Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O měsíční víle, malém chlapci a létající květině

01. 05. 2011
8
15
702

..pro děti od 3 do 6 let..

Seděla na srpečku měsíce a dívala se na Zem hluboko dole pod ní. Zamilovala si jednoho malého chlapce, kterého shora pozorovala už nějaký ten čas. Nejradši by seskočila z nebe na zem a byla jen s ním, ale nevěděla jak to udělat. Měsíční víla se cítila hrozně sama a tak si často zpívala svou oblíbenou písničku (kterou slyšela poprvé snad už někdy na počátku světa). Během zpívání jí věčnost rychleji ubíhala a bylo jí dobře, zvlášť když se u toho dívala dolů na svět. Chlapec rostl jak z vody a začal věřit tomu, že nahoře na nočním nebi se na něj určitě někdo dívá, protože vždycky když měl v životě nějaký problém, uslyšel odkudsi z nebe nádhernou melodii, kterou jakoby někdo zpíval jen pro něho. Vždycky mu pak bylo příjemně a všechno se mu jako zázrakem dařilo. Pak se jednoho dne přistihl, že bez té písně co slýchával z hvězd nemůže být, a vydal se ji hledat.. Cestoval velice dlouho a když byl pak jedné noci ukrutně unavený, lehl si na lesní mýtinu a usnul. V noci ho probudil neznámý hlas.. Když se pozorněji zaposlouchal, nevěřil vlastním uším, protože zjistil, že na něj smutně mluví překrásná květina.. Pověděla mu, že je nešťastná, protože pozoruje odsud z lesní paseky ptáky co létají nad lesem, a chtěla by to umět taky. Chlapec jí na oplátku pověděl, proč šel do světa on a že hledá svou ztracenou melodii. Víle bylo květiny taky líto, tolik odvážných květin na světě přece jen neviděla. Poprosila Měsíc, aby ji převezl blíž k pasece a začala zpívat svoji melodii.. Když to květina uslyšela, byla jak očarovaná, narostla jí křídla a začala se vznášet k nebi.. Chlapec zářil štěstím a vychutnával si každý tón té kouzelné melodie. Víla dozpívala a viděla, že květina letí přímo k ní a k jejímu měsíčnímu korábu. Když doletěla až k němu, pěkně se uklonila a poprosila vílu, jestli by jí nemohla dovést na lesní mýtinu k chlapci, který jí tolik pomohl. Víla celá šťastná souhlasila, posadila se mezi okvětní lístky a pak se zvolna snášeli k lesnímu palouku. Začala si zpívat a chlapec se zatajeným dechem pozoroval, jak se k temnému lesu zvolna snáší obrovský oranžový Měsíc a na něm sedí ta nejkrásnější dívka, kterou kdy viděl.. Seskočila na zem, došla až k němu, trochu znejistěla, sklopila oči, pak je ale zase zvedla, zpříma se na něj podívala.. a dlouze ho políbila.. Měsíc se vrátil na oblohu, zamával shora na vílu a pousmál se. Tohle se mu opravdu líbilo..


15 názorů

maruna
20. 05. 2011
Dát tip
Tvé dílo se mi líbí, číší z něj pohoda. To já pro ty děti píši spíš " horory". Po tomhle budou mít klidné sny.

Enelya
08. 05. 2011
Dát tip
Moc pěkný, taky se mi to líbí :)

sarkulka
08. 05. 2011
Dát tip
líbí :)

Dík za typ, no já jsem o přímé řeči uvažoval, ale přišlo mně to hodně těžké, asi bych to jiným způsobem napsat neuměl.. Každopádně ještě jednou dík za odpovědi:).

Lakrov
05. 05. 2011
Dát tip
>Chci vědět jak... Nejlepší by bylo si text vytisknout, přečíst a "zečmárat" :-) (jenže jak ti ho pak předat...) To, co textu ubírá na plynulosti, jsou některé přiliš popisně působící formulace: ...Cestoval velice dlouho a když byl pak jedné noci ukrutně unavený... ...nevěřil vlastním uším, protože zjistil, že... ...je nešťastná, protože pozoruje odsud z lesní paseky... Teorii nerozumím (vnímám řeč jen citem), ale domnívám se, že ta "neplynulost" je dost často způsobená nastavováním (spojováním) vět spojkami "a když", "protože". Myslím, že by pomohlo rozdělit některá dlouhá souvětí a některé "popisy" sdělit jinými prostředky; třeba přímou řečí. Možná mě přemluvíš (budeš-li o to stát) k rychlé korektuře, vepsáním poznámek přímo do textu. Ale možná jej dokážeš upravit sám (sama), a tak ti to takhle stačí. A nenech si do toho moc kecat; člověk na všechno nejlíp přijde sám :-)

Díky za názory, vezmu si z toho ponaučení.. Lakrove chci vědět jak a předem díky za odpověď.. :)

Alegna
03. 05. 2011
Dát tip
pěkná, jen ta zhuštěnost textu je trochu na překážku, Lakrov má pravdu

Lakrov
03. 05. 2011
Dát tip
Pohádkový příběh je hezký, přináší klid, mír a hezké sny. Text by (kvůli "prostupnosti očima") bylo vhodné členit na odstavce; nabízejí se nejméně tři, vyplývající z jednotlivých "scén" příběhu. Slohové zpracování tohohle něžného snu působí trochu jako "převyprávění filmu vypravěčem", a nebyl-li to záměr, dal by se text drobnými zásahy změnit na plynule se odvíjející příběh. Chceš věďět jak?

feferonka
02. 05. 2011
Dát tip
Krásný. :)*

baronka
02. 05. 2011
Dát tip
Je moc pěkná T

Morasten
02. 05. 2011
Dát tip
Krásnej motiv, akorát mi to taky přijde až moc těžký pro děti od 3 do 6.. to se dá ale snadno upravit dle potřeby a zaimprovizovat. příběh je to krásnej :)

Diana
01. 05. 2011
Dát tip
Mně se to líbí také :-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru