Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hurá, zvýšení DPH znamená konec laciné poezie

11. 03. 2011
10
56
1474
Autor
Krytyk

 

 

 

 

 

 

Já hlupák podepsal petici proti zvýšení DPH. To jsem ještě netušil jaké skvělé důsledky by zvýšení daně pro literaturu mohlo mít. Došlo mi to až po řadě řádných diskuzí na téma, koho se to dotkne nejvíc. Považte, že by třeba přestal vycházet Blesk, nadutý Reflex, či nekulturní MfDnes. Stejně tak by přestaly vycházet škváry rychlokvašené poezie z Psího Vína. Dalším grafomanům už by bylo příliš dráho vydávat vlastním nákladem, nakonec žádní ke všemu ochotní nakladeté už by tu pro ně nebyli.

 

Původ všední poezie sahá až k prvorepublikovému civilizmu S.K Neumanna a dalším podobně budovatelským básníkům. Určitému období poezie všedního dne uniklo jen málo věhlasných autorů. Dopad by to mělo mít i na cenu připojení k internetu a cenu hostingu pro Písmáka. To by mohlo znamenat, že se bude připojovat kýčo-grafomanská mafie jen sporadicky, tak jednou dvakrát za měsíc. A obyčejní tipaři bez vlastního poetického názoru si nechají obnovit pasivní verzi Písmáka, již budou stahovat jen jednou za pololetí.

 

Kultura zvítězí tím, že na tu pokleslou nikdo nebude mít a zůstane jen ta kvalitní, ta ekluzivní, ta pravá. Vyhlašuji tímto petici za zvýšení DPH na kulturní artefakty a umělecko-reportážní služby až na 69%. Na básnické sbírky 97%. Na publikaci na internetu 333%. Kdo je pro ať mně típne.

 

 


56 názorů

Lucie-at
16. 03. 2011
Dát tip
hehe... kde zijes... spis to znamena ze lidi budou kupovat shity v paperbackách pokud se vůbec neco zmeni. mainstream forever... x__X

Rajmund
16. 03. 2011
Dát tip
Krytyk-Trockisto

Elemmire
14. 03. 2011
Dát tip
Základem všeho je, že nakladatelsé vydávající poesii prostě pomřou. :-(

Já si naopak myslím, že se situace ještě zhorší. 90% vydaných knih českých autorů pochází od kamarádů a známých nakladatele. (Uznávám, že se jedná o kamarádství čistě účelové, ale přesto je to tak, autoři se vždycky motali kolem nakladatelů...) Jen asi 10% knih tuzemské produkce vychází kvůli jejich kvalitě, tedy i autorům, kterým je odporné se podbízet a navštěvovat pseudointelektuální párty. A když se začne šetřit, prvně půjde do kytek právě těch 10% kvalitní tvorby, které tady ještě zbylo!!!

Rabb
13. 03. 2011
Dát tip
aspoň nějaká pozitiva :-))

pavel242
13. 03. 2011
Dát tip
Fandim podobnym myslenkam. Umet psat je exkluzivni talent, byt vydavan by mela byt jeste exluzivnejsi cest. Kazdopadne, cim vyssi DPH, tim lepe, za predpokladu, ze budou adekvatne (nebo temer adekvatne) snizovany dane z prijmu, socialni a zdravotni etc. Vlastne se tim priblizujeme ferovymu procentualnimu zdaneni. Jak rikal Reagan, buh rika, ze jsme si rovni, progresivni zdaneni jde tedy primo proti bozimu zameru. Den danovy svobody - 23.7.2011 - wtf???

těša
12. 03. 2011
Dát tip
jo, jenže zaprvé jak lékaři, tak tohle je ukázkovým příkladem toho lobbování skupin, který na to maj. a zadruhé taky netoužím po zvyšování dph, ale po odstranění výjimek, které s sebou nutně nesou některé z tebou zmiňovaných problémů. celkově s tebou v zásadě souhlasím, nicméně nevidím souvislost konkrétně s tiskem, o němž je původní článek. a nemyslím si, že jsme hloupí, když už, tak bych za tím viděl lenost, každopádně daleko spíš "vinu" obecného uspořádání než jednotlivců. /a k tomu druhýmu bodu - co je reálný? zvládnul bys to udělat ty? nevypadá to trochu jinak zdálky a v praxi? ale to jenom tak mimochodem./

Garth
12. 03. 2011
Dát tip
nemohu tipovat, nedovedl bych žít bez Tvé poezie :-)

//pozvedněte, pochopitelně. Ale ani původní verze není k zahození.

"5- například protest lékařů ukázal, že jinak než silou se s vládou vyjednávat nedá, ona totiž nevede kulturní dialog, ale silový monolog" - no vida, inspirace! To by byla panečku akce. "Náš exodus - váš..." no, něco by se určitě našlo. Vydavatelé by balili ranečky a odcházeli vydávat poezii do Německa, spisovatelé by přesně prvního dubna přestali zaznamenávat své myšlenky a natruc by mysleli jen tak zbůhdarma, zoufalí čtenáři by se tísnili před zavřenými knihkupectvími, pohotovostní funkci by převzaly trafiky, kde by se dala (pod pultem, pochopitelně), zakoupit alespoň Daniela Steelová, došlo by k výraznému poklesu životní úrovně různých opravářů a údržbářů, neb národ by z nedostatku jiného čtiva začal louskat i návody k použití... Povedněte prápor revoluce!

Impresse
12. 03. 2011
Dát tip
Kulturní dialog chybí

jejdavilda
12. 03. 2011
Dát tip
Když si vzpomenu o kolik více jsem měl volného času, když nebyl internet...

no, jesteze jsem bohata. ;-DDDDDDD ja si knihy samozrejme kupovat budu

Makoves
11. 03. 2011
Dát tip
K tomu zvyšování DPH. četl jsem něco o tom, že to nebude tak strašné. Prý to půjde pomaleji. Tak nevím, knihy jsou v tom snad zahrnuty také ne. Doufám.

Hlavně že sa nezdražý ty pivasy, kurva a tlačenka a podobná švinstva chutná! Vite? No nevyte, bo ste uplně neznalé skopové hlavi, kurva!

Winter
11. 03. 2011
Dát tip
krytyku... ad 5. - jasně, že silou, lékaři ovšem i pohrůžkou bolesti pro všechny. Ale upřímně, čím můžou vyhrožovat knihkupci? Že nám seberou kýč a sentiment? To je totiž jediné, co by mohlo většinové obyvatelstvo bolet. Na těch šest sedm pokoutných básníků, pro něž mají knihy něco znamenají, nemá cenu hledět. Protože co tihle pro dnešní kapitál znamenají? Naprosté nic... ani apologetii, ani skutečnou nebo alespoň zpěněžitelnou revoltu (zdravím Těsnohlídka). Je to možná smutné, ale je to tak. Upřímně se nechci vlády nějak zastávat, ale knihkupci mi taky pěkně leží v žaludku. Četli jste vůbec tu výzvu? Vám ten patos a morální kýč v ní nevadil?

Krytyk
11. 03. 2011
Dát tip
Důvody proti DPH -> pro těšu: 1- ani jedna z vládních stran neměla zvyšování daní ve volebním programu 2- peníze, které možná vláda může potřebovat a uměla by využít, lze najít i jinde a- zamezit rozkrádání státního majetku rozbujelou korupcí, všechny strany to měly ve volebním programu -> a ptám se, kde jsou protikorupční výsledky vlády k dnešnímu dni? b- zdanit hazard c- udělat skutečnou reformu financí s výhledem dál než ke svému volebnímu období -> opozice to pak u moci zruší… 3- jsou zcela podrobně popsány mechanismy ožebračování nejslabších složek obyvatelstva, ktéré nemají svá lobby a nikdy mít nebudou, protože jejich maloobratový způsob života neshromáždí nikdy konkurenceschopný kapitál -> jasná ukázka nesrovnatelné hospodářské soutěže, paradox „tržního“ mechanismu; 4- vládnoucí vrstva se snaží inkasovat zisky a naúčtovat veřejnosti náklady -> popsáno mnohokrát v ekonomických učebnicích celého světa, ale i filosofy a politology -> my jsme hloupí, že si to necháme dělat, když je tady údajně demokratický režim 5- například protest lékařů ukázal, že jinak než silou se s vládou vyjednávat nedá, ona totiž nevede kulturní dialog, ale silový monolog;

těša
11. 03. 2011
Dát tip
parodie je to hezká, jenom nevím, co si mám z takového textu vzít kromě zjištění, že krytyk nechce zvyšovat dph. možná by víc prospěly argumenty, přestože by nevypadaly tak pěkně.

Zbora
11. 03. 2011
Dát tip
Minulý týden jsem v Luxoru shodou okolností kupoval monografii Petra Hrušky o Karlu Šiktancovi minimálně o šedesát korun levněji než jsem ji viděl v Perlovce, kde jsem si zase zakoupil jinou knihu od stejného autora, o níž mi v Luxoru tvrdili, že už skoro rok není na skladě :)

Zbora
11. 03. 2011
Dát tip
Prodejnost autorů, po kterých je poptávka, zvýšení daně nijak zásadně neovlivní, ti ostatní to budou mít zase o trochu těžší, ano, souhlasím. Mimochodem nedávno jsem se ptal jednoho známého, co pracuje v Luxoru, jak se budou chovat, až to přijde. Vyjmenoval mi několik možných variant jak zamezit skokovému nárůstu cen všech knižních titulů, tak, aby z toho Luxor oproti ostatním prodejcům profitoval. Z jeho slov jsem měl dojem, že to odnesou v první řadě malá knihkupectví, ale ani to nemusí být pravda, protože už dnes jsou ceny knih v Luxoru propastně níž než třeba v krámku v Perlovce, který ale zase profituje z jiných svých možností a zaměření.

Zbora
11. 03. 2011
Dát tip
Kafka nezmizí. Je to prosperující průmysl, který rozhodně žádného mecenáše nepotřebuje.

Makoves
11. 03. 2011
Dát tip
Wintere já zas nedám dopustit na MF dnes, ale to je věcí názoru. Co se týče vydávání poezie, tak se to vážně nevyplácí ani dnes. Dokonce ani próza neznámých autorů.No, jo jsou sice neznámí, ale co když jsou opravdu dobří? No, ale kdo si to riskne?

Winter
11. 03. 2011
Dát tip
A teď zcela vážně: na co je vydávání poezie? Jinak reflex mi neberte, kde jinde bych se učil bobácké nenávisti?

Zbora
11. 03. 2011
Dát tip
Tak když se na to budeš chtít dívat takto, můžu Tě ubezpečit se vesměs nevyplácí ani dnes.

Makoves
11. 03. 2011
Dát tip
Ale jo, poezie zůstane, ale nikdo ji nebude vydávat, protože se nebude vyplácet(a to ani ta dobrá) jediné co půjde na dračku jsou biografie nebo kuchařky.

Zbora
11. 03. 2011
Dát tip
A proč by proboha neměla zůstat?

Makoves
11. 03. 2011
Dát tip
je to otázka : Zůstane vůbec nějaká poezie?

StvN
11. 03. 2011
Dát tip
Ke konci mi připadáš trochu zoufalý:) Je to byznis. Ovlivní to nejvíce lidi, kteří se tím živí. Ale ať mi nikdo netvrdí, že bychom dnes neměli Kafku, kdyby tehdy zvedli DPH. A neříkej mi, že by mě někdo vydal, kdyby DPH zůstalo tak, jak je:)

Zbora
11. 03. 2011
Dát tip
Kdyby nebylo obecně známé Tvé vášnivé brojení proti kýči a obecně všemu, co není umění, jež se musí jakože umět, dal by se text skutečně považovat za zdařilou ironii...

Krytyk
11. 03. 2011
Dát tip
CCh: dobre plávaš .))) samozřejmě, že to je ironie

Presne, toto musi byt ironia, inac si tie prihluple praviciarske argumenty nedokazem vysvetlit.

Zbora
11. 03. 2011
Dát tip
Ekluzivní - to je asiže od slova eklig, žejo? Mimochodem když někde čtu, že zvítězí to pravé a čisté, dělá se mi mírně nevolno a před očima mi běží orloj s míhotajícími se bustami všemožných roztomilých diktátorů.

kritik ;-DDDDD ja teda asi nekvalifikuji, ale zase misto tipu ti posilam kojoti hovno, pac jsi to napsal ctive. http://www.deerparkmonastery.org/images/coyote-poop-in-the-dry-season/image_preview vsimni si, jak lze jasne rozeznat v nem vselijake lesni plody

Norsko 1
11. 03. 2011
Dát tip
konec laciné poezie je v nedohlednu

Krytyk
11. 03. 2011
Dát tip
brr: přesně tak se to pozná, to je ta kvalifikace pro budoucnost .)))

takze ti, co si mysli, ze pisi skvelou poezii, ti maji tipnout?

nakonec zůstane jen Kudy kam miliardáře Horáčka...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru