Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč nemám rád vánoce

05. 12. 2001
5
0
2128
Autor
Beast

Jestli máš rád(a) vánoce, tak to nečti..

Proč nemám rád vánoce?

Odpověď není zdaleka tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Těch důvodů, proč vánoce nejenže nepatří k mým oblíbeným svátkům, ba naopak - že totiž patří k mým neoblíbeným svátkům (stejně jako svátek sv. Martina:-) je moc a formovaly se asi už od mého dětství.

 

Nemám rád vánoce, protože už doba pozdního podzimu pro mě znamená předzvěst jistých depresí a prudkých změn nálad, a to obvykle ze špatné na ještě horší:-)

 

Vánoce jsou pro spoustu lidí jistě důvodem k radosti - čeká nás vánoční pohoda, spousty dárků a dobrého jídla, večer u televize a nekonečné dny pohádek. Jenže ne každá rodina žije v této době vánoční pohodou, ne každý dostane spoustu dárků. A já jaksi nemůžu nemyslet na spousty lidí, které právě vánoce doženou k sebevraždám, na staré lidi, na které víc než jindy dopadne samota a splín, na bezdomovce, co sedí jako každý den na nádraží, na děcka z ústavů a na spousty dalších, o kterých ale lidi moc neví, nebo nechtějí vědět.

 

Nemám rád vánoce, protože těch několik dní jsem taky sám.


Andulka
28. 10. 2003
Dát tip
na vanoce by nikdo nemel byt sam,...a kdyz uz se k tomu schyluje....ma se udelat vecere pro dalsich deset lidi, kteri by jinak byli sami....anebo odjet nekam do teplych krajin...:-)

wqw
02. 03. 2003
Dát tip
Vánoce, další opravdu černá díra v hlavě. Ale věřím, že nebude pořád černá, že se jednou osvětlí. I v těchto vánocích jsem našel pár pěkných okamžiků, ale jen pár a byly to okamžiky o kterých píše Monty, člověk je sám v lese se psem, voní jehličí, a padá sníh, pak se projde zasněženým zámkem a je mu hezky. Přijde domua teprve tam na něho ta pravá samota dolehne a začne přemýšlet a ptátse? Co opravdu všichni ti lidé kolem dívají a kolik z nich je o vánocích štastných? Podle schematu by meli byt všichni, ale podle me jsou to jen lide, kterí dokážou být štastní stále a hodně. Pak jsou tu lidé, kteří se jen štastně tváří a jsou smesní svou přetvářkou a nevim co s nimi, lítost za to že se tak snaží, ocenit něco falešného? snaha s tím bojovat? opravdu nevím.............tak se uzavřu.....!!!

Katerina
04. 04. 2002
Dát tip
Ja jsem se ty posledni Vanoce rozjela za nasima, doma jsem nemela ani stromecek a cukrovi uz bylo hotove, kdyz jsme dorazili, kapri na mrazaku... a spousta snehu (ve kterem jsme se u Stareho Hrozenkova malem zabili)... to bylo poprve co jsme takhle jeli na navstevu a bylo to opravdu fajn (az na ten snih), Vanoce tady doma byly posledni ctyri roky o nicem. Doporucuji kazdemu - jedte nekam na navstevu nebo se pozvete navzajem!

horák
18. 12. 2001
Dát tip
Nesnažím se vidět věci tak černobíle. Každý je tak trochu svého štěstí strůjcem, a tak má Vánoce aspoň trochu pod kontrolou. Ale to nákupní šílenství je fakt hrozný.

Beast
08. 12. 2001
Dát tip
Ale určitě je to pořád lepší než v Otravě:-))

...a vidíte, přitom je tak krásný bejt sám se sebou... a když v Praze víte kam jít, budete tam vždycky sami bez túristů... Nemám vánoce ráda mimo jiné právě proto, že jsou chápaný jako svátky pospolitosti a kdo je sám, má z toho depresi. Jediný opravdu krásný vánoce byly ty, který jsem prožila sama... bez falešnejch úsměvů, ohranejch pohádek, stromečku, bez kapra, bez cukroví. Člověk si může dělat co chce a nic z toho, co musí, protože se to patří... Jednou bych se tam ráda vrátila. A za úvahu tip. Hlavně ta poslední věta se povedla.

Beast
07. 12. 2001
Dát tip
Tak to jsme natom úplně stejně - vzácná shoda:-)

Kami
07. 12. 2001
Dát tip
Kromě toho, že nemám vánoce ráda z velmi osobního důvodu, s tebou souhlasím a dodávám, že v Praze bych tu vánoční pohodu chtěla vidět. Jen zkuste vyjít do ulic a vrátit se psychicky zdraví.

Beast
07. 12. 2001
Dát tip
Kami: Cože? Pravda, byl jsem v Praze zatím asi jen 6x, ale přesto pořád věřím tomu, co jsem viděl v televizi - v Praze přece musí být vánoce krásné!!! Projít se po Karlově mostě v zimě, na vodní hladině se leskne odraz ND, pomalu padají vločky sněhu, na chodnících postávají u kádí s kaprama prodavači ve "zmijovkách", prostě hezký, ne? Asi se tam zajedu podívat...

Kami
07. 12. 2001
Dát tip
... Karlův most narvaný turisty, padající vločky se na zemi rozpouštějí v nechutnou rozježděnou břečku, z kádí s kapry, kteří plavou skoro břichem nahoru, cáká ledová krví červená voda... Brrr

Fluctuatio
07. 12. 2001
Dát tip
O kaprech v kádích raději ani nemluv,jsem vegetarián....... a brěčku taky nenávidím............a hnusně přeplněný ulice(nejenom turisty)......fuj.................

Fluctuatio
06. 12. 2001
Dát tip
Sice nejsem sama,ale vánoce taky nemusím,protože si myslím,že se všichni snaží navodit atmosféru pohody,čímž se pretvařují a všichni jsou hnusně milí,nebo se spíš snaží,a chtějí,aby ti okolo nich taky jen rozdávali úsměvy,i když zrovna vůbec nemají náladu,je toho ještě spoustu co na vánocích nemusím,ale to by bylo na dlouho...........:)............PS:K těm důvodům patří i to co jsi napsal ty...........:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru