Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Babička

22. 08. 2011
12
15
934
Autor
Eiffelovka

Tvář posetá silnicí vrásek, ústa zatrplá bolestí, ruce s oteklými prsty položené v klíně. Pořád tě vidím, jak sedíš pod jabloní na jarním slunku ve svém oblíbeném šátku plným vybledlých květů, pod nímž se ukrývaly vlasy bělejší než sníh.

"Ještě jedno jaro, ještě jedno a pak půjdu za Josefem," řekla jsi tehdy a v očích se ti místo smutku objevilo smíření. "Ještě jedno jaro, víc už, Bože, nechci."

Když za pár měsíců léto ztratilo sílu a podzim potichu vklouzl do dveří, oblékla sis sváteční šaty a šly jsme spolu do kostela stojícího u hřbitova na kopci za vesnicí. Pomalu jsme stoupaly kamenitou cestou mezi vzrostlými topoly, které si zpívaly smutné podzimní písně a lehce se chvěly ve větru.

"Musím se zastavit, děvče. Jenom na chvíli. Špatně se mi dýchá", zašeptala jsi, když jsme došly ke hřbitovu a opřela ses zády o jeho zeď. Potom jsi zavřela oči, hlava ti klesla na prsa a padla jsi mi do náruče.

"Sbohem, jdu za Josefem." Poslední slova, která jsi řekla, když ses na pár vteřin vrátila z cesty, z níž už není návratu. Sbohem, zní mi od té doby v uších, když se skláním nad tvým hrobem.

Podzim už letos předal štafetu zimě. Uběhne pár měsíců a jabloň na tvé zahradě se oblékne do květů. Vím, že až k ní přijdu, budeš pod ní zase sedět ve svém vybledlém šátku.
 


15 názorů

Eiffelovka
24. 08. 2011
Dát tip
Děkuji všem.

avox
24. 08. 2011
Dát tip
*/

Alegna
23. 08. 2011
Dát tip
pěkná, citlivě napsaná

Honzyk
23. 08. 2011
Dát tip
a mama je mama: ne nadarmo se rika: bud u ni, dokud funi....

Fairiella
22. 08. 2011
Dát tip
Yfča: To ne, pravdu, jen přidávám svou trochu do mlýna. :)

Yfča
22. 08. 2011
Dát tip
Já už jsem, Fairiello, četla Babičku před sto lety, coby povinnou četbu, tak už se mi vykouřila z hlavy. Tys ji nejspíš prolistovala před pár roky, tak budeš mít asi pravdu. :o)

Fairiella
22. 08. 2011
Dát tip
Yfča: jo, to používala, ale jsou tam i společné znaky - nostalgická vzpomínka na babičku, příroda dokreslující atmosféru a působící na náladu... a tak. Jako vzpomínka hezké, to jo.

Yfča
22. 08. 2011
Dát tip
Babičku mi to nepřipomíná, řekla bych, že Boženka používala poněkud jiné výrazové prostředky. ;o) Hezká vzpomínka, i když moc smutná. Neumím si představit, že by mi babička zemřela v náručí... *

Meheš
22. 08. 2011
Dát tip
Na Němcovou jsem pomyslel rovněž, hlavně zkraje, pak to jde ale svou cestou...a to je dobře

Fairiella
22. 08. 2011
Dát tip
Zní to pěkně, je to upřímné, ale... nemůžu si pomoct a myslim na Němcovou... "Dávno, dávno již tomu, co jsem posledně se dívala do té milé mírné tváře, co jsem zulíbala to bledé líce, plné vrásků, nahlížela do modrého oka..." a nějak mi vadí, že i atmosféra tohoto textu je v podstatě dost podobná - něco jako pokus o epigonství "Babičky. Ačkoli je možné, že to tak cítíš a to je v pořádku - z literárního hlediska nevidím nic objevného. K textu - silnice jsou moc pěkný

Eiffelovka
22. 08. 2011
Dát tip
Děkuji.

srozumeni
22. 08. 2011
Dát tip
krásné, laskavé...*

Meheš
22. 08. 2011
Dát tip
Něžné. Silnice vrásek dobré. Dojemné

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru