na velmi nízké úrovni. Víc od webových stránek očekávat nelze, leda bychom byli nenapravitelní idealisté, neznalí současného světa.

Krytyk
30. 03. 2010
Dát tip
První shrnutí 30.3.2010 cca 11:00 Komentáře lze zatím rozdělit do dvou skupin: První skupina se vyjadřuje k porovnatelnosti výběru a tipu -> Výběr s tipem by se neměl poměřovat Výběry nemíchat s tipy, udělat dva či více různých seznamů Druhá skupina se domnívá, že míří v hlubšímu jádru věci a hodnotí postavení kritiků -> Kritik má být běžný uživatel nanejvýš aktivista -> Výběry nevázat s kritikami, ale s aktivním uživatelem, kritiky psát do Kafe Nestavět kritika do role božské Zrušit Zlatý výběr, umožnit oblíbená díla kritiků – aktivistů Kritik by měl být redaktor, tedy v podstatě aktivista bez odborných pohledů Písmák je pro kritiky neatraktivní prostředí, zejména pro externí odborníky Kritici nejsou profesionálové Nejsme na soutěži Pokud někdo chce kritizuje i bez ocásku (označení kritik) Kritici jsou jen zvýhodněni a jinak nejsou k ničemu Vážná kritika zde podléhá osobním preferencím někdy i zaujatosti Jediným názorem pro kritiky příznivým je -> Kritika je možností pro zahájení debaty Rozhodně jsem si nedělal iluze, že kritik či kritika dopadnou nějak dobře. Většina, která nikam nesměrovaný server Písmák ovládá nestojí o kritiku, čili o polemiku o vývoji. Znám to ze své zkušenosti dobře. Řada autorů je přecitlivělá, když kdokoliv zpochybňuje jejich pracně nalezený výraz. Vytěsňování kritiky povede k ještě větší uzavřenosti vůči světu a kontakt s literární realitou tam venku naprosto skončí. Můj návrh směřuje k tomu, že pokud osvícené majitelstvo včetně správcovstva serveru chce vůbec kritiky udržet v aktivitě a zájmu musí pro jejich motivaci něco udělat. Současný stav je demotivující. Jelikož vím, že nějaké rozsáhlejší a specializované požadavky na technické úpravy aplikace jsou dnes takřka vyloučené navrhnul jsem lehce dostupnou formu úpravy vlivu kritiky na tomto serveru. Proto se většina brání, protože tím by skončil její monopol na určování literární úrovně tohoto serveru. Každý zde ví, že invektivy vůči osobním schopnostem či zaujatostem kritiků jsou pravdivé i nepravdivé, podle jistých konstant jednotlivců kritiků, zrovna tak nelze házet autory jen do jednoho chumlu zaujatců pouze vlastní tvorbou. Faktem je, že pokud se lekneme beztvaré a beznázorové nepolemizující většiny a nepochopíme, že kvalita chodí po menšinách a individualitách, vytvoříme tady odlidštěné automatické prostředí potlačující křehkost a jinakost v zájmu narcistní sebeprezentace křiklounů a sebeposuzovačů. Samozřejmě, že je důležité po této debatě, v případě změny poměru výběr – tip, diskutovat o tom, kdo je odborník, zdali může existovat redakce aktivistů vedle kritického týmu a jak tyto osoby dále motivovat a posléze vybírat. Dnes není z čeho vybírat, takže řada otázek či invektiv tímto směrem je bezpředmětná.

pěkná odborná diskuse, která se klidně mohla odehrávat někde v zákulisí. Běžný "uživatel" Písmáka sice může najít seznam kritiků, ale nikde se nedoví, podle jakých kritérií bude jeho dílo případně hodnoceno...

Garth
30. 03. 2010
Dát tip
tipy a výběry jsou přece něco jiného; když má něco hodně výběrů, znamená to, že se to ocenili místní kritici; pokud hodně tipů, ocenilo to místní osazenstvo (plebs:DD)... takže bych to nemíchal. :-) spíš třeba přihodit další filtr pro díla preferovaná kritiky howg. :D

Jinovata
30. 03. 2010
Dát tip
Markéta: Server je všelidový, proto návrhy na zkvalitnění tvorby vždy počítají s udržením povídání pod básničkami. Jde o nadstavbu pro menšinu, nikoli o restrikce. Změnu je možné realizovat velmi snadno. Členové klubu kritiků vyhlásí, že jejich kritickou činností není komentování jednotlivých děl a jejich výběrování, ale posuzování zaslaných kolekcí v Kafi, případně v rubrice Kritiká jako lit. útvar, případně je možné založit klub a v něm pracovat s písmáckými sbírkami. Problém je, že to by drtivá většina současných kritiků neměla co dělat, protože na psaní článků nejsou stavění. Ti by museli počkat na vytvoření systému redigované publikace - kterého se dovolat nebude snadné ani rychlé. Čas by si mohli krátit výběrováním, které by bylo vyhlášeno za čistě třídící činnost, nikoli činnost kritiků. Tento systém už v podstatě funguje, akorát bez přímé podpory kritické sekce. Problém není ani tak v systému, jako ve způsobu, jakým ho kritická sekce využívá.

Markéta
30. 03. 2010
Dát tip
Myslím, že je zapotřebí nabýt co nejreálnějšího pohledu a z něj vycházet, protože jedině tímto způsobem lze – pokud vůbec lze – něco skutečně změnit. Na tomto serveru vždy bude mít patrně převahu onen „všelidový duch“ na úkor kritického a skutečně tvůrčího v tom pravém slova smyslu. Je to dáno klimatem tohoto serveru, který JE všelidový (jeden z důvodů je mj. jak už uvedl autor: „majitel serveru má ve svém hledáčku daleko nejvíc spokojenost píšící komunity a situace kritiky ho nijak netrápí.“) Navíc je zde žalostně málo aktivních osobností, kteří by byly s to prolomit tuto tuhou blánu a pokud se některá z nich přeci jen odhodlá k aktivnímu a radikálnímu postoji, který volá po změně a perforaci této „blány“ je demotivována laxním většinovým přístupem, nebo narazí na zdi oponentů (ať již v kritickém fóru, tak ve zdejším veřejném prostoru) a jeho hlas zanikne ve všeobecném prázdném bzukotu a šumu bez jakékoliv REÁLNÉ ODEZVY. To pak vede pochopitelně k rezignaci. Jak podotkl Zbora: „v Sekci chybí vůle něco dělat“. Návrhů je zde dostatek (např. plodný poslední Zborův příspěvek v Sekci, na který většina členů pozitivně reagovala)... ale, kde je ono rezulutní ANO vyrčené nějakou „vyšší instancí“, která nese zodpovědnost za zdejší dění a stav, a která zmáčkne spoušť a uvede věc do pohybu, která je schopna projekt odstartovat a zrealizovat? Chybí zde živá a funkční struktura. Toto prostředí je jako dům s děravou střechou, kde pouze tu a tam někdo podstrčí lavór pod proud vody šplíchající ze stropu... Podepisuji se pod zdejší Zborův příspěvek, především pod poslední větu – jasněže...debaty, debaty, pořád jen debaty... pochopitelně za současného stavu – bezpředmětné. Zbora: „Souhlasím i s tím, že by práce kritiků měla být publikace článků. Bezesporu. Jen si nedokážu dost dobře představit, kde takové lidi pro účely tak neatraktivního prostředí jako je Písmák vzít (aby to dělali zadarmo, systematicky a smysluplně) - podívej se jak dopadl Zoom. Byla tady kdysi i myšlenka, že by kritici měli být z řad profesionálů, což mi připadá v podmínkách Písmáka obecně (i jeho finančních možností) jako obzvlášť vtipné. Nicméně souhlasím také, že proto, abychom se v sekci mohli zabývat pokusy o oddělení zrna od plev za sebou nemusíme vláčet tak honosný a krajně zavádějící ocásek Kritik. Navíc dnes (zatím) považuju všechny tyto debaty za bezpředmětné, neboť osobně mám pocit, že majiteli je to celkem šumák.“ Dále mi přijde zajímavý Jinovatův příspěvek: „Nemusel bych to být jen já a Lyryk, je tu vícero takových, co by měli zájem dělat málo kvalitní práce. Většina dobrých lidí z kritiky odešla právě proto, že se po nich chtělo naopak hodně nekvalitní práce. Časem by tu mohl být (jednorázově) klidně i nějaký kritik renomovaný, kterému by bylo předhozeno dílo a podobně. Úplně by se tím postupem odbourala hradba neprostupnosti písmáka pro externistu.“ Jenže to už jsme opět u rozteče mezi ideou a realitou. Zoom tímto směrem víceméně směřoval... Jinak souhlasím s navýšením hodnoty kritického výběru. Nabízí se mi číslo 20, což mi přijde reálné a odpodstatněné – 50 je příliš, tento ekvivalent by přemrštěně nadhodnocoval zdější kritiky

JiKo
30. 03. 2010
Dát tip
seznam posledně kritizovaných děl by byl fajn za druhé bych navrhoval řazení přednostně výběrovaná, posléze tipovaná dílka v onom seznamu. V případě nouze za výběr + 20 tipů

Zbora
30. 03. 2010
Dát tip
Buď neumím číst anebo ignoruju text. Tak jako tak upravuju mírně odpověď na anketní otázku na Ne. Omlouvám se.

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
nebuď troškař, přidej i výběr

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
http://pismak.cz/index.php?data=read&id=350330 nemá cenu se na nic ptát

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
Tak jsem si projel výběr kritiků a pošmákl jsem si. Kupříkladu norova diskuze v novém součtu 57 tipů bude jistě ozdobou ( nic proti diskuzi, ale že by mělo být považováno za dílo??? Obdobně je na tom vyhlášení O povídku měsíce, tam je to dokonce přes 100 tipů

StvN
29. 03. 2010
Dát tip
Nepochopil, a nikdy nepochopím, lakrov, proč máš touhu působit kontraproduktivně a negativisticky, třebaže jsi jistě přesvědčená, že svým přístupem něčemu jakoby pomáháš.

Jinovata
29. 03. 2010
Dát tip
Winter: Souhlas - i když ty změny systému bych nazatracoval. I o podhoubí je třeba pečovat. Zbora: Zapomněl jsem ti odpovědět na otázku ohledně ZV. No tak ten vidím jako součást třídícího mechanismu pro běžné písmácké hrabání. Pro tento ůčel se jistě hodí. Jen by neměl být spojován s kritiky. Kritik, který se vyjadřuje k jedné básni, není v tu chvíli až tak moc kritik...

berg
29. 03. 2010
Dát tip
Jak se nerad účastním diskuzí, tak pod Wintrovo "sýrovou" reakci bych klidně hodil i tři křížky.

Winter
29. 03. 2010
Dát tip
Sto lidí, sto chutí. Taky si přisolím. Obávám se totiž, že vnitřně-systémové řešení už prostě není, Písmák se v tom smyslu, jak ho chápou "stařešinové", tedy jako prostor, kde si začínajících autorů budou všímat ostřílení zaběhnutí kritikové, prostě vyčerpal - o čemž svědčí mimoděk fakt, že tu starosvětskou "kvalitu" dnes prosazují a zviditelňují výhradně "externí" subjekty jako PM nebo Kafe. I ten ZV se tak nějak točí jako orloj: dřevěné, mrtvé figurky, o něž je zájem spíše "turistický" než "kritický" - což lze možno vyčíst z mrtvých diskuzích pod díly. Problémem je právě tato živost textu, jeho "udržení se" v pomíjívém internetovém prostoru ("nowness"). A život, dle mého, dokáže vykřesat pouze soustavná a pečlivá práce, jak ze strany autora, tak ze strany kritiků. Ostatně všimněte si, že i autoři, kteří svá dílka tlačí do arény se mnohdy ani nenamáhají nějak na kritiku reagovat. To pak člověk neví, jestli mluví k tichému géniovi, nebo do dubu. Myslím, že řešením je výběr naprostého minima textů do externích subjektů zaručujících následnou péči, kritická, grafická etc. - a to na prvotní podnět autora. Ta jistota, že o text bude na 100% postaráno je vyvážena nepočetností těchto textů, takže ani jeden tábor nebude přetěžován. Kritikům navíc odpadá to úmorné "hledání kvality" a můžou se soustředit na to, co dělat mají, tj. kritizovat. Pokud bude autor odmítnut, musí mít jistotu, že to může zkusit znovu. A prozatím se "vyskotačit" tady na Písmáku. Písmák se už se o sebe nějak postará. Tím směřujeme k otázce, pro koho to vlastně dělat? Myslím, že nikoliv pro čtenáře, ale právě pro tyto autory a kritiky (autoři mohou sledovat život svého textu a kritik se zacvičuje v kritizování), čtenář je zde až podružný. Úzké provázání těchto "externích" subjektů s modrým mořem Písmáka je samozřejmě klíčové. Největší slabinu současného písmáka - že nabízí jakousi iluzi důležitosti a živosti textu i v prostorech, kde ji jednoduše nelze dosáhnout - neboť je příliš svázán vlastní pomíjivostí. Proto si myslím, že odbourání Zlatého výběru není od věci - nebo ho zachovat pouze jako "turistickou" atrakci. Abych ale odpověděl na Krytykovu otázku: myslím, že tato substituce je prostě jen kříšením mrtvoly. Nakonec se koukám, že se z té mé soli stala síra, zažlutím.

Dero
29. 03. 2010
Dát tip
S navýšením bych souhlasil, 50 i 30 mi však přijde hodně, to bychom rovnou mohli zavést řazení pouze dle výběrů. Za ideální hodnotu považuji cca 15. Pokud však z této diskuse vzejde konkrétní číslo, na kterém se většina aktivních diskutujících shodne, aplikaci přepíšu - skutečně jde o maličký zásah.

Lakrov
29. 03. 2010
Dát tip
Pro Stvn: Ano, pochopils.

a2a2a
29. 03. 2010
Dát tip
1) Zavést evidenci čtenosti jednotlivých děl, která by sčítala pouze nicky jen jednou, třebaže by dílo jedním a tímž bylo navštíveno stokrát. Byl by to objektivně ukazatel, kdo je čten bez ohledu na tipy. Myslím, že takto to funguje na Totemu. 2) Jsem proti tomu, aby výběry byly umocńovány jakýmkoliv počtem tipů, kdo zde jakýchsi kvalit dosahuje, pak se dobře orientuje sám či podle výběrů. 3) Charakter tohoto serveru je všelidový, svědčí o tom řada místních iniciativ typu koule, povídka měsíce, čtení, a já nevím co ještě. Je to devíza, která nemusí být nutně v konfliktu s preferencí kvality a je s ní třeba opatrně nakládat. 4) Z osobní zkušenosti vím, že tzv. vážná kritika zde podléhá osobním preferencím a někdy i zaujatosti, kritiků schopných psát nezaujatě a současně k věci, zde není víc než pět až sedm. 5) Osobně se práce v sekci neúčastním, neboť jsem zjistil, že dochází ke změnám nezávisle na jakékoliv diskusi, viz. např. zrušení kdysi vyhledáváneho přehledu nejtipovanějších děl v jednotlivých žánrech za celou historii, ale také proto, že způsob diskuse uvnitř sekce byl docela často konfrontační.

StvN
29. 03. 2010
Dát tip
My jsme Písmák, drahá Lakrov, stejně jako my jsme Češi, ale mnoho lidí se domnívá, že s tím (vedením jako státem) nemá nic společného. Tím, že jsi taková, jaká jsi, můžeš buď prostředí povyšovat nebo ponižovat.

Zbora
29. 03. 2010
Dát tip
A ono by myslím i systémové řešení mohlo mít "ten" efekt, kdyby se mu dal dostatečný prostor. No, nezbývá než popřát hodně štěstí. Takhle napsané na linkovaném papíře to vypadá líp než stávající systém.

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
jinovata - měl bys být rád, že jsme tu my, kteří paskvil tvoříme ptotože tím ukazujeme těm talentovaným, kudy cesta nevede

Jinovata
29. 03. 2010
Dát tip
Lakrov: S těmi frustrovanými, jež tu potkáváte dnes a denně.

Lakrov
29. 03. 2010
Dát tip
Pro Jinovata: > ... Jde o to, aby písmák podporoval ty, kdo to s tvorbou myslí vážně... Kdo je to 'Ten Písmák'? Je snad kdesi v nitru blanických skal ukryta záložní sestava autorů a kritků, nebo si musíme vystačit s těmi, jež tu potkáváme dnes a denně?

Jinovata
29. 03. 2010
Dát tip
Většina uživatelů písmáka by nic nepostřehla - ale to je zase ono, mě ta většina prostě nezajímá o nic víc, než komunita rande.cz Jde o to, aby písmák podporoval ty, kdo to s tvorbou myslí vážně, nebo to aspoň chtějí na chvilku zkusit brát vážně - ta druhá skupina by myslím byla docela široká. Líbilo by se mi, kdyby poklidně chatující nedozrálý talent měl možnost trošku zapracovat a zkusit se poměřit v tvrdším prostředím. Tuto možnost teď nemá (v kafi samozřejmě ano, abych si přihřál) - přinejmenším ji nemá před očima, před oči se mu staví paskvil, který zkusí a je zklamán nebo zmaten. To, co navrhuji, je v podstatě maličkost. Díky ní bude to veledůležité promile zajímavých autorů mít důvod a možnost tu literárně žít. Nechápu moc dobře proč to nazýváš dlouhodobým procesem. Kafe vychází jedno za půl roku, to jo, ale ten nesmazatelný, redigovaný seznam přijatých a odmítnutých by mohl fungovat docela svižně. Když nad tím ale přemýšlím, to systémové řešení by nebylo šťastné, časopis je asi jediná možnost - právě pro svou pomalost a tedy schopnost dát publikaci váhu a prostor. Systémové řešení by nemělo ten výstavní efekt, o který jde a bez kterého žádná publikace ani kritika nemá valného smyslu. Kritiku je tedy podle mne nutné realizovat časopisecky. Systémovou změny by to chtělo také, ale pouze změnu možností publikace. Řekněme jednou za čtvrt roku by autor měl možnost zaslat svou kolekci o nějakém min. rozsahu do seznamu, kam by mohla být prostě přijata nebo ne. To by administrovalo dejme tobu 5 kritiků, kteří nemusí být schopní psát traktáty do časopisu, ale mají vkus, jsou uznávají a umí v diskusi argumentovat pro či proti přijetí. A hlavní věcí by bylo, že by tyto publikované věci nešly mazat a měnit. Krtickou práci jako takovou bych ale směřoval do časopisu. Ten by mohl krom mailu využívat také přímo databázi přijatých sbírek z písmáka. Zoom byl supr a přežil neuvěřitelně dlouho - na to že byl závislý na aktivitě mnoha lidí. Tady je klíčová aktivita na autorech.

StvN
29. 03. 2010
Dát tip
Zboro, já s Jinovatou v jednom souhlasím a nesouhlasím s tebou v tom smyslu, že si "nikdo nevšimne". Nikdy to není tak, že začneš dělat něco pořádně a najednou máš podporu. Musíš do toho jít nejdřív sám, pak se přidají jiní. Ale to je v pořádku. Každá smysluplná práce přinese své ovoce. Já osobně jsem se zrovna nedávno snažil psát kritiku pro KAFE a musím říct, že ačkoliv to nebylo dílo, které bych si sám vybral, tak jsem ji psal s větším zájmem, než bych ji psal "jen" pro Písmák. Nejlepší na tom je, že já vím, že si toho lidé všímají. Ne takovým tím masovým způsobem. Jsem si jist, že jestli KAFE vytrvá, a bude stačit rok dva, tak si získá svůj obdiv a jednou si budou autoři schovávat svá lepší díla pro KAFE a nebudou je plácat sem.

Zbora
29. 03. 2010
Dát tip
No dobře, tak ještě Fouckault ;). No jo, dejme tomu, že by to fungovalo. Myslíš si, že by se v takovém případě obraz Písmáka v očích veřejnosti začal formovat nějak jinak. Řečeno jednoduše, že by to někdo vůbec postřehl? Většinu autorů Písmáka to moc zajímat nebude, myslím. Navíc amatérské litweby jsou založeny na rychlé spotřebě. Všechny. To o čem mluvíš Ty je dlouhodobý proces. Já Ti nechci kazit radost, ale zrovna moc tomu z tohoto důvodu nevěřím. Každopádně, pokud jsi přesvědčen o funkčnosti a smysluplnosti své koncepce, hurá do toho. Já si prostě jen pořád vzpomínám na Zoom. Kde je mu konec. Ještě se zeptám, jak si představuješ udržitelnost ZV? Jejda: promiň, promiň. Už mlčim.

Jinovata
29. 03. 2010
Dát tip
Zbora: Ale to je přeci pointa věci, že většina lidí pro kritiku není. Autor musí zapracovat, aby na něm někdo zapracoval. A líná většina klidně může chatovat pod díly - literatura je halt práce. Nemusel bych to být jen já a Lyryk, je tu vícero takových, co by měli zájem dělat málo kvalitní práce. Většina dobrých lidí z kritiky odešla právě proto, že se po nich chtělo naopak hodně nekvalitní práce. Časem by tu mohl být (jednorázově) klidně i nějaký kritik renomovaný, kterému by bylo předhozeno dílo a podobně. Úplně by se tím postupem odbourala hradba neprostupnosti písmáka pro externistu.

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
Ty mi to Zboro kazíš, já chtěl navnadit nora. Osobně bych nechtěl aby mi nějaký server zabíral víc času než jen nějakou tu hodinu v noci

Zbora
29. 03. 2010
Dát tip
Jejdavilda: haha, takových už tady bylo.

Zbora
29. 03. 2010
Dát tip
Mylenka: to jsme na tom podobně + jsem rád, zes spokojená! ;) Jinovata: Chápu jak chápeš, že mě máš chápat ;) Od začátku debaty s Tebou souhlasím, jen vážně nevím, jestli to někam povede, jaký bude výsledek, jestli vůbec bude stát za to (a jestli bude někdo mít chuť to dělat, ale zdá se že byste se tady dva našli. Ty a Lyryk - obě varianty považuju víceméně za šťastné). Víš, ale napsat postupně x textů, schovávat si je, probrat je, vybrat ty nejlepší, uspořádat do kolekce, někam je poslat, něco k tomu napsat, čekat jestli je vyberou, pak čekat až to bude, na to podle mě naprosto drtivá většina Písmáků nemá. Proč čekat, když můžu každý den opublikovat jedno dílo a nechat se unášet záplavou tipů a vtipných komentářů od známých? To, co zmiňuješ si dovolí pouze vpodstatě hotový autor. A těch je tu kolik? O tom, že by se měla zrušit funkce Kritika, tak jak je vnímána teď a nahradit něčím jiným (Lyryk možná nebude souhlasit), se nemusíme bavit. Navrhuju to už dlouho. Jen nesdílím názor Stývna, že by se měl ZV zrušit, protože podle mě je každá možná motivace pro Písmák prospěšná a každé členění a každý seznam o něm něco vypovídá. Bez toho tady zůstane jen beztvará hmota.

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
a tož kdosi mi říkal, že počáteční náklady na takový Písmák , by měly být kolem 20-25 litrů a pak ročně cca nějaký tisíc. Tož koupíme si NorJej a přetáhnem to tam co?

Norsko 1
29. 03. 2010
Dát tip
Plus asi 300 na Norsku, ale k čemu mi to je ? Kromě Printa jsem odmítán

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
Tobě se to mluví nore, ty to máš uplacené. To jsou furt nějaké zabíjačky a pak máš 157 výběrů :-)

Norsko 1
29. 03. 2010
Dát tip
Záhada, vildo

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
Oprava- dosáhne výběru :-))

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
já chápu, že říkanka nebo alešova úvaha nedosáhne výběru jen výjimečně. Ale oč jsou tyto dílka horší, když jsou oblíbené? Nebude mi snad nikdo podsouvat, že si je tipujem sami. Naopak si myslím , že výběr by měl být za 1 tip

jejdavilda
29. 03. 2010
Dát tip
1 kritický výběr za 50 tipů? Není jednodušší aby byl za 1 tip a nekritikům vzít možnost udělit tipy - to vyjde úplně nastejno

moorgaan
29. 03. 2010
Dát tip
souhlas s Marvinem - jde o vyssi smysl prace kritika a o jejich kreditu ! ...nic vic nic min...je to cesta dlouha a nevyresi se hned, ale klubko ma konec i zacatek!

ale já nemám ke kritikům negativní vztah. Je to prostě součást Písmáka. Aktivity se tu dají provozovat i bez vizitky "kritik". KOULE a další soutěže jsou toho dokladem. Nemá cenu rozebírat, jak moc kvalitní tyhle soutěže jsou, ale jde o možnost srovnat jednotlivé autory, pokud o to stojí. Někoho to odradí, někoho motivuje. To není málo.

Lakrov: podepisuji. přesně tohle je můj přístup ke kritikům. Jsou tu...Neustálé otvírání nových diskusí o tom, co má kritik dělat nebo nemá, to je úplně zbytečné. Pokud někdo chce, kritizuje i bez ocásku "kritik".

Lakrov
29. 03. 2010
Dát tip
Pro blondýn: Kritici nejsou k ničemu. Jsou k tomu, aby četli a komentovali, podobně jako ostatní seriozní uživatelé Písmáku; v tomto ohledu jsou na tom s ostatními uživateli stejně. Zveřejní-li (někdo z kritiků) vlastní dílo, bude pravděpodobně čtenější, než díla jiných autorů; v tom mají oproti nim kritici oproti výhodu. Otázkou je, k čemu kritici přispějí touhle výhodou ostatním uživatelům.

Jinovata
29. 03. 2010
Dát tip
Zbora: Chápu, jak mne chápeš, hnedle ti to vysvětlím. To, co ti píšu, není nic jiného, než odpověď na tvou otázku po "zájmu o literaturu", který se z písmáka vytrácí. Podstatou toho, co se snažím říct je, že Kritický systém v současné podobě ne že je nedostatečný a nezvládá autory, ale že přímo aktivně vytváří onen nezájem. Tím, že zájemce o literaturu mate, dává jim klamný cíl. Systém nepřímé diskuse (například diskusí o publikovaném článku) je něčím, co není možné nahradit masovým chatem pod každou básničkou. Důsledky tohoto pokusu jsou zde vidět. Především je to krize prestiže nejen kritiky, ale internetové literatury jako takové. Nikdo to tu nebere vážně - jakoby bylo samozřejmé, že autor literatury na literaturu dlabe. Mluvím o tom, že tvorba selektivních kritik nemůže být doplňkem systému, který se tváří, že tuto roli splní taky a to hned a tady a zadarmo (nemusí se číst nic dlouhého). Je to v podstatě problém boje s populismem. V případě internetové literární kultury je ale tento boj silně nerovný, protože Paroubek může své dárkové kritiky šoupat každou minutu až pod nos, což kritik nemůže. Jednak mu to trvá, druhak se to dlouho čte, třeťak napíše jen těm co něco umí a čtvrťak to nedá pod nos, ale přinejlepším vedle nosu. Komentářů pod díly se není třeba zbavovat, je třeba se zbavit oficiálního puncu kritického zájmu a ohodnocení v těchto kritikách. Nemluvím jen o tom, jak systém vylepšit, ale spíš o tom, jak jím přestat škodit. Kdyby jediné místo, kde mi někdo napíše něco kloudného k mojí tvorbě byla nějaká amatérská kritická instituce (například kafe, nebo nějaký srovnatelný útvar), kdyby to bylo také jediné místo, kde by bylo možné mou tvorbu zviditelnit (nehledě na komunitní aktivitu), tak bych určitě zapracoval na nějaké té kolekci a poslal. Teď je ale možné dostat třeba 7! Výběrů. To je systémem podsouváno jako vrchol a proto to taky musí vrcholem být. Nenutím mermo mocí kafe. Přecijen kdyby se přidali ještě dva tři kritici a měli bychom vycházet čtvrtletně, nebyl bych schopen zajistit zlom a podobně. Kafe může vždy stát vedle. Je ale potřeba provést změny v samotném písmáku - dát mu hlavu. Co si myslíte o návrhu, aby kritiků bylo jen pár co umí napsat trochu kloudný kritický článek a že by se tito zabývali zcela novým seznamem kolekcí a sbírek, do kterého by díla přijímali či odmítali. O těchto sbírkách by se vedla řeč - zbytek písmáka by byl odkrytým šuplíkem s lidovým tříděním přes výběry. Tyto kolekce by navíc musely být skutečně publikací - tedy by je auto nemohl zpětně mazat a měnit. Model přijímání a odmítání jak byl na poezii.cz vedl k jedné skvělé věci: tématem každé debaty bylo buď proč jste to sakra přijali, vždyť to nestojí za nic, nebo jaktože jste to saktra odmítli, dyť to je uplný vergilius. Tedy se mluvilo o literárních kvalitách. Součástí systému by klidně mohl být i seznam odmítnutých kolekcí a sbírek - případně povídek...

Syde, ideál je 90-60-90

Lakrov
29. 03. 2010
Dát tip
Myslím si, že je jedno, kolik dostane dílo tipů, kolik výběrů a jaký bude poměr mezi váhou těchto ohodnocení. Nejsme na soutěži. Pro autora je (nebo často bývá) důležitější, že si jeho dílo někdo přečte a odpoví na ně smysluplným komentářem, což se tu často děje i bez přispění 'sekece kritiků'. Nechtějme po nich (kriticích) nemožné, nedělají to za peníze ani nejsou odborníci. Buďme rádi, že si naše dílo občas někdo přečte.

no jo, Bukowski...na toho jsem úplně zapoměl...

Marcela.K.
29. 03. 2010
Dát tip
Zboro, podívej, každej nemůže být tak chytrej a navíc nejsem příznivcem hlavních stran :-) Tak, jsem jen navrhla, že ty řádky, co vesměs zejí prázdnotou, by mohli kritici zkusit využít. To, že všichni, co si myslí, jak skvěle píší, tam plácnou Bukowski mě až tak nezajímá. Jo, spokojená.

Zbora
29. 03. 2010
Dát tip
avi

Zbora
29. 03. 2010
Dát tip
Ach jo, mylenko, a pořád dokola, jak u blbejch. Ovšem s tím profilem Tě tedy beru za slovo. Už je tam mám. Spokojená? Jinovata: chápu, o čem mluvíš, ale mně to spíš už připomíná systém literárních periodik. Tady úplně schází možnost polemiky - něco na čem je prostředí amaterských literárních portálů založeno. Situuješ kritika do role absolutní autority, která takto působí v mnoha a mnoha dalších jiných prostorech. Tuhle funkci může dobře plnit kafe a úplně to pro potřeby písmáctva stačí, protože pochybuju, že uspěje (zaujme) v prostředí, kde většinu uživatelů nejvíc ze všeho zajímá jejich vlastní tvorba, aby za ni dostali dost tipů a dobře se při tom pobavili. Podívej se, jaký je zájem poslat kolekci básní do Kafe - jedná o něco, s čím je možné se prezentovat, a zájem vesměs nic moc. Většina autorů, kteří psali dobře je pryč, co by tady taky proboha pohledávali. Ale obecně s tím co píšeš souhlasím. Klidně tady na tohle mít jednoho člověka, který ze své pozice autority v literárním provozu (což nic neznamená, protože se mu polovina zdejších nejlepších spisovatelů na světě vysměje) jednou za čtvrt roku uvede jednoho autora a reakci na jeho tvorbu. A dnešní kritici, kterým by se dal místo ocásku Kritik třeba ocásek Stará garda, ať si výběruje, to co se mu zamlouvá, bez nutnosti potřeby opakování stále tohotéž pod každým takto zařazeným dílem...

sekci zrušit, zřídit redakci s šéfredaktorem Swětelnice a svištět v tom dál

moorgaan
29. 03. 2010
Dát tip
Kritik by mel byt nekym, kdo ma autoritu, je citelny, viditelny a hlavne ma uz nejake zkusenosti z vyjadrovani se k ruznym dilum. Mel by byt i specializovan na ruzne zanry / poezie, povidky, dramata, fejetony, atd../ Nelibi se mne, ze aby bylo dilo dano do vyberu, je nutne mit stanovisko VICE kritiku!..Proč?.. pokud je Kritik na Písmáku v teto funci, tak tam neni jen tak a mel by mit z principu takovou pravomoc sam za sebe! Samozrejme to na neho klade mit nadhled, nestrannost a znalost zanru. Vymezuje ho to stat opravdu bokem vsech i cele kriticke sekce v pripade, ze pise kritiku k dilu - tam je sam a jediny a nemel by se nechat ovlivnit potrebami serveru a kolektivnim rozhodnutim cele kriticke sekce a nebo prosit avizem a dalsi halsy na to, aby mohl udelit vyber. POKUD TOHLE BUDE FUNGOVAT , tak bude kritika objektivni a proste ten, kdo bude chtit psat na Pismaku, se bude muset smirit s tim, ze je nekym kritizovan a ze bud, ma jeho dilo podle zdejsich pravidel a naroku kritka byt ve vyberu, a nebo ne. Nepatri sem kamaradstvi,selekce podle veku, pohlavi, regionu - tady musi kritk jasne drzet mantinely a mit opravdu svuj pohled upreny pouze na dilo a ne na vlastni pocity k autorovi. Pokud ma zajem na kvalite a ne na sympatiich ci nesympatiich sveho publika publika! Tipovani je neco jineho - to je fakt sympatie bud s autorem a trochu zkresleny pohled na jeho dila, a nebo opravdu jeho momentalni stav duse, kdy se mu zda, ze dilo ma patricnou kvalitu na to, aby bylo oceneno bodikem. Tipy a vyber bych vubec neslucoval - jsou to dve nadoby! Je to podobne, jako bychom chteli, aby kritikove filmu meli nahlizet na kvalitu podle navstevnosti a komercni uspesnosti! Kritik by mel mit ovsem smerem k uzivatelum jasne vymezeny profil, kde by se mel prezentovat nickem, vekem, regionem kde bydli a pusobi, smerem vyhraneni, popripade jeho vlastni tvorbou ci zkusenostmi a pusobenim jako kritika v jinem mediu, ci na jinem poli pusobnosti nez je Pismak. Vsichni zde na Pismaku, co sem chodime, mame asi stejnou potrebu a nebo zajem citit se zde dobre, mit pocit tvurciho prostredi. Ne napetim ve vztazich s nekym, kdo je povereny hodnocenim del a vysledkem jeho hodnoceni. Je to samozrejme i o pokore uzivatelu smirit se s kritikou od kritika, pokud ten kritik je skutecnym kritkem, ktery ma kredit a povereni vybirat dila k prezentaci na nastence toho nejlepsiho co se na Pismaku prezentuje! Kdyz jsem na Pismak prisel, mel jsem uplne jiny nazor - nyni po nejake dobe jsem pochopil, ze zde opravdu nejde jen neco napsat a hodit to do jamy lvove, ale snazit se neco naucit, poznat prostredi a szit se s komunitou, ktera vzala Pismak za svuj prostor k realizaci sebe sameho a zacit vnimat zkusene uzivatele a ridici osoby serveru jinak. Nemusime byt kazdy spisovatel, uznavany basnik ci dramatik - podstane je, abychom meli pocit, ze sem tak trochu patrime a ze nase prezentace neni jen nekde neco ukazat, ale zjistit, zda to k necemu je a nebo co je potreba vylepsit na tom, aby to k necemu bylo. Priznejme si, ze Pismak je prostor pro amaterske zviditelneni amateru a tak trochu se i amatersky chova, jak v systemu samotnem, tak v chovani adminu, krtiku a vsech co by meli mit predevsim zajem na tom, aby aspon oni nebyli amatery a mohli poloprofesionalne a mozna i profesionalne ridit a zvysovat prestiz Pismaka.Z nekterych kritik a dalekosahlych diskusi o ptakovinach to ovsem tak nevypada a zbytecna vulgarita, nepratelstvi a zast nekterych kritku k nekomu vede nektere uzivatele k despektu jak ke kritikum, tak k Pismaku samotnemu. Dokud nebudou ovsem kritci mit predem podle PRAVIDEL A PREDEM URCENEHO STAUTU jasnou identitu a nebudou zde litat i pod jinymi alternicky, nebude tato sekce mit duveru a respekt! A silne bych zvazoval, zde je nutne, aby byla funkce admina spojovana s funkci kritika a obracene! - zda se mne to nelogicke a pouze v pripade funkcnosti Pismaka je to mozna potrebne. Ovsem kazde zdvojeni funkci se vzdycky mine ucinkem a obe funkce jsou nakonec vykonavany napul! Takze NESOUHLASIM s tipovanim kritku v jinem poctu tipu nez je u jinych nicku, protoze to je michani jablek s hruskami.

Marcela.K.
29. 03. 2010
Dát tip
Kritici nejsou "profesionálové" :-) takže o co tu vlastně jde? Někdo má rád holky, jiný vdolky. Mám jen takový "směšný" návrh. Co kdyby kritik uvedl své oblíbené autory z řád Písmáků na svém profilu? Řádek tam pro to už má přichystaný:-) Beru to podle sebe. Názory některých - byť s ocáskem - mi jsou lhostejné, ale u některých kritiků by mě docela zajímalo, koho "výběrují" .

Jinovata
29. 03. 2010
Dát tip
Zbora: Práce by to nebyla skoro žádná - kvantitativně. Ucelenou kvalitní kolekci dá i dobrý autor dohromady jen jednou za delší dobu. A tady moc dobrých lidí není. Množství těch článků, o kterých mluvím, bych viděl tak na jeden, dva za čtvrt roku a i to by bylo dost. Kafe Písmácké potřeby plně pokrývá jedním článkem plus rozhovorem za půl roku. Víc toho prostě není. I kdybych si představil, že lidé začnou o tuto formu publikace a kritiky více stát, těžko by došlo tolik dostatečně dobrých děl, aby s tím měli jeden dva lidi příliš mnoho práce.

Zbora
29. 03. 2010
Dát tip
VT: udělat dva viditelné seznamy na hlavní straně děl byla první věc, se kterou jsem přišel, když jsem byl na Písmáku šéfredaktor. To je cca 4 roky zpět. Nějak se to doposud nechytlo, tuším, že vždycky z neochoty měnit zaběhnutý systém, která by stála peníze.

Zbora
29. 03. 2010
Dát tip
Jinovata: mě osobně rozhodně nevytáčíš, od toho jsou tu jiní ;). S tím co píšeš v závěru souhlasím, to je prostě fakt. Souhlasím i s tím, že by práce kritiků měla být publikace článků. Bezesporu. Jen si nedokážu dost dobře představit, kde takové lidi pro účely tak neatraktivního prostředí jako je Písmák vzít (aby to dělali zadarmo, systematicky a smysluplně) - podívej se jak dopadl Zoom. Byla tady kdysi i myšlenka, že by kritici měli být z řad profesionálů, což mi připadá v podmínkách Písmáka obecně (i jeho finančních možností) jako obzvlášť vtipné. Nicméně souhlasím také, že proto, abychom se v sekci mohli zabývat pokusy o oddělení zrna od plev za sebou nemusíme vláčet tak honosný a krajně zavádějící ocásek Kritik. Navíc dnes (zatím) považuju všechny tyto debaty za bezpředmětné, neboť osobně mám pocit, že majiteli je to celkem šumák.

StvN
29. 03. 2010
Dát tip
Já osobně bych zlatý výběr zrušil úplně. Podle mého názoru nemá smysl, kromě toho, že existuje proto, aby existoval. Výběr ať se ukazuje u díla (dostalo výběr od toho a toho) a na stránce kritika - něco jako "oblíbená díla". Tip bych chápal jako statistický parametr pro vyhledávání, podobně jako čtenost nebo kritizovanost. Ovšem vážnou kritickou práci, když to tak nazvu, bych soustředil v něčem, jako jsou kluby. Ideální mi v tomhle případě poetiky opomíjená Povídka měsíce.

díky náčelníku, že ses mě zastal :o)

Jinovata
29. 03. 2010
Dát tip
Doufám, že mé úvahy o kritice na písmáku ve Zborově diskusi nejsou ty, které tebe nebo Zboru vytáčejí. Svůj názor jsem rozepisoval už víckrát, tak zkusím jen stručně vystihnout, co mby se podle mne mělo s kritikou zde stát. Kritiků by mělo být velmi málo a jejich úkolem by měla být publikace článků. Kritika není pro každého, ale pro toho, kdo je zajímavý. Práce s vyhledáváním (které nikdy nemůže najít všechny) nechť je nahrazena aktivitou samotného autora, který dá dohromady sbírku či kolekci a tu pošle kritikům - kteří se vyjádří pouze pokud si ji vyberou. Výběry nechť zůstanou v rukou aktivních uživatelů a nijak se neváží s prací kritiků. Ideálním místem pro kritickou publikaci je Kafe, ale pokud byl požadavek na začlenění do systému písmáka, pak by bylo třeba vytvořit publikační oddělení. Tedy takové oddělení, ze kterého by zaslaná sbírka nemohla být smazána (ani měněna) a kam by musela být kritiky přijata. Do knížek a časopisů taky nejde zpětně škrtat. Současná situace je výsledkem toho, že systém je nastaven tak, aby se kritik věnoval všemu a byl zodpovědný za hrabání se ve všem. Takový kritik nemůže mít vážnost, ani nemůže být efektivní. A také nemotivuje autory k vlastní aktivitě.

Zbora
29. 03. 2010
Dát tip
V něčem s Tebou, Zdeňku, souhlasím, v něčem už méně, ale rozebírat to tady je vlastně od věci. Zmíním jen, že mě trochu mrzí, že jsi nevyužil možnost diskutovat o návrzích změn. Šlo o to, popovídat si o tom a třeba objevit pro Písmák nějakou cestu (neříkám že nutně tu, kterou jsem načrtnul já), a ne, říct si sám pro sebe: "to je ale blbost". V sekci chybí vůle něco dělat. Je to logické, protože schází i jakákoli motivace a koncepce. Z venku zase přicházejí většinou nesmyslné rozkazy agilních autorů, co mají "ve všem jasno", o tom, jak má kritik pracovat. Z podobných pohnutek jako Ty zvažuju odchod ze sekce už delší čas. Odpověď na anketní otázku: souhlasím s třiceti tipy pro ZV, ale jen za předpokladu, že bude trh s tipy nějak regulovaný (třeba určitým počtem možných tipnutí - např 5 na den a nick, čímž se vyloučí princip tipování všeho), což je ovšem kontraproduktivní, protože se alespoň zpočátku zvýší počet alternicků a sníží se návštěvnost, o kterou jde majiteli (opravte mne, jestli se pletu) především. To by se dalo vyřešit zavedením nějakého dalšího systému hodnocení, ale to už se dostáváme do oblasti programátorského sci-fi.

Souhlas.

nesouhlasím. Tip je svým principem všelidový, podobně jako hlasovací právo. Můžu ho dostat od vzdělance i od hlupáka. Výběr je něco jako diplom. Můžu se subjektivně ošklíbat nad kvalitou školy, ale obecně by se neměl Výběr s Tipem nijak poměřovat.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru