Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fejeton pro ty, co taky neumějí psát

28. 10. 2010
7
7
479
Autor
Pula

Jak to, že to jde jen někdy? Jsou lidi, co na povel začnou třeba plakat. Strašně by mě zajímalo, jak se to dělá, umět něco na povel. Cokoliv. Já nemůžu. Leda tak spát. To mi jde hned. Ale to není ani trochu tvůrčí. Akorát se tím celkem dobre zabíjí čas. Občas člověk zažije cosi neotřele schizofrenního, ale většinou to stojí za starou bačkoru.

Asi jsem vždycky trochu záviděla lidem, co umí něco jentak na povel, spisovatele, co za hodinku spíchnou ironickou novelu a bez potíží pak stihnou premiéru svého dlouholetého přítele divadelního režiséra. Pak nad sklenkou, v níž to cinká ledem a voní mátovými lístky, shrnou životní pravdy do několika přiléhavých glos. A v osm už jsou doma na žebříku a spravují střechu.

Já už dobrou půlhodinu civím před sebe a na nepopsanou stránku bloku z recyklovaného papíru maluju prasátka jedním tahem, neb nic jiného neumím tak precizně. Sázím je jedno za druhým, střídavě čumáčkem a ocáskem k sobě, hezky po okraji listu, abych měla místo, až přilétne Múza a vnukne mi duchaplnou myšlénku a povede mi ruku, až to moudro budu přiodívat do hedvábí zvukomalebných slov...

Prozatím však k mé velké nelibosti pouze suše konstatuji, že Múza randí někde s Adonisem, a tak si na stránku s bordurou prasátek sama píšu hodnocení:

Není to špatný,
není to kdovíco.
Rozhodně je furt platný
heslo: Zamysli se nad sebou, děvčico!


7 názorů

Vaud
31. 10. 2010
Dát tip
většina skvělých spisovatelů byla a je maniodepresivní (dnes se to správně jmenuje bipolární afektivní porucha) a například Jack London - psal v době slabé mánie, když v tom lítal, tak si koupil lokomotivu a jezdil po Aljašce s holkama a v depresi nebyl schopen psát vůbec, tak platil za psaní jiným (například Upton Sinclair byl jedním z jeho ghost writerů) čili na povel píšou jen takoví rutinéři, ale to bych Ti asi nepřál

:)))))paráda!

Alegna
29. 10. 2010
Dát tip
pobavila jsem se

Oprav si prmiéru na premiéru. Není to zlé. A jak praví klasik, nejlepší inspirace je termín.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru