Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neznáte někdo ???

02. 11. 2010
1
51
1232
Autor
Krytyk

1) toho básníka, co prý dostal od prezidenta republiky státní vyznamenání?

2) měl by básník dostávat státní vyznamenání (za co?)

3) vzpomenete si někdo na jeho jediný verš?

4) přijali byste nebo odmítli takovou poctu?


51 názorů

moorgaan
19. 11. 2010
Dát tip
byl jsem zvedavy...a zustal s pusinkou dokoran! ..diky za odkaz - bajecna poezie - pokud je jeho cele dilo protknuto timto stylem,poetikou a umem... ..pak je oceneni ve spravnych rukach!

1/ ano 2/ proč ne když už se ceny rozdávají.. 3/ pro ty co jsou zvědaví (a líní): Adam a Eva 4/ a jo, dyby mě chtěl ocenit někdo, koho si vážím, brala bych to :o)

básník básníku vlkem..

Norsko 1
18. 11. 2010
Dát tip
ty ne, buď klidný

a kery cyp to dostal?

Saša
07. 11. 2010
Dát tip
básník Šiktanc - to jméno mi cos říká a není to jméno našeho kominíka 8-) ne, ten básník mi nebyl představen byť pyšná prý je na něj celá zem ... ty ptáš se zda má básník právo ... dávat mu řády zda je zdrávo? věz, že když dívám se, kdo za co se cení občas se krev mi v žilách pění tak zeptám se jinak - proč by neměl mít cenu stejně jak každý ... má práci, rodinu, ženu ... pročpak mu nedat nějaký ten řád vždyť přeci píše a zdá se že rád ... něco jsem našel /nemám tak senilní hlavu hledal jsem v knihách, na netu, v Právu/ pročpak se ptáš, a cos tím říct chtěl? tím že je slavný, tak znát bych jej měl? ... zda bych si jakousi cenu od prezidenta vzal? záleží na tom zda by mi ji vůbec dal 8-) záleží na tom, od koho a za co a také proč, s kým bych tam byl a co stál by mě ten kolotoč ...

stenos
07. 11. 2010
Dát tip
Co jsi četl- Krytyku - vod Šiktance?

stenos
07. 11. 2010
Dát tip
Co jsi četl- Krytyku - vod Šiktance?

stenos
07. 11. 2010
Dát tip
Co jsi četl- Krytyku - vod Šiktance?

snake_01
07. 11. 2010
Dát tip
Souhlasím s tebou v tom, že básníci nejsou nijak prospěšní pro společnost, ale nesouhlasím s tím, že tomu tak bylo vždycky - například v meriválečných letech a za války byl kredit básníka, a především morální, naprosto odlišný od toho dnešního a takový básník mohl pro společnost znamenat mnoho. Příkladem básníka s vysokým morálním kreditem, který měl dopad na celou československou společnost, by mohl být například František Halas.

snake_01
07. 11. 2010
Dát tip
Otázka zůstává: Je sice možné, že vyznamenání je uděleno za přínos na poli kultury, ale jste si všichni jistí, že básník dnes přináší něco kulturního? Tuším totiž, že jsme se kdysi na prvním stupni učili, že kultura je něco, co spoluvytváří společenství lidí. A jaké společenství, nedejbože, masa že to dneska čte básníky? Přesto ale myslím, že je vhodné, aby básníci dostávali vyznamenání, jen bych nerad, aby ho dostávali za politickou minulost, ale za autorskou činnost. Na víc řečí už nemám sílu, jdu spát :o)

James.Juyce
06. 11. 2010
Dát tip
zda sa mi to, alebo prva a tretia otazka implikuju, ze ak uz ma niekto dostat statne vyznamenanie, tak by to mal byt predovsetkym znamy basnik/poetka, ktoreho/ktorej verse si ludia pamataju? preco by nemohlo ist o ocenenie vynimocnych - hoci aj neznamych, zabudnutych, odsunutych atd. ludi? 2) statne vyuznamenania by nemal dostavat nikto, alebo vsetci - nijako by som basnikov/poetky nevylucoval (a tym ich vyvysoval) zo spolocnosti ostatnych profesii, podla mna su statne vyznamenania absurdne (to vsak suvisi s mojim postojom k statu ako takemu), co sa tyka kriterii ocenenia, tak tie suvisia s tym, kto vyznamenanie udeluje (s jeho zamermi a ambiciami) - cize odpoved je jednoducha - statne ocenenia by sa mali udelovat za konformitu s aktualnym rezimom (v sirokom zmysle slova), prip. za zasluhy pri vytvarani aktualneho rezimu - ze ja ako jedinec by som statne vyznamenie najradsej (ak uz) udelil cloveku - basnikovi/poetke za presne opacne aktivity je druha vec 4) vyplyva z odpovede na otazku 2)

Notreal
05. 11. 2010
Dát tip
1)neznám 2)neměl 3)neznám 4)pokud by původcem pocty byla má báseň Děvka tak ano, jinak ne :)

Fouckault
05. 11. 2010
Dát tip
no rozlišoval bych na ideologičnost jazyka která je zjevná a mnohokrát ověřená nejenom mými jmenovci jak píšeš a na ideologičnost jazykových her. Jazykové hry nemusí být nutně neseny ideologií, naopak jí mohou odkrývat, koneckonců jediné medium jaké může v rámci mezí kritizovat jazyk je zase jen jazyk, takže jsme v jisté tautologii, nezbývá než se do té řeky namočit.. jen jsem se vymezoval k profláklému slovu rebel a postoji rebela.. ve spojitosti s básnictvím. Je to možná takový romantický pohled 19.a poč. 20. století, rebelství je až příliš závislé ma tématu jež kritizuje (často žádný vlastní program nemá) a tím způsobem je si rebel s předmětem své kritiky velmi blízko (..) jako si může být velmi blízko zatvrzelý komunista zatvrzelému antikomunistovi. Svět je jinde (pro mne) :-) vždy mne zajímá obecné nad jednotlivinou, tedy básník by měl být (v mém pohledu) nad rebely a konkrétnosti povznesen.. To jen na okraj mého chápání rebelství, tématu přejímání ceny se to netýká.

Seifert kdysi dostal Nobelovku...kolik písmáků to ví? a kolik od něj něco četlo? :o)

a rozpoutalo se šiktancování...

HANDA12
04. 11. 2010
Dát tip
Milan Kundera?

Edvin1
04. 11. 2010
Dát tip
Když kdysi Hemingwayovi zavolali, že dostal Nobelovku za literaturu, ihned zavolal svému kamarádovi ze druhé světové, co to mezitím dotáhl na generála. Rozhovor vypadal asi takhle: "Ty, dali mi tu, no tu... krucinál, jak se tomu nadává..." "Nobelovu cenu." "Jo, tak to je. Co s ní?" "Poděkuj." "Já ti nevím, mně se to nějak nechce líbit..." "Neblbni, ber to, Nobelovku se neodmítá!" "No když to říkáš ty... A kolik že to obnáší, nevíš?" "Asi čtyřicet tisíc." "Čtyřicet tisíc? Tak to jo, to beru. Za to si my dva uděláme teda krásnej mejdan!" BTW, profíci ceny, medaile, diplomy či čestné doktoráty berou, ale nevystavují si je - ukládají si je někam do složky. Bohumilu Hrabalovi je dokonce museli nejednou posílat poštou. Ti, co je udělují, si taky metály, doktoráty či profesury nechávají věnovat - a pak si to vyvěšují na svých stránkách v internetu a veřejně se nechávají všemi těmi tituly oslovovat, ba dokonce při vystupování na veřejnosti či v médiích sami sebe představují s těmi tituly a vyžadují, aby se je tak oslovovalo. Tedy - bral bych, už kvůli těm basám piva, co by se za to daly koupit. A metál bych strčil k ponožkám do zásuvky - ať si maj vnoučata s čím hrát. :-)

papouch
03. 11. 2010
Dát tip
Ale to je náhoda! To jsem ani nevěděl.. Mimochodem - sbírku Město jménem Praha mám v garáži a používám ji jako podložku pod prkénka, která hobluji a brousím dohladka. Má totiž tu vlastnost, že prkénka na ní neujíždějí. Za to bych mu tu medajli dal! Aspoň čokoládovou..

Krytyk
03. 11. 2010
Dát tip
Fouckault: přirozená hra s jazykem stvořila např. tisíceletý útlak žen, který v jazyce a potažmo v mnoha oblastech trvá dosud; kupodivu filosofický jmenovec tvého nicku skvěle popsal v mnoha svých dílech jak se v jazykové hře odráží iniciativa vedoucí k moci; ten kdo nastolí pravidla diskuze, ten ji většinou ovládne, třeba tím, že některá témata z celistvého systému vyjme a položí je mimo diskuzi např. z důvodu nepoznatelnosti nebo tradice .)))

Norsko to napsal hezky a s vtipem, ostatně jako vždy =)

Fouckault
03. 11. 2010
Dát tip
myslím že básník nemusí být vůbec rebel.. co má literatura a hra s jazykem společného s rebelstvím?. Slovo rebel má ideologický kořen - je to někdo kdo je proti něčemu, víc si vážím klidných neprotestních básníků s metafyzičtějším (nepolitickým) zázemím. Přezetí či nepřevzetí je osobní věc, záleží většinou kdo a za koho ocenění předává..

Norsko 1
03. 11. 2010
Dát tip
Nejsi ty cvičená opička Zboro? Nebo papoušek?

Zbora
03. 11. 2010
Dát tip
člověče pišto, já bych se styděl s takhle porouchanou čtečkou myšlenek vylézt na veřejnost, ale daleko více ti vadí variabilita myšlení mimo tvé vymezené kóje, otázky mimo tvou redukční představivost vyniknout nad ostatní nikoli myšlenkovou prací, ale jen ponižováním druhých

StvN
03. 11. 2010
Dát tip
Ja popravde takovehle veci neresim. Vyznamenani dostava hodne lidi, podle me proto, ze to jsou kamaradi, protoze ostatne objektivne vzato ti, kteri vyznamenani dostali, nejsou ti nej v tom ci onom oboru, takze v tom je neco jineho a vsechno, co neni objektivni, me uprimne nezajima. Ja osobne bych zadne vyznamenani nevzal, dokonce si myslim, ze by mi ho ani nikdo nenabidl.

Nojo, tak se styď za mě.

Krytyk
03. 11. 2010
Dát tip
člověče pišto, já bych se styděl s takhle porouchanou čtečkou myšlenek vylézt na veřejnost -> otázka není odpověď - šiktancovo vyznamenání mi nijak nevadí, osobně už vůbec ne, jelikož ho osobně neznám a nemám žádný důvod mu tu medaili či plaketu závidět; nemám v tom definitivní jasno, v obecné rovině jsem v minulém režimu nefandil tehdy vyznamenaným "básníkům", pro mne byl vždy básník rebel, a ti vyznamenání nedostávají ani neberou; takže patřím k těm, co by konzervativně odpověděli spíše ne, protože si příliš zadává s nečitelností současného režimu -> ale paradoxně má Šiktanc také komunistickou epizodu ve svém životopise a nyní se asi napravil, o tom ses jaksi zapomněl informovat; tvoje vývody v druhé části tvého příspěvku ukazují neklid, který v tobě vzbuzuju už jen svojí přítomností, ale daleko více ti vadí variabilita myšlení mimo tvé vymezené kóje, otázky mimo tvou redukční představivost, čímž bys chtěl zde omezovat i ostatní; v tom smyslu je mi vlastně příjemné, že mne napadáš a že Zborovi není trapné nad tím jásat, tím jen demaskujete společný zájem, vyniknout nad ostatní nikoli myšlenkovou prací, ale jen ponižováním druhých;

moorgaan
02. 11. 2010
Dát tip
jen okrajove ano ne ano ...je to subjektivni ohodnoceni prezidenta republiky na zaklade navrhu nekoho - nevidim v tom nic jineho, jen je to slavnostni chvile, kdy se na to diva v televizi spousta lidi a tak trochu si uvedomi, ze jeste vuuubec existuje nejake statni zrizeni, ze existuje nejaky protokol o slavnostnim udelovani / propujcovani-jak mazane, aby se to dalo v pripade nejake politicke situace zase odebrat .-)) / nejvyssich statnich vyznamenanich...ze existuje nejaka smetanka, ktera je ve statem uznavanem svatku ve spolecnosti partnera pritomna a zabirana kamerami...nekrasnejsi je na tom ale prostredi Vladislavskeho salu, pochod a stafaz Hradni straze, fanfary z Libuse a ten pocit, sounalezitosti s tim, ze nastesti jeste existuje nejaka tradice, nejake ohodnoceni a nejaka prislusnost k vlasti, kdyz uz nicim jinym, tak aspon temi symboly - vlajka, hymna, statni znak, prezident a řády !...a samozrejme temi vyznamenanymi, i kdyz je zna jen nejaka mnozina lidi at ze spolecnosti, tak z Pismaku... ( nabizi se tedy tema jine diskuse, koho byste vyznamenali vy? a kdo potom zna ty vami potencionalne vyznamenane? )

Tragicus
02. 11. 2010
Dát tip
1) Ne 2) Eh, no, asi ano, nechapu otazku. 3) Ne 4) Tak nejak nechapu to Pistovo srovnani s uplatkem. Kdyby mi nekdo rekl, ze se mu libi ma dila, ze mam zasluhu na "povzneseni kultury" nebo tak neco, asi urcite bych jeho slova neodmitl (proc bych to delal?), proc bych to mel udelat u vyznamenani, ktere nerika myslim nic jineho? Kdyz uz nic jineho, mohl bych tu vec prodat. Proc by se mel nekdo citit "moralne lepsi", kdyz by ji odmitl? Samozrejme, pokud by to mohlo narusit autorskou integritu, je to neco jineho a odmitnuti je nasnade (na druhou stranu, nekdo, komu by to mohlo narusit integritu by to asi nedostal).

sveřep
02. 11. 2010
Dát tip
Pišta: Pišto, máš pravdu

Zbora
02. 11. 2010
Dát tip
Pišta to napsal hezky a s vtipem.

ceder_john
02. 11. 2010
Dát tip
pišta pokud nejsi schopnej v sobě najít odpověď na to jestli bys vzal 5 mega nyní..tak až ta situace nastane, tak tvoje rozhodnutí nemusí vyjít z tvýho přesvědčení, proto by sis na tu otázku měl dokázat odpovědět namísto těhlech keců, že nemůžeš nic říct dokuď..

Šiktanc je Krhútský národní tanec, to ví každý. Ad 2) - Měl by ho dostávat řekněme myšlenkově ne zrovna pružný hokejista, byť špičkový odborník ve svém ranku? Takováhle otázka nikam nevede. Leda snad ke kodifikaci oborů, které "se zasluhují" o stát více, než jiné. Což je, velebnosti, s prominutím píčovina. Ad 3) Ne. Tanec neveršuje. Ad 4) Opět poněkud blbá otázka. Pustil bys, coby člen zásahové jednotky, pana Krejčíře, pokud by ti nabídl pět melounů keš? Bůh suď. Člověk by rád řekl, že nepustil (resp. poctu nepřijal, abych mluvil k tématu), anžto si tak sám před sebou připadá jaksi morálně lepší - ale pravda vyjde najevo až při lámání chleba. AŽ dojde k takové situaci, teprve tehdy seznáme, jak jsme na tom. Do té doby jde o plané filosofování, o ukájení se velikostí vlastní cti...

reka
02. 11. 2010
Dát tip
1. Nevedel jsem, kdo vyznamenani dostal. Ale pokud to byl Siktanc, tak toho znam. 2. Zalezi na tom, za co obecne jsou statni vyznamenani. Jestli je mezi nima i prinos pro kulturu, basnici by tam nemeli chybet. 3. Popravde, (porad predpokladam, ze to byl Siktanc), ne. Na druhou stranu, cetl jsem od neho kdysi basne a vim, ze se mi neco dost libilo. Ale basne si obecne moc nepamatuju. 4. Statni cenu? Zalezelo by na situaci. Kdo je oceneny, kdo tu cenu dava, co je za politickou situaci v zemi. A tak. Ale ja mam ted v planu dostat statni cenu Holandska - v Cechach dostane clovek jen placku, v Holandsku se stane rytirem. Treba bych mohl nosit i mec.

Hundin
02. 11. 2010
Dát tip
nevím, že někdo dostal vůbec nějaké vyznamenání - nemám TV a noviny čtu jen někdy, takové zprávy mi k životu nechybí, tudíž mě to nezajímá - ale kdyby mi přišlo pozvání od někoho z "vlády", že mě chtějí vyznamenat - tak bych se tam šla podívat, už jen ze zvědavosti

Rajmund
02. 11. 2010
Dát tip
Inu samuraje nebo asasíny u nás nemáme, tak alespoň nějakej ten básník..sem tam

sveřep
02. 11. 2010
Dát tip
http://www.reflex.cz/clanek/dokument/39149/22-vyznamenanych-statecni-vojaci-jagr-maciuchova-i-basnik-siktanc.html

sveřep
02. 11. 2010
Dát tip
1) znám :D 2) podle mne ano. často ! 3) ne, četla jsem jen pár ukázek. není tak zcela šálkem mého čaje - mám jiné favority 4) ?proč se ptáš, to nechápu. měl to snad odmítnout? proč by to dělal?

Vaud
02. 11. 2010
Dát tip
Tebe stve, ze jsi to letos nedostal :-) Za fejetony to taky nedostanu - spis jsem se tak nejak pripravoval, ze ty medaile budu jednou rozdavat :-). Ale ja vsem medaile preju, protoze mi trochu unika jejich smysl a mozna v 19. stoleti to byla skvela vec, ale dneska...

Rasputin
02. 11. 2010
Dát tip
Od Klause bych nikdy nic nepřijal!!!

1) Šiktance? Toho náhodou znám =) 2) Když ho mohou dostávat sportovci, měli by je dostávat i básníci (za básně) 3) Vzpomenu 4) Přijal, proč taky ne =)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru