Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

respekt k cizímu básnickému slovu V. k objektivitě

21. 05. 2011
9
20
1172
Autor
Krytyk

 

 

 

Po diskuzi k minulému příspěvku o subjektivitě jsem se utvrdil v tom, že procesuální obálka identit - subjektivit je správným označením procesu, jenž má atomární hodnotu. Pobyt čili bytí-tu (dasein) je obdobou modelu atomu ve fyzice. Různé subjektivity - identity (ba intuice) jsou subatomárními částicemi, které se na radarech vnímání objevují na zlomky sekund. Nad vyfocenými šmouhami se můžeme a budeme vždycky jen dohadovat, jestli skutečně existují nebo jsme si je téměř přimysleli. Důsledkem jsou z vnějšku pozorovatelné extimní (Žižek, Nepolapitelný subjekt) síly, které tvoří podklad dat o nějaké osobnosti, a vedle toho síly intimní, jež udržují integritu osobnosti uvnitř, gravitují naše drobná šílenství do navenek sublimované, leckdy již vůlí zvládnuté touhy. Model není pravdivý, je to jen veřejná objektivizace (fikce) možného a zaznamenatelného vidění. Některé částice našeho osobního modelu nebudou nikdy pozorovány, a nebudou nikdy na mapě veřejného modelu, a to je krása prožívání, které nám z vnějšku naštěstí nikdo nemůže zcela a trvale přečíst. Tajemství sama sebe zůstává a zůstane.

Nicméně pro společenskou komunikaci spoléháme na to, že se síly všech částic srozumitelně a sledovatelně projeví tam, kde chceme v komunikaci uspět. Neodpustím si příklad s odkazem na nezbytnost ověření a potvrzení (Popper, verifikace, falzifikace). Jistý lékař ve Vídni 19. století intuitivně oddělil rodičky bez zápalu omladnic od těch, které byly infikovány. Pzději dokonce vysledoval souvislost, že ti lékaři, kteří přišli z patologie nebo operačního sálu vždy nakazily zdravé rodičky. Vycházel z intuitivního pozorování, uhadování, protože v tu dobu nebyla ještě známa mikrobiologie a nebyl k dispozici žádný způsob důkazu, proč k tomu dochází. Přestože snížil v nemocnici úmrtnost rodiček až o 70 % byl z nemocnice odvolán a "lékaři" vrátili stav k předchozím číslům - až 60 % rodiček opět umíralo léta na horečku omladnic. (volně podle K. Popper, Logika vědeckého bádání. Praha 1997

Mezilidské setkávání nad literaturou se opírá z větší části o metodu než o uhadování. Vytváří tím mocenské kánony prostřednictvím ustalování jazyka, ustanovováním podobně smýšlejících skupin, tady na Písmáku se kanonizuje intuitivní romantismus. Paradoxní svobodomyslnost vytvářenou vlastním dílem takový romantismus heroického subjektu neuznává u odlišných koncepcí vidění světa. Abychom se neocitli v romanticky totalitní jednotě snadnosti nekonktrolovaného uhadování světa, vytváříme různé metody výkladů textů, jimž musíme mít odvahu čelit i ve své zpropadené pýše. Právě neakceptování růzností metod se stáváme promotéry totalizující interpretace světa podle sebe a ztrácíme respekt k ostatním osobnostem. nedokážeme uznat odlišnost jiného, protože má pro nás nekontrolovatelná pravidla. O těchto cizích pravidlech se nic nedozvíme, uznáme-li snadnost intuitivního uhadování za jedinou pravdivou cestu komunikovatelného poznání. Objektivita tedy není nic jiného než připouštění cizích metod, odlišných vidění a dejme tomu i nesnadných usilování. Teprve postmoderní zkoumání otevřelo vědu otázkám, jež byly do té doby zcela zastřené. Například to, že už pouhá iniciativa v jednání je projevem moci a pokud nedá téměř podobnou váhu slovu protistrany, nepěstuje-li si svoji protiiniciativu - mnohdy bezbrannou menšinu, pak se stává totalizující, vševládnou a tudíž nelidskou mechanizací tzv. "pravd".

  


20 názorů

Quaken
26. 05. 2011
Dát tip
musím, ať se za sebe nestydím: mně=mě...

Quaken
26. 05. 2011
Dát tip
Krytyk: Je to možné, já pana Žižka neznám, jen mně napadlo, že bych tady mohl hodit odkaz, ta Bourdieho stať by leckomu mohla pomoci v orientaci :) Slavoj Žižek říkáš... hm :)

Krytyk
26. 05. 2011
Dát tip
Quaken: Citovaný Slavoj Žižek právě Bourdieho probírá, kritizuje a odpovídá mu .)

Quaken
24. 05. 2011
Dát tip
A tady bych zase dporučil Pierre Bourdieu: Teorie jednání, Praha, Karolinum 1998, především s. 41-68.

sem to vzdycky rikala!*

Honzyk
22. 05. 2011
Dát tip
..jsou tu zase hrubky, jak by rek "pozitivisticky redaktor", ale at si je, chce-li, najde Autor sam, zeo..)...jinak myslim, dost slusnej blemc....ale na to ma kazdej svy svaty pravo..))

jejdavilda
22. 05. 2011
Dát tip
Náhodou tady se originalita cení. čím blbější novotvar vymyslíš, tím vice sklidíš obdivu od kritiků*

sveřep
21. 05. 2011
Dát tip
sweet : to mne také zarazilo žárovko: krásná praktická ukázka respektu k cizímu slovu

.duke.
21. 05. 2011
Dát tip
nebaví

100Wzarovka
21. 05. 2011
Dát tip
Ve všech oblastech - politice, obchodu, estetice, vztazích a všem, na co si jen vzpomeneme je to o vyvažování. Příroda sama má úžasný smysl pro rovnováhu a pokud je rovnováha narušena, spadnou z houpačky oba dva. Proto se snažím vyrovnat skore - množství informací vyvažuji zážitkem a tolik obdivovanou intelektuální poezii plnou analytických termínů prostými, srozumitelnými verši s občasným použitím tzv.klišé.Ze všech těch rovnic nám vychází jako jediný správný výsledek, navíc ověřený mnoha zkouškami x = tolerance, smířlivost a pochopení, a to i protichůdných tendencí uvnitř vlastní osobnosti. A protože je třeba mluvit nejen k věci, ale taky k lidem, dávám Ti dnes T

Movsar
21. 05. 2011
Dát tip
tady na Písmáku se kanonizuje intuitivní romantismus souhlas, ale platí to pro českou kulturu/literaturu obecně, tady písmák není výjimkou

Krytyk
21. 05. 2011
Dát tip
http://www.avicenna.cz/item/ignac-filip-semmelweis-1818-1865-smrtici-nakaza/category/lekar-dejiny-a-my díky pozorné čtenářce za odkaz na upřesnění procentní úspěšnosti doktora semmelweise.. tady moje intuitivní paměť selhala .)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru