Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Snění

25. 12. 2010
1
3
607
Autor
m.bocanka

 

  Včera se mě zmocnilo naivní snění. Chceš vědět, o čem bylo? O nás. Kalendář hlásal Štědrý den a my se na něj připravovaly v útulném bytě. Ale nebyly jsme samy, ne. Kolem nás pobíhaly dvě nádherné děti a pes jménem Sorbon. Vsadím se s Tebou, o co jen chceš, že holčička, která na hafana povykovala: „Solbone, lehni!“ se jmenovala Helenka. Stála jsi u kuchyňské linky a tak strašně moc Ti to slušelo. Lehce rozcuchané vlasy, umaštěná zástěra a ruce od mouky. Přála jsem si tam s Tebou být sama, byla jsi vážně neodolatelná, věř mi. S nechutí jsi mi obalovala řízky k večeři a já si toho vážila. Vím, jak nesnášíš maso, ale Tys to dělala pro mě a já za to byla vděčná. Pousmála ses na mě a dál ses věnovala přípravám k hostině. Já šla s dětmi do obýváku koukat na pohádky. Vyprávěla jsem jim historky o Ježíškovi, naslouchal i Sorbon pohodlně uvelebený u gauče. Ve dveřích jsi naslouchala i Ty. Kochala ses tou idylkou. Na chvíli jsem znervózněla, jenže Ty jsi mi poslala vzdušný polibek a já klidně pokračovala dál. Pak jsme všichni usedli ke stolu. Všimla jsem si, jak se děti umívají a těkají pohledy z vánoční výzdoby na zapálené svíčky, prostírání, na nás. Byly plné očekávání a já jsem díky nim prožila záblesk sladké nostalgie. Viděla jsem sama sebe v jejich letech, jak stojím u stolu a sotva lapám po dechu. Ať žije kouzlo Vánoc. Dovečeřely jsme a já naše ratolesti škádlila zdržováním v podobě přídavku, mytí nádobí nebo cigaretě. Byly neoblomné a natěšené na Ježíška. Začala ses za ně přimlouvat i Ty, a tak jsem svátečně vyrazila do obýváku nachystat dárky po stromeček. Zvonek, dusot dětí, úžas. Stáli jste ve dveřích, děti s pusou dokořán a Ty s lehounkým úsměvem a slzou na okraji. Děti se okamžitě vrhly na trhání papírů z krabic, každou chvíli volaly: „Jé, děkuju!“. My dvě jsme spolu seděly na pohovce a vychutnávaly si ten pohled na ně. Bylo to kouzelné. Podívali jsme se společně na pohádku, vyzkoušeli nově darované věci, ochutnali domácí cukroví. Po prvním zívnutí jsme poslaly děti spát. Krátké vypravovaní na dobrou noc, zhasnout a spát. Zůstaly jsme samy. Otevřela jsem nám víno a pustila romantickou hudbu. Tiskla ses ke mně a já Tě láskyplně objímala. Požádala jsem Tě o tanec, tolik nám i po těch letech bušila srdce. Nakonec jsem Tě dovedla do naší ložnice..

  Sny jsou úžasná věc, nemyslíš? Jen zavřeš oči a kreslíš dle svých představ. Někdy jsou věru bláhové, stejně jako ty moje. - Jsem blázen. Do Tebe, z Tebe a bez Tebe, má vílo s tisícem tváří..

  Zavírám oči. Fantazírování započne za 5, 4, 3, 2, 1..

  Dream a little dream..  


3 názory

Adelle
02. 05. 2011
Dát tip
ale... jaktože?

m.bocanka
31. 12. 2010
Dát tip
naplnění už se nedočkám. proto je to jen sen. naivní sen.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru