Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro okrasu i pevnější břehy

05. 01. 2011
17
39
3778
Autor
Muamarek


 Nedávno se mi dostala do rukou prvotina mladé autorky, studentky žurnalistiky v anglickém jazyce, Hany Karoliny Kobulejové, Noc u tamaryšku.
 Chtěl jsem si knížku nadělit pod stromeček, ale donášková služba byla proti, a tak jsem si jí mohl listovat až včera.
 Sbírka obsahuje šestačtyřicet (většinou krátkých) niterných básní psaných volným veršem. Je v ní obsažen příběh. Příběh geneze jednoho vztahu. Spolu s ním se ale vynořuje tisíce drobných příběhů o lidské duši, o dospívání, hledání, touze, potřebě lásky. Některé básně jsou doplněny vlastními náznakovými černobílými kresbami, jež vhodně korespondují s textem.
 Ústřední báseň, po níž se celá sbírka jmenuje, nefiguruje mezi ostatními texty, ale je umístěna nahoře na záložce obálky:

Noční vzduch
probudila
vůně kvítků

 Básně v lístcích tamaryšku
co ještě stojí za to

 nespat?


 Lámal jsem si hlavu, proč se symbolem pro celou sbírku stal zrovna „tamaryšek“. Tak jsem si dal tento jehličnan, dorůstající až osmimetrové výšky, do googlu, jelikož mé botanické povědomí je vskutku elementární.
Zaujalo mě, že dřevina je to nejenom ozdobná (díky kombinaci zeleného jehličí a drobných bílých nebo růžových kvítků), ale má též svůj účel – zpevňuje břehy řek, čemuž napomáhá její hluboký kořenový systém. Navíc je prý velmi výhřevná.
 Hledání něčeho pevného, co dodává energii, je tak nějak přítomno téměř ve všech autorčiných básních. V jejich názvech střídá šikovně běžná slova či slovní spojení s méně obvyklými až originálními.
 Na jedné straně čtenáře čekají tituly jako: Do ztracena, Vniveč, Princip míjení, Proměna, Ozvěny, Hlasy kolem, V koutku oka, Pár ulic, Soulad či Přání. Na druhé se pak před ním objeví například 100žár, Prasklina ticha, Prolomit čas, Chytit povětří, Bloudit v hedvábí, Břehy noci, Krajina větví, Pro modrou sovu, a další.
 V cizojazyčných názvech si autorka nelibuje. Má dva. Jamais vu a Persona ingrata. Poslední jmenovaná báseň celý příběh uzavírá.
 Poezie, kterou autorka v Noci u Tamaryšku čtenářům předkládá, je něžně procítěná, decentně intimní, bezelstně hravá i rafinovaně svůdná.
 V některých básních je čtenář vtažen již prvními dvěma či třemi řádky textu. Stačí namátkou zabrousit:


 Věčné tanečnice: „Květy žijí v kořenech/ v zemi pod našima nohama“.
 Rozsypaná skořice: „Květy na prahu ráje/ dosahují největšího rozkvětu“.
 Mění tvary: „Okvětí nebe/ plné dětských iluzí/ opadává lehce“.
 Chytit povětří: „Ideály žijí ve starých domech/ na hřbetech plachých koček“.
 Prolomit čas: „Po hřbetech polárních lišek/ táhl se mrazivý poprašek“.
 Proměna: „Kartáček vědomí/ češe náš sladký spánek“.
 Kroky daleko: „Nemůže mi chybět/ co jsem nikdy neměla“.
 Slaměnky: „Kde milují se vrány/ a lepí roztržené sny“.

 Erotickému tónu se autorka v této sbírce spíše vyhýbá, a to i v případě titulů, jež by k erotické tématice sváděly: Spoře oděná, Dáma volných mravů.
 Přesto se nedá říci, že by erotický prvek v jejích básních chyběl úplně. To snad v niterných básních ani není možné. Svým způsobem se velmi diskrétní erotično nese mezi řádky většiny autorčiných básní – tak mimochodem, neplánovaně.
 Nejpatrnějším je erotický náboj v básni Krajíček římsy:

 „…Vím, že jednou se/ oba unavíme/ do blízkosti náruče/ a noc plná šípů/ v černých třešních/ zmizí mimo nás“.


 Slova, která autorka ve svých básních poměrně často volí, jsou: „ústa“, „rty“, „květiny“ (či květy, kvítka, okvětí, odkvetlý, kvést, atp.) a kořeny.
 V jakých básních se tato slova objevují?


 Ústa: V zajetí můr, Komety pálí, Rozsypaná skořice, Pár ulic, Bloudit v hedvábí, Persona ingrata.
 Rty: Princip míjení, Pár ulic, Písmo očí, Ozvěny.
 Květy (a jejich odvozeniny): Úvodní motto na obálce, podle něhož se sbírka jmenuje, Věčné tanečnice, Rozsypaná skořice, Slaměnky, Dáma volných mravů, Mění tvary.
 Kořeny: Epizodní, Věčné tanečnice, V zajetí můr.


 V básni Pár ulic je pohromadě symbol úst a rtů, ve Věčných tanečnicích se zas spojují kořeny s květy.
 Květy a kořeny jsou pro tamaryšek charakteristické. Květy svým půvabem, kořeny pevností. Rty a ústa jsou pak pro autorku hlavním prostředkem sdělení. Slova jako ruce, jazyk, oči, uši či nos jsou zastoupena méně či se nevyskytují vůbec.
 V žádné z básní nesklouzává autorka k vulgárnímu jazyku. Své nitro vystavuje s odvahou dámské róby vyšších vrstev 19. století. Nikdy z něj šaty neserve, natož, aby šla pod kůži nebo až na kost.
 Přesto (či i právě proto) je čím se kochat. Bohatými obrazy, řadou jemných zpovědí, lehkými pikanteriemi všednodenního poznávání.
 Nejvíce na sbírce oceňuji nit (či hluboký kořenový systém), jíž je veršovaný tamaryšek propojen.
 Tamaryškem je kus autorčina života, kde kořeny jsou pozvolným sebepoznáváním a bílé kvítky citu se tu více, tu méně rozvíjejí.
 Tamaryšek je autorčiným světem, kam maximálně vpustí toho jednoho druhého, vnější svět se tu však příliš neodráží. Přesto je reflektován. Nejsilněji v básni Pár ulic:
 
Co když někdo
     volá o pomoc
     a má zavřená ústa?!


Všude kolem
          lidé více mlčí
          než otevírají rty

 Ve městě je pár ulic
           a v nich tolik
           neslyšících


Poezie Hany Karoliny Kobulejové mě příjemně překvapila a všem, kdo mají rádi jemné tahy slov, v nichž se tma převaluje na jediném pírku jako Hrášková princezna na stu lehkých podušek, pod nimiž je jediné zrnko hrášku, mohu Noc u Tamaryšku jen doporučit.



 Noc u tamaryšku, Hana Karolina Kobulejová (text i ilustrace), Plot, 2010 (63 stran).


39 názorů

Muamarek
20. 01. 2011
Dát tip
A. H.: Samozřejmě nemohu garantovat, že to bude Tvůj šálek čaje, jediný, co mohu říci, je, že mě sbírka zaujala a přiměla k sepsání toho, cos četl... Marek

A.H.
20. 01. 2011
Dát tip
Recenze mě zaujala, přemýšlím o přečtení.

Muamarek
10. 01. 2011
Dát tip
Experimentátor, Tangens: Nemyslím si, že jsou cílovou skupinou nutně ženy. Stejně jako u mužů některé to osloví, jiné ne. Na mě třeba sbírka - viz text výše - zapůsobila velmi. Jde o to, co kdo od textů čeká a co v nich nachází... Marek

Tady se přiznám, že jsem sbírku nedočetl. Neměl jsem důvod ji dočíst. Pravděpodobně nejsem ta správná cílová skupina - cíleno hlavně na ženy? I když jsem k "jemné" lyrické poetice docela vnímavý, tak zde mi "něco" chybělo - ano, nerad používám takto vágní formulaci. Některé básně mi přišly až přehnaně banální, často mi nedokázaly zprostředkovat jakýkoliv prožitek, nebo rozsáhlejší myšlenkovou asociaci. Obecně to sklouzává k opakování motivů, které jsou relativně kvalitně řemeslně uchopeny, ale další básně je nerozvíjejí buď vůbec, nebo jen okrajově. Neinvenčnost mě po čase značně uspávala. Věřím ale, že zde by se to mohlo líbit velké části autorů...

Muamarek
07. 01. 2011
Dát tip
Blbjenka: Chápu určitou ostražitost před prvním dojmem, ale někdy to bývá ten nejlepší rádce, tak bych ho zase příliš neodháněl... Kdyžtak po čase napíšu, zda to vnímám jinak. Tangens: Dík za obsáhlý komentář a rozvinutí úvah o sbírce. Nevím - někde na začátku komentářů tady pod dílem je kdyžtak na tu sbírku odkaz, mějte se, Marek

dík za představení, doufám, že se kouknu a knížku si přečtu:)

blbjenka
06. 01. 2011
Dát tip
no vidiš - tak jsme se shodli, je to první dojem a je to! :)) mě by třeba zrovna zajímalo, jestli ten desátý bude jiný, mi se to stává - některé knížky v knihovně dozrají, jiné naopak velmi výrazně vyčichnou - asi proto na dojmovité recenze moc nevěřim, dojmy se mění, fakta zůstávají :))

Muamarek
06. 01. 2011
Dát tip
Blbjenka - já se nepřu - tak je to první dojem - neříkám, že desátý bude jiný, možná ano, možná ne. o uvidím. Ke sbírce se zřejmě budu vracet. Chtěl jsem zachytit své čerstvé dojmy ze sbírky - dokud nevyprchají. S tím googlením nemám, co bych řekl, chápu, že Tě to rozčiluje. Já netvrdím, že se mi podařilo vystihnout, co autorka chtěla říci. Pokusil jsem se o to. sděluji tu ostatním, jak to na mě působilo - a ty zpevněné břehy tam zkrátka cítím. Když jiný bude pociťovat deltu či rozmělněnou zemi unášenou dravým proudem, nemůžu mu to brát... Výčet názvů kapitol či básní k recenzi patří (ono i ze slov, co volíš pro název, se něco o Tobě dá vyčíst...). A to, že nenadužíváš cizí slova, nebo je naopak používáš ve velké míře, také... Prostě jsem to pojal takto... Ale mám radost, že sis tam určité pasáže našla, snad Ti tu knížku něčím trochu přiblížily... Měj se, Marek

blbjenka
06. 01. 2011
Dát tip
Marku - o to jehličí nejde, znalosti botaniky maj fakt s kvalitou textu společnýho pramálo - co mě rozčiluje, je ten fenomén internetový doby, že si někdo něco prolistuje, vygůglí první článek a hned je "expert" - tedy hned dělá zbrklé soudy - což nemyslim jako invektivu, ale jako konstatování - jak jsi prosimtě přišel na to, že tamaryšek je symbolem sbírky protože zpevňuje břehy? zmiňuje to autorka někde? ne, psali to v googlu :( mohla ji zaujmout spousta jiných vlastností - nebo se jí prostě jenom líbí. trvám na tom, že po prvním rychlém přečteí nepozná člověk nic víc, než jestli ho text oslovuje nebo ne - o tom jsi napsal pár postřehů, proč ne, to je v pořádku, ale nazývat to recenzí... samozřejmě asi lze, páč "profíci" to dělají stejně - a za prachy, ... to že mě by se líbilo, kdyby lidé nejprve dlouho a pečlivě rozmýšleli, než si vytvoří názor, je asi můj problém, mám si zvyknout na novou dobu. často používaná slova a symboly jsou samozřejmě zajímavý postřeh, byť je to takové statistické pojetí - ale jakýsi význam to má, budiž, ale seznam názvů toho o sbírce mnoho neříká - a počet cizojazyčných názvů je opravdu to posledí, co mě u sbírky básní zajímá :) některé pasáže jsou napsané velmi pěkně - Poezie, kterou autorka v Noci u Tamaryšku čtenářům předkládá, je něžně procítěná, decentně intimní, bezelstně hravá i rafinovaně svůdná, Přesto (či i právě proto) je čím se kochat. Bohatými obrazy, řadou jemných zpovědí, lehkými pikanteriemi všednodenního poznávání. Tamaryšek je autorčiným světem, kam maximálně vpustí toho jednoho druhého, vnější svět se tu však příliš neodráží. Přesto je reflektován. - to je moc hezký - ale co mám dělat, když si myslím, že po prvním přečtení není nikdo schopen získat víc než první dojem ??

Muamarek
06. 01. 2011
Dát tip
Blbjenka - nenapsaljsem ti to po prolistování, ale důkladném pročtení. Čtu holt rychle (argument, že lze recenzi napsat až po půl roce od vydání, neberu, psal jsem, dokud to na mě působilo a bylo to živý)... Psal jsem, že jsem si dal tamaryšek do vyhledávače... A popisoval, jak na mě básně a sbírka jako celek působila - a tam není podstatné, zda má strom jehlice, lístky či obojí... Pokud jsem se pustil do četnosti určitých slov, pak proto, že mi přišlo, že k těm slovům má autorka určitý vztah a že tam nejsou náhodně. Ale kdo chce z textu vytrhovat, vytrhne si... Marek

katugiro
05. 01. 2011
Dát tip
se omlouvám, že jsem protivnej. chtěl jsem dát příklad, kvůli čemu (mj.) že je to hloupý text.

blbjenka
05. 01. 2011
Dát tip
mě fascinuje, že někdo dokáže napsat recenzi po jednom dni respektive po prolistování - mě by to trvlo měsíc nejmíň - a asi je to spíš upoutávka než recenze, pár zběžných postřehů, katugiro je protivnej, ale kousek pravdy má. a za ten tamaryšek bych ti jednu plácla - jehličnan? tamaryšků je fůra druhů - od stromů přes keře až po potvory různé plazivé, jsou jich u nás plný parky - a že má něco drobné šupinovité listy fakt neznamená, že je to jehličnan, však lístky jsou zmíněný i v tý básničce

katugiro
05. 01. 2011
Dát tip
písmeno A se vyskytuje v básni: a, e, k, x písmeno B se vyskytuje v básni: b, r, u v básni "z" se dokonce vyskytují písmena A a B pohromadě písmena Ň a Y se ve sbírce vyskytují málo nebo vůbec a vůbec je to super recenze!

Muamarek
05. 01. 2011
Dát tip
Delahaye - právě, člověk je potřebuje jak sůl - i když spíš jak vodu, vyprahlej je dost... Dík za zastavení

Delahaye
05. 01. 2011
Dát tip
ano .. jemné tahy slov ... sakra potřeba v dnešní době fajn upoutávka, díky

Muamarek
05. 01. 2011
Dát tip
Když ten odkaz zkopíruješ, snad to jde... Hezký odpoledne, maceško, Marek

macecha
05. 01. 2011
Dát tip
Marku, díky za nápovědu.

Muamarek
05. 01. 2011
Dát tip
Tak to mám radost, Diano, těší mě, když dobře naladím :-)) Krom toho si myslím, že ta sbírka za přečtení stojí... Měj se, Marek

Diana
05. 01. 2011
Dát tip
Velice dobrá, zasvěcená recenze. Docela mne naladila. Díky.***

Muamarek
05. 01. 2011
Dát tip
Zuzulinka, Sepot: Právě, ta síla a hloubka stojí často zato... Odkaz na tu sbírku je tady v komentářích níže, Marek

Zuzulinka
05. 01. 2011
Dát tip
pěkná recenze, mám jemnou ženskou poezii moc ráda, právě proto, že v ní lze skrýt netušenou sílu a hloubku*

Marvin: značka, jo? a máš ji patentově chráněnou? :o) (ale jako nápad je to rozhodně dobrý, to už jsem ti psal...)

..jsi pozorný čtenář ..Marku.. ..fajn recenze.. ..mrknu na to..:)

Muamarek
05. 01. 2011
Dát tip
Ju, teď jsem si pozorně přečetl Tvou akci - jsem rád, žes to rozjel, i když se k tomu nepřidám. Držím palce, aby se Ti sešly podařené recenze. Moc se mi líbí ta Alešova. U své recenze budu rád, když osloví obsahem, ne prologem :-)) Hodně zdaru, Marek

Muamarek
05. 01. 2011
Dát tip
Jestli´s to chtěl někam vklubit, tak snad to jde i bez prologu - a pokud ne, pak už je to úplně jedno, ne? Dík za zastavení, Marvine, měj se

Muamarek
05. 01. 2011
Dát tip
VT - proč zrovna Ježíškovo? To bych dal radši Ježíškovo kníže, to zní líp :-)) A pak, dostal jsem ji až po svátcích :-))) Marek

Muamarek
05. 01. 2011
Dát tip
Kdyžtak tady je odkaz na Tamaryšek na Internetu: http://www.kosmas.cz/knihy/158733/noc-u-tamarysku/ A přihřeju si tu i svou polívčičku, kdy mi v roce 2009 vyšla u stejného nakladatelství sbírka Otisky: http://www.kosmas.cz/knihy/147254/otisky/ Marek

Muamarek
05. 01. 2011
Dát tip
Díky, knížka je napsaná v češtině - citoval jsem z ní. Lze ji sehnat v síti Kosmase nebo na internetu, když si zadáš název díla a nakladatelství Plot, Marek

ta zmínka o angličtině mě taky trochu zmátla, jinak příjemná upoutávčička ...

macecha
05. 01. 2011
Dát tip
je to určitě nádherné. Já právě tyto jemné tahy slov, jak píšeš, neumím, ale ráda bych si je přečetla. Kde je možno sehnat tuto knihu, pokud je napsána v češtině? Díky. T***

Hrušková
05. 01. 2011
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru